Spriječite i liječite hiperpigmentaciju pravilnom njegom – Stručni savjeti specijalistice dermatovenerologije Tee Rosović, dr.med.

0 min čitanja
Prikaži više

GLAVNI UZROCI NASTANKA HIPERPIGMENTACIJA

Tea Rosović, dr.med, specijalist dermatovenerologije

Pojačana pigmentacija kože, rezultat je povećanog stvaranja melanina te njegovog nakupljanja u epidermisu, površinskom sloju kože, dermisu, dubljem sloju, ili istovremeno u oba. Povećano stvaranje melanina složen je proces koji je pod utjecajem enzima tirozinaze na čiju aktivnost utječe više faktora od kojih su najvažniji sunčeva svjetlost, visokoenergetska  vidljiva svjetlost(HEVIS, 400-500 nm), hormonski status te različiti lijekovi.

Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

 

Zadnjih godina sve se više govori o štetnosti vidljive svjetlosti (HEVIS) bilo izlaganjem Sunčevoj svjetlosti ili svjetlosti LED uređaja. Za sada nema dovoljno istraživanja koja bi definirala pravu štetnost LED uređaja ali njihov nedvojbeni učinak na fotostarenje I stvaranje hiperpigmentacija sigurno postoji. Antioksidansi su dokazano učinkoviti u zaštiti stanica kože od oksidativnog stresa izazvog štetnim utjecajem cijelog spectra sunčeve svjetlosti, osobito HEVIS.

RAZLIČITI OBLICI HIPERPIGMENTACIJA

hiperpigmentacija liječenje
Staračke pjege često se pojavljuju na licu.

Hiperpigmentacija je pojam koji opisuje područja neujednačene pigmentacije na koži.

Najčešći oblik hiperpigmentacija su pigmentacijske mrlje, senilne pjege (poznate i kao mrlje od sunca), uzrokovane su izlaganjem suncu, stoga se uglavnom javljaju na dijelovima tijela koji su najčešće izloženi, poput lica, dlanova i ruku.

Hiperpigmentacija na gornjoj usni može se javiti zbog hormonalnih promjena.

Čest oblik je i melazma tj. stanje u kojem se pojavljuju velika područja hiperpigmentacije najčešće na licu. Simetričnog su rasporeda, različitih oblika i veličina s jasnim rubom. Najčešće se nalazi na obrazima, čelu te iznad gornje usne.

Iako se može pojaviti kod muškaraca i žena, češća je u žena kao posljedica promjene u razini hormona. Melazma pogađa 10-15% trudnih žena i 10-25% žena koje uzimaju oralnu kontracepciju  te je često poznata i kao "maska trudnoće".

hiperpigmentacija liječenje
Postupalna hiperpigmentacija manifestira se u obliku plitkih, tamnih područja na koži.

Postupalnu hiperpigmentaciju (PIH) najčešće viđamo u osoba koje imaju akne na licu ili leđima te nakon kirurških zahvata, ozljeda ili različitih tretmana kao što su kemijski pilinzi I laseri. Radi se o diskoloracijama koje nastaju kao posljedica povećanog otpuštanja pigmentnih zrnaca(melanosoma) u stanice površinskog sloja kože. Vrijeme oporavka varira ali može potrajati od nekoliko mjeseci do čak 2 godine da se ponovno ujednači ten.

SPRJEČAVANJE I LIJEČENJE HIPERPIGMENTACIJA

Likokalkon A sastojak je Eucerin njege za zaštitu od sunca te sprječavanje i liječenje hiperpigmantacija koji dokazano smanjuje učinak oksidativnog stresa štiteći stanice od štetnih sunčevih utjecaja.

Najsigurniji i najučinkovitiji način za liječenje hiperpigmentacija je smanjenje proizvodnje melanina djelujući na aktivnost enzima tirozinaze. Međutim, većini djelatnih tvari koje se inače navode u literaturi, nedostaju klinička istraživanja koja to i potvrđuju. Za razliku od njih, Eucerin preparati za sprječavanje i liječenje hiperpigmantacija sadrže patentirani sastojak thiamidol, derivat rezorcinola, koji djeluje kao snažan inhibitor ljudske tirozinaze, enzima koji sudjeluje u proizvodnji melanina čije povećano stvaranje dovodi do vidljivih hiperpigmentacija na koži.

Među 50,000 testiranih sastojaka thiamidol je bio najbolji inhibitor ljudske tirozinaze.

Od ostalih oblika liječenja hiperpigmentacija koristimo različite kemijske pilinge ili tretmane laserima ovisno o tipu promjena koje želimo tretirati.

hiperpigmentacija liječenje

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege