Hyperpigmentation: facial hyperpigmentation

Hiperpigmentacija - što je to? Kako ju prepoznati?

Hiperpigmentacija može izazvati razne tegobe poput tamnih mrlja koje se uglavnom pojavljuju na licu, rukama i drugim vidljivim dijelovima tijela koji su izloženi suncu, a teško ih je sakriti.

ZNAKOVI I SIMPTOMI

ŠTO JE HIPERPIGMENTACIJA I ZAŠTO NASTAJE?

Hiperpigmentacija se pojavljuje zbog prekomjerne proizvodnje melanina u pojedinim dijelovima kože.

Hiperpigmentacija se manifestira u obliku plitkih, tamnih mrlja na koži, svijetlosmeđe do crne boje, različitih veličina i oblika.

Postoji mnogo oblika hiperpigmentacije, no sljedeći su najčešći:

Kako prekomjerna proizvodnja melanina dovodi do hiperpigmentacije
Hiperpigmentacija se manifestira u obliku plitkih, tamnih mrlja na koži, različitih veličina i oblika.

Pigmentacijske mrlje, primjerice staračke pjege, uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na dijelovima tijela koji su mu najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku. To su uglavnom mali, tamni dijelovi kože.

 

Melasma ili kloasma često se naziva i "maskom trudnoće" jer se javlja kod 90% trudnica. Nastaje zbog hormonalnih promjena, poput trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula te uzrokuje pojavu tamnih, nepravilnih područja koja mogu zahvatiti velik dio lica ili ruku.
Na licu se često pojavljuju pjegice.
Pjegice nastaju zbog izlaganja suncu te se uglavnom pojavljuju na licu.

Postupalna hiperpigmentacija nastaje zacjeljivanjem ozljede ili udarca na koži nakon čega ostaje plitka mrlja odnosno diskoloracija. Uglavnom se susreće kod pacijenata koji se liječe od akni, ali je također mogu izazvati kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretman i kemijskih piling.

Postoje i drugi čimbenici koji uzrokuju pojavu tamnih mrlja na koži - madeža, ožiljaka, strija, solarna ili aktinična keratoza i rak kože - ali oni se ne smatraju oblicima hiperpigmentacije.

Ako vas zabrinjavaju postojeće tamne mrlje ili se javljaju nove mrlje koje izazivaju krvarenje, svrbež ili dolazi do promjene njihove veličine ili boje, odmah se obratite svom liječniku ili dermatologu.

UZROCI I OKIDAČI

ZAŠTO NASTAJE HIPERPIGMENTACIJA?

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju, koji se tada pretvara u mrlje na koži. Prekomjernu proizvodnju melanina izaziva niz čimbenika, ali se najvažnije povezuje s izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim utjecajima te ozljedama ili upalama na koži.

 

Pročitajte više o uzrocima hiperpigmentacije

video prikaz prikazuje slojeve kože
Hiperpigmentacija - što se zapravo događa u koži.
ČIMBENICI KOJI NA TO UTJEČU

GLAVNI UZROČNICI

Prekomjerno izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije, s obzirom na to da sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

Jednom kad tamne mrlje nastanu, izlaganje suncu može pogoršati stanje, a pjegice, staračke pjege i melasma te postupalne hiperpigmentacijske mrlje mogu postati još tamnije.

Izlaganje suncu glavni je uzrok hiperpigmentacije.
Sunce potiče proizvodnju melanina i predstavlja glavni uzrok hiperpigmentacije.

Ograničeno izlaganje suncu, nošenje zaštitne odjeće i uporaba učinkovite zaštite od sunca s visokim zaštitnim faktorom SPF, mogu smanjiti rizik od pojave hiperpigmentacije te spriječiti pogoršanje stanja postojećih tamnih mrlja.

Hormoni su glavni uzročnici posebne vrste hiperpigmentacije poznate kao melasma ili chloasma (kloazma). Posebno je učestala kod žena i smatra se da nastaje kada ženski spolni hormoni estrogen i progesteron stimuliraju prekomjernu proizvodnju melanina nakon izlaganja kože suncu.

Gornja usna sa simptomima hiperpigmentacije u krupnom planu
Hiperpigmentacija na području gornje usne može se pojaviti zbog hormonalnih promjena.

Do melasme uglavnom dolazi zbog djelovanja ženskih hormona. Toliko je učestala kod trudnica da se također naziva i "maskom trudnoće". Prevladava kod osoba tamnije puti.

Hiperpigmentacija je također simptom nekih bolesti, primjerice, nekih autoimunih bolesti i bolesti probavnog sustava, metaboličkih poremećaja i vitaminske deficijencije. Hiperpigmentacija se može javiti i kao nuspojava nekih hormonskih terapija, kemoterapije, antibiotika, antimalarijskih lijekova, antiepileptika i drugih lijekova.

Melasma - oblik hiperpigmentacije izazvan hormonima - javlja se kod otprilike 90% trudnica.

Fotokontaktni dermatitis uzrokovan bojenjem kanom ili tetoviranjem može rezultirati rezidualnom hiperpigmentacijom.

Određene poslove ili zanimanja također se povezuje s hiperpigmentacijom jer uključuju rizik izlaganja suncu ili kemikalijama. Zanimanja izložena riziku su, primjerice vrtlari, djelatnici na uređivanju sportskih terena, radnici koji rade s katranom te djelatnici u parfumerijama ili pekarama.

Kako joj ime govori, postupalna hiperpigmentacija javlja se nakon ozljede ili upale kože, primjerice posjekotina, opeklina, izlaganja kemikalijama, akni i ekcema te psorijaze Pojavljuje se poslije zacjeljivanja rane, nakon što je koža potamnjela i izgubila boju.

Hiperpigmentacija je poznata nuspojava nekih lijekova.
Neke bolesti i lijekovi poznati su kao uzroci hiperpigmentacije.
RJEŠENJA

ŠTO MOŽETE UČINITI U SLUČAJU HIPERPIGMENTACIJE?

Dermatološki tretmani - antipigmentacijski zahvati

Kemijski pilinzi podrazumijevaju nanošenje kisele otopine na lice, ruke ili stopala radi uklanjanja površinskog sloja kože. Te kemikalije uzrokuju pojavu plikova, a na kraju i ljuštenje kože, nakon čega postaje vidljiva nova i ujednačeno pigmetnirana koža.

 

Terapije laserom uglavnom imaju isti učinak, ali su preciznije jer dermatolog može kvalitetnije kontrolirati intenzitet tretmana. Uključuju ‘spaljivanje’ zahvaćenog područja optičkom energijom. Najblaži tretmani djeluju samo na epidermu kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani prodiru u dublje slojeve kože.
Žena na tretmanu kemijskim pilingom
Kemijski piling način je uklanjanja hiperpigmentacije i otkrivanja nove i ujednačeno pigmentirane kože.

Spomenuti dermatološki tretmani mogu biti vrlo djelotvorni u borbi protiv hiperpigmentacije, ali su skupi i relativno invazivni. S obzirom na to da mogu nadražiti kožu ili uzrokovati upalu ili čak opekline, zapravo mogu uzrokovati postupalnu hiperpigmentaciju i to posebice kod osoba tamnije puti.

Žena na tretmanu laserom
Tretmani laserom djeluju slično kao i kemijski pilinzi, ali tretman mora biti precizniji.

Druge mogućnosti

Posljednjih godina na tržištu su se pojavili preparati za njegu kože za smanjenje hiperpigmentacije. Većina se oslanja na aktivne sastojke koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina i smanjuju pojavu tamnih mrlja.

  • Donedavno je hidrokinon bio najsnažniji aktivni sastojak za tretiranje hiperpigmentacije kože. I dalje ga je moguće pronaći u pojedinim OTC pripravcima u SAD-u, ali jedino u malim koncentracijama od 2% ili manje. Hidrokinon može uzrokovati i postupalnu hiperpigmentaciju jer nadražuje kožu. 
  • Arbutin je prirodni izvor hidrokinona i jedan od ključnih sastojaka u preparatima za posvjetljivanje kože u Aziji. Nije jednako snažan ni djelotvoran kao industrijski hidrokinon, ali uz njega se također vežu sigurnosti rizici.

  • Kojična kiselina nusproizvod je u procesu fermentacije u proizvodnji japanskog rižinog vina – sake-a. Smatra se relativno sigurnom i prirodnom opcijom, no ipak relativno slabim inhibitorom proizvodnje melanina. Zabranjena je u mnogim zemljama.
  • Derivati vitamina C relativno su učinkoviti u borbi protiv hiperpigmentacije. Često se koriste zajedno s drugim aktivnim sastojcima.
  • Derivati retinoične kiseline također su relativno djelotvorni u tretiranju hiperpigmentacije. Međutim, mogu nadražiti kožu i učiniti je još osjetljivijom na sunce, uslijed čega, naravno, može doći do pogoršanja hiperpigmentacije. Sumnje na povezanost retinoida s defektima pri porođaju znači da se njihovo korištenje ne preporučuje trudnicama ili dojiljama. 
  • Azelaična kiselina također dokazano neizravno djeluje na proizvodnju melanina i smanjenje hiperpigmentacije. Slabo djeluje ili čak uopće ne djeluje na pjegice i staračke pjege te uzrokuje iritaciju i upale na koži.

Sada su dostupni proizvodi za njegu kože namijenjeni tretiranju hiperpigmentacije
Posljednjih se godina na tržištu pojavio velik broj topikalnih krema za tretiranje hiperpigmentacije.
Neki proizvodi za njegu kože mogu se nanijeti na tamne mrlje na tijelu.
Neki preparati za tretiranje hiperpigmentacije mogu se koristiti i na licu i na tijelu.

Istraživanja su pokazala da je B-rezorcinol iznimno djelotvoran u smanjenju proizvodnje melanina.

B-rezorcinol ili butil rezorcinol glavni je aktivni sastojak Eucerin Even Brighter njege namijenjene tretiranju hiperpigmentacije. Minimalno ili nimalo nadražuje kožu te učinkovito djeluje protiv glavnih vrsta hiperpigmentacije, primjerice melasme i staračkih pjega. 

B-rezorcinol klinički  dokazano vidljivo smanjuje tamne mrlje već nakon četiri tjedna. Redovita uporaba preparata daje još bolje rezultate. Saznajte više o B-rezorcinolu

Poznate su tvrdnje da su i drugi tretmani – poput ulja jojobe, limunova soka ili dijete bez uporabe šećera – također djelotvorni u borbi protiv hiperpigmentacije. Međutim, ne postoje znanstveni dokazi koji bi govorili u prilog ovim tvrdnjama.

Koji god tretman odabrali, svakodnevno koristite sveobuhvatnu zaštitu od sunca kako biste spriječili daljnju hiperpigmentaciju. Even Brighter dnevna krema sadržava SPF zaštitni faktor kao i B-rezorcinol za smanjenje postojećih tamnih mrlja.

B-rezorcinol dokazano smanjuje pojavu tamnih mrlja
B-rezorcinol, glavni aktivni sastojak Eucerin EVEN BRIGHTER njege, dokazano smanjuje pojavu tamnih mrlja.
Korištenje sveobuhvatne zaštite od sunca može spriječiti pojavu tamnih mrlja.
Svakodnevno korištenje sveobuhvatne zaštite od sunca može spriječiti hiperpigmentaciju.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.