Kako pravilno njegovati atopičnu kožu –

Stručni savjeti specijalistice dermatovenerologije dr. sc. Ružice Jurakić Tončić, dr. med.

5 min čitanja
Prikaži više

Koža je najveći organ u tijelu i primjerena njega je preduvjet njezina zdravlja. Svakodnevna njega i pridavanje pažnje prilikom izbora odgovarajućih proizvoda primjerenih osobitostima kože pojedinca su od presudne važnosti.

dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, dr. med, specijalist dermatovenerologije

Održite kožu zdravom uz savjete stručnjaka i Eucerin. Kako izabrati odgovarajuće Eucerin preparate za atopijski dermatitis otkrila nam je dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, dr. med, specijalist dermatovenerologije Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pronađite odgovore na najčešća pitanja vezana uz suhu kožu i atopijski dermatitis!

 

Što je atopijski dermatitis i kako ga prepoznati?

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana pojavom ekcema, subjektivnim snažnim osjećajem svrbeža i poremećenom kvalitetom života. Bolest može biti blaga i očitovati se diskretnim upalnim promjenama, ali se može prezentirati i kao teški oblik kada ekcemi mogu zahvaćati veće površine tijela. Koža cijelog tijela je suha, ljuskava, sklona svrbežu i iritacijama. Koža pojedinca s atopijskim dermatitisom je izuzetno osjetljiva, karakteristično ne podnosi isušivanje koje nastupa korištenjem klasičnih komercijalno dostupnih pripravaka. Klasična dob pojave je dojenačka dob, najranije od 3. mjeseca života. Većinom, u čak oko 70 % bolesnika, bolest nestaje tijekom ranog djetinjstva, no u težim oblicima može perzistirati i u odraslu dob. 

Koji su okidači za pojavu atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis nastaje kao posljedica oštećenja strukture i funkcije kožne barijere što se u koži očituje upalnom reakcijom. Etiopatogeneza atopijskog dermatitisa uključuje brojne nasljedne i okolišne faktore, stoga „okidači“ bolesti mogu biti različiti za svakog pojedinog bolesnika. Stres je bitan čimbenik, no ne i jedini. Bolest se kod dijela pojedinaca pogoršava sezonski, u vrijeme grijanja prostorija kada nastupa dodatno isušivanje ili u proljeće ukoliko postoje udružene alergije. Udruženost alergija može postojati kod dijela bolesnika, no alergija se smatra posljedicom oštećene barijere, a ne primarnim čimbenikom nastanka bolesti. Izloženost vlažnim zanimanjima, iritansima, zagađenju svakako su dodatni čimbenici koji pogoršavaju bolest. 

Kako njegovati kožu kod atopijskog dermatitisa?

Budući da je primarni poremećaj kod atopijskog dermatitisa oštećenje strukture i funkcije barijere, njega kože primjerenim pripravcima je od iznimne važnosti. Edukacija bolesnika s atopijskim dermatitisom o tome kako se adekvatno primjenjuju proizvodi je od najveće važnosti. Jedna od najvećih grešaka je odabir krivog emolijensa i primjena u nedovoljnoj količini. Ponajprije je potrebno razjasniti koji pripravci se savjetuju kod beba, mlađe djece i odraslih budući da se koža djece i odraslih razlikuje. Potom, potrebno je objasniti da se tijekom njege moraju kombinirati pripravci koji su zavlaživači i zamaščivači, kako bi se utjecalo na hidraciju i korekciju manjka lipida koja je karakteristična za atopijski dermatitis. Osim odabira proizvoda, potrebno je objasniti koliku količinu proizvoda je potrebno trošiti na tjednoj/mjesečnoj bazi kako bi koža bila primjereno njegovana.

Nadalje, vrlo je bitno obratiti pažnju na proizvode kojima čistimo kožu, budući da nepravilno odabran proizvod može dodatno isušiti kožu. Eucerin AtopiControl njega za suhu i atopičnu kožu dermatološki dokazano smanjuje suhoću, osjećaj zategnutosti kože i ublažava svrbež. Losioni i kreme za osnovnu njegu sadrže kombinaciju omega-6 masnih kiselina i licochalcona A  kojima se postiže njega kožne barijere, a time i uspostavljanje njezine prirodne zaštitne funkcije i jačanje otpornosti. 

 

Postoji li posebna prehrana za oboljele od atopijskog dermatitisa?

Univerzalna prehrana za oboljele od atopijskog dermatitisa ne postoji. Atopijski dermatitis sam po sebi ne predstavlja alergiju na hranu, iako jedan dio bolesnika s atopijskim dermatitisom u dječjoj dobi može imati alergijske reakcije na određenu vrstu hrane. Ukoliko se radi o težoj kliničkoj slici atopijskog dermatitisa, svakako ne ukidajte namirnice na svoju ruku, već se dogovorite za pregled pedijatrijskom dermatologu i isključivo postupite prema preporukama liječnika i na temelju analize nalaza alergološkog testiranja. 

Kako njegovati atopičnu kožu na rukama?

Bolesnici s atopijskim dermatitisom imaju izrazito osjetljivu kožu. Naše ruke su tijekom cijelog dana izložene brojnim „udarcima“ iz okoline, kako mehaničkog tipa, tako zbog vlaženja ruku i korištenja sapuna i dezinficijensa.

Ruke štitite uvijek ukoliko ste u prilici te u svim situacijama u kojima možete, zaštitite ruke pamučnim rukavicama i ukoliko ih trebate vlažiti, na pamučne rukavice navucite zaštitne.

Držite se zlatnog pravila: uvijek namažite ruke zaštitnom kremom nakon bilo kojeg oblika vlaženja ili ukoliko osjetite da su suhe. Nema pravila koliko puta dnevno treba nanijeti zaštitnu kremu na ruke. Neka Vaša koža bude vodič u tome te osluškujte što Vam kaže. Ukoliko koža ruku ne bude adekvatno njegovana, možete razviti iritativni dermatitis ruku što se pak očituje stvaranjem ekcema na rukama. Bolesnici s atopijskim dermatitisom zbog slabosti barijerne funkcije su osobito tome skloni pa se svakako pojačana njega ruku u ovoj grupi bolesnika osobito savjetuje. Koža koja je trajno upaljena predstavlja otvorena vrata alergenima te se iritativni dermatitis može smatrati dobrim ulaznim mjestom za alergene i za stvaranje kontaktnog alergijskog dermatitisa. 

 

Kako njegovati atopičnu kožu djeteta?

Njega kože djeteta započinje odmah po rođenju. Kožna barijera dojenčeta je nezrela, tim više je potrebno obratiti pozornost na pravilan odabir pripravaka. Njega kože mora biti svakodnevna, a budući da omogućava bliski kontakt majke i djeteta, sama njega predstavlja dodatno ugodno vrijeme provedeno od strane majke i bebe. Što je njega primjerenija, faze remisije bolesti će biti produljenija, a sama upala blaža, što će pak umanjiti potrebu za korištenjem lokalnih kortikosteroida koje je nužno primijeniti kada nastupe ekcemi. Prikladni proizvodi za njegu djeteta kao što je Eucerin AtopiControl njega, igraju ključnu ulogu u zaštiti i umirivanju atopične kože mališana.

Kako je moguće ublažite oštećenja kože koja može izazvati češanje?

Suha i upaljena koža daje snažan osjećaj svrbeža što će izazvati potrebu češanja kod djeteta, a to mehanički dodatno oštećuje barijeru. S obzirom na navedenu činjenicu, potrebno je poduzeti sve potrebne mjere kako bi se koža primjereno njegovala, a upala smirila. Razgovarajte s pedijatrom ili dermatologom o njezi i terapiji kože djeteta kako biste atopijski dermatitis držali pod što boljom kontrolom. Od iznimne je važnosti edukacija majke kako bi bila upućena u sve detalje korištenja pripravaka. 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege

NJEGA KOŽE I ATOPIJSKI DERMATITIS