Atopijski dermatitis na tijelu – Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi

6 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je kronična kožna bolest u stalnom porastu, posebno u zapadnom svijetu. Od nje uglavnom pate dojenčad i djeca - čak 10-20% djece diljem svijeta, ali i između 2-5% odraslih. Koža oboljelih kontinuirano je suha, sklona iritacijama, infekcijama i upali. Premda lijek nije poznat, redovita njega, bilo da se primjenjuje samostalno ili u kombinaciji s medicinskim liječenjem, može ublažiti velik broj neugodnih simptoma.

Znakovi i simptomi

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis, također poznat i pod nazivom atopijski ekcem, neprenosiva je kronična kožna bolest koja zahvaća kožu lica i tijela dojenčadi, djece i odraslih. Učestalost ove bolesti je u porastu, s dvostrukim do trostrukim porastom broja oboljelih u odnosu na razdoblje prije 30 godina. Premda nije pronađen uzrok atopijskog dermatitisa, dokazana je poveznica s astmom i peludnom groznicom.

1. Oslabljena barijerna funkcija kože pogoduje prodoru mikroorganizama 2. Aktivacija imunosnih stanica, upala 3. Svrbež

Oboljeli od atopijskog dermatitisa pate radi poremećaja zaštitne funkcije kože i imunološkog sustava. Bolest karakteriziraju dvije različite faze. Tijekom neaktivne ("interval") faze bez vidljivih simptoma, koža je suha, sklona iritaciji i može biti lagano perutava. Ovo suho ili vrlo suho stanje kože poznato je kao kseroza U aktivnoj fazi (odnosno fazi izbijanja simptoma) koža se inficira te postaje upaljena i svrbi. I dok lijek za atopijski dermatitis nije poznat, oboljelima se može pomoći u produljivanju neaktivne faze i ublažavanju akutne faze uz dosljednu njegu kože.

Tijekom aktivne faze, oboljeli najčešće dobivaju osip na licu, tjemenu, vratu, dekolteu, unutrašnjem dijelu koljena i laktova, na rukama, zglobovima i nogama. Kod djece i dojenčadi pogođena su druga područja.

Simptomi atopijskog dermatitisa razlikuju se od osobe do osobe; neki pate od izrazito jakog svrbeža i upala.
Koža povremeno postaje upaljena i bolna.

Osip svrbi, zahvaćena koža se inficira, a začarani krug češanja vodi do novih infekcija. Naime, ako je koža toliko suha i svrbi, oboljeli će se češkati. Češkanje oštećuje zaštitni sloj kože, a donji slojevi postaju podložni razvoju mikroorganizama i onečišćenju.

Simptome treba liječiti protuupalnim i antibakterijskim dermatološkim tretmanima koji će djelovati i protiv svrbeža.

Atopijski dermatitis na tijelu pogoršava se na visokim temperaturama pa bi oboljeli trebali ograničiti količinu odjeće koju nose te umjesto vune ili najlona nositi mekanu pamučnu odjeću. Također, mogu patiti i od nesanice uslijed znojenja i stalnog češanja.

Pažnja

Ako niste sigurni da vaši simptomi odgovaraju ovoj bolesti, obratite se svom liječniku ili dermatologu.

Uzroci i okidači

Mogući uzroci i okidači za nastanak atopijskog dermatitisa

Dermatolozi su otkrili nekoliko uzročnih čimbenika koji utječu na nastajanje bolesti.

Ako roditelji imaju atopijski dermatitis, astmu ili peludnu groznicu, mogućnost da će i njihovo dijete oboljeti od iste bolesti raste.
Postoji poveznica između okoline i razvoja atopijskog dermatitisa - u gradovima, gdje je zagađenje na visokoj razini, ima i više slučajeva atopijskog dermatitisa.

Primjerice:

 • Čini se kako postoji genetska poveznica između atopijskog dermatitisa, astme i peludne groznice. Ako jedan ili oba roditelja pati od jedne ili više navedenih bolesti, proporcionalno raste i mogućnost da će njihovo dijete patiti od atopijskog dermatitisa. Ako oba roditelja imaju atopijski dermatitis, mogućnost da će i njihovo dijete naslijediti tu bolest penje se na 60-80%.

 • Pronađena je poveznica između lokacije na kojoj osoba živi i rizika obolijevanja od atopijskog dermatitisa. Urbana područja s visokom razinom onečišćenja i hladnija podneblja predstavljaju veći rizik. U jednoj studiji koja je uspoređivala rizičnost obolijevanja mladih Jamajčana koji žive u Londonu i onih koji žive na Jamajci, otkriveno je kako se dvostruko više slučajeva oboljelih javljalo kod djece s londonskom adresom.
 • Djeca majki koje su rodile u kasnijem reproduktivnom razdoblju podložnija su riziku obolijevanja od atopijskog dermatitisa od onih čije su majke rodile u mlađoj životnoj dobi.

Nasljedni atopijski dermatitis karakterizira manjak prirodnih čimbenika za zadržavanje vlažnosti (NMF) kao što su aminokiseline te poremećaj u metabolizmu zaštitnog sloja lipida.

Izbijanje simptoma može potaknuti ciklus svrbeža pri čemu češkanje stvara začarani krug simptoma i reakcija.

Čimbenici koji na to utječu

Ostali čimbenici koji utječu na atopijski dermatitis

Neki prehrambeni proizvodi, poput orašastih plodova, mogu biti okidač za pojavu simptoma atopijskog dermatitisa.
Potrebno je izbjegavati nepropusnu odjeću kroz koju koža ne može disati te vunenu odjeću - navedene tkanine i materijali mogu izazvati simptome atopijskog dermatitisa. Preporučuje se nošenje pamučne odjeće.

Kad atopijski dermatitis ugrozi kožu, važno je održavati temperaturu kože hladnijom i čuvati je od iritacija. Čimbenici koji pogoršavaju stanje uključuju:

 • Odjeću od koje se tijelo znoji, poput nepropusnog najlona.
 • Odjeću koja grebe nadraženu kožu, kao što je vuna.
 • Neki prehrambeni proizvodi. Okidači su najčešće mliječni proizvodi, orašasti plodovi i školjke.
 • Alkohol.
 • Kućne grinje, prašina, pelud ili drugi alergeni.
 • Agresivna sredstva za pranje.
 • Formaldehid.
 • Dim cigareta i cigara.
 • Zagađenje.
Stres i nedovoljno sna također mogu pogoršati simptome.

Pročitajte više u članku Čimbenici koji utječu na kožu

Rješenja

Ublažavanje neugodnih simptoma atopijskog dermatitisa u akutnoj fazi

Trenutačno nema lijeka za atopijski dermatitis, ali je moguće ublažiti simptome u aktivnoj i neaktivnoj fazi uz dosljednu, učinkovitu njegu kože i primjereno liječenje. Međutim, čak i uz njegu kože koje se strogo pridržavamo, doći će do akutne faze te oboljeli moraju naći načina za ublažavanjem neugodnih simptoma.

Emolijensi

Također poznati kao hidratantne tvari, emolijensi pomažu u održavanju podatnosti i vlažnosti kože te smanjuju crvenilo koje može dovesti do akutne faze. Kreme, losioni, dodaci za kupanje i ulja za tuširanje hidratiziraju kožu, što štiti njenu površinu od štete nanesene češanjem.

Sastojci koje često nalazimo u emolijensima uključuju:

 • Omega-6-masne kiseline: ulje noćurka i ulje sjemenki grožđa koji obnavljaju prirodni zaštitni sloj kože te umiruju i hrane kožu.
 • Licochalcon A (ekstrakt korijena sladića) - prirodni protuupalni antioksidans koji pomaže ublažiti crvenilo i zaliječiti upalu.

Dermatološki tretmani

Kada dođe do izbijanja simptoma, preporučuje uz uporabu emolijensa provoditi i aktivnija njega. Preparati za tretiranje simptoma obično sadrže kortikosteroide. Oni su poznati po brzom djelovanju i učinkovitosti pri olakšavanju simptoma upale i svrbeža. Međutim, ne bi ih trebalo nanositi na velikim površinama kože tijekom duljeg razdoblja jer im se uslijed duljeg korištenja smanjuje učinkovitost. Iz tog razloga, učinkoviti kortikosteroidi izdaju se isključivo na recept.

krema za atopijski dermatitis
Kortikosteroidi djeluju brzo i učinkovito ublažavaju upale i svrbež. Međutim, dugotrajno korištenje se ne preporučuje jer mogu stanjiti kožu.
krema za atopijski dermatitis
Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu značajno poboljšava izgled kože tijekom akutne faze.

Njegujuća svojstva Eucerin AtopiControl Akut kreme klinički dokazano poboljšavaju izgled kože tijekom akutne faze. Ovaj preparat za njegu kože pomaže u smanjenju korištenja hidrokortizona tijekom akutne faze.

Za trenutačno olakšanje, Eucerin AtopiControl ANTI-ITCH sprej za nadraženu kožu mogu koristiti odrasli i djeca starija od tri godine.

Svakodnevna njega za ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa na tijelu

Simptomi svakog pojedinca su različiti, ali postoji određen broj promjena u stilu života za koje oboljeli tvrde kako su im pomogle u ublažavanju simptoma atopijskog dermatitisa.

Pokušajte izbjeći stres vježbanjem joge ili meditacijom - stres može izazvati simptome atopijskog dermatitisa.
Pokušajte tapkanjem brisati kožu nakon tuširanja jer trljanje može izazvati iritacije te odmah potom nanesite kremu ili losion.

Na primjer:

 • Održavanje svježije, ali ne i hladne temperature u sobi. Znojenje uzrokuje iritaciju i svrbež.
 • Čuvanje krema i masti u hladnjaku jer nanošenje ohlađenih emolijensa dodatno ublažava svrbež.
 • Dnevnik prehrane u koji se bilježi konzumirana hrana i piće kako bi se utvrdilo utječu li na simptome. 
 • Neke turističke destinacije imaju pojačano terapeutsko djelovanje u odnosu na druge. Dobri primjeri uključuju godišnji odmor na lokacijama poput Sjevernog mora, Atlantika, Mrtvog mora, Mediterana ili visokih planinskih područja - premda područja s ekstremno hladnom klimom treba izbjegavati.
 • Joga i meditacija pomažu u ublažavanju stresa, jednog od okidača atopijskog dermatitisa. 
 • Kad se pojavi svrbež, umjesto češkanja bolje je nježno potapkati kožu. Tapkanje umiruje kožu, a da je pritom ne oštećuje.  
 • Ako je oboljeli dječje dobi, održavajte dječje noktiće kratkima kako biste izbjegli oštećenja koja nastaju zbog češkanja.
 • Noću pokušajte nositi pamučne rukavice kako bi se spriječilo češkanje lica tijekom sna.
 • Odaberite tuširanje umjesto kupanja, uz temperaturu ispod 32°. Prečesto tuširanje može dovesti do dehidracije kože. 
 • Umjesto trljanja mokre kože ručnikom, bolje je kožu potapkati ručnikom te odmah potom nanijeti kremu ili losion.
 • Izbjegavajte agresivne tretmane poput grubih četki za tijelo ili rukavica za piling tijela.

Pažnja

Ako niste sigurni kako postupiti s vašim simptomima, obratite se svom liječniku ili dermatologu.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.