Keratosis pilaris Uzroci, simptomi i najbolji načini njege

Keratosis pilaris (također se naziva keratosis follicularis, lichen pilaris i folikularna keratoza) je neprenosiva kožna bolest.

Prekomjerna proizvodnja keratina blokira folikule dlaka i nastaju male kvržice. To dovodi do zadebljanja kože, posebno na nadlakticama i bedrima, ali i na stražnjici i licu. Razvijaju se male bubuljice i koža se čini grubom i neravnom - stoga se  keratosis pilaris  često naziva "purećom kožom".

Genetska bolest, posebice su pogođeni mladi ljudi. Prvi simptomi keratosis pilaris uglavnom se pojavljuju tijekom djetinjstva i vrlo su česti kod adolescenata. Keratosis pilaris može nestati s godinama ili se može ponovno vraćati.

Na žalost ne postoji poznati način uklanjanja, ali simptomi se mogu ublažiti redovitom njegom odgovarajućim uljima, pilinzima i kremama.

Na koži se pojavljuju male crvene, smeđe ili bubuljice boje kože.

Kvržice veličine pribadače (keratoze) su bezopasne i obično ne izazivaju bol, ali mogu izazvati svrbež, a redovit snažni svrbež može dovesti do upale. Kada se simptomi pojave na vidljivim dijelovima tijela, keratosis pilaris može izazvati probleme sa samopouzdanjem te ono što je počelo kao kozmetički problem može postati psihološki problem.

Keratosis pilaris je osobito podložna suha koža. Simptomi keratosis pilaris pogoršavaju se kod niske vlage (npr. tijekom zime), a ublažavaju se kada je razina vlage viša (npr. tijekom ljeta). 
Keratosis pilaris također prati neke alergije i atopijski dermatitis.

Male bubuljice na koži uobičajen su znak poremećaja keratinizacije poznatog kao keratosis pilaris.
Keratosis pilaris može izazvati stres.

Simptomi keratosis pilaris su male bubuljice koje su najčešće boje kože ili crvene na svijetloj koži ili smeđe na tamnoj koži. Pojavljuju se na rukama, bedrima, stražnjici ili licu i ponekad se uspoređuju s naježenom kožom. Ako se navedeni simptomi pojave na drugim dijelovima tijela, potražite pomoć liječnika ili dermatologa.

Točni uzroci nisu poznati, ali velik postotak onih koji pate od keratosis pilaris imaju članove obitelji koji također pate od te bolesti (često se javlja u blizanaca), pa postoji velika vjerojatnost da je bolest genetska i nasljedna.

Ono što znamo je da se kvržiće javljaju kao posljedica prekomjerne proizvodnje keratina. Keratin je protein koji tkivima organizma daje stabilnost i građevni je materijal kose i noktiju. U slučaju keratosis pilaris, višak proizvedenog keratina se skuplja (i blokira) folikule dlaka. Koža se zadebljava i kao posljedica toga kvržice se pretvaraju u tvrda začepljenja.

Iako ne postoji lijek za keratosis pilaris, simptomi se mogu ublažiti odgovarajućom njegom kože i drugim mjerama (kao što je prehrana).

Prvi korak u kontroliranju keratinizrane kože je temeljita osobna higijena. Kada su simptomi blagi mogu se značajno ublažiti redovitom primjenom hidratacijskih pripravaka.

Temeljita svakodnevna hidratacija može pomoći ublažiti simptome.

Losioni za kožu s urejom (jednim od  vlastitih prirodnih čimbenika zadržavanja vlage kože) osobito su pogodni za svakodnevnu njegu kože. Ureja veže vlagu u koži i ima keratolitički učinak pa je idealna za suhu i prhutavu kožu. Za najbolje rezultate upotrebljavajte losione i kreme bez mirisa i boja i nanesite proizvod nekoliko puta na dan na zahvaćene dijelove tijela. 

Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje posebno je formuliran za intenzivnu njegu suhe i iznimno suhe kože i često se koristi u liječenju keratosis pilaris. Formula koja kombinira ureju i prirodne čimbenike zadržavanja vlage i ceramide (vrijedne lipide kože), trenutno smiruje kožu. Pomaže oljuštiti mrtve stanice i čini kožu mekom i gipkom.

Ekstenzivna klinička i dermatološka istraživanja na suhoj koži dokazala su učinkovitost proizvoda kako u liječenju suhe kože tako i u liječenju keratosis pilarisa. 

Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje pruža intenzivnu i dugotrajnu hidrataciju.

Bilo bi dobro isprobati više različitih načina liječenja keratosis pilarisa da biste otkrili što vam odgovara, a što ne. Osobe s keratosis pilarisom zaključile su da im pomaže sljedeće:

Temeljito operite zahvaćenu površinu jednom ili dva puta na dan proizvodom bez sapuna kao što je to Eucerin UreaRepair pH5 losion za pranje.

Redoviti nježan piling gornjeg sloja kože pomoći omekšati i ukloniti 'začepljenja' koja su se možda stvorila. Mogu pomoći morska sol, proizvodi koji sadrže voćne kiseline pa čak i mlijeko.

Svakodnevna hidratacija losionom na bazi ureje kao što je Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje. Umasirajte losion nježno u kožu dok se u potpunosti ne upije. Za najbolje rezultate, losion treba ostaviti da djeluje preko noći. Pokušajte prekriti zahvaćenu površinu tijela prijanjajućom folijom kako biste povećali učinak hidratacijskog pripravka.

Kreme s vitaminom A (retinoidi) ili ulja s vitaminom E (npr. kokosovo ulje ili maslinovo ulje) mogu pomoći ublažiti simptome. 

Odlazak u solarij
S obzirom da se stanje Keratosis pilaris često poboljšava tijekom ljeta zahvaljujući izloženosti suncu, tijekom zime mogu pomoći redoviti odlasci u solarij. Ali budite oprezni s uporabom solarija jer ona može povećati rizik od preranog starenja i raka kože.

 

 

Eksfolijacija kože morskom soli
Nježna eksfolijacija uklanja mrtve slojeve kože i može pomoći poboljšati opće stanje kože. Ali pilinzi za kožu - posebno oni za kožu lica - trebaju se primjenjivati umjereno i ne prečesto kako bi se izbjeglo nadraživanje osjetljive kože ili pogoršalo stanja.

 

Prehrana
Osobe koje imaju keratosis pilaris trebaju se zdravo hraniti. Ono što bi također moglo pomoći je izbjegavanje hrane koja može biti okidač alergija poput glutena, ili biste se mogli testirati kod stručnjaka na alergije i provjeriti postoji li kod vas intolerancija na neku hranu.

Također trebate piti najmanje dvije litre vode dnevno i izbjegavati nezdrava pića kao što su slatka i gazirana pića.

 

Saune i parne kupke omekšavaju kožu i olakšavaju uklanjanje mrtvih stanica.
Nježni piling pomaže kod keratosis pilaris.
Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i nutritijentima važna je za zdravu kožu.

Iako lijek za keratosis pilaris nije poznat, odgovarajuća njega kože i redovita hidratacija proizvodima bogatim urejom kao što je Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje mogu ublažiti simptome i učiniti kožu glatkom. 

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije