Što je kortizon – I kako djeluje?

2 min čitanja
Prikaži više

Kortizon se koristi za liječenje atopijskog dermatitisa već desetljećima i njegovi utjecaji i nuspojave detaljno su istraženi. Mnogim oboljelima od atopijskog dermatitisa učinkovito ublažava simptome.

Što je kortizon?

Naše nadbubrežne žlijezde otpuštaju različite hormone, uključujući i kortizol (naziva se i hidrokortizon) i kortikosteron. Pripadaju skupini steroidnih hormona tijela zvanih glukokortizoni i uključeni su u širok spektar fizioloških procesa poput reguliranja upala. Farmaceutski derivati tih prirodnih glukokortikoida uključuju deksametazon, fludrokortizon, prednizon i triamcinolon čija se snaga razlikuje. Budući da svi glukokortikoidi imaju slični učinak dolaze pod kolektivnim i kolokvijalnim nazivom ‘kortizon’.

žena nanosi Eucerin Atopi Control
Kortizon se često koristi za smirivanje kože tijekom akutne faze

Glukokortikoidi koje proizvodi tijelo važan su dio ljudskog metabolizma i, između ostaloga, djeluju na kosti i mišiće, ravnotežu minerala i vode te na naš imunološki sustav.

Farmaceutski pripravci glukokortikoida koriste se u lijekovima koji se izdaju bez recepta i na recept, a za liječenje atopijskog dermatitisa kao i brojnih drugih kožnih bolesti poput ekcema i psorijaze.

Kako kortizon pomaže atopičnoj koži?

Kortizon se koristi kao sredstvo protiv upale i aktivni je sastojak lijekova koji dolaze u obliku gela, kreme i masti, a razlikuju se po jačini i trajanju učinka. Dostupan je i u tekućem obliku i u obliku tableta za oralnu primjenu. 
Ako se koriste ograničeno, formule koje sadrže kortizon mogu biti vrlo učinkovit lijek protiv simptoma atopijskog dermatitisa.
Kortizon potiskuje pretjeranu reakciju imunološkog sustava i ublažava upalu kože. Rezultat je smanjenje svrbeži. Ipak, kortizon nije prikladan kao dugotrajno rješenje kod atopijskog dermatitisa.

Koje su moguće nuspojave kortizona?

Ako se koristi tijekom dužeg razdoblja, kortizon može uzrokovati stanjenje kože (naziva se i atrofijom) te ona postaje izrazito osjetljiva. Rizik od atrofije je veći kad se kortizon koristi u visokim dozama (što je često slučaj kod oralne primjene). Iz tog je razloga važno oprezno koristiti kortizon i uvijek slijediti savjete liječnika.

Ako namjeravate koristiti pripravke kortizona prethodno se savjetujte sa svojim liječnikom.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege