Smanjite hiperpigmentaciju pravilnom njegom – Stručni savjeti specijalistice dermatovenerologije Prim. Sanje Špoljar, dr.med.

0 min čitanja
Prikaži više
Prim. Sanja Špoljar, dr.med.

Hiperpigmentacija ili neujednačen ten kože čest je kožni problem s kojim se susreće velik broj ljudi. Pojavljuje se u obliku tamnih mrlja koje kožu čine neujednačenom. Neželjene tamne mrlje različitih veličina i oblika najčešće se pojavljuju na licu, rukama ili drugim dijelovima tijela koji su najviše izloženi suncu.

Smanjite hiperpigmentaciju i spriječite njeno ponovno pojavljivanje uz Eucerin njegu i savjete Prim. Sanja Špoljar, dr.med. specijalist dermatologije i venerologije koja će dati odgovore na vaša najčešće postavljana pitanja vezana uz ovu kožnu indikaciju.

UZROK HIPERPIGMENTACIJE I KAKO JE SMANJITI

Koji je glavni uzročnik hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina. Melanin je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Niz čimbenika može utjecati na prekomjernu proizvodnju melanina, ali najvažniji su povezani s izlaganjem suncu, uz genetsku predispoziciju i tamniji fototip kože, hormonalnim utjecajima, uzimanjem nekih lijekova, izloženost nekim kemijskim spojevima te ozljedama ili upalama na koži.

Kao glavni uzrok hiperpigmentacije smatra se prekomjerno izlaganje suncu, jer sunčeva svjetlost potiče proizvodnju melanina. Melanin djeluje kao prirodna zaštita kože od sunca štiteći je od štetnih UV zračenja; zbog njega koža izložena suncu dobiva preplanuli ten. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može poremetiti ovaj proces i izazvati hiperpigmentaciju.

 

Kako spriječiti pojavu hiperpigmentacije?

Kao najvažniji korak koji morate poduzeti kako biste spriječili hiperpigmentaciju je zaštita od sunca. Sunčeve zrake utječu na kožu čak i kada je vani oblačno, zato je bitno koži pružiti svakodnevnu zaštitu. Eucerin Anti-Pigment dnevna njega sadrži SPF 30, UVA i UVB zaštitu čime štiti kožu lica od oštećenja uslijed izlaganja suncu. Osim toga smanjuje mogućnost stvaranja hiperpigmentacijskih stanja uzrokovanih suncem i rješava problem postojećih mrlja. Ova hidratantna krema djelotvorno smanjuje pojavu hiperpigmentacije, ujednačava ten i koži vraća sjaj.

Kako smanjiti vidljivost hiperpigmentacije?

Dobra vijest je da se problem hiperpigmetacije može riješiti pravilnom njegom! Koristite one preparate koji su posebno formulirani za rješavanje ovog problema te su klinički i dermatološki dokazano učinkoviti.

  • Cjelokupna Eucerin Anti-Pigment njega sadrži Thiamidol, patentirani Eucerin sastojak koji djeluje na pojavu hiperpigmentacije smanjenjem proizvodnje melanina.
  • Također, dermatološki tretmani mogu pomoći u smanjenju hiperpigmentacije, poput kemijskog pilinga te u nekim slučajevima terapija s IPL i laserom.
  • Kemijski piling je postupak nanošenja otopina raznih kiselina ili njihovih kombinacija, koje potiču ubrzano i kontrolirano uklanjanje mrtvih stanica i stimuliraju razvoj novih, neoštećenih.
  • U terapiji s IPL i laserom ciljano se koristi svjetlo velike energije na područja koja su zahvaćena određenom vrstom hiperpigmentacija.

Mogu li se hiperpigmentacije tretirati i u ljetnim mjesecima?

Da, ali samo neki oblici terapija. U ljetnim mjesecima za tretiranje tamnih mrlja uz Eucerin Anti-Pigment njegu, preporučuje se nanošenje Eucerin Pigment Control fluida za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+. Prilagođen je svim tipovima kože, pruža svakodnevnu pouzdanu zaštitu i pomaže u sprječavanju hiperpigmentacije izazvane suncem.

POJAVA MELAZME

Što uzrokuje melazmu?

Prije svega, melazma je jedan od oblika hiperpigmentacije koji se pojavljuje na licu, simetričnog je rasporeda, različitih oblika i veličine s jasno vidljivim rubom koji je nepravilnog izgleda, najčešće se nalazi na obrazima, čelu, hrptu nosa, iznad gornje usnici i bradi, a ponekad i na drugim dijelovima tijela izloženima suncu, primjerice podlakticama i vratu. Najčešće se javlja kod žena oko 30 godine života, pogotovo tijekom i nakon trudnoće. Uzrokuje ju prekomjerno stvaranje pigmenta melanina. Iako se ovo stanje javlja kao reakcija na hormonalne promjene kao što su trudnoća, uzimanje kontracepcijskih pilula ili zamjenska hormonska terapija, važan okidač (čimbenik) je izlaganje UV zračenju (UVA/UVB i plavo svijetlo), ostali čimbenici su  genetska predispozicija, fototip, uzimanje nekih lijekova ili izloženost određenim kemijskim spojevima.

Kako regulirati promjene boje na koži (ili pojavu hiperpigmentacija na koži) uzrokovane melazmom?

Postoje brojni tretmani za liječenje melazme, a uključuju uklanjanje diskolorirane kože primjenom raznih medicinskih pripravaka, kemijskih pilinga, s oprezom primjena IPL i nekih lasera ili reguliranje medicinskim proizvodima i/ili preparatima za njegu kože.

  • Uklanjanje diskolorirane kože vrši se kemijskim pilinzima
  • Kao alternativa za reguliranje boje kože posljednjih je godina također dostupno nekoliko medicinskih proizvoda ili preparata za njegu kože koji sadrže jedan ili više sastojaka koji učinkovito djeluju na smanjivanje tamnih mrlja.
  • Jedan od takvih sastojaka je i Thiamidol, učinkovit i patentiran Eucerin sastojak koji djeluje na pojavu hiperpigmentacije smanjujući proizvodnju melanina. Klinički i dermatološki dokazano smanjuje tamne mrlje i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje. Prvi rezultati su vidljivi nakon dva tjedna i kontinuirano se poboljšavaju uslijed redovite primjene Eucerin Anti-Pigment njege.

Što je solarni lentigo, kako ga razlikovati od melazme i kako ga tretirati?

Solarni lentigo su tamne diskoloracije u vidu pojedinačnih, manjih promjena, koje se učestalo pojavljuju na koži koja je svakodnevno izložena djelovanju sunca, kao što je lice, podlaktice, dekolte, a njihova pojava raste s životnom dobi pa se nazivaju i senilne pjege. Za razliku od melazme koja se javlja 90% u ženskom spolu, u generativnoj dobi, solarni lentigo javlja se u oba spola, u zreloj dobi.

U osoba sa solarnim lentigom osim rješavanja hiperpigmentacija potrebno je potaknuti i obnovu kolagena. Za to se koriste lokalni pripravci u obliku pilinga ili uz pomoć primjene medicinskih uređaja od mikronidlinga do primjene određenih vrsta lasera.

U mladoj koži dermalno tkivo je jako i sadrži velike zalihe kolagena i elastina - oni zajedno pomažu kožu održati čvrstom i glatkom. Starenjem se snižava razina kolagena i elastina čak 1% godišnje što narušava strukturu dermalnog tkiva, uzrokujući gubitak snage kože. Ona postaje manje čvrsta na dodir, bore se produbljuju, a senilne pjege postaju sve vidljivije.

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity 3D serum inspiriran je dermatološkim tretmanima i učinkovito djeluje na 3 dimenzije starenja kože:

  • Hiperpigmentacija/uključujuću senilne pjege - Formula laganog i hidratantnog anti-age seruma uključuje Thiamidol. Patentirani Eucerin sastojak - Thiamidol djeluje na pojavu hiperpigmentacije smanjujući proizvodnju melanina i klinički dokazano smanjuje nepravilnosti te uslijed redovite primjene sprječava ponovno pojavljivanje hiperpigmentacije za vidljive rezultate nakon samo 2 tjedna.
  • Bore - starenjem bore postaju sve dublje i vidljivije. Inovativna formula kombinira visoko i niskomolekularnu hijaluronsku kiselinu koja vidljivo ispunava duboke bore. Visokomolekularna hijaluronska kiselina zaglađuje vanjske slojeve kože dok niskomolekularna hijaluronska kiselina (koja je 40 puta manja) prodire dublje u epidermalne slojeve kože gdje nastaju duboke bore.
  • Gubitak elastičnosti -  starenjem kože mijenja se njezina struktura. Elastičnost i čvrstoća svake godine sve više se smanjuju. Aktivni sastojak u formuli - Arktin - dokazano ubrzava obnovu kolagena u stanicama kože te uz hijaluronsku kiselinu utječu na poboljšanje elastičnosti zrele kože.
solarni lentigo

POSTUPALNA HIPERPIGMENTACIJA (PIH)

Što uzrokuje postupalnu hiperpigmentaciju i koliko dugo traje vrijeme oporavka?

Nakon različitih upalnih stanja i bolesti kože (npr. akne, opekline, ozljede, kirurški zahvati, kemijski pilinzi, laser), melanociti stanice koje proizvode melanin otpustit će u stanice kože (keratinocite) prekomjernu količinu melanosoma (pigmentnih zrnaca). Stanice kože koje putuju prema površini kože pod utjecajem sunca (UV svijetla) potamnit će i uzrokovati pojavu tamnih mrlja koje duže vrijeme ostaju na tim dijelovima kože.  

Postupalna hiperpigmentacija ne uzrokuje ožiljke i tijekom vremena će se smanjiti, čak i bez tretmana. Vrijeme oporavka varira, ali u prosjeku može proteći od 3 do 24 mjeseca dok tamna područja na koži ne izblijede. No, u nekim slučajevima to može potrajati dulje. Trajanje oporavka ovisi o razlici između boje prirodne kože i potamnjele kože - što je razlika veća, trebat će dulje vremena za ujednačavanje tona.

solarni lentigo

Je li Eucerin Anti-Pigment njega učinkovita u tretiranju postupalne hiperpigmentacije, konkretno diskoloracije kože nakon izbijanja prištića ili akni?

Da, Eucerin Anti-Pigment njega koristi se i za tretiranje postupalne hiperpigmentacije. Pomaže ujednačiti ten kože čineći ju blistavijom, a učinkoviti sastojak Thiamidol dokazano smanjuje tamne mrlje i sprječava njihovo ponovno pojavljivanje. Za najbolje rezultate koristite cjelokupnu Eucerin Anti-Pigment njegu, tako da svaki preparat nanesete najviše jednom u danu.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege