Kako mogu smanjiti ili ukloniti hiperpigmentacijske mrlje nakon akni?

0 min čitanja
Prikaži više

Iako se čini nepravedno, mnogim osobama nakon uspješnog liječenja nepravilnosti na koži ostaju znakovi akni. Jedan od tih znakova su hiperpigmentacijske mrlje koje nastaju na mjestu prištića i mogu biti vrlo uznemirujuće za osobu koja se bori s njima. Kako biste saznali više informacija kako smanjiti ili ukloniti ožilje uzrokovane aknama, pročitajte članak "Kako smanjiti ožiljke od akni".  

Što uzrokuje hiperpigmentacijske mrlje od prištića?

hiperpigmentacijske mrlje
Mrlje od prištića su uzrokovane hiperpigmentacijom.

Smeđe ili crvene mrlje na koži koje nastaju nakon liječenja akni uzrokovane su pigmentacijom i poznatije su pod nazivom post-upalna hiperpigmentacija zato što nastaju nakon što se upala već smirila.

Sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina, koji je odgovoran za pigmentaciju naše kože. Koža proizvodi melanin kako bi se zaštitila od sunca i upravo je melanin odgovoran za zdravi sjaj kože.                                                                                                                                     

Kad je naša koža oštećena, što se događa u slučaju prištića ili akni, velike količine melanina se akumuliraju u tom području kože. Suvišan melanin ostaje nakon liječenja nepravilnosti i ostavlja pigmentacijsku mrlju na koži.                                                                                                                   

Ljudi tamnije puti češće pate od hiperpigmentacije od onih svjetlije puti jer je tamnija koža više pigmentirana.

Kako mogu smanjiti ili ukloniti hiperpigmentacijske mrlje od prištića?

Na sreću ima mnogo proizvoda i tretmana koji mogu smanjiti vidljivost hiperpigmentacijske mrlje ili čak u potpunosti ukloniti. 

Ako vam mrlje od akni smetaju, konzultirajte liječnika kako biste dobili savjet o najboljem tretmanu za vašu kožu.

Sljedeći se tretmani najčešće koriste:

Kreme koje posvjetljuju

hiperpigmentacijske mrlje
Kreme koje posvjetljuju mogu pomoći rješavanju mrlja uzrokovanih aknama.

Nakon što su simptomi akni nestali, na kožu možete nanositi kreme koje su specijalno formulirane kako bi posvijetlile mrlje uzrokovane aknama. Provjerite jesu li preparati koje nanosite nekomedogeni kako ne bi uzrokovali ponovnu pojavu akni.

Pilinzi kože

Tretmani pilingom

Pilinzi odstranjuju najudaljenije slojeve kože.

Inovativna Eucerin DERMOPURE obnavljajuća krema posebno je formulirana kako bi smanjila pojavu prištića, papula i postula te izblijedila mrlje uzrokovane aknama. S 10% hidroksi kompleksom, sadrži visoko efikasnu kombinaciju sredstva za piling: glikolnu kiselinu, salicilnu kiselinu i polihidroksilnu kiselinu koje pomažu obnoviti površinu kože. 

Kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi koriste kiseline kao što su salicilna kiselina i triklorooctena kiselina (TCA) u različitim koncentracijama kako bi uklonili najdalji sloj kože, uklanjajući istovremeno melanosite i pigmentacijske mrlje. Nakon obnove kože, pigmentacijeske mrlje se uglavnom ne pojavljuju ponovo.                                                                                               

Pilinzi s voćnim kiselinama koriste koncentrirane voćne kiseline i nisu prikladni za osobe s rozacejom, proširenim kapilarama i venama jer mogu pogoršati simtome.                                                                                                         

Koža može biti jako osjetljiva nakon kemijskog ili pilinga voćnim kiselinama i zato je važno izbjegavati direktno sunčevo svijetlo i solarij te nanositi preparate za zaštitu od sunca kao što su Eucerin Oli Control Dry Touch SPF30 i SPF50+.

Tretmani laserom ili svjetlom

hiperpigmentacijske mrlje
Skup i ne dokazano siguran tretman: laserski tretman za mrlje uzrokovane aknama.

Pigmentacijske mrlje uzrokovane aknama se mogu tretirati i laserom ili svjetlosnom terapijom. U terapiji se koriste različite jačine, valne duljine i titranje svjetlosnih valova kako bi se zagrijale i uništile pigmentirane stanice (medicinski izraz je fototermoliza). Tijelo razgrađuje ostatke i pigmentacijske mrlje blijede. Nedostatak ovakve vrste tretmana su blaga oštećenja koja laser može izazvati. U težim slučajevima dolazi do upale koja prelazi u postupalnu hiperpigmentaciju i postiže se upravo suprotan rezultat od željenog.         

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege