Prerano starenje kože – Prevencija

3 min čitanja
Prikaži više

Brojni uzroci starenja kože, određeni našom genetikom i hormonima,su u potpunosti prirodni i neizbježni. No postoje vanjski čimbenici, poput izlaganja suncu, koji mogu uzrokovati prerano starenje kože. Razborite životne navike mogu umanjiti utjecaj tih čimbenika i pomoći koži da izgleda mlađe mnogo duže.

Što uzrokuje prerano starenje kože?

Prekomjerno izlaganje suncu, uz neprikladnu ili nedovoljnu zaštitu od sunca, uzrokuje više od 80% preranog starenja kože.

UVA i UVB zrake uzrokuju 80% preranog starenja kože
Prekomjerno izlaganje štetnom UV zračenju vodi i do opeklina od sunca

UVA i UVB zrake uzrokuju otpuštanje slobodnih radikala u tijelu - proces poznat kao oksidativni stres. Slobodni radikali oštećuju stanice kože i ubrzavaju fotostarenje. Koža se štiti tamnjenjem i zadebljivanjem epiderme, no zaštita koju te mjere mogu ponuditi je ograničena.  Ta granica ovisi od osobe do osobe i, jednom kada se dosegne, rezultira trajnim oštećenjem kože i ubrzavanjem vidljivih znakova starenja: bore, gubitak volumena, gubitak elastičnosti, duboke bore. Prekomjerno izlaganje UV zračenju uzrokuje i opekline od sunca, neujednačenu pigmentaciju i, u najtežim slučajevima, čak i rak kože. Ovdje pročitajte više o učincima UVA i UVB zračenja.
Drugi vanjski faktori koji izazivaju oksidativni stres i mogu pridonijeti preuranjenom starenju kože su:

  • Zagađenje
  • Pušenje
  • Prehrana
  • Neodgovarajuća njega kože 
Kako zaštititi kožu od preuranjenog starenja?

Sljedeće promjene u životnom stilu mogu pomoći u zaštiti kože od oksidativnog stresa i spriječiti prerano starenje kože:

Odgovarajuća krema za zaštitu od sunca pomaže u prevenciji preranog starenja kože.

Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i koristite odgovarajuću zaštitu od sunca

Malo sunca je dobro, no ograničavanje vremena izloženosti kože suncu pomaže spriječiti prerano starenje kože. Posvećenost zaštiti od sunca također pomaže kožu što duže održavati mlađom. Preporučamo uključivanje odgovarajućeg SPF proizvoda u dnevnu rutinu njege kože. Odgovarajuća krema za zaštitu od sunca je ona koja odgovara vašem tipu kože te prirodnoj boji i pigmentacijskoj razini vaše kože. Razina zaštite koju odaberete trebala bi se razlikovati ovisno o vašoj lokaciji i intenzitetu sunca.

Svježe voće i povrće je bogato antioksidansima poput vitamina C, vitamina A i vitamina E.

Jedite zdravo

Uravnotežena prehrana bogata svježim voćem i povrćem dobar je izvor antioksidansa (molekule koje neutraliziraju slobodne radikale). Promjena prehrane koja podrazumijeva više tih ključnih namirnica može pomoći u smanjivanju oksidativnog stresa i spriječiti preuranjeno starenje. Zdrava prehrana također može usporiti proces općenitog starenja kože.

Zaštitite kožu od zagađenja zraka

Zagađenje zraka, često u mnogim gradovima, potiče stvaranje slobodnih radikala i pogoršava učinke izlaganja suncu, ubrzavajući oksidativni stres. Dnevna zaštita kože s odgovarajućim SPF proizvodom pomoći će u usporavanju tog procesa.

Pokušajte izbjegavati pušenje

Kemikalije i nikotin u cigaretama potiču oksidativni stres slično kao i zagađenje. Smanjenje pušenja će pomoći u prevenciji preuranjenog starenja kože.

Blago sredstvo za čišćenje lica čisti kožu ne isušujući ju.

Odgovarajuća dnevna rutina njege kože

Određene kemijske tvari, poput surfaktanata, mogu biti grube za kožu, uzrokovati oksidativni stres i voditi do preuranjenog starenja kože. Dobra rutina njege kože pomoći će u prevenciji 
preranog starenja i usporiti vidljive znakove općenitog starenja kože. Preporučamo sljedeću rutinu: 

  • Čistite kako biste uklonili šminku i prljavštinu. Blago sredstvo će očistiti kožu bez izazivanja stresa i isušivanja.
  • Tonirajte kako biste kožu pripremili za njegu.
  • Zaštitite. Zaštita od sunca za lice trebala bi biti dio jutarnje rutine.
  • Njegujte kožu hidratizatorom koji joj pruža potreban kisik i nutrijente. Proizvode birajte sukladno s glavnim problemom starenja: fine linije i bore, gubitak volumena ili gubitak elastičnosti te pojava dubokih bora.Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.