tableta

Što možete učiniti – Pri liječenju akni lijekovima?

0 min čitanja
Prikaži više

Mnogim osobama oboljelim od akni, tretmani bez recepta jednostavno nisu dovoljno učinkoviti. One najčešće pate od ozbiljnijih oblika akni, acne papulo-pustulosa ili conglobata. Pročitajte više o različitim vrstama akni. Dobra vijest je da su dostupni učinkoviti medicinski tretmani na recept, a što prije započnete s terapijom, manji je rizik od dugotrajnih fizičkih i emotivnih oštećenja.

Saznajte kada je potrebno posavjetovati se s liječnikom, a dodatne korisne savjete koji će poboljšati stanje masne i aknama sklone kože otkrit će Vam Vesna Lamer, dr. med., spec. dermatolog i venerolog.

 

Znakovi i simptomi

Razumjeti četiri uzročnika akni i mogućnosti medicinskog liječenja

Prije donošenja konačne odluke o vrsti liječenja, važno je identificirati simptome koji vas zabrinjavaju. Tretmani za blage ili umjerene akne obično tretiraju jedan ili više od četiri problema koji se pripisuju tom stanju. Oni djeluju na sljedeći način:

akne u slojevima kože
Akne: što se događa u koži.

 • Smanjuju proizvodnju sebuma čime kontroliraju seboreju.
 • Ubrzavaju odbacivanje površinskih stanica kože (deskvamacija), čime pomažu u tretiranju hiperkeratoze.
 • Bore se protiv bakterijske infekcije uzrokovane naseljavanjem mikroba.
 • Smanjuju upale te, kao posljedica toga, umiruju stanja prištića, papula i pustula.

Koji oblici medicinskog liječenja postoje?

akne na čelu
Lijekovi protiv akni razlikuju se s obzirom na težinu simptoma akni.
osoba pije tabletu za akne
Uvijek obavijestite liječnika o lijekovima koje trenutno uzimate kako biste izbjegli interakciju s lijekovima protiv akni.

Djelotvorni lijekovi kojima je moguće liječiti akne uključuju:

 • Topikalne retinoide
 • Benzil peroksid
 • Topikalne lijekove protiv mikroba
 • Azelaičnu kiselinu
 • Oralne antibiotike
 • Oralni izotretinoin
 • Oralne antiandrogene

Koriste se samostalno ili u kombinaciji, a dermatolog propisuje prikladnu terapiju lijekovima ovisno o težini simptoma.

Medicinsko liječenje akni u skladu je sa strogim međunarodnim standardima kako bi se osiguralo da dermatolozi i liječnici dosljedno provode liječenje. Ovaj vodič temeljen na dokazima* liječnicima daje informaciju o tome koje liječenje ili koju kombinaciju tretmana trebaju primijeniti, ovisno o težini simptoma akni i pojedinačnim simptomima. Nudi alternativne mogućnosti za različite tipove kože te opcije za ženske osobe, kad god je to moguće.

Neki lijekovi za liječenje akni na recept za oralnu primjenu ne smiju se koristiti tijekom trudnoće, posebno u prvom tromjesječju, stoga dermatolozi i liječnici mogu predložiti alternativne lijekove.

Treba napomenuti da je za liječenje akni, bez obzira na to radilo se o medicinskom liječenju ili tretmanu bez lijekova, potrebno određeno vrijeme.

Opće pravilo spominje 4 do 8 tjedana premda može potrajati i do tri mjeseca, a simptomi se prije poboljšanja mogu i pogoršati. Pacijenti se često mogu obeshrabriti i odustati, stoga je potrebno ustrajati i pridržavati se rutine, čak i ako nema trenutnog poboljšanja.

Nuspojave lijekova protiv akni

Lijekovi protiv akni mogu imati određene nuspojave, primjerice isušivanje kože ili osjetljivost na svjetlost. Protiv tih simptoma moguće se boriti korištenjem dodatnih proizvoda za hidrataciju kože sklone aknama poput Eucerin DermoPure dopunske umirujuće kreme. Ovu kremu moguće je koristiti usporedno sa standardnim lijekovima protiv akni za intenzivnu hidrataciju i njegu isušene kože sklone aknama. Prije izlaganja kože suncu potrebno je nanijeti odgovarajuću kremu sa zaštitnim faktorom,kao što je Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 30 ili SPF 50.

prikaz djelovanja Eucerin DermoPure njega

* Nast, A.; Dréno, B.; Degitz, K. et al. (2012), European Evidence-based (S3) Guidelines for the Treatment of Acne, Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 26, str. 1–29.

Uzroci i okidači

Glavni uzroci i okidači za nastajanje akni

akne u slojevima kože
Seboreja.
akne u slojevima kože
Naseljavanje mikroba.

Hormoni. Većina slučajeva akni potaknuta je reakcijom žlijezda lojnica na androgene hormone. Žlijezde lojnice reagiraju na cirkulirajuće hormone prekomjernom proizvodnjom sebuma. Saznajte više kako hormoni utječu na akne.

Kombinacija prekomjernog lučenja sebuma (seboreja) i poremećaj odbacivanja mrtvih stanica kože rezultira povećanjem žlijezda lojnica i pojavom prištića. U njih se mogu nastaniti određene bakterije i koža se može zacrvenjeti i upaliti.

Ovaj proces najčešće se javlja kod tinejdžera, kako se i kod mladića i djevojaka javlja porast androgena tijekom puberteta. Do 90% tinejdžera imaju neki tip akni premda to stanje s godinama nestaje. 

Akne se mogu pojaviti kod svih dobnih skupina. Do 80% slučajeva akni kod odraslih pojavljuju se kod žena koje prolaze kroz hormonalne promjene.

To se može dogoditi tijekom trudnoće, mjesečnice ili bolesti povezane s hormonima kao što je sindrom policističnih jajnika.

Pročitajte više o aknama u odrasloj dobi.

uvećani prikaz pora na masnoj koži
Masna koža sklonija je aknama od ostalih tipova kože.

Bakterije. Osobe koje pate od akni obično imaju masnu, sjajnu kožu lica. To je idealno okruženje u kojem se inače bezopasne acne bakterije (Propionibacterium acnes) razmnožavaju i uzrokuju iritacije i upale povećanih žlijezdi.

Geni. Još jedna teorija o tome zašto su neke osobe sklonije aknama povezana je s genetikom. Premda se ne radi o nasljednom oboljenju, postoji povezanost između pojave akni kod roditelja i povećane mogućnosti da će se javiti i kod njihovog djeteta ili djece. Isto tako, djeca osoba kod kojih su se akne javile u odrasloj dobi vjerojatnije će u patiti od akni u odrasloj dobi.

Lijekovi. Na kraju, vjeruje se da neki lijekovi, kao što su steroidi i litij, mogu potaknuti nastanak akni kod osoba kod kojih postoji sklonost prema tom stanju.

Mitovi o aknama

muškarac čisti lice Eucerin DermoPure linijom njege
Pretjerano čišćenje lica može pogoršati simptome akni.
nanošenje šminke na lice
Sva šminka koja se nanosi na kožu sklonu aknama ne smije biti komedogena kako bi se spriječilo začepljenje pora.

Postoji velik broj mitova koji se tiču nastanka akni, od kojih mnogi nepravedno okrivljavaju oboljelog. Primjerice, nije točno da osobe s kožom sklonom aknama ne drže do osobne higijene.

Zapravo, veća je mogućnost oštećenja kože zbog pretjeranog čišćenja, a ne zbog nedovoljnog.

Osobe s kožom sklonom aknama nemaju samo poteškoća s fizičkim oboljenjem, već ona također može utjecati na njihovo psihološko stanje. Prisutnost prištića i pustula na licu teško je sakriti tako da oboljeli često gube samopouzdanje. Saznajte više outjecaju akni na psihološko stanje.

Isto tako, neke strategije za prikrivanje bolesti, poput nanošenja teške šminke ili prikrivanja lica kosom zapravo mogu pogoršati simptome, a puštanje brade može otežati nanošenje topikalnih lijekova. Potrebno je koristiti šminku posebno prilagođenu za masnu,aknama sklonu kožu. 

Dobra je vijest da tretmani postoje i da što ranije s njima počnete, manji je rizik od dugotrajnog fizičkog i emotivnog oštećenja.

Pročitajte više o medicinskim terapijama protiv akni općenito
Pročitajte više o liječenju akni bez primjene lijekova

Čimbenici koji pridonose nastanku akni

Glavni čimbenici koji pridonose nastanku akni

Prekomjerna konzumacija mlijeka može pogoršati simptome akni.

Neki od najčešćih čimbenika za koje je poznato da pogoršavaju stanje kože sklone aknama su:

Pročitajte više o utjecaju prehrane na kožu sklonu aknama i koje promjene u ishrani mogu pomoći koži sklonoj aknama.

Važno je zatražiti savjet dermatologa, pa čak i kada su simptomi blagi ili u ranoj fazi, jer djelotvorna terapija može spriječiti pogoršanje oboljenja i posljedice poput ožiljaka.

Iz higijenskih razloga, pribor za šminkanje poput spužvica i četki treba redovito mijenjati.

Također, potrebno je slijediti neka opća pravila:


Saznajte više o liječenju akni bez primjene lijekova

Rješenja

Medicinsko liječenje simptoma akni

muškarac čisti lice Eucerin DermoPure proizvodima
Za svako kožno oboljenje ključno je slijediti svakodnevnu rutinu njege popraćenu prikladnim peparatima.

Premda za akne nema ‘lijeka’, simptome je moguće tretirati korištenjem medicinske i nemedicinske terapije. Medicinska intervencija savjetuje se uglavnom za ozbiljnije oblike akni ili kad nemedicinske alternative nisu dale rezultate.

Prva opcija liječenja teškog oblika akni može biti topikalni gel, krema ili losion.

Medicinski tretmani uključuju sljedeće:

 • Topikalne retinoide poput tretinoina i adapalena. Topikalni retinoidi djeluju na abnormalnu keratinizaciju te imaju protuupalna svojstva i djeluju na komedonalne i upalne akne.
 • Benzoil peroksid koji pomaže u sprječavanju mrtvih stanica kože u zatvaranju folikula te uništava bakterijske uzročnike infekcije. 
 • Topikalne antimikrobne preparate (topikalne antibiotike) koji pomažu u uništavanju bakterija koje mogu izazvati infekciju začepljenih folikula dlaka. Uvijek ih treba koristiti uz benzoil peroksid kako bi se spriječila rezistentnost bakterija.
 • Azelaičnu kiselinu koju se često koristi kao alternativni oblik liječenja za uklanjanje mrtvih stanica s kože i uklanjanje bakterija te se obično propisuje ako se kod pacijenta javila nuspojava na benzoil peroksid ili topikalne retinoide.

trudnica
Ako ste trudni ili planirate trudnoću, savjetujte se s dermatologom o mogućnostima liječenja akni.
tablete za akne
Neke kontracepcijske pilule također poboljšavaju simptome akni.

Topikalni tretmani mogu se kombinirati s antibioticima u obliku tableta (uglavnom tetraciklinima ili eritromicinom). Ako se oni pokažu neučinkovitima, može vam se propisati lijek Isotretinoin.

Hormonalne terapije također mogu djelovati kod žena koje pate od akni jer estrogen potiskuje aktivnost žlijezde lojnice i smanjuje nastanak ovarijskih i adrenalnih androgena.

Kao i kod svih lijekova, poznate su nuspojave za neke medicinske terapije protiv akni. One mogu uključivati isušivanje kože i osjetljivost na sunce, ali ih se često može spriječiti korištenjem dopunske njege za hidrataciju kože sklone aknama poput Eucerin DermoPure dopunske umirujuće kreme.Time se, međutim, naglašava važnost uporabe svakodnevne zaštite od sunca za osobe koje se koriste tretmanom za akne, prilagođenim potrebama masne kože i kože sklone aknama poput Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 50+ te SPF 30 . Osim pružanja veoma visoko/visoko opsežne UVA/UVB zaštite, njihova formula nudi biološku staničnu zaštitu za bolju fotozaštitu i jedinstvenu tehnologiju za kontrolu masnoće s L-karnitinom koji regulira lučenje sebuma za dugotrajan suhi mat izgled.

Pročitajte više o liječenju akni bez primjene lijekova
Pročitajte više o zaštiti od sunca za kožu sklonu aknama
Pročitajte više o Eucerin DermoPure njezi

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.