Osjetljivost na sunce izazvana lijekovima – Prepoznavanje simptoma i razumijevanje uzroka

4 min čitanja
Prikaži više

Mnogi često korišteni lijekovi bez recepta mogu dovesti do toga da koža postane osjetljivija na sunce nego što je uobičajeno. Fotosenzitirajući agensi mogu postati reaktivni ili izazvati alergijske reakcije kada su u interakciji s ultraljubičastim (UV) zrakama Ovaj članak detaljno objašnjava uzroke, simptome i tretman fotosenzitivnih reakcija uzrokovanih lijekovima.

Što je osjetljivost na sunce uzrokovana lijekovima?

Određeni lijekovi mogu povećati osjetljivost kože na sunce.

Fotoosjetljivost uzrokovana lijekovima ili osjetljivost na sunce uzrokovana lijekovima može se razviti kada lijek, koji obično ne uzrokuje osjetljivost, prolazi kroz fotoaktivaciju u interakciji s UV zračenjem koje ulazi u kožu.

Kemikalije koje imaju planarnu, tricikličku ili policikličku strukturu upijaju ultraljubičastu svjetlost i takve izmijenjene kemikalije često uzrokuju kožne manifestacije (primjerice fototoksične ili fotoalergijske reakcije). Kako nije uvijek moguće prestati uzimati takve lijekove, važno je razumjeti kako zaštititi kožu od sunca.

Koji su simptomi fotoosjetljivih reakcija?

Kliničke značajke fotoosjetljivosti uzrokovane lijekovima mogu varirati jer vrsta reakcije, fototoksična ili fotoalergijska, ovisi o vrsti fotosenzitirajućeg agensa koji je uzrokovao reakciju osjetljivosti.

Obratite pozornost

Razgovarajte sa svojim ljekarnikom, liječnikom ili dermatologom ako ste zabrinuti zbog nekog simptoma, pogotovo ako sumnjate da imate fotoosjetljivost uzrokovanu lijekovima ili niste sigurni može li vaš lijek ili više njih uzrokovati fotosenzitivne reakcije.

Koja je razlika između fototoksične i fotoalergijske reakcije?

Glavna je razlika u tome što se fotoalergijske reakcije javljaju kada imunološki sustav reagira na fotoaktivnu kemikaliju što rezultira oticanjem i upalom, dok se fototoksične reakcije javljaju samo zbog fotoaktivne kemikalije koja reagira izravno sa staničnim membranama kože i staničnim DNK i ne uključuju imunološki sustav. 

Zato je za fotoalergijske reakcije dovoljna prisutnost tek male količine fotoaktivne kemikalije jer je imunološki sustav izuzetno osjetljiv, dok fototoksične reakcije zahtijevaju veću količinu fotoaktivne kemikalije (iako se fototoksične kemikalije razlikuju po toksičnosti i stoga su potrebne različite količine svake kemikalije za izazivanje reakcije).

Koja je vizualna razlika između fototoksične i fotoalergijske reakcije?

Fotoalergijske reakcije više izgledaju kao atopijski dermatitis.

Iako fototoksične i fotoalergijske reakcije uzrokuju različite vrste fotoaktivnih kemikalija koje izazivaju različite biokemijske reakcije, i dalje ih može biti teško razlikovati pri pregledu osobe koja pati od fotoosjetljivosti. Glavna vizualna razlika između ove dvije reakcije jest što fototoksične reakcije imaju tendenciju nalikovati teškim opeklinama uglavnom na dijelu kože izloženom suncu, dok fotoalergijske reakcije više izgledaju kao atopijski dermatitis i mogu se proširiti s dijelova kože izloženih suncu na druge dijelove.

Razvoj (patogeneza) fototoksičnih i fotoalergijskih reakcija

Što uzrokuje reakciju fotoosjetljivosti izazvane lijekovima?

Fotosenzitivne reakcije također mogu biti rezultat topikalno primijenjenih spojeva.

I sistemski (oralni) lijekovi i topikalno primijenjeni spojevi imaju potencijal uzrokovati fotosenzitivne reakcije. Stoga je važno na umu imati mogućnost fotoosjetljivosti prilikom odabira hidratantne kreme ili losiona. Neki protuupalni lijekovi ili lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena, mogu uzrokovati fotoosjetljivost. Među druge uobičajeno korištene fotoaktivne lijekove spadaju antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi, diuretici, statini, retinoidi i sredstva protiv gljivica.

Koji lijekovi mogu uzrokovati fotoosjetljivost?

Mnogi često korišteni lijekovi koji mogu uzrokovati fotoosjetljivost navedeni su dolje niže. Međutim, ovaj popis nije potpun i postoje brojni drugi lijekovi koji potencijalno mogu izazvati fotoosjetljivost.

Uobičajeni fotosenzitirajući lijekovi

  • Antikonvulzivi (neuroleptici)
  • Antibiotici
  • Diuretici
  • Hipoglikemici
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi
  • PDT Pro-fotosenzitizeri
  • Retinoidi

Obratite pozornost

Ako niste sigurni može li lijek koji koristite uzrokovati fotoosjetljivost ili tražite opće informacije o tome koji lijekovi mogu uzrokovati fotoosjetljivost, obratite se svom ljekarniku, liječniku ili dermatologu.

Kontrola fotosenzitivnih reakcija

Kako se možete zaštiti od fotoosjetljivosti ukoliko morate uzimati fotoaktivne lijekove?

Preporučuje se kombinacija primjerene odjeće i kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.
Izbjegavajte kreme za sunčanje koje sadrže fotosenzitivne kemikalije.

Valne duljine svjetla koje izazivaju fotosenzitivne reakcije uzrokovane lijekovima su UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm). Međutim, određene kemikalije mogu reagirati sa svjetlošću unutar vidljivog spektra. Zato je od iznimne važnosti izbjegavati izlaganje suncu.

Nadalje, zaštita kože nošenjem primjerene odjeće i korištenjem preparata za zaštitu od sunca s učinkovitim UVA/UVB filterom i visokim SPF (50+) zaštitit će vas od fotoaktivacije fotoaktivnih lijekova koje možda morate uzimati. 

Uvijek se držite uputa na preparatu za zaštitu od sunca, pogotovo onih o učestalosti nanošenja preparata na kožu. Općenito izbjegavajte opekline od sunca jer će to također pomoći smanjiti rizik od fotosenzitivnih reakcija uzrokovanih lijekovima. Pročitajte više o tome kako zaštiti lice ili tijelo od opeklina od sunca.


Attention

Kožni test koristan je alat koji omogućuje da saznate više o stanju svoje kože, ali ako imate fotosenzitivne reakcije ili niste sigurni, uvijek se osobno savjetujte s dermatologom kako biste dobili primjerenu dijagnozu.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Razlike fototoksičkih i fotoalergijskih reakcija

Fototoksička reakcija

Kliničke značajke
Prekomjerne opekline od sunca

Distribucija
Samo koža izložena suncu

Imunološki posredovana
Ne

Učestalost
Visoka

Potrebno više od jednog izlaganja agensu
Ne

Količina agensa potrebna za izazivanje fotosenzitivnosti
Velika

Brzina reakcije nakon izlaganja fotoaktivnom agensu i svjetlu
Minute do sati

Fotoalergijska reakcija

Kliničke značajke
Dermatitis

Distribucija
Većinom koža izložena suncu, no može se proširiti na područja koja nisu bila izložena suncu

Imunološki posredovana
Da - tip IV

Učestalost
Niska

Potrebno više od jednog izlaganja agensu
Da

Količina agensa potrebna za izazivanje fotosenzitivnosti
Mala

Brzina reakcije nakon izlaganja fotoaktivnom agensu i svjetlu
24-72 sata