Vitamin C – Zašto je dobar za kožu?

3 min čitanja
Prikaži više

Vitamin C snažan je antioksidans koji koži bruža brojne benefite. Pročitajte kako pozitivno utječe na usporavanje starenja kože lica i kako djeluje u inovativnom Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C boosteru.

Što je vitamin C?

citrusno voće - limun, limeta, naranča
Vitamin C često se povezuje s citrusnim voćem.

Vitamin C (poznat i kao askorbinska kiselina i L-askorbinska kiselina, iako su to zapravo različiti oblici vitamina) je bitan nutrijent za cjelokupno zdravlje i zdravlje kože.

Podržava obnavljanje tkiva, osnažuje imunološki sustav i neophodan je za mnoge enzimske procese u tijelu koji nas održavaju zdravima: nedostatak vitamina C uzrokuje skorbut, jedan od prvih prehrambenih poremećaja koji je prepoznat kod mornara. Vitamin C je također moćan antioksidans.

Prirodno se nalazi u raznim namirnicama - primjeri koji se najčešće navode su citrusna voća - Vitamin C koristi se uvelikom broju bezreceptnih lijekova, prodaje se kao dodatak prehrani i postaje ključni sastojak proizvoda za njegu kože.

Zašto je vitamin C dobar za kožu?

Kao snažan antioksidans, vitamin C neutralizira slobodne radikale koji uzrokuju oksidativni stres na koži što dovodi do preuranjenog starenja kože. Neophodan je za proizvodnju kolagena u stanicama kože i pomaže u održavanju strukture kože te odgađa znakove starenja.

Vitamin C kao antioksidans

Dokazano je da vitamin C pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu koji dovode do oksidativnog stresa. Pomaže spriječiti preuranjeno starenje kože i odgađa vidljive znakove biološkog starenja kože. Zbog oksidativnog stresa koža izgleda sivo i umorno, a vitamin C joj pomaže održati mladolik i svjež izgled.

animacija borbe vitamina C protiv štetnih radikala
Vitamin C snažan je antioksidans koji pomaže koži u borbi protiv štetnih slobodnih radikala.

Vitamin C i kolagen

žena gladi lice
Kolagen opada starenjem, a vitamin C podržava proizvodnju kolagena.

Kolagen je jedan od prirodnih filera koji ispunjava kožu. Prisutnost kolagena u mladosti je velika, on pomaže koži dati čvrst i ujednačen izgled. Starenjem proizvodnja kolagena opada, a to doprinosi stvaranju sitnih linija i bora i gubitku volumena i kontura.

Vitamin C pomaže na dva načina. Prvo, neophodan je za proizvodnju kolagena u stanicama kože, a kao drugo vitamin C kao snažan antioksidans pomaže u zaštiti kože od slobodnih radikala koji razgrađuju stanice koje proizvode kolagen i ubrzavanju njegovo propadanje.

Kako biti siguran da koža dobiva dovoljno potrebnog vitamina C?

Naše tijelo ne može proizvesti vitamin C pa smo mi ti koji mu moramo osigurati opskrbu. Ako tijelo ne može pohranjivati vitamin C, treba ga konzumirati svaki dan.

Vitamin C se sve više koristi u sredstvima za njegu kože za lokalnu primjenu (izvana). Koristi se za jačanje i očuvanje mladolike, zdrave i blistave kože, a često je jedan od prvih anti-aging proizvoda koji ljude koriste. Saznajte više u članku 'Njega kože u dvadesetima'.

Prehrana bogata vitaminom C

zelenilo kao izvor vitamina C
Lisnato zelenilo dobar je izvor vitamina C.

Zdrava i uravnotežena prehrana bogata vitaminom C ključna je za zdravlje kože, ali i cjelokupno zdravlje. Jedite puno svježeg voća i povrća, kao što je lisnato zelenilo, rajčica i citrusno voće.

Vitamin C i njega kože

Vitamin C sve je popularniji u preparatima za njegu kože za lokalnu primjenu gdje pomaže jačanju kože i očuvanju mladolike i blistave kože. 

Preparati za njegu kože s vitaminom C mogu se primjenjivati točno tamo gdje je potrebno. No nisu svi preparati s vitaminom C jednaki i postoje stvari na koje treba pripaziti:

  • Oblik vitamina C: neki oblici vitamina C (poput L-askorbinske kiseline) aktivniji su od drugih, istraživaniji i dokazani sastojci u njezi kože.
  • Koncentracija: da bi došlo do promjene u stanicama kože, istraživanja su pokazala da preparat treba sadržavati najmanje 8% vitamina C. Formulacije s preko 20% nisu učinkovitije i mogu izazvati iritaciju.1
  • "Svježina": čisti vitamin C razgrađuje se kada je izložen kisiku pa je najefikasniji u preparatu gdje se dobro kombinira s ostatkom formule.
žena drži naranču i Eucerin Vitamin C Booster

Eucerin koristi 10%-tnu čistu i svježe aktiviranu L-askorbinsku kiselinu u Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C boosteru. Formula je dodatno obogaćena nisko molekularnom hijaluronskom kiselinom koja učinkovito hidrira i popunjava bore, likokalkonom A (antioksidansom koji djeluje zajedno s vitaminom C te zajedno neutraliziraju slobodne radikale uzrokovane visoko energetski vidljivim svjetlošću HEVIS). Pogodan je za sve tipove kože i svaku dob te klinički i dermatološki dokazano jača i zaglađuje kožu istovremeno ispunjavajući bore. Koža izgleda svježije i sjajnije u samo sedam dana.

1 Fitzpatrick RE, Rostan EF. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 2002; 28(3): 231-236

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege