Atopijski dermatitis na tijelu – Ublažavanje svakodnevnih simptoma

6 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je kožna bolest od koje obolijeva između 2-5% odraslih i čak 10-20% djece diljem svijeta. Radi se o kroničnoj, dugotrajnoj bolesti koju karakterizira suha, perutava koža sklona iritacijama i povremenim izbijanjem osipa s bolnim simptomima. Premda lijek nije poznat, redovita i dosljedna njega može pružiti zaštitu oboljeloj koži.

Znakovi i simptomi

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis, također poznat i pod nazivom atopijski ekcem, kronična je kožna bolest koja zahvaća kožu lica i tijela dojenčadi, djece i odraslih.

1. Oslabljena barijerna funkcija kože pogoduje prodoru mikroorganizama 2. Aktivacija imunosnih stanica, upala 3. Svrbež
ekcem
Zahvaćena područja razlikuju se od osobe do osobe. Tipični simptom je suha, ljuskasta koža sklona nadražajima.

Učestalost ove bolesti je u porastu, posebno u zapadnom svijetu, s dvostrukim do trostrukim porastom broja oboljelih u odnosu na razdoblje prije 30 godina. Još uvijek nije pronađen točan uzrok atopijskog dermatitisa, ali je dokazana poveznica s astmom i peludnom groznicom.

Bolest uglavnom pogađa djecu; 10-20% djece diljem svijeta pati od atopijskog dermatitisa, dok od iste bolesti pati 2-5% odraslih.

Kod odraslih, osip se pojavljuje na vratu i na području dekoltea, s unutrašnje strane laktova, sa stražnje strane koljena, na rukama i nogama kao i na licu i tjemenu. Simptomi i zahvaćena područja nešto su drugačija kada se radi o djeci i dojenčadi

Osobe koje boluju od atopijskog dermatitisa često prate i druge tegobe, poput nesanice, stresa, diskriminacije i nedostataka samopouzdanja. Uz održavanje redovite njege kože, određene promjene u stilu života mogu ublažiti simptome - primjerice, nošenje pamučne odjeće, održavanje niskih temperatura zbog spriječavanja znojenje i izbjegavanje hrane koja može biti okidač za pojavu atopijskog dermatitisa.

Attention

Ako niste sigurni da vaši simptomi odgovaraju ovoj bolesti, obratite se svom lječniku ili dermatologu.

Uzroci i okidači

Mogući uzroci i okidači za nastanak atopijskog dermatitisa

Dermatolozi tek trebaju otkriti konačan uzrok atopijskog dermatitisa za koji još nije pronađen lijek. Međutim, dokazano je da određen broj čimbenika utječe na povećanje rizika od obolijevanje kod nekih osoba. Među njima su:

Atopijski dermatitis može biti genetski nasljedan. Roditelji koji boluju od njega ili astme ili peludne groznice mogu ga prenijeti na svoje dijete.
ekcem
Općenito, žene su sklonije obolijevanju od atopijskog dermatitisa od muškaraca.

 • Genetika. Dokazana je povezanost između atopijskog dermatitisa, astme i peludne groznice. Postoji mogućnost da se kod djeteta razvije atopijski dermatitis ako jedan ili oba roditelja pate od jednog od navedenih zdravstvenih problema. Rizik za obolijevanje raste proporcionalno, tako da ako oba roditelja imaju sva tri zdravstvena problema, mogućnost da će dijete naslijediti bolest također raste.
 • Klima i lokacija. Podneblja s hladnijom klimom utječu na porast rizika od obolijevanja od atopijskog dermatitisa, kao i život u onečišćenim gradovima. Pokazalo se da djeca jamajčanskog podrijetla koja odrastaju u Londonu imaju dva puta veću mogućnost obolijevanja od atopijskog dermatitisa od svojih vršnjaka koji žive na Jamajci.
 • Spol. Žene su nešto sklonije atopijskom dermatitisu od muškaraca.
 • Dob majke. Djeca majki koje rađaju u kasnijem reproduktivnom razdoblju, podložnija su riziku obolijevanja od onih čije su majke rodile u mlađoj životnoj dobi.

Atopičnoj koži nedostaju prirodni čimbenici za zadržavanje vlažnosti (NMF) poput aminokiselina te se nosi s poremećajima u stvaranju zaštitnog sloja lipida. Time zaštitni sloj kože slabi, a donji slojevi kože podložniji su infekciji zbog češanja noktima po površini.

Simptomi atopijskog dermatitisa također su i okidači. Naime, ako je koža suha i svrbi, oboljeli će se češati. Češanjem se umanjuje zaštitna funkcija kože. Na taj način donji slojevi kože postaju izloženi i osjetljivi na infekcije i čimbenike iz okoliša. Bakterije uzrokuju iritaciju te se svrbež nastavlja. Na taj način nastaje začarani krug atopične kože.

Čimbenici koji na to utječu

Čimbenici koji utječu na atopijski dermatitis

Premda je svatko osjetljiv na različite okidače, utjecaji koji mogu pogoršati postojeće simptome atopijskog dermatitisa uključuju:

Pamučna odjeća se preporučuje jer je meka i udobna, a nošenje pamučnih rukavica noću, primjerice, sprječava češkanje dok spavamo.

 • Alergije na hranu – npr. mlijeko, sir, orašasti plodovi, školjke.
 • Alergije na alkohol.
 • Alergije na kućne grinje, pelud i/ili prašinu.
 • Abrazivni materijali ili materijali u kojima koža ne može disati  – npr. vuna i najlon.
 • Nikal – metal koji se često nalazi u nakitu i satovima.
 • Formaldehidi.
 • Određeni deterdženti za pranje - često s oznakom 'ekološki prihvatljivo'. 
 • Stres. 
 • Nesanica. 
 • Znoj. 
 • Dim cigarete.

Pročitajte više u članku Čimbenici koji utječu na kožu

Rješenja

Kontroliranje simptoma atopijskog dermatitisa na tijelu

Premda nema lijeka za atopijski dermatitis, postoji mnogo načina na koje se oboljelima može pomoći u njezi atopične kože, a možda čak i produljiti trajanje perioda između izbijanja simptoma.

Emolijensi

Emolijense, poznate i pod nazivom hidratantni pripravci, potrebno je nanositi svakodnevno, bez obzira na simptome. Emolijentni losioni, kreme za lice, masti i dodaci za kupanje pomažu koži da ostane podatna i hidratizirana, a time i manje podložna svrbežu i oštećenjima. Redovitom uporabom emolijentnih preparata smanjuje se svrbež.

Aktivni sastojci koje često nalazimo u formulama emolijentnih preparata uključuju:

 • Omega-6 masne kiseline iz ulja noćurka i ulja sjemenki grožđa koji njeguju i hrane zahvaćenu kožu i obnavljaju njen prirodni zaštitni sloj.
 • Licochalcon A (ekstrakt korijena sladića) - prirodni protuupalni antioksidans koji ublažava crvenilo i smiruje upalu.

Dermatološki tretmani

Akutna faza zahtijeva intenzivnu njegu i korištenje krema za akutno stanje uz svakodnevnu rutinu hidratiziranja kože. Spomenute topikalne kreme često sadrže hidrokortizon.

Primjena topikalnih krema često je nužna u akutnoj fazi. Budući da te kreme mogu sadržavati hidrokortizon, dugotrajna uporaba se ne preporučuje.
Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu poboljšava izgled kože tijekom akutne faze.

Kortikosteroidi (poput hidrokortizona) učinkoviti su i djeluju brzo u ublažavanju svrbeža i upala. Međutim, imaju i negativnih strana. Primjerice, dugotrajna uporaba može stanjiti kožu.

Kortikosteroidi ne predstavljaju održivo dugoročno rješenje, niti su idealni za uporabu kod dojenčadi i djece.

Njegujuća svojstva Eucerin AtopiControl Akut kreme klinički dokazano poboljšavaju izgled kože tijekom akutne faze. Ovaj preparat za njegu kože pomaže u smanjenju korištenja hidrokortizona tijekom akutne faze.

Svakodnevna njega za ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa na tijelu

Budući da se okidači razlikuju od osobe do osobe, sa svega nekoliko promjena u stilu života moguće je olakšati simptome atopijskog dermatitisa:

Pamučna odjeća se preporučuje jer je meka i udobna, a nošenje pamučnih rukavica noću, primjerice, sprječava češkanje dok spavamo.
Tuširanje je bolje od kupanja, dok god ne traje predugo i ako temperatura vode nije viša od 32 stupnja.

 • Održavanje niske temperature i niske razine vlage kako bi se izbjeglo znojenje.
 • Nošenje mekane odjeće u neposrednom dodiru s kožom. Pamuk je ugodan za kožu i može se slojevito nositi u zimskom razdoblju.Materijale koji grebu, poput vune te materijale od kojih koža ne može disati, primjerice najlon, najbolje je izbjegavati.
 • Preparate za njegu kože najbolje je čuvati u hladnjaku jer nanošenje ohlađenih krema i losiona pomaže u ublažavanju svrbeža.
 • Vođenje dnevnika  prehrane u kojem će biti zabilježeni svi okidači nakon kojih dolazi do akutne faze.
 • Godišnji odmor u podnebljima s hladnijom do umjerenom klimom - u kojoj nije prevruće ni prehladno.
 • Pranje nove odjeće prije nošenja kako zbog uklanjanja nadražujućih bojila i mirisa tkanine.
 • Nošenje pamučnih rukavica noću kako bi se spriječilo češkanje tijekom spavanja.
 • Terapija umatanjem tijela u vlažne ručnike može pomoći u ublažavanju svrbeža i želje za češanjem (za dodatne informacije potreban je savjet dermatologa).
 • Tuširanje umjesto kupanja, s time da voda nikad ne smije biti vruća (<32°). Tuširanje ne smije biti prečesto ni trajati predugo.
 • Ograničavanje trajanje kupanja na 5-10 minuta.
 • Korištenje ulja za kupanje ili ulja za tuširanje jer ona pružaju učinak svježine i njege.
 • Izbjegavanje grubih spužvica ili četki za masažu prilikom kupanja ili tuširanja.
 • Bavljenje meditacijom i jogom za oslobađanje od stresa.

Pažnja

Ako niste sigurni kako postupiti s vašim simptomima, obratite se svom liječniku ili dermatologu za savjet.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.