Žena dodiruje desni obraz rukom

Što možete učiniti za nečistu i aknama sklonu kožu?

Oko 70-80% ljudi pati od različitih oblika nečiste i aknama sklone kože. Kod nekih oblika blagih do umjerenih akni, osobe neće posegnuti za lijekovima kako bi ublažile simptome. Međutim, preporuča se savjetovanje s dermatologom, čak i kod ranih ili blagih simptoma jer liječnička intervencija može pomoći u prevenciji daljnjeg pogoršanja i posljedica poput nastajanja ožiljaka. 

Nemedicinski tretmani, poput: mlijeka za čišćenje, tonika, pilinga, hidratantnih krema i stikova za prikrivanje prištića mogu se naći u ljekarnama i jednostavno kupiti, jer za njih nije potreban liječnički recept. Oni čiste, toniraju i njeguju nečistu i aknama sklonu kožu. Također, oboljeli mogu poduzeti određene promjene u životnom stilu kako bi preuzeli kontrolu nad pojavom simptoma i ublažili ih.

ZNAKOVI I SIMPTOMI

Znakovi i simptomi nečiste i aknama sklone kože

Prije donošenja konačne odluke o vrsti tretmana bez lijekova, važno je identificirati simptome koji vas zabrinjavaju. Tretmani za nečistu i aknama sklonu kožu s blagim do umjerenim aknama obično tretiraju jedan ili više od četiri problema koji se pripisuju tom stanju.

Oni djeluju na sljedeći način:                                                                                
 • Smanjuju proizvodnju sebuma čime kontroliraju seboreju.
 • Ubrzavaju odbacivanje površinskih stanica kože (deskvamacija), čime pomažu u tretiranju hiperkeratoze.
 • Bore se protiv bakterijske infekcije uzrokovane naseljavanjem mikroba.
 • Smanjuju upale i, kao posljedica toga, umiruju stanja prištića, papula i pustula.
Grafički prikaz akni
Akne: što se događa u koži.
UZROCI I OKIDAČI

Glavni uzroci i okidači nečiste i aknama sklone kože

Nečista i aknama sklona koža vrlo je često kožno oboljenje koje obično počinje tijekom puberteta kada dječaci i djevojčice prolaze kroz velike hormonalne promjene. Hormonalne tvari, odnosno androgeni, potiču žlijezde lojnice na proizvodnju veće količine sebuma nego što je potrebno (seboreja). Stanje seboreje također može djelovati u suprotnosti s normalnim ljuskanjem kože.

Kada koža proizvodi prekomjernu količinu sebuma i ne može se u dovoljnoj mjeri ljuskanjem riješiti mrtvih kožnih stanica, oba elementa mogu se začahuriti u folikul dlake i formirati čvorić. Čvorić može uzrokovati bubrenje folikula dlake i na koži se manifestirati kao bijeli prištić, ili crni miteser, ako je čvorić otvoren prema površini i može potamnjeti.

Prištići (također poznati kao papule ili pustule) povišena su crvena područja na koži s bijelim središtem koja nastaju kad začepljene folikule dlake podlegnu upali ili infekciji. Začepljenja i upale koje se razvijaju duboko unutar žlijezda lojnica stvaraju ispupčenja ispod površine kože koja nazivamo cistama. 

Nečistu kožu uglavnom nalazimo na licu, ramenima, prsima i leđima jer na tim područjima nastaje najviše sebuma.

Grafički prikaz seboreje
Seboreja.
Grafički prikaz naseljavanja mikroba
Naseljavanje mikroba.

Hormoni. Iako se najčešće pojavljuju kod tinejdžera, sve je veći broj odraslih s nečistom i aknama sklonom kožom, posebice žena kod kojih dolazi do hormonalnih promjena tijekom trudnoće, mjesečnice ili kao posljedica stanja povezanog s hormonima poput sindroma policističnih jajnika.

Bakterije. Koža sklona aknama uglavnom je prilično masna zbog prekomjernog lučenja sebuma. To je čini sklonijom pretjeranom razmnožavanju inače bezopasnih bakterija koje obitavaju na koži. One uzrokuju iritacije i upale povećanih lojnih žlijezdi.
Mlada žena briše lice ručnikom
Tinejdžeri bi se posebno trebali posvetiti svakodnevnoj rutini njege kože jer su izuzetno skloni aknama.

Geni. Neki dokazi ukazuju na to da genetska predispozicija igra važnu ulogu u nastajanju akni. Ako su u adolescentskoj dobi oba roditelja patila od akni, povećana je mogućnosti da će se akne javiti i kod njihove djece. Isto tako, djeca osoba kod kojih su se akne javile u odrasloj dobi vjerojatnije će u patiti od akni u odrasloj dobi.

Bakterije akni
U normalnim okolnostima bezopasne bakterije akni (Propionibacterium acnes), mogu se početi nekontrolirano razmnožavati zbog pretjerane proizvodnje sebuma.

Mitovi o koži sklonoj aknama

Osim činjenica, uzroke sklonosti kože prema nastanku aknama okružuju brojni mitovi. Ti neutemeljeni mitovi nepravedno optužuju oboljelog za njegovo stanje. Primjerice, osobe s kožom sklonom aknama često se optužuje da ne drže do osobne higijene ili da nedovoljno često čiste kožu. Istina je zapravo da je pretjerano pranje kože štetnije za kožu sklonu aknama od nedovoljnog pranja jer kožu pretjerano trljanje može dodatno nadražiti. Oboljelima se također predbacuje loša prehrana.

Naravno da je bolje zdravo se hraniti, no nema dokaza koji ukazuju na to da masna hrana i čokolada pogoršavaju simptome.

Pročitajte više o terapiji lijekovima za liječenje akni

Žena pere lice
Pretjerano čišćenje može pogoršati simptome akni.
Žena jede čokoladu
Konzumacija slatkiša koji sadržavaju šećer može pogoršati simptome akni.
ČIMBENICI KOJI PRIDONOSE NASTANKU AKNI

Glavni čimbenici koji pridonose nastanku akni

Iako su glavni uzroci aknama sklone kože hormonalne ili genetske prirode, pokazalo se da još neki čimbenici pogoršavaju simptome. Primjerice:

 • Prehrana koja obiluje određenim ugljikohidratima.
 • Prekomjerna konzumacija mlijeka i drugih mliječnih proizvoda.
 • Pušenje cigareta.
 • Teški ili komedogeni preparati za njegu kože i šminka koja zatvara pore.

Žena pije mlijeko iz čaše
Pretjerana konzumacija mlijeka može pogoršati simptome akni.

I dok je uvijek dobra ideja potražiti savjet dermatologa, čak i kod blagih i ranih simptoma (radi sprječavanja pogoršanja), bilo bi pametno slijediti neka pravila:


 • Korištenje mlake vode umjesto prevruće ili prehladne.
 • Korištenje nekomedogene šminke.
 • Korištenje isključivo nekomedogenih proizvoda za njegu kože.
 • Pustiti prištiće na miru – diranje ili istiskivanje samo će pogoršati simptome.

Pročitajte više o terapiji lijekovima za liječenje akni
Žena dira svoje lice
Diranje prištića može pogoršati simptome.
RJEŠENJA

Tretiranje simptoma nečiste i aknama sklone kože bez lijekova

Blage do ozbiljne akne mogu zahtijevati medicinsku intervenciju liječnika ili dermatologa, ali blage komedone akne često se može tretirati bez lijekova.

Ljekarne često nude čitav niz dermokozmetičkih preparata za njegu kože. Oni mogu uključivati:

Ovakvi preparati obično se koriste samo na zahvaćenom predjelu, bilo da se radi o licu, ramenima, prsima ili leđima. Također ih se može koristiti i kao dopunsku njegu standardnoj terapiji lijekovima kako bi se ublažile njihove nuspojave poput suhe kože ili osjetljivosti na sunce 

S obzirom na dodatan rizik od ožiljaka od akni uzrokovanih suncem i povećanu proizvodnju sebuma, važno je uključiti posebnu zaštitu od sunca u svakodnevnu rutinu za njegu kože. Primjerice, Eucerin Oil Control Dry Touch gel-kreme SPF 50+ te SPF 30 pružaju opsežnu UVA/UVB zaštitu, biološku staničnu zaštitu i tehnologiju za kontrolu masnoće s L-karnitinom koji regulira lučenje sebuma te kombinaciju triju pigmenata koji upijaju lipide za dugotrajan suhi mat izgled.

Muškarac nanosi kremu na lice
Podnošljivost na koži i djelotvornost Eucerin DERMOPURE njege klinički su dokazani kod pacijenata s aknama sklonom kožom.
Žena čisti lice blazinicom.
Za aknama sklonu kožu preporuča se redovito čišćenje.

Kao što se kreme i gelovi koriste za tretiranje simptoma aknama sklone kože, postoje i preparati koji pomažu u prikrivanju fizički vidljivih simptoma. Primjerice, nekomedogenom šminkom mogu se prikriti nepravilnosti kože lica, premda ju je uvečer potrebno ukloniti pomoću blagog preparata za uklanjanja šminke. Muškarci također mogu koristiti šminku za prikrivanje crvenila i njome ujednačiti ten. Stikovi za prikrivanje nepravilnosti mogu se koristiti topikalno na manjim zahvaćenim površinama.

Suprotno uvriježenim mitovima, ni pasta za zube niti aspirin nisu djelotvorni u isušivanju prištića. Ne postoje medicinski dokazi da pomažu na bilo koji način; naprotiv, zubna pasta sadržava tvari koje mogu nadražiti i oštetiti kožu.

Osim toga, mudro je slijediti načela zdrave prehrane, kloniti se mjesta na kojima je koža izložena dimu ili nečistoći i, s obzirom na psihološko djelovanje nečiste kože, razviti interese koji će poboljšati vaše samopouzdanje.

Za vidljive učinke koje daje svakodnevna rutina čišćenja, toniranja i njege moglo bi proći i nekoliko tjedana pa budite strpljivi i ustrajni.

Žena koristi Eucerin DermoPURIFYER Stik za prikrivanje nepravilnosti
Eucerin DERMOPURE obojani stik za prikrivanje nepravilnosti pomaže u prikrivanju prištića.
Žena se smiješi i u ruci drži zelenu jabuku
Zdrava prehrana i stil života pomažu u održavanju zdravlja kože.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije