Njega kože u dvadesetima – Kada započeti s primjenom anti-age njege?

5 min čitanja
Prikaži više

Nikad nije prerano započeti brigu o svojoj koži. Iako je starenje kože neizbježno, u ovom članku saznat ćete kako zdravi odabir životnog stila i njega kože u dvadesetima pomažu u očuvanju zdravog izgleda kože, sprječavaju prerano starenje i smanjuju vidljive znakove starenja kože.

Koji su prvi znakovi starenja kože i kada se pojavljuju?

žena gleda bore u ogledalu
Prvi znakovi starenja kože pojavljuju se u dvadesetima.

Najuočljiviji prvi znakovi starenja kože su fine linije i bore, nedostatak sjaja i siva koža.

Niz je vanjskih i unutarnjih čimbenika koji utječu na dob u kojoj će koža početi vidljivo stariti, ali obično se fine linije i bore pojavljuju u ranim dvadesetima i produbljuju s vremenom. Koža postaje suša, gubi sjaj i može izgledati sivo i umorno.

Pročitajte više o tome kako se struktura i izgled kože mijenjaju tijekom godina.

Odgovarajuća rutina njege kože lica i zdrav odabir životnog stila mogu pomoći odgoditi prirodni proces starenja.

Što uzrokuje prve znakove starenja kože?

Procesi u tijelu usporavaju se starenjem. Tvari koje održavaju kožu čistom i glatkom počinju se smanjivati što dovodi do strukturnih promjena u slojevima kože te se to počinje primjećivati na površini.

Koža počinje gubiti hijaluronsku kiselinu, promet stanica se usporava i smanjuje se lučenje sebuma. Posljedica toga je povećana osjetljivosti na sunce, suhoća i hrapavost.

Dovod krvi u kožu također se počinje smanjivati starenjem. To u kombinaciji s različitim čimbenicima životnog stila može dovesti do gubitka sjaja kože te će izgledati blijedo, sivo i umorno.

Brojni unutarnji i vanjski čimbenici mogu utjecati na brzinu i ozbiljnost procesa starenja kože.

Koji su unutarnji čimbenici koji utječu na prve znakove starenja kože?

žena svijetle puti
Svjetlija koža je sklonija ranim znakovima starenja kože od tamnije kože.

Genetika određuje tip kože i brzinu kojom dolazi do biološkog starenja kože. Biološko starenje kože je pojam koji se koristi za opisivanje prirodnog procesa starenja kože.

Svjetlija koža češće pokazuje znakove starenja kože u ranijoj fazi od tamnije jer je manje zaštićena od UV zraka. Osjetljiva koža je sklonija ranom razvoju bora u odnosu na manje osjetljive tipove kože.

Saznajte više u članku 'Razumijevanje procesa starenja kože' i 'Zašto koža s vremenom postaje osjetljiva?'

Koji vanjski čimbenici utječu na prve znakove starenja kože?

usporedba kože koja je prijevremeno ostarila i kože koja je koristila zaštitu
Do 90% prijevremenog starenja kože uzrokovano je izlaganjem UV zračenju.1
žena pregledava bore na licu u ogledalu
Zagađenje potiče stvaranje slobodnih radikala koji uzrokuju koži oksidativni stres.

Sunce, zagađenje, pušenje, neki lijekovi, prehrana i odabir životnog stila potiču stvaranje slobodnih radikala i uzrokuju koži oksidativni stres. Oksidativni stres uzrokuje prerano starenje kože, što znači da razvija znakove starenja brže nego što se to očekuje.

Geni se ne mogu promijeniti, ali se može utjecati na čimbenike koji uzrokuju prerano starenje kože.

Više o slobodnim radikalima pročitajte u članku 'Slobodni radikali - kako utječu na kožu?'
Saznajte više o vanjskim čimbenicima koji utječu na slobodne radikale i oksidativni stres u članku 'Unutarnji i vanjski čimbenici koji utječu na kožu' i 'Razumijevanje procesa starenja kože i odlučivanje o pravilnoj njezi'.

1 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

 

 

Njega kože u dvadesetima: Kako održati kožu mladom?

Što prije počnete brinuti o svojoj koži, to bolje, jer je znakove starenja lakše odgoditi nego se brinuti o njima. Odabir načina životnog stila i njege kože u dvadesetima pomoći će vam da spriječite prerano starenje i odgodite znakove starenja na koži.

Zdrav odabir životnog stila

žena pije iscijeđeni sok od naranče
Ishrana bogata antioksidansima pomaže koži u borbi sa slobodnim radikalima.

Cjelokupno zdravlje odražava se na izgled kože zato treba vježbati, uspostaviti rutinu spavanja, jesti zdravu, uravnoteženu prehranu i izbjegavati pušenje:

  • Anti-aging ishrana. Uravnotežena prehrana bogata svježim voćem i povrćem dobar je izvor antioksidansa, molekula koje neutraliziraju slobodne radikale. Da bi koža bila hidrirana, potrebno je ograničiti unos alkohola i piti puno vode.
  • Prestanite pušiti. Nikotin i štetne kemikalije koje se nalaze u dimu cigareta odgovorni su za povećanje slobodnih radikala u koži. Uz rizik od raka pluća i srčanih bolesti, pušenje dokazano uzrokuje prerano starenje kože.

Anti-age preparati za kožu u dvadesetima

žena nanosi Eucerin DermatoCLEAN njegu
Dobra rutina njege u dvadesetima započinje nježnim ali učinkovitim čišćenjem.
žena nanosi Eucerin masku za intenzivnu hidrataciju
Eucerin intenzivna maska s hijaluronskom kiselinom smanjuje fine linije i bore te pruža trenutnu hidraciju.
žena u ruci drži Eucerin Vitamin C Booster
Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster čini kožu zaglađenijom, svježijom i blistavijom u samo 7 dana.
žena sa šeširom na plaži
Odgovarajuća zaštita od sunca u dvadesetima pomoći će odgoditi preuranjeno starenje kože.

Redovito čišćenje, hidratacija, korištenje provjerenih preparata za njegu kože s antioksidansima kao što je vitamin C i najvažnije, odgovarajuća zaštita od sunca pomoći će očuvati zdravu kožu, spriječiti njezino prerano starenje i odgoditi vidljive znakove starenja.

  • Redovito čišćenje: ujutro i navečer očistite i tonirajte kožu od znoja, sebuma, šminke i prljavštine koji mogu prouzrokovati oksidativni stres. Eucerin DermatoCLEAN linija njege uključuje sredstva za čišćenje.
  • Hidratacija: kožu održavajte hidriranom koristeći hidratantnu kremu koja je posebno osmišljena za rješavanje prvih znakova starenja: finih linija i bora te sive i umorne kože. Uz Eucerinov jedinstveni spoj dvaju tipova hijauronske kiseline, Eucerin Hyaluron-Filler linija njege pruža koži u dvadesetima potrebnu hidrataciju. Ako je koži potrebna trenutna hidratacija, koristite Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C booster. Ako vam je koža pod stresom ili izgleda sivo, pokušajte s Eucerin Hyaluron-Filler maskom za intenzivnu hidrataciju - inovativna anti-aging maska napravljena od bio-celuloze koja omogućuje trenutnu hidrataciju. Fine linije su smanjene i koža izgleda svježe, sjajnije, blistavije i pomlađeno.
  • Booster za kožu s antioksidansima: vitamin C je snažni antioksidans koji neutralizira slobodne radikale i potiče proizvodnju kolagena. Pročitajte više u članku 'Vitamin C - zašto je tako dobar za kožu?' Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C booster klinički i dermatološki dokazano ispunjava fine linije i bore i kožu čini glatkom, svježijom i blistavijom u samo sedam dana.
  • Zaštita od sunca: da bi se koža najbolje zaštitila od fotostarenja, najbolje je ograničiti vrijeme provedeno na suncu, izbjegavati ga kad je najintenzivnije, nositi zaštitnu odjeću i nanijeti odgovarajuću njegu za zaštitu od sunca, čak i kad je oblačno vrijeme ili ste u hladu. Koža lica svakodnevno je izložena sunca pa preporučujemo svakodnevnu zaštitu lica od sunca tijekom cijele godine. Također je važno koristiti zaštitu od sunca tjedan dana nakon korištenja Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C boostera jer to može učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunce. Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema sa SPF 15 i Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema sa SPF 30 imaju UVA i UVB zaštitu. Ako tražite višu razinu zaštite, Eucerin linija njege za zaštitu od sunca sadrži naprednu spektralnu tehnologiju i brojne preparate sa SPF 50.

    Koža se mijenja u svakoj životnoj fazi i treba je njegovati u skladu s potrebama. Da biste saznali kako brinuti o svojoj koži na prelasku u tridesete i kasnije godine, pročitajte članak 'Kako usporiti proces starenja'.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege