Nježno čišćenje kože – Kako mogu zaštititi mikrobiom?

5 min čitanja
Prikaži više

Naš mikrobiom čini svi mikrobi koji žive u tijelu i na njemu, a sastoji se od bakterija, virusa i gljivica. Mikrobiom premašuje čak i broj vlastitih stanica - mikrobnih gena ima daleko više nego ljudskih gena.
Ti mikroorganizmi nisu samo pasivni suživoti, oni su važni čimbenici za naše zdravlje.
Mikrobiom kože igra ključnu ulogu u ukupnom zdravlju naše kože i značajno pridonosi zaštiti od kožnih problema; stoga je nevjerojatno važno održavati mikrobiom zdravim.

Što je mikrobiom kože?

Većini nas pojam mikrobiom povezuje s crijevima.
Međutim, riječ mikrobiom odnosi se na sve mikroorganizme koji žive u i na našem tijelu, a koža također ima vlastiti mikrobiom. Mikrobiom se razvija odmah nakon rođenja, kada novorođena beba dolazi u kontakt s vanjskim svijetom. Raznolika populacija bakterija, uključujući stafilokoke, korinebakterije i kutibakterije, brzo koloniziraju kožu.

Ova rana kolonizacija važna je za razvoj imunološkog sustava novorođenčeta te za pripremu i jačanje kože za život s mnogim vanjskim utjecajima.

Te se bakterije koje prirodno/simbiotski žive na koži nazivaju rezidentnim bakterijama. Poput nevidljivog sloja ostaju na koži i zajedno s virusima i gljivicama tvore rezidentni mikrobiom kože koji, kada je u harmoniji, doprinosi zdravoj koži i stvara zaštitnu barijeru.
S druge strane, postoje prolazne bakterije, koje nisu trajno tu, već npr. mogu doći u kontakt s kožom izvana. Te privremene bakterije ponekad mogu uzrokovati probleme s kožom ili mogu izazvati infekciju. U netaknutom mikrobiomu kože, rezidentne bakterije štite kožu od prolaznih bakterija poput biološke zaštitne barijere za borbu protiv potencijalnih štetnih klica. Da bi se zadržao mikrobiom kože u izvrsnom stanju, upotreba blagih sredstava za čišćenje je presudna. Nježno čišćenje održava prirodnu pH ravnotežu kože i podržava optimalno okruženje za zdrav mikrobiom.

Zaštita kože i zdrav mikrobiom

Što čini mikrobiom kože tako važnim?

Svaka osoba ima - i živi u simbiozi - svoj vlastiti jedinstveni mikrobiom. Koža bakterijama pruža stanište i hranjive sastojke, dok bakterije štite kožu, a time i tijelo, od prodiranja patogena - što znači klica koje uzrokuju bolesti.
Mikrobiom - zajedno sa samom kožom - stvara kiseli omotač kože, koji štiti od prodora patogena i čuva njegovo stanište. Vlastiti mikrobiom tijela vrlo se dobro nosi s kiselim uvjetima oko pH 5, dok patogeni ne mogu tolerirati takva stanja.
Razni okolišni čimbenici - poput promjene pH kože, UV zračenja ili starosti - mogu utjecati na ravnotežu mikrobioma kože. Neuravnoteženi mikrobiom može dovesti do stanja kože poput suhe, osjetljive kože ili čak upalnih kožnih stanja poput akni ili atopijskog dermatitisa.
"U Beiersdorfu uspješno istražujemo kožne bakterije više od 20 godina. Oduvijek smo željeli shvatiti blagotvorne učinke koje bakterije imaju na našu kožu, ali i kako možemo pomoći koži da održi svoj mikrobiom stabilnim", kaže voditelj istraživačkog tima za mikrobiom dr. Hendrik Reuter.

Kako čišćenje kože utječe na mikrobiom?

Grubi tenzidi napadaju interakciju kože i mikrobioma na nekoliko razina. S jedne strane, rezistentne bakterije djelomično se uklanjaju grubim površinski aktivnim tvarima, s druge strane koža se isušuje i napada kožna barijera. Ti čimbenici znače da se zaštitni sloj kiseline ne može pravilno održavati. Može doći do pomaka mikrobioma, pa se vrste i sastav mikroorganizama mogu mijenjati. Posljedično, patogeni i alergeni mogu lakše prodrijeti u kožu, čineći kožu osjetljivijom.

pH5 sredstva za čišćenje podržavaju osjetljivu kožu čišćenjem blagim površinski aktivnim tvarima, nadopunjavanjem aktivnih sastojaka i prirodnih ulja kako bi koža bila vlažna čak i nakon čestog pranja. Svi pH5 proizvodi imaju pH vrijednost 5 - pH vrijednost zdrave kože i optimalnu pH vrijednost za mikrobiom. Sredstva za čišćenje pH5 omogućuju nježno čišćenje koje štiti mikrobiom i održava kožnu barijeru. Zaštitni plašt kiseline ostaje aktivan, što sprječava prodiranje patogena i alergena u kožu.

Prirodna pH vrijednost kože

pH5 citratni pufer

Izraz pH znači 'potencijal vodika' i odnosi se na aktivnost vodikovih iona u otopini na bazi vode. Razina pH bilo koje otopine mjeri se na numeričkoj ljestvici od 0-14, s tim da se 7 smatra neutralnim. dolazi na kožu, površinski i gornji slojevi su prirodno kiseli s prosječnim pH 5.

PH ravnoteža kože neznatno varira ovisno o raznim čimbenicima kao što su spol, dob i mjesto na tijelu. PH kože također igra važnu ulogu u zdravlju kože i ključan je za zaštitnu barijeru kože. Neutralizira alkalne agresore (kao što su oštre površinski aktivne tvari), podupire bitni postupak odbacivanja mrtvih stanica kože (poznat kao deskvamacija) i stvara optimalno okruženje u kojem prirodna flora kože može napredovati.

Kada se pH kože promijeni, njena barijerna funkcija je ugrožena. Gubitak vode se povećava, a koža se isušuje, što je čini osjetljivijom na vanjske nadražujuće i osjetljive dijelove. Eucerinov pH sustav za uravnoteženje sadrži pH5 citratni pufer za obnavljanje i podržavanje optimalnog pH kože. To pomaže ojačati zaštitnu funkciju kože, štiteći prirodnu obranu i smanjujući osjetljivost.

Održite pH vrijednost kože nježnim čišćenjem

Kako brinuti o mikrobiomu?

Uravnotežena prehrana i unos tekućine mogu pomoći održavanju zdrave i lijepe kože iznutra. Izbjegavanje stresa, okolišnih zagađenja i štetnih čimbenika životnog stila poput nikotina ili previše alkohola također mogu pridonijeti zdravom mikrobiomu kože.

Nježno čišćenje jednako je važno za održavanje mikrobioma zdravim. Nježno čišćenje održava prirodnu pH ravnotežu kože i podržava optimalno okruženje za zdrav mikrobiom kože.

Potražite sredstva za tuširanje i kupanje s izuzetno blagim površinski aktivnim tvarima i pH uravnoteženom formulom kako biste zaštitili prirodnu obranu kože i očuvali njezinu elastičnost. Blaga i nježna sredstva za čišćenje poput Eucerin pH5 ulja za tuširanje ili Eucerin pH5 losion za pranje imaju sustav pH ravnoteže jedinstven za Eucerin koji koži može vratiti prirodnu pH vrijednost.

Korištenje pH uravnoteženog sredstva za čišćenje čini kožu manje osjetljivom i otpornijom na okidače iz okoline te štiti mikrobiom kože.

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege