Atopijski dermatitis u akutnoj fazi na dječjem tijelu – Prepoznavanje i kontroliranje neugodnih simptoma

7 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je neprenosiva, izrazito česta kožna bolest koja pogađa 10-20% djece diljem svijeta i 2-5% odraslih. Radi se o kroničnoj bolesti, što znači da simptomi mogu biti dugotrajni, premda dojenčad i djeca simptome mogu prerasti. Oboljeli najčešće pate od dvije faze bolesti - neaktivne (intervalne) faze i akutne, aktivne faze (faza izbijanja simptoma). Za vrijeme trajanja obiju faza, kvalitetna njega kože može pomoći u ublažavanju neugodnih simptoma.

Znakovi I Simptomi

ŠTO JE ATOPIJSKI DERMATITIS?

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem je kožna bolest koja se sve češće javlja kod odraslih te djece i dojenčadi svih boja kože i diljem svijeta. Većinu oboljelih od atopijskog dermatitisa čine djeca (90%) te se bolest javlja prije pete godine, a mnoga djeca bolest i preprastu. Bolest se rijetko javlja u odrasloj dobi.

1. Oslabljena barijerna funkcija kože pogoduje prodoru mikroorganizama 2. Aktivacija imunosnih stanica, upala 3. Svrbež
Kod atopijskog dermatitisa, dječja koža je obično kvrgava, zadebljana i hrapava.

Simptomi se pojavljuju na tjemenu (tjemenica), licu i tijelu, iako se izgled zahvaćenog područja razlikuje kod dojenčadi, djece i odraslih:

 • Kod dojenčadi se simptomi mogu javiti već u 2.-3. mjesecu života. Osip se najčešće pojavljuje iznenada, a koža postaje suha, perutava i svrbi. U akutnijim fazama, inficirana koža može izlučivati sekret. Kod dojenčadi, atopijski dermatitis najčešće se manifestira na licu, posebice na obrazima, i tjemenu (pojava poznata kao "tjemenica"), na koljenima i laktovima. Atopijski dermatitis kod dojenčadi rijetko se javlja na području pelena. Premda pelenski osip djeluje slično, to područje je prevlažno da bi se na njemu razvio atopijski dermatitis.

 • Kad se bolest kod djece razvije kasnije (između druge godine života i puberteta), javlja se osip s ljuskavim mrljama, a koža svrbi. Koža je obično kvrgava, zadebljana i hrapava. Najčešće su zahvaćena područja pregiba na laktovima ili koljenima, vrat, ručni i nožni zglobovi i/ili pregibi na stražnjici i nogama. Mali bijelci često pate od simptoma na unutrašnjoj strani zglobova - na laktovima, ručnim zglobovima, iza koljena i na prednjoj strani nožnih zglobova. Djecu crne boje kože i djecu podrijetlom iz Azije atopijski dermatitis pogađa s druge strane zglobova, poput lakta ili prednje strane koljena ili lakta.
Plišane igračke (najbolje od pamučnih materijala) mogu skrenuti pozornost djeteta i spriječiti jako češanje.

Atopijski dermatitis obično ima dvije faze. Tijekom neaktivne ("intervalne") faze, koža je vrlo suha, sklona iritacijama i perutanju te joj je potrebna svakodnevna hidratacija. Aktivne faze, odnosno izbijanje simptoma, bolnije su i potrebno ih je liječiti topikalnim lijekovima kako bi se umirila upaljena koža i ublažio svrbež.

Bolest može biti vrlo bolna, ne samo za oboljelu djecu već i za njihove roditelje koji ponekad ne uspiju naći načina da spriječe svoju djecu u češanju. Djeca, posebno dojenčad i djeca koja su tek prohodala, se ponekad češu o posteljinu, tepihe ili druge površine kako bi ublažila svrbež, a to može dovesti do infekcije kože. Nadalje, infekcije mogu rezultirati nesanicom, što će roditeljima prouzročiti dodatan stres.

Nasreću, učinkovito liječenje i kvalitetna njega kože može ublažiti većinu neugodnih simptoma.

Kako ću prepoznati da moje dijete prolazi kroz akutnu fazu atopijskog dermatitisa?

Vaše dijete možda prolazi kroz akutnu fazu ako...

Svrbež koji se javlja umjerenog je do jakog intenziteta.

Koža je upaljena i bolna.

Dječja koža izlučuje sekret, a možda čak i krvari.

Vaše dijete vjerojatno ne prolazi kroz akutnu fazu ako…

Nanošenje hidratantne kreme ublažava simptome.

Ako se sa simptomima nosi bez češanja.

Ako dječja koža djeluje neoštećeno i samo se mjestimično peruta.

Attention

Ako niste sigurni da simptomi koji se javljaju kod vašeg djeteta odgovaraju ovoj bolesti, obratite se obiteljskom liječniku, pedijatru ili dermatologu.

Saznajte više o Dječjoj koži

Uzroci I Okidači

Mogući uzroci i okidači za nastanak atopijskog dermatitisa na dječjoj koži

Dermatolozi su otkrili nekoliko uzročnih čimbenika koji utječu na nastajanje bolesti, poput:

Srodstvo je ključan čimbenik - ako jedan ili oba roditelja pate od atopijskog dermatitisa, povećava se mogućnost da će oboljeti i dijete.
Atopijski dermatitis će se češće javljati kod djece koja žive u urbanim područjima s visokom razinom zagađenosti.

 • Povezanost s peludnom groznicom i astmom. Dokazano je da je atopijski dermatitis povezan s peludnom groznicom i astmom. Takozvani “atopijski marš” obično počinje s dječjim atopijskim dermatitisom te se kasnije, u razdoblju adolescencije i u odrasloj dobi, razvijaju peludna groznica i astma.
 • Genetika. Ako jedan ili više članova obitelji pati od atopijskog dermatitisa, veća je vjerojatnost da će njihova djeca patiti od ove tri atopijske bolesti.
 • Okoliš. Djeca iz razvijenih zemalja, koja žive u urbanim područjima s većom razinom onečišćenja te djeca koja žive u hladnim podnebljima podložnija su riziku od nastanka atopijskog dermatitisa. Jedna je studija pokazala da su mladi Jamajčani s londonskom adresom dvostruko podložniji atopijskom dermatitisu od svojih vršnjaka koji žive na Jamajci.
 • Spol. Žene su sklonije obolijevanju od atopijskog dermatitisa od muškaraca.
 • Dob majke pri rođenju djeteta. Djeca majki koje rode u kasnijem reproduktivnom razdoblju podložnija su riziku obolijevanja od atopijskog dermatitisa.

Poznato je da oboljele od atopijskog dermatitisa karakterizira manjak prirodnih čimbenika za zadržavanje vlažnosti - NMF (kao što su ureja i aminokiseline) te poremećaj u metabolizmu epidermalnog sloja lipida. To ujedno objašnjava zašto je njihova koža sklonija isušivanju uz poremećaje u zaštitnoj funkciji.

Akutna faza često se javlja u začaranom krugu atopijskog dermatitisa (vidi sliku). To je začarani krug uzroka i posljedica koji započinje kada se dijete zbog svrbeža počne češkati, čime se oštećuje već ionako oslabljen zaštitni sloj kože. Izloženi slojevi tako postaju plodno tlo za razvoj bakterije Staphylococcus aureus. One se razmnožavaju i stvaraju infekcije na koži. Infekcija stvara upale koje uzrokuju svrbež i tako se stvara začarani krug.

Dermatološki tretmani pomažu u suzbijanju začaranog kruga atopijskog dermatitisa.

Čimbenici Koji Na To Utječu

Ostali čimbenici koji utječu na atopijski dermatitis

Okidači se razlikuju od osobe do osobe te je korisno voditi dnevnik u kojemu se prate vanjski čimbenici i njihov utjecaj na stanje dječje kože. Ti čimbenici uključuju:

Neki prehrambeni proizvodi, poput orašastih plodova, mogu biti okidač za pojavu simptoma atopijskog dermatitisa.

 • Materijale koji dolaze u dodir s dječjom kožom, poput najlona (koji može izazvati znojenje) i vune (koja pogoršava stanje).
 • Prehrambeni proizvodi i napici. Uobičajeni primjeri su mliječni proizvodi, orašasti plodovi i školjke. Međutim, vrlo je važno zatražiti savjet liječnika vezano za prehranu prije nego što bilo koji prehrambeni proizvod isključite iz prehrane svog djeteta.
 • Alergije na životinjsku dlaku, pelud ili kućne grinje.
 • Psihološki stres.
 • Sredstva za pranje, posebno ona ekološka. 
 • Pasivno pušenje.
 • Nedostatak sna i stres (nuspojave bolesti) mogu pogoršati simptome.

 

Pročitajte više u članku Čimbenici koji utječu na kožu

Rješenja

Ublažavanje neugodnih simptoma atopijskog dermatitisa na dječjoj koži

Svakodnevno nanošenje hidratantne kreme ublažava suhoću kože, nadražaj i svrbež te može ublažiti emocionalni stres djece i roditelja i poboljšati kvalitetu njihova života.

Premda nema poznatog lijeka za atopijski dermatitis, sve medicinske terapije preporučuju dosljednu uporabu hidratantnih krema za ublažavanje suhoće kože, iritacije i svrbeža te radi smanjenja emocionalnog stresa i za dijete i za roditelje.

Tijekom intervalne faze, ključno je provoditi svakodnevnu njegu kože uz korištenje emolijensa.

Emolijensi

Emolijensi, također poznati i kao hidratantni pripravci, uključuju kreme, losione i kreme za lice te se mogu koristiti zajedno s dodacima za kupanje i uljima za tuširanje kako bi koža ostala hidratizirana. Podatna koža manje svrbi te je manje podložna češanju i iritacijama.

Ključni sastojci formule emolijensa uključuju:
 • Omega-6 masne kiseline: ulje noćurka i ulje sjemenki grožđa koji njeguju i hrane oštećenu kožu te obnavljaju njezinu prirodnu barijeru.
 • Licochalcon A koji se dobiva iz korijena sladića, a predstavlja prirodni, snažni protuupalni antioksidans koji djelotvorno smanjuje crvenilo i ublažava upalu.

Dermatološki tretmani

Kada dođe do izbijanja simptoma, važno je njezi emolijensima dodati i aktivne tretmane za njegu koje se dobivaju na recept, primjerice medicinske kreme. Topikalne kreme obično sadržavaju kortikosteroide.

Kortikosteroidi su učinkoviti sastojci s brzim djelovanjem koji gotovo trenutno ublažavaju svrbež. Međutim, o njihovojj se uporabi treba konzultirati s liječnikom.

Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu značajno poboljšava izgled kože tijekom akutne faze.

Njegujuća svojstva Eucerin AtopiControl Akut kreme klinički dokazano poboljšavaju izgled kože tijekom akutne faze. Ovaj preparat za njegu kože pomaže u smanjenju korištenja hidrokortizona tijekom akutne faze. AtopiControl Akut krema nije lijek i ne služi kao nadomjestak bilo kojem lijeku.

Eucerin AtopiControl sprej protiv podražaja na svrbež pruža trenutno olakšanje i može se koristiti kao dopunska njega uz Eucerin AtopiControl Akut kremu što je korisno kod izbijanja simptoma. Pogodan je za djecu stariju od tri godine.

Dodatni savjeti za roditelje djece kojima se atopijski dermatitis manifestira na tijelu

Voda u kojoj kupate svoje djetešce treba biti topla, ali ne i vruća.
Preporuča se da dječje noktiće održavate kratkima radi sprječavanja snažnog češanja.

 • Kupajte djecu u toploj, ali ne i vrućoj vodi.
 • Trajanje kupanja ograničite na 5 do 10 minuta.
 • Ne koristite pjenušavu kupku.
 • Za dojenčad stariju od tri mjeseca koristite Eucerin AtopiControl ulje za pranje kao dodatak kupki.
 • Tapkanjem osušite kožu i odmah nanesite emolijens.
 • Emolijentni preparat nanesite najmanje dvaput dnevno.
 • Održavajte noktiće kratkima tako da dijete ne može češati i oštetiti kožu.
 • Stavite djetetu pamučne rukavice tijekom noći kako bi se spriječilo češanje dok spava.
 • U sobi održavajte niže temperature i nisku razinu vlage.
 • Dobra je ideja djetetu dati lutku koju može počešati jer se na taj način smanjuje potreba za češanjem vlastite kože.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.