Razumjeti atopijski dermatitis – Koji su mogući okidači ekcema i kako njegovati atopičnu kožu?

11 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je česta bolest u djetinjstvu, ali i kod mnogih odraslih osoba. Koža je suha, crvena i svrbi što može imati značajni fizički i psihološki učinak na živote oboljelih. Iako lijek za ovu bolest nije poznat, učinkovita njega dokazano olakšava simptome i održava kožu mirnom duže vrijeme.

U ovom članku nalaze se opće uvodne informacije o atopijskom dermatitisu. Objašnjava se što je atopijski dermatitis i kako utječe na ljude. Daje se pregled mogućih uzroka i okidača te se savjetuje kako umiriti akutnu fazu, ublažiti simptome i svakodnevno njegovati atopičnu kožu.

Dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, dr. med, specijalist dermatovenerologije otkrila nam je kako održati kožu zdravom i izabrati odgovarajuće Eucerin preparate za atopijski dermatitis.

 

Što je atopijski dermatitis?

žena se češe po vratu

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem neprenosiva je i kronična (odnosno perzistentna ili dugotrajna) upalna i neprenosiva bolest kože pri čemu je koža suha, ljuskava, sklona svrbežu (pruritična) i iritacijama, a pojavljuje se na licu i tijelu.
Učestalost pojave atopijskog dermatitisa od 1970.-tih godina porasla je dva do tri puta1,2,3 Od njega se sve češće obolijeva i u zemljama u razvoju. Od atopijskog dermatitisa najčešće obolijevaju bebe i djeca: smatra se da oko 15% do 20% djece u svijetu pati od te bolesti, a kod oko 90% svih pacijenata simptomi su se pojavili u prvih pet godina života.1,2,3

Može se zadržati i u odrasloj dobi, a istraživanja pokazuju da osobe koje su imale atopijski dermatitis kao djeca mogu razviti druge, povezane bolesti poput astme i alergijskog rinitisa.Kod osoba koje nikad nisu patile od ove bolesti u djetinjstvu ona se može razviti u odrasloj dobi: procjenjuje se da jedna od dvanaest odraslih osoba pati od atopijskog dermatitisa.5

Koji su simptomi atopijskog dermatitisa?

prikaz kože s atopijskim dermatitisom
crvenilo kože s atopijskim dermatitisom

Suhoća, svrbež i iritacija simptomi su atopične kože. Kod osoba svijetle puti, zahvaćeno područje obično je crvenkaste boje i može posmeđiti. Kod tamnije kože, zahvaćena koža može postati svjetlija ili tamnija budući da atopijski dermatitis utječe na pigmentaciju.
Atopijski dermatitis može se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće ga susrećemo na licu (uključujući područje oko očiju), vratu i dekolteu, vlasištu, pregibima laktova, stražnjoj strani koljena te rukama i stopalima. Pročitajte više u člancima Atopijski dermatitis na licu, Atopijski dermatitis na očnim kapcima, Atopijski dermatitis na vlasištu, Atopijski dermatitis na rukama, Atopijski dermatitis na različitim dijelovima tijela.
Zahvaćena područja razlikuju se i ovisno o dobi. Saznajte više u člancima Atopijski dermatitis i bebe, Atopijski dermatitis i djeca i Atopijski dermatitis kod odraslih.

 

Ja kažem dermatitis, a ti kažeš ekcem

Riječi su međusobno zamjenjive i znače isto: zajednički naziv za upalne promjene na koži. Uključuju mnoge različite dermatološke bolesti. 
Atopijski ekcem i atopijski dermatitis također se odnose na istu pojavu (atopijski se odnosi na nasljednu preosjetljivost na neke alergene).

Koje su faze atopijskog dermatitisa?

Atopična koža ima dvije faze bolesti:

 Akutna faza
Također se naziva i ‘aktivnom fazom’ te fazom izbijanja simptoma. U toj je fazi atopična koža najviše sklona iritacijama:

 • Koža je sklona laganom do snažnom svrbežu. Možete osjetiti peckanje i bol.
 • Koža je crvena, suha i pahuljasta. Može biti neujednačena ili natečena, pa čak i blago krvariti.
Kako prepoznati atopijski dermatitis? Više o mogućim okidačima izbijanja simptoma kao i tome kako umiriti i njegovati atopičnu kožu tijekom izbijanja simptoma možete pročitati na Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi

 

Neakutna faza
Između akutnih faza postoje razdoblja kad je atopična koža mirnija i manje sklona iritaciji. Riječ je o neakutnoj fazi koja se također naziva i  neaktivnom fazom, intervalom ili  fazom bez izbijanja simptoma.

 • Koža djeluje ‘normalnije’ (odnosno simptomi manje smetaju)
 • Koža izgleda i djeluje suho ili vrlo suho i može biti ljuskasta, lagano pahuljasta i umjereno sklona svrbežu
 • Mogu se javiti sitne napukline (od prijašnjeg izbijanja simptoma)
 • Simptomi su slični simptomima suhe kože (stanje, a ne bolest, koje se naziva kseroza). O tome više pročitajte u članku o suhoj koži općenito.
animacija faza atopijskog dermatitisa
Dvije faze atopijskog dermatitisa

Trajanje svake faze u velikoj mjeri ovisi o osobi, a njega kože koju treba primijeniti mora biti prilagođena kako bi u svakoj fazi zadovoljila različite potrebe kože.

Lijek za atopijski dermatitis nije poznat pa je glavni cilj svakodnevne njege atopične kože produljiti neakutnu fazu. Tijekom akutne faze usredotočeni smo na što brže smirivanje simptoma i kože.

Eucerin AtopiControl linija posebno je osmišljena kako bi koži pružila njegu i olakšanje koje treba tijekom svake faze.

Može li atopijski dermatitis zahvatiti nešto drugo osim kože?

Život s atopijskim dermatitisom, posebno tijekom akutne faze, može biti vrlo težak i poznato je da bolest značajno utječe na kvalitetu života.

osoba budna u noći
Atopijski dermatitis može ometati spavanje noću

Osim problema nastalih zbog iritacije same kože, atopijski dermatitis može dovesti do fizičkih i psihičkih tegoba poput nedostatka sna, diskriminacije, stresa i općenito manjka samopouzdanja.

Oboljeli zbog toga često ograničavaju svoj svakodnevni život mijenjanjem navika odijevanja, prehrane, šminkanja i aktivnosti koje obavljaju. Bolest može utjecati i na međuljudske odnose ako oboljeli smatra da je njegova/njezina privlačnost smanjena zbog simptoma bolesti. Roditelji beba i djece sa simptomima atopijskog dermatitisa osjećaju bespomoćnost i krivnju.

Pročitajte više o utjecaju atopijskog dermatitisa kod različitih dobnih skupina u člancima Atopijski dermatitis i bebe, Atopijski dermatitis i djeca i Atopijski dermatitis kod odraslih.

Koji je uzrok atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis vezan je za poremećenu barijernu funkciju kože i imunitet. 

animacija presjeka atopične kože
Izgled presjeka atopične kože.

Vanjski (epidermalni) slojevi zdrave kože sastoje se od stanica kože (korneocita) okruženih maticom kolesterola bogatog lipidima, slobodnim masnim kiselinama i ceramidom. Saznajte više u članku o strukturi kože. Kod atopične kože,  metabolizam lipida je nepravilan što uzrokuje nedostatak ceramida i dovodi do transepidermalnog gubitka vode.Ovaj prekomjerni gubitak vode može uzrokovati isušivanje kože što narušava prirodnu barijernu funkciju kože. 

Oslabljena barijerna funkcija atopične kože također je povezana s nedostatkom filagrina (gena odgovornog za razvoj strukturnih proteina koji ojačavaju barijernu funkciju kože). Kada je barijerna funkcija kože ugrožena podložnija je iritacijama i infekcijama.

Oboljeli također pate od nepravilne imunološke funkcije (poznate pod nazivom atopija) što njihovu kožu čini osjetljivom na čimbenike iz okoline i podložnom upalama.

Postoje brojne teorije vezane za genetiku i okoliš o tome zašto neke osobe razviju atopijski dermatitis, a druge ne. To su:

žena koristi pumpicu za astmu
Astma je povezana s atopijskim dermatitisom.
zagađenje
Onečišćenje može biti okidač atopijskog dermatitisa i pogoršati ga.

Genetska predispozicija

Dva su glavna rizična čimbenika za razvoj atopijskog dermatitisa: 1) genetska mutacija gena za filagrin (FLG)1,6 i 2) obiteljska anamneza za atopijsku bolest.1,3 Djeca mogu naslijediti mutaciju gena za filagrin od zahvaćenog roditelja7, a te su genetske mutacije posebno prisutne kod bijele rase.Brojne studije pokazale su da gen za filagrin (FLG) igra ključnu ulogu u barijernoj funkciji kože te da mutacije gena dovode do pojave atopijskog dermatitisa. Ako su mutacije gena za filagrin prisutne, bolest je također mnogo teža i dugotrajnija.1

Oko 70% svih pacijenata s atopijskim dermatitisom imaju obiteljsku anamnezu atopijskih bolesti.1,3,8 Dokazana je veza između atopijskih bolesti: atopijskog dermatitisa, astme i peludne groznice. Ako jedan ili oba roditelja pate od tih stanja, postoji vjerojatnost da će njihovo dijete razviti atopijski dermatitis. Rizik se proporcionalno povećava  pa ako oba roditelja pate od sva tri stanja  raste i vjerojatnost da će dijete naslijediti bolest.

Klima/onečišćenje

Čini se da život u razvijenoj zemlji, u gradu (posebno u gradu s višim razinama onečišćenja) ili u hladnijoj klimi povećava rizik od obolijevanja od atopijskog dermatitisa. Postoje zanimljiva istraživanja o vezi između atopijskog dermatitisa i klime o čemu možete pročitati u članku Atopijski dermatitis i djeca.

Simptomi atopijskog dermatitisa također su i okidači. Naime, kako je koža suha i svrbi, oboljeli će se češati. Češanjem se oštećuje zaštitni sloj kože pa se bakterija zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus) može razmnožiti i uzrokovati infekciju kože. Ta infekcija uzrokuje upalu i svrbež koji pogoršavaju stanje jer koža postaje još sklonija iritaciji i svrbežu: tako nastaje začarani krug zvan krug atopične kože. 

Ciklus svrbeža i češanja

animacija atopične kože
Krug atopične kože.

Koji su okidači reakcije na atopičnoj koži?

žena se drži za most nosa
Stres može biti okidač atopijskog dermatitisa.
osoba u džemperu
Materijali koji izazivaju svrbež kao i sintetički materijali mogu pogoršati simptome.

Postoje brojni vanjski utjecaji koji mogu pogoršati atopijski dermatitis i njegove simptome. Oni se razlikuju od osobe do osobe, ali mogu uključiti:

 • klimu i onečišćenje
 • znoj
 • stres
 • alergije
 • dim cigarete 
 • abrazivne materijale ili materijale u kojima koža ne može disati: npr. vuna i najlon
 • nikal – metal koji se često nalazi u nakitu i satovima
 • kemikalije poput nekih deterdženata za pranje
 • sunce: kod nekih ljudi sunce je okidač simptoma, kod drugih poboljšava stanje kože

Pročitajte više u članku Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi i Čimbenici koji utječu na kožu.

Kako njegovati kožu kod atopijskog dermatitisa?

Dobra rutina u njezi kože i  korištenje proizvoda koji su posebno formulirani za atopičnu kožu pomoći će vam ublažiti simptome atopijskog dermatitisa i dati vašoj koži ili koži vašeg djeteta najbolju priliku da bude smirena duže vrijeme. 

žena nanosi Eucerin Atopi Control njegu na ruke
Održavajte atopičnu kožu hidratiziranom kako biste ojačali njezinu barijernu funkciju.
žena nanosi Eucerin Atopi Control njegu na ruke
Emolijensi pomažu u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa.

Učinkovita hidratacija: Ključno za njegu atopične kože je vratiti prirodni zaštitni sloj kože dajući joj potrebnu hidrataciju. Svakodnevna uporaba hidratantnih pripravaka (nazvanih i emolijensima) pomaže u sprječavanju ili odlaganju pojave simptoma što je duže moguće te je riječ o osnovnoj njezi. Potražite emolijense koji sadrže dokazane aktivne sastojke poput:

 • likokalkona A: ekstrakt korijena sladića koji umiruje kožu i ublažava crvenilo
 • ceramida: osnažuju barijernu funkciju kože
 • omega-3 i omega-6: ulje noćurka, ulje sjemenki grožđa i sojino (Glycine) ulje bogati su izvori tih esencijalnih masnih kiselina koje umiruju i hrane kožu obnavljajući njen zaštitni sloj.

Sastojci su dio aktivne formule u Eucerin AtopiControl liniji proizvoda koja je posebno formulirana za njegu atopične kože.

Emolijensi mogu pomoći i kad izbiju simptomi. Pročitajte više u članku Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi.


 

Medicinske masti: Kortikosteroidi (poput hidrokortizona) mogu smiriti atopičnu kožu za vrijeme akutne faze. Pročitajte više u članku Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi. Vaš liječnik će vam dati savjet o najprikladnijem tretmanu za vašu kožu.

Nježno, ali temeljito čišćenje: Čišćenje je važan prvi korak u njezi atopične kože. Upotrebljavajte nježna, ali učinkovita sredstva za čišćenje koja su posebno formulirana za atopičnu kožu. Isprobajte AtopiControl ulje za kupanje i tuširanje za tijelo i DermatoCLEAN [HYALURON] mlijeko za čišćenje.


Više o tome kako atopičnoj koži pružiti odgovarajuću njegu pročitajte u člancima Kako njegovati atopičnu kožu kod odraslih i Kako njegovati atopičnu kožu kod djece.

 

Kako smanjiti rizik od akutne faze atopijskog dermatitisa?

Budući da lijek za ovu bolest nije poznat, najbolji način njege za vašu kožu je da učinite sve što možete da ne dođe do akutne faze. Evo nekoliko stvari za koje se smatra da pomažu:

Obratite pozornost na pranje kože: Učestalo pranje u prevrućoj vodi može oštetiti zaštitni sloj vaše kože i uzrokovati isušivanje. Grube spužve i četke za masažu također oštećuju atopičnu kožu.

Pokušajte s pranjem u mlakoj vodi, ograničite vrijeme kupanja, kad je moguće radije se tuširajte nego kupajte te kožu radije osušite tapkanjem nego trljanjem. Kratko se istuširajte odmah nakon vježbanja kako biste ohladili tijelo i uklonili znoj − kod nekih ljudi, toplina i znoj mogu biti okidači izbijanja simptoma.

Ako vaš posao zahtijeva učestalo pranje ruku ili su vaše ruke izložene oštrim kemikalijama, pokušajte ograničiti izloženost. Više možete saznati u članku Atopijski dermatitis i ruke.

Izbjegavanje topline: Održavajte sobnu temperaturu i vlagu niskom i provedite godišnji odmor u podnebljima s hladnijom do umjerenom klimom. To će pomoći da smanjite znojenje koje može biti okidač iritacija i svrbeži. 

Zaštita od sunca: Atopična koža sama je po sebi suha, a sunce je dodatno isušuje. Ograničite izloženost suncu, izbjegavajte boravak na suncu kad je ono najintenzivnije, nosite zaštitnu odjeću i primjenjujte odgovarajući zaštitni faktor.

Nošenje mekane odjeće koja omogućuje koži da diše: Nastojte izbjegavati grube i sintetičke materijale u dodiru s kožom. Čak i vuna može kod nekih ljudi izazvati svrbež. Neki deterdženti za pranje također mogu nadražiti atopičnu kožu pa odaberite ne-biološke preparate za osjetljivu kožu.

Nošenje pamučnih rukavica noću: Češanje pogoršava stanje pa ako vi ili vaše dijete imate potrebu za češanjem, rukavice mogu pomoći umanjiti oštećenja kože. 

Šminka: Odaberite proizvode koji su posebno formulirani  za suhu i osjetljivu kožu kako biste smanjili mogućnost iritacija.

Smanjenje stresa: Vježbe opuštanja kao što su meditacija i joga mogu pomoći smanjiti stres za koji se često smatra da je okidač atopične kože, posebno kod žena. 

Prehrana: Svi smo različiti, ali kod nekih osoba određena hrana i pića predstavljaju okidač za izbijanje simptoma, a među njima su često mlijeko, jaja, orasi, školjke i alkohol. Pokušajte voditi dnevnik kako biste utvrdili postoji li nešto zbog čega se na vašoj ili koži vašeg djeteta pojavljuju simptomi, ali nemojte uvoditi značajne promjene u prehranu kod beba i djece prije nego što o tome razgovarate s liječnikom. 

Prestanak pušenja: Dim cigarete može pogoršati simptome atopijskog dermatitisa.

O mnogima od ovih čimbenika možete saznati u članku Čimbenici koji utječu na kožu.
Ako simptomi potraju ili ako vas vaša koža ili koža vašeg djeteta na bilo koji način muči ili ste zabrinuti, obavezno se obratite svom liječniku.

 
 

 

 

Izvori

1. Overview of Atopic Dermatitis, Avena-Woods C, Am J Manag Care, 2017 June, Vol. 23, No. 8, Supplement S115-123
2. Nutten S. Atopic dermatitis: global epidemiology and risk factors. Ann Nutr Metab. 2015; 66(suppl 1):8-16. Doi: 10.1159/000370220.
3. Eichenfield LF, Tom WL, Chamlin SL, et al. Guidelines of care for the management of atopic dermatitis: section 1. Diagnosis and assessment of atopic dermatitis. J Am Acad Dermatol. 2014; 70(2):338-351. doi: 10.1016/j.jaad.2013.10.010.
4. Spergel JM. From atopic dermatitis to asthma: the atopic march. Ann Allergy Asthma Immunol. 2010; 105:99–106. doi: 10.1016/j.anai.2009.10.002.
5. WebMD
6. Sicherer SC, Leung DY. Advances in allergic skin disease, anaphylaxis, and hypersensitivity reactions to foods, drugs, and insects in 2008. J Allergy Clin Immunol. 2009; 123(2):319-327. doi: 10.1016/j. jaci.2008.12.025.
7. Comprehensive analysis of the gene encoding filaggrin uncovers prevalent and rare mutations in ichthyosis vulgaris and atopic eczema. Sandilands et al. Nat Genet. 2007 May; 39(5):650-4.
8. Wen HJ, Chen PC, Chiang TL, Lin SJ, Chuang YL, Guo YL. Predicting risk for early infantile atopic dermatitis by hereditary and environmental factors. Br J Dermatol. 2009; 161(5):1166-1172. doi: 10.1111/j.1365-2133.2009.09412.x.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege