Atopijski dermatitis – Savjeti za prehranu

4 min čitanja
Prikaži više

Mlijeko i mliječni proizvodi? Peciva i tjestenina s glutenom? Sve oboljele od atopijskog dermatitisa zanima mogu li jesti što žele? Postoji li hrana koji bi mogla pogoršati simptome ili izazvati novu akutnu fazu. Postoji li dijeta za osobe oboljele od atopijskog dermatitisa koja ublažava simptome? Pročitajte sve što vas zanima o prehrani za oboljele od atopijskog dermatitisa.

Veza između atopijskog dermatitisa i alergija na hranu

Poznato je da postoji poveznica između atopijskog dermatitisa i ostalih alergija. Atopijski dermatitis je također alergijsko stanje i kod osoba oboljelih od atopijskog dermatitisa su česte i ostale vrste alergija. Kako bi se objasnila poveznica između atopijskog dermatitisa i alergije na hranu, važno je razlikovati različite vrste reakcija na hranu:

  • Alergija na određene namirnice
  • Alergija na hranu povezana s peludom
  • Pseudoalergija ili netolerancija prirodne i sintetičke sastojke hrane

1. Alergija na određene namirnice

mliječni proizvodi i zdjela pahuljica

Prava alergija na određene namirnice je reakcija imunološkog sustava na određenu bjelančevinu u hrani koja ima brojne simptome. neki od tih simptoma mogu biti vrlo opasni, kao što je anafilaktički šok.

Iako je broj i vrsta namirnica na koju možemo biti alergični neograničena, otprilike 90% svih alergija na hranu se odnosi na orašaste proizvode, jaja, kravlje mlijeko, pšenicu te morske plodove.

Prava alergija na hranu otkriva se prisustvom imunoglobulina E ili igE protutijela u organizmu. Otprilike jedna trećina djece koja pati od atopijskog dermatitisa je alergična i na neku namirnicu.

2. Alergija na hranu povezana s peludi

voće i povrće povezano s peludi

Kod osoba alergičnih na pelud može doći do tzv. križne reakcije. Odnosno, osoba koja je alergična na pelud breze može osjetiti simptome alergije kad jede jabuku. Razlog takve reakcije su proteini koji su po strukturi slični u različitim biljkama. Naš imunološki sustav ne prepoznaje razliku i zato dolazi do reakcije.

Najčešće reakcije uzrokuju voće, orašasti plodovi i začini.

3. Pseudoalergija ili netolerancija prirodne i sintetičke sastojke hrane

žena kašlje

Osim klasičnih alergija, postoje indicije da određeni sastojci u hrani (prirodni i sintetički) mogu potaknuti simptome atopijskog dermatitisa. Iako direktan utjecaj još uvijek nije dokazan i vode se brojne polemike, neke studije su pokazale da postoji poveznica između netolerancije na određene sastojke i simptoma atopijskog dermatitisa. Netolerancija na hranu je patološka reakcija organizma na hranu i aditive u hrani. reakcija ne uključuje formiranje IgE antitijela već IgA i kasnije IgG. Simptomi netolerancije uključuju: osip, dermatitis, psorijazu, akne, svrbež, curenje nosa, kašalj, glavobolju i probavne tegobe.

Najčešći uzročnici su:

  • Aditivi za hranu kao što su umjetna bojila koja se nalaze u pićima, slasticama i gotovim proizvodima, konzervansi poput benzojeve kiseline i sorbinska kiselina (nalaze se u kečapu, umacima, kobasicama i pekarski proizvodima), antioksidansi i pojačivači okusa kao što su glutamat (nalaze se u gotovim proizvodima) i umjetna sladila (npr., aspartam)
  • Biogeni amini koji nastaju u proizvodnji hrane sa živim mikroorganizmima, npr. sir, kiseli kupus, ocat ili crno vino. Čokolada, avokado, rajčica i ekstrakt kvasca također sadrže biogene amine.
  • Hormon histamin koji se može naći u dimljenoj i dugotrajnoj hrani, npr. salama, tvrdi sir i određene ribe poput tune i inćuna.
  • Salicilati koji se nalaze u raznom voću i povrću (ananas, grožđe, naranče, marelice, masline, kiseli krastavci), ali i u vinu i začinima.
  • Prirodne arome

Kako se dijagnosticira netolerancija na hranu?

prikaz alergotesta

Kako biste ublažili simptome atopijskog dermatitisa povezane s netolerancijom na hranu, važno je prvo postaviti dijagnozu. Kožni i serološki testovi su temelj postavljanja dijagnoze, kao i obiteljska i osobna anamneza. Prije testiranja, potrebno je eliminirati alergiju na hranu kao i križnu reakciju kod osoba alergičnih na pelud. Kod seroloških i kožnih testova otkriva se prisutnost IgG antitijela i na temelju toga postavlja dijagnoza.

Loša vijest je da ovakve vrste testova nisu pouzdane i možete dobiti lažno pozitivne ili negativne rezultate. Kako biste bili sigurni, najbolji način je izbaciti pojedinu namirnicu iz prehrane na neko vrijeme i pratiti reakcije.

Postoji li dijeta za oboljele od atopijskog dermatitisa?

Nažalost, odgovor je ne.  Univerzalna prehrana za oboljele od atopijskog dermatitisa ne postoji, ali možete obratiti pažnju na prehranu bogatu vitaminima i bjelančevinama. Svakodnevno konzumirajte mliječne proizvode, cjelovite žitarice te voće i povrće, dva do tri puta tjedno meso te jednom do dva puta tjedno ribu. Ovi savjeti vrijede pod uvjetom da ne postoje netolerancije na hranu.

Opći savjeti za zdravu prehranu

pravilna prehrana

Sami kuhajte

 

Pokušajte izbjegavati gotove proizvode - oni često sadrže tvari koje izazivaju netoleranciju kao što su boje i konzervansi, pojačivači okusa, zaslađivači itd. Također, namirnice koje izazivaju alergijske reakcije kao što su kokošja jaja, kravlje mlijeko, pšenica i soja, orašasti plodovi i riba često su uključeni u industrijski proizvedene proizvode. Čak i ako nisu navedeni na ambalaži, mogu biti prisutni u tragovima.

Više teksta
pravilna prehrana

Zdrava hrana

 

Prilikom kuhanja usredotočite se na zdravu hranu kao što je voće i povrće. Ako ne podnosite dobro sirovo voće i povrće, kratko ga prokuhajte.

Više teksta
pravilna prehrana

Biljne masti

 

Kod kuhanja upotrijebite biljne masti s polinezasićenim masnim kiselinama, kao što je suncokretovo ulje i maslinovo ulje, umjesto maslaca ili masti.

Više teksta
žena jede salatu

Svjesno uživajte

Uravnotežite svoju prehranu, obogatite zdravim namirnicama i uživajte!

Više teksta

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege