Općenito o izrazitoj osjetljivosti – Simptomi, uzroci, okidači i rješenja

5 min čitanja
Prikaži više

Izrazito osjetljiva koža - ili vrlo osjetljiva koža - je vrlo često, neugodno oboljenje pri čemu se na koži mogu manifestirati vidljivi (suhoća, iritacija, ekcemi, prištići, crvenilo, ljuštenje) ili nevidljivi simptomi - koji su stoga podložni subjektivnom doživljaju (između ostalog, opisuje ih se kao peckanje, svrbež ili žarenje). Kada su ti osjećaji popraćeni crvenilom, koža može postati sklona kuperozi i može se razviti rozaceja.

Znakovi i simptomi

Što je izrazito osjetljiva koža?

Izrazito osjetljiva koža definira se kao koža koja snažno reagira na različite čimbenike različitog intenziteta, koje normalna koža dobro podnosi. Ekstremniji i česti oblik osjetljive kože, odnosno izrazito osjetljivu kožu karakteriziraju neugodni osjetilni doživljaji i vidljive reakcije kada oboljeli dolaze u kontakt sa za većinu osoba neškodljivim unutarnjim ili vanjskim stresnim čimbenicima, kao što su ekstremne temperature, kemikalije ili UV zrake. Ti osjetilni doživljaji i njihov intenzitet razlikuju se od osobe do osobe, što može otežati postavljanje dijagnoze.

animacija trokuta osjetljive kože

Postoje tri znaka i simptoma koji se najčešće pojavljuju kod oboljelih - oštećena barijera kože, vrlo reaktivna osjetilna vlakna u epidermi te crvenilo, često uzrokovano upalom. Ti su znakovi poznati pod zajedničkim nazivom trokut izrazito osjetljive kože.

Oštećenje kožne barijere rezultira povećanim transepidermalnim gubitkom vode, zbog čega koža postaje podložnija utjecaju nadražujućih tvari.

animacija slojeva kože
Zbog oštećene kožne barijere, izrazito osjetljiva koža podložna je djelovanju stresnih čimbenika.

Hiperaktivna ili pretjerano stimulirana osjetilna vlakna u epidermi reagiraju brže i jače od onih u normalnoj koži. Ta osjetilna vlakna izazivaju neugodne osjetilne doživljaje na koži koje se, između ostalog, opisuje kao žarenje, peckanje ili zatezanje kože lica ili vlasišta koji se ne manifestiraju kroz vidljive simptome.

U težim slučajevima, nevidljive simptome mogu popratiti i suhoća kože te prištići ili crvenilo

Iako je moguće da su suha koža ili akne posljedice osjetljivosti kože, takva se koža ne smatra izrazito osjetljivom ako simptomi nisu popraćeni neugodnim osjetilnim doživljajima. Isto tako, crvenilo može dovesti do sklonosti kuperozi te konačno i do pojave rozaceje kada se javlja uz osjetilne doživljaje, no sâmo crvenilo nije simptom izrazito osjetljive kože.

crvenilo u obrazima
Kod osoba koje pate od rozaceje obično se javlja difuzno crvenilo na obrazima.

Rozaceja je kronična upalna bolest koja pogađa do 10% odrasle populacije. Simptomi uključuju difuzno crvenilo na području obraza, brade, nosa i čela koje može biti popraćeno kuperozom, prištićima, pustulama te, u slučaju zahvaćenosti područja oko očiju, mogu se javiti i ječmenac i konjunktivitis. U najgorem slučaju, kod oboljelih se javlja rinofima - zadebljanje kože i pojava suvišnog tkiva, koje se može pojaviti na nosu, zbog čega nos postaje velik i poprima gomoljasti oblik.

Saznajte više o izrazito osjetljivoj koži lica
Pročitajte više o koži lica sklonoj crvenilu
Pročitajte više o koži sklonoj rozaceji i kuperozi

Ako sumnjate na simptome rozaceje, posavjetujte se s liječnikom ili dermatologom budući da rano liječenje može smanjiti mogućnost napredovanja bolesti do težih stupnjeva.

Uzroci i okidači

Uzroci i okidači izrazite osjetljivosti kože

Reakcije na izrazito osjetljivoj koži mogu izazvati okolišni, psihološki, vanjski i/ili mehanički čimbenici.

žena u zimskoj odjeći
Eritem može biti uzrokovan ekstremnim promjenama temperature.
osoba stavlja sredstvo za pranje u perilicu
Sastojci nekih sredstava za pranje mogu loše djelovati na izrazito osjetljivu kožu.

Okolišni čimbenici su:

 • velike promjene temperature 
 • vrućina
 • hladnoća
 • vjetar 
 • sunčeve zrake
 • zagađenje zraka

Psihološki čimbenici su:  
 •  ljutnja
 • intenzivne emocije
 • stres
 • bijes

 

Vanjski čimbenici su:

 • neki proizvodi za čišćenje  
 • začinjena hrana  
 • alkohol  
 • parfemi  
 • sredstva za pranje i čišćenje 
 • bazeni  
 • tvrda voda  
 • kupanje i tuširanje  

Mehanički čimbenici ukazuju na povećan pritisak na kožu.

 

Saznajte više o izrazito osjetljivoj koži lica
Pročitajte više o koži lica sklonoj crvenilu
Pročitajte više o koži sklonoj rozaceji i kuperozi

Čimbenici Koji Na To Utječu

Ostali čimbenici koji utječu na pojavu simptoma

zagađenje
Zagađenje i ispušni plinovi mogu izazvati reakcije na izrazito osjetljivoj koži.
etiketa sastava
Određene tkanine, bojila i kemikalije koje se koriste u tekstilnoj industriji treba izbjegavati.

Sve veće globalno onečišćenje, osobito u urbanim sredinama, i činjenica da se alergijske reakcije javljaju kod sve većeg broja ljudi, dovodi do sve češće pojave izrazito osjetljive kože.

Ostali okidači koje navode oboljeli su agresivne kemikalije (primjerice, surfaktanti poput SLS, SLES), određeni konzervansi i alkohol te flasteri, papirne trake i bilje. Neki oboljeli također se žale na hormonalne čimbenike poput menstrualnog ciklusa.

Određene tkanine, bojila i kemikalije impregnirane u odjeću također mogu imati negativan učinak na izrazito osjetljivu kožu. Sintetički i neželjezni materijali osobito sadržavaju razne kemikalije poput formaldehida, koji mogu izazvati iritaciju kože i alergije.

osoba čisti lice
Preparati za njegu kože trebaju sadržavati samo ograničeni broj sastojaka.

Pri odabiru preparata za njegu kože, ako koristite novi preparat, vrlo je važno testiratiga na podlaktici kako biste provjerili mogućnost javljanja reakcija na koži. Također, koristite preparate s ograničenim brojem sastojaka i ambalažom koja sprječava zagađenje.

Izbjegavanjem identificiranih okidača kad god je to moguće, manja je vjerojatnost pojave crvenila na koži.

Rješenja

Dostupna rješenja za izrazito osjetljivu kožu

Izrazito osjetljiva koža ne mora predstavljati teret. Uz pravilnu rutinu za njegu, moguće je vratiti ravnotežu, regulirati osjetljivost i smanjiti crvenilo.

žena gladi lice
SymSitive* pomaže koži i pruža joj dugotrajnu njegu i zaštitu.

Primjerice, Eucerin koristi aktivni sastojak SymSitive* u liniji za njegu izrazito osjetljive kože SymSitive* učinkovito djeluje kao regulator osjetljivosti izravno na uzrok simptoma i odmah ublažava neugodne osjetilne doživljaje. Također pridonosi povećanju tolerantnosti kože i pruža joj trenutnu i dugotrajnu zaštitu. Za tretiranje crvenila na licu, Eucerin AntiREDNESS noćna krem protiv crvenila kože lica i Eucerin AntiREDNESS dnevne kreme protiv crvenila sa zelenim pigmentom SPF 25 sadržavaju licochalcon A prirodni protuupalni sastojak.

Hipoalergijske, „pročišćene“, odnosno 0% formule znači da sadržavaju samo ograničen broj sastojaka i da su bez konzervansa (uključujući  parabene), parafine, mirise, alkohol, emulgatore* i boje**.

Pakiranje koje sprječava zagađenje

Zrakonepropusni dozator s mehanizmom za samozatvaranje štiti Eucerin formule od kontaminacije i oksidacije.

Radi zaštite formule od nečistoća i oksidacije, preparati Eucerin njege za izrazito osjetljivu kožu koristi ambalažu protiv zagađenja s dvostrukim ventilom. Ova ambalaža ima filtre za sterilizaciju u otvorima ventila, poveznice između komponenti izuzetno su čvrsto spojene, a dozator ima iznimno lagani zatvarač na vrhu.

Alternativna rješenja

Kako je izrazita osjetljivost kože individualno stanje, potraga za odgovarajućom njegom kože svodi se na metodu pokušaja i pogreške. U potrazi za odgovarajućom njegom, nekima olakšanje pruža nanošenje ulja noćurka, ulja ploda lijeske, ulja čajevca ili ribljeg ulja na kožu, ili pak unošenje sjemenki lana, komorača ili kurkume kroz prehranu. Drugima također pomaže zeleni čaj ili čaj od kamilice. Međutim, ne postoje medicinski dokazi koji govore u prilog ovim alternativnim rešenjima.

* = zašt. robna marka Symrise AG, Njemačka

** Osim Eucerin AntiREDNESS noćne kreme protiv crvenila kože lica   i Eucerin AntiREDNESS dnevne kreme protiv crvenila sa zelenim pigmentom SPF 25

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege