Eucerin DermoPure radionica – Kako pobijediti akne pravilnom njegom i zdravom prehranom?

0 min čitanja
Prikaži više

Odavno je poznato kako je dosljedna i pravila njega kože, odgovarajućim proizvodima, nužna želimo li pobijedi akne i prištiće. Ali što je s našom prehranom?

Akne i nečista koža su primarno upalna bolest kože na koju mogu utjecati različitih faktora: njega, životni stil, stanje uma, stres, ali i prehrana. Hrana koju jedemo direktno je povezana se sa zdravljem kože.

Dodatne korisne savjete i informacije o pravilnoj njezi masne i aknama sklone kože pronađite u Eucerin Savjetniku za čistu kožu.

Kombinacijom odgovarajuće njege i pravilne prehrane do čišće kože

radionica
radionica

Specijalizirana Eucerin DERMOPURE linija njege posebno je formulirana za njegu masne i aknama sklone kože. Formula sa salicilnom kiselinom, likokalkonom A i tehnologijom regulacije sebuma smanjuje akne i prištiće na licu, sprječava njihov nastanak, smiruje iritacije i smanjuje crvenili i proizvodnju sebuma.

Kako biste pobijedili akne i prištiće, uz pravilnu njegu kože izvana, važna je i svakodnevna prehrana. Dokazano je kako regulacijom prehrane i pravim odabirom hrane možemo ciljano očistiti lice i riješiti se nepravilnosti.

U Eucerinu znamo koliko je za zdravu kožu jednako važna njega izvana i iznutra. Ključ uspjeha za postizanje čišće kože, bez akni, pravilna je njega i uravnotežena, zdrava prehrana. Kako bismo ukazali na važnost oboje za svoje vjerne dugogodišnje korisnike njege za masnu i aknama sklonu kožu, novinare i influencere Eucerin je organizirao DERMOPURE radionicu zdrave prehrane kroz koju su polaznici naučili kako je zdravom i uravnoteženom prehranom moguće smanjiti pojavu nečiste kože, akni i prištića.

„Kako sam ublažila problem s aknama prehranom?“

radionica
radionica

Zdrave i ukusne recepte, koje su pripremali polaznici Eucerin DERMOPURE radionice, osmislila je vesela food blogerica Sandra Rončević koja je spremno diplomu talijanskog jezika zamijenila kulinarskom pregačom. Ljubav prema hrani Sandra živi svaki dan kreirajući nove, zdrave recepte, isprobavajući egzotične namirnice i uživajući u kuhanju.

Kako se i sama godinama borila s masnom kožom i aknama Sandra nam je otkriva kako joj je upravo, uz odgovarajuću njegu kože, zdrava, pravilna i uravnotežena prehrana pomogla u postizanju i održavanju čiste kože bez neželjenih nepravilnosti. Kroz radionicu s polaznicima je podijelila svoje iskustvo i pružila informacije kakva je prehrana najbolja za smanjenje akni i prištića.

Dodatne recepte za zdravu kožu bez nepravilnosti potražite na Sandrinom blogu i Instagram profilu.

Pročitajte Sandrine korisne savjete o prehrani i upoznajte namirnice koje će pozitivno djelovati na masnu i aknama sklonu kožu!

 

Kako su prehrana i akne povezane?

Zdrava i uravnotežena prehrana ključ je zdravog tijela, pa tako i zdrave kože. Moja preporuka je uživanje u raznovrsnoj prehrani i vođenje osobnih bilješki prehrane i stanja kože kako bi se vidjelo postoji li određeni uzorak, odnosno potiče li određena hrana nastanak akni.

Ako to ne pomogne, pokušajte s "eliminacijskom prehranom". Najbolji način da to učinite je da izbacite svu hranu koja može izazvati akne na najmanje tri tjedna. Zatim, ponovo uvedite svaku namirnicu zasebno (npr. mliječne proizvode, ili šećer, ili brašno) na samo jedan dan i nadzirite vašu kožu sljedeća dva dana. Ako ne primijetite razliku, nastavite jesti tu namirnicu. Ovo će pomoći da otkrijete namirnicu koja pogoršava stanje vaše kože.

Koju hranu trebam jesti / izbjegavati da bih pomogao mojoj koži sklonoj aknama?

Većina znanstvenika smatraju da visok glikemijski indeks (G.I.) i previše mliječnih proizvoda mogu pogoršati kožu sklonu aknama. Mliječna čokolada se smatra jednim od krivaca za nastanak akni jer, osim visokog GI, sadrži i mlijeko.

Probleme s aknama ublažila sam eliminacijom mliječnih proizvoda, crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda, brze hrane i slatkiša te uvođenjem ovih namirnica:

  • Namirnice bogate cinkom – zeleno povrće (osobito kelj i brokula) te sjemenke sezama i bundeve
  • Antioksidansi – tamno i bobičasto voće, citrusi, rajčice, potočarka, avokado, špinat, bundeva, batat, mrkva, tamna čokolada
  • Zamjene za mlijeko – nezaslađena biljna mlijeka poput kokosovog , bademovog, zobenog i rižinog mlijeka
  • Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama: riba i morski plodovi, orasi, lješnjaci, chia sjemenke i lanene sjemenke
  • Namirnice sa srednjim i niskim glikemijskim indeksom – mahunarke i cjelovite žitarice
  • Hrana bogata vlaknima – zob, leća, slanutak, mahune, kupušnjače
  • Hrana bogata fitoestrogenima – soja, zob, orašasti plodovi, lan

RECEPTI ZA LJEPŠU I ZDRAVIJU KOŽU

U sklopu Eucerin DERMOPURE radionice polaznicu su pripremali tri recepta s namirnicama koje su idealne za prehranu osoba koje imaju problema s nečistom kožom.

Salata od baby špinata, slanutka i crne leće

Sastojci (za 4 osobe):

320 g tunjevine u vlastitom soku

100 g baby špinata

100 g beluga (crne) leće

1 prstohvat soli

1 žlica maslinova ulja

150 g konzerviranog slanutka

1 manji ljubičasti luk

1 nar

 

Za preljev:

100 g tekućeg jogurta

2 žlice maslinovog ulja

prstohvat soli

Priprema

Crnu leću stavite u gusto cjedilo i dobro je isperite potom je prebacite u lonac i prelijte dvostrukom količinom vode. Malo posolite, dodajte žlicu maslinova ulja i kuhajte na srednje jakoj (do laganoj) vatri oko 25 minuta (odnosno, kuhajte prema naputku s pakiranja). Ostavite da se ohladi. Pod mlazom vode isperite konzervirani slanutak te operite baby špinat. Špinat dobro ocijedite i posušite. Ljubičasti luk narežite na sitne kockice ili tanke listiće. Nar očistite i izdvojite sjemenke. Napravite preljev: tekući jogurt dobro izmiješajte s maslinovim uljem i solju (vilicom ili malom pjenjačom). U zdjelu stavite crnu leću, slanutak i luk pa sve dobro izmiješajte. Dodajte baby špinat i lagano izmiješajte. Dodajte vilicom natrganu, ocijeđenu tunu. Prelijte pripremljenim preljevom od jogurta i pospite sjemenkama nara.

Poslužite kao predjelo, salatu uz glavno jelo ili mali samostalni obrok.

Burger od graha s pireom od bundeve

Sastojci (za 4 osobe):

Za odrezak od graha (2 komada):

400 g konzerviranog crvenog graha (red kidney beans)

1/2 svježe paprike (babure)

1/2 glavice luka (manjeg)

1 režanj češnjaka

1 jaje

1/4 žličice dimljene paprike

1 prstohvat kumina

1 prstohvat soli

2 žličice Worcestershire umaka

3 žlice krušnih mrvica

2 prstohvata soli

maslinovo ulje

 

Za pire od bundeve:

500 g muškatne bundeve

1 žlica bučinog ulja

Malo limunovog soka (par kapi)

Malo soli

Malo papra

Priprema

Bundevu prerežite po pola i narežite na manje komade, premažite maslinovim uljem i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te pecite 45-55 minuta. Izvadite iz pećnice, pustite da se ohladi i ocijedi, odstranite koru pa vilicom pretvorite u pire. Dodajte bučino ulje, limun, sol i papar pa dobro izmiješajte. Po želji dodajte i malo protisnutog češnjaka. Napravite burgere: grah ocijedite i isperite te ga pustite da se dobro ocijedi i posuši. Na što sitnije narežite luk i papriku. Zagrijte tavu, dodajte žlicu maslinova ulje pa dodajte luk i pirjajte ga oko 2-3 minute, potom dodajte nasjeckanu papriku, malo posolite i nastavite pirjati još 3-4 minute. Na samom kraju dodajte protisnuti češnjak i pirjajte još 2 minute. U sjeckalicu stavite grah, pirjani luk i papriku, dodajte 1 jaje, prstohvat soli, Worcestershire umak, dimljenu papriku i kumin pa sve izblendajte, ali ne do kraja. Dodajte krušne mrvice pa sve lagano izmiješajte žlicom. Navlažite ruke pa oblikujte dva odreska, položite ih na tanjur koji ste posipali krušnim mrvicama. Prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 190°C (ventilacija) i pecite 10 minuta s jedne strane te 10-15 minuta s druge. Na tavi rastopite malo maslaca pa dodajte pecivo koje ste prerezali po pola i pustite ga da se kratko tostira. Složite burger: donji dio peciva premažite pireom od bundeve, položite odrezak od graha, na njega stavite kolutiće ljubičastog luka, dodajte potočarku ili iceberg salatu, još malo pokapajte bučinim uljem i poslužite.

Chia puding s medom i bobičastim voćem

Chia puding s medom i bobičastim voćem

Sastojci (za 4 osobe):

2 žlice chia sjemenki

200 ml biljnog mlijeka badem/kokos

1 žlica meda

50 g borovnica

50 g malina

korica limuna

malo svježe metvice

Priprema

U zdjelicu stavite chia sjemenke, dodajte malo ribane korice limuna, ulijte mlijeko i dobro izmiješajte. Dodajte med pa još jednom sve dobro izmiješajte. Maline vilicom pretvorite u pire i procijedite kroz cjedilo kako biste odstranili sjemenke. Borovnice također pretvorite u pire. Ostavite po 2 maline i borovnice za ukrašavanje. U pire od malina dodajte jednu-dvije žlice chia sjemenki pomiješanih s mlijekom, isto napravite i s pireom od borovnica. U posudice naizmjence ulijevajte sve tri pripremljene smjese i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 60 minuta, a najbolje preko noći. Prije posluživanja ukrasite malinama, borovnicama i svježom metvicom.

Želite li pobijediti akne uvrstite Eucerin DERMOPURE njegu u svoju svakodnevnu rutinu, isprobajte zdrave recepte i uživajte u poboljšanom izgledu kože bez nepravilnosti.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.