Razumijeti kožu – PH vrijednost kože

4 min čitanja
Prikaži više

Koža uspješno izvršava više zadaća istovremeno, obavljajući nekoliko ključnih funkcija za naše cjelokupno zdravlje.

Njezina najvažnija zadaća jest djelovati kao zaštitna barijera između našeg tijela i vanjskog svijeta, a pH vrijednost kože jedan je od njezinih ključnih zaštitnih mehanizama. Na pH vrijednost naše kože stalno utječu vanjski utjecaji, kao što su zagađenje, temperaturne promjene i agresivne kemikalije. Zaštita kože vrhunskim preparatima za njegu pomaže u održavanju njezine optimalne pH vrijednosti, tako da može obavljati svoju ključnu, zaštitnu funkciju.


Što je pH vrijednost kože?

ph vrijednost
Zaštitni sloj kože blago je kiseo.

Optimalna pH vrijednost kože na velikom dijelu našeg lica i tijela kreće se između 4,7 i 5,75. pH vrijednost 7 (koju nalazimo u čistoj vodi) smatra se neutralnom vrijednošću. Niže vrijednosti označavaju kiselost, a više alkalnost pa je prirodni pH kože blago kiseo. Za blago kiselo pH okruženje odgovoran je kiseli zaštitni sloj kože, vodeni dio hidrolipidnog filma koji štiti vanjske slojeve kože. Pročitajte više o strukturi kože

pH vrijednost kože lagano varira, ovisno o spolu i dijelu tijela na kojem se koža nalazi. Također, mijenja se i tijekom različitih životnih dobi.

Zašto je pH vrijednost kože važna?

uvećani prikaz crvenila kože
Narušavanjem pH vrijednosti kože dolazi i do povećane sklonosti infekcijama.
osoba gladi rame
Kiseli zaštitni sloj pomaže u očuvanju zdravlja kože.

pH vrijednost ima važnu ulogu u stanju kože. Kiseli zaštitni sloj ključan je za funkcioniranje zaštitne barijere kože. Neutralizira alkalne agresivne tvari (primjerice, agresivne tenzide), sprječava rast bakterija i obnavlja i održava optimalno kiselo okruženje u kojem se prirodna flora može razvijati.

Rastom pH vrijednosti, prirodna ravnoteža kože postaje poremećena. Esencijalni epidermalni lipidi više ne mogu biti sintetizirani, koža gubi vodu i suši se. U ovom stanju, vanjski dio kože (ili epiderma) više ne može funkcionirati kao zaštitna barijera

Narušavanjem njezine zaštitne funkcije, koža može postati suha, osjetljiva ili izrazito osjetljiva. Podložna je infekcijama, oboljenjima poput atopijskog dermatitisa te stanjima poput rozaceje, a narušena je i njezina sposobnost zaštite tijela.

Što može utjecati na pH vrijednost kože?

Postoje mnogi vanjski i unutarnji čimbenici koji mogu utjecati na pH vrijednost kože. Položaj na određenom dijelu tijela također može utjecati na pH vrijednost, a pojava određenih kožnih bolesti, kao što je atopijski dermatitis, mijenja pH vrijednost kože.

Vanjski čimbenici

osoba kod frizera
Agresivne kemikalije utječu na prirodnu pH vrijednost kože.
osoba odvrće slavinu
Često pranje u pretoploj vodi može izazvati stresne reakcije na koži.

Vanjski stresni čimbenici koji utječu na kožu su:

  • Promjene u temperaturi i vlažnosti zraka 
  • Prljavština i onečišćenje  
  • Prečesto pranje  
  • Alkalna kozmetika 
  • Kemikalije

 

Kemikalije s alkalnom pH vrijednošću posebno štetno djeluju na pH kože. Preopterećuju prirodnu sposobnost neutralizacije, oštećuju stanice kože i narušavaju zaštitnu barijeru kože. Neke vrste liječenja (primjerice kemoterapija, dijuretici i antibiotici) i medicinski postupci (primjerice radioterapija i dijaliza) također mogu utjecati na prirodnu sposobnost obrane kože, promijeniti njezin pH i narušiti njezinu zaštitnu barijeru

Pročitajte više o čimbenicima koji utječu na kožu

Unutarnji čimbenici

ph vrijednost
Preparati koji podržavaju prirodnu pH vrijednost pomažu u očuvanju zdravlja kože.
dijete spava
Za razvoj zaštitnog kiselog sloja kože treba vremena, stoga novorođenčad ima posebno osjetljivu kožu.

Naša genetika, biološka dob i hormoni također mogu utjecati na pH kože.

Postoje male razlike u pH vrijednosti muške i ženske kože. Prosječna pH vrijednost muške kože niža je zbog povećane proizvodnje sebuma u muškoj koži.

Tijekom prvih nekoliko tjedana života, bebina koža ima veći pH čija se vrijednost kreće od 6,5 do 5,5 budući da zaštitni kiseli sloj na dojenačkoj koži još nije u potpunosti formiran. Pročitajte više o koži beba i male djece. Djelovanjem hormona u daljnjem životu (primjerice tijekom puberteta, trudnoće i menopauze), pH kože također se može promijeniti. Pročitajte više o
koži tijekom različitih životnih dobi

Osiguravanju optimalne pH vrijednosti kože možemo pridonijeti zdravim načinom života, redovitom njegom kože i korištenjem preparata koji su usklađeni s prirodnom pH vrijednošću kože i koji pomažu u održavanju njezine zaštitne barijere. Pročitajte više o dnevnoj rutini njege kože na licu i brizi za kožu na tijelu

Potražite medicinske preparate za njegu kože čiji sastojci koži vraćaju prirodnu pH vrijednost i potiču obnavljanje kože. Također, poželjno je da se određeni dijelovi tijela (primjerice, ruke, pazusi i intimno područje) tretiraju preparatima koji sadržavaju formulu usklađenu s njihovom prirodnom pH vrijednošću.

Kako se pH vrijednosti kože razlikuju na različitim dijelovima tijela?

Ovisno o dijelu tijela na kojem se nalazi, postoje male razlike u strukturi kože i njezinoj pH vrijednosti. Dok veći dio naše kože lica i tijela odlikuje pH vrijednost između 4,7 i 5,75, postoje neke značajne razlike:

naga žena rukama prikriva intimno područje
Snižavanjem kiselosti kože, ona postaje podložnija infekcijama.
žena nanosi Eucerin njegu na ruke
Ruke zahtijevaju posebnu njegu jer je njihov zaštitni omotač stalno izložen stresu.

Ruke  
Ruke naporno rade i stalno su izložene vanjskim utjecajima. S obzirom na to, pH vrijednost kože na rukama je narušena. Može doći do slabljenja njezina zaštitnog kiselog sloja te koža postaje podložnija isušivanju i iritacijama.

Pazusi  
Koža ispod pazuha može dulje vrijeme izdržati bez svjetla i zraka, no to su uvjeti koji pogoduju razvoju bakterija. Koža pazuha također je često izložena agresivnim kemikalijama antiperspiranta i/ili sredstvima za depilaciju. Zato je njezin pH bliži vrijednosti 6,5. Ovo značajno smanjenje kiselosti čini kožu podložnijom pojavi bakterija. Razgradnja tih bakterija može dovesti do neugodnog tjelesnog mirisa. Pročitajte više o znojenju

Intimno područje  
Kao i koža ispod pazuha, koža intimnog područja ima pH 6,5. Njezina smanjena kiselost čini je sklonijom bakterijskim infekcijama.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege