Medicinska njega kože dijabetičara – Znanstvena pozadina Eucerin Urea Repair PLUS losiona s 10% ureje

4 min čitanja
Prikaži više

Dijabetes: globalni problem

Prema istraživanjima Međunarodne dijabetičke federacije više od 415 milijuna odraslih diljem svijeta boluje od dijabetesa (to znači jedna od jedanaest osoba). Predviđa se da će ta brojka do 2040. narasti na 642 milijuna (jedna od deset osoba).1

dijabetes
Kontroliranje razine glukoze u krvi dio je rutine većine dijabetičara.

Postoji niz različitih vrsta dijabetesa (ili dijabetesa melitusa kako ga ponekad nazivaju). Najčešći oblik je dijabetes tipa 2 - otprilike 90% od ukupnog broja dijabetičara boluje od tipa 2.

Dijabetes tipa 2 najčešće se dijagnosticira kod starijih osoba - najpogođenija skupina su ljudi u dobi od 60 do 79 godina - i uobičajeno se povezuje s neujednačenom prehranom, prekomjernom težinom i manjkom tjelovježbe.

Dijabetes tipa 1, s druge strane, je autoimuna bolest. Imunološki sustav uništava stanice koje proizvode inzulin tako da organizam više nije sposoban održavati konstantne razine glukoze u krvi.

Kako dijabetes utječe na kožu

suha koža
Dijabetičari mogu patiti od suhe, ispucane kože - posebno na stopalima.

Od 30% do 70% dijabetičara doživljava promjene na koži koje su posljedica bolesti.Simptomi su brojni i raznoliki: oko 40% pacijenata pati od suhe kože3, a neki od njih pate i od jakog svrbeža. Dijabetes često izaziva ljuskanje kože, povećanu podložnost infekcijama i ranama koje teško zacjeljuju.

Jedan od razloga  za to je činjenica da organizam dijabetičara više ne može učinkovito regulirati razine glukoze u krvi. Visoke vrijednosti šećera dugoročno oštećuju krvne žile i živce i imaju brojne učinke na različite organe - uključujući i kožu.

Specijalistica dermatovenerologije dr. sc. Vesne Sredoja Tišma, dr.med. otkriva kako su povezani dijabetes i suhoća kože i kako ju pravilno njegovati.

Dijabetes melitus i problemi s kožom

Dijabetes može izazvati oštećenje živčanih vlakana i krvnih žila te je kao posljedica toga prirodna barijerna funkcija kože ugrožena. Koža ima manju sposobnost privlačenja i zadržavanja potrebne vlage pa se isušuje, postaje osjetljiva i imunološki sustav organizma je oslabljen.

Uz uobičajeno biološko starenje kože i različite utjecaje iz okoline kojima je koža  izložena, koža dijabetičara izložena je dodatnom stresu, posebno kod starijih dijabetičara. Mogući problemi uključuju sljedeće:
1. Povećana ugroženost od suhoće i osjećaja svrbeži
2. Sitne rane, posebno učestale na stopalima, koje ne budu opažene zbog oštećenja živaca, lakše dovode do infekcije bakterijama i gljivicama
3. Narušen imunološki sustav također bolesnike čini podložnijima infekcijama 

Aktivna formula u Eucerin UreaRepair PLUS losionu s 10% ureje

Temeljita i redovita njega tijela i stopala, korištenjem proizvoda koji su dokazano pogodni i učinkoviti za kožu dijabetičara od velike je važnosti za dijabetičare. 

 Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje sadrži aktivnu formulu koja trenutno smiruje kožu i pruža joj dugotrajnu hidrataciju koja joj je potrebna. 

Bogati losion za tijelo brzo se upija i smiruje izrazito suhu kožu koja je sklona svrbeži i perutanju. Sadrži jedinstven, koži prilagođen Repair PLUS kompleks - visokoučinkovitu kombinaciju sastojaka koji njeguju kožu i djeluju zajedno kako bi neutralizirali nekoliko glavnih uzroka suhe kože: 

1. Ureja: prirodni čimbenik zadržavanja vlage (NMF) koji se prirodno pojavljuje u koži. On veže vodu u vanjskih slojevima kože i na taj način osigurava da površina kože ostane glatka.
2. Ceramid: dio prirodne barijere kože, ceramid sprečava prevelik gubitak vlage zbog isparavanja. Zdrav i ojačan zaštitni sloj kože također brani od nadražaja koji mogu izazvati upalu i svrbež.
3. Drugi prirodni čimbenici zadržavanja vlage (NMF): laktati,  pirolidon-karboksilna kiselina (PCA), aminokiseline, soli i glukoza. Ove tvari također se prirodno nalaze u koži i vežu vodu u vanjskom sloju kože.

S Repair PLUS kompleksom, Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje učinkovito djeluju na gornje i donje slojeve epiderme olakšavajući simptome suhe kože i ojačavajući zaštitni sloj kože.

 Kliničke i dermatološke studije dokazale su učinkovitost losiona za kožu dijabetičara.

Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje je samo jedan od dokazano učinkovitih proizvoda za njegu kože dijabetičara iz linije Eucerin UreaRepair. Linija također uključuje kreme za tijelo, masti i kreme za ruke i stopala. Više pročitajte u članku Eucerin UreaRepair PLUS linija proizvoda.

Prije uporabe

Manjak lipida i tvari koje vežu vlagu.

animacija slojeva kože

Nakon uporabe

Urea i drugi prirodni čimbenici zadržavanja vlage (NMF) privlače i vežu vlagu. Ceramid osnažuje prirodni zaštitni sloj kože i smanjuje gubitak vlage.

animacija kože i kako se hidrira

Znanstveno dokazana učinkovitost

Metodologija istraživanja

Kako bi se pokazala učinkovitost Eucerin UreaRepair PLUS losiona s 10% ureje, posebno na koži dijabetičara, on je testiran u okviru kliničke studije koja je uključivala 64 dijabetičara (oboljelih od tipa 1 i 2) u dobi od 20 do 70 godina (prosječna dob bila je 56,7 godina). Ispitanici su patili od suhe do vrlo suhe kože i primjenjivali losion na rukama, nogama i stopalima - dva puta dnevno tijekom dva tjedna.

Glavna otkrića

Liječnici i dijabetičari koji su sudjelovali u studiji potvrdili su učinkovitost proizvoda. 

dijabetes

Dermatolog (ruke i noge)

Procjena dermatologa (ruke i noge)
Nakon dva tjedna primjene stanje kože pokazalo je značajna poboljšanja vezana uz simptome suhoće i prhutanja.

Više teksta
dijabetes

Dermatolog (stopala)

Procjena dermatologa (stopala)
Stanje kože pokazalo je značajna poboljšanja nakon dva tjedna primjene - vezano za simptome suhoće i prhutanja.

Više teksta
dijabetes

Bolesnici (ruke i noge)

Samoprocjena bolesnika (ruke i noge)
Nakon dva tjedna dijabetičari su sami primijetili značajno poboljšanje stanja kože. 
Suhoća, osjećaj napetosti, trnci, svrbež i peckanje značajno su se smanjili. A kao rezultat poboljšanja stanja kože, ispitanici su naveli da bi proizvod preporučili drugima. Većina ispitanika izrazila je pozitivno mišljenje o iskustvu uporabe proizvoda.

Više teksta
graf utjecaja Eucerin njege

Bolesnik (stopala)

Samoprocjena bolesnika (stopala)
Nakon dva tjedna dijabetičari su sami primijetili značajno poboljšanje stanja kože. 
Suhoća, osjećaj napetosti, trnci, svrbež i peckanje značajno su se smanjili. A kao rezultat poboljšanja stanja kože, ispitanici su rekli da bi proizvod preporučili drugima. Većina ispitanika izrazila je pozitivno mišljenje o iskustvu uporabe proizvoda.

Više teksta

Dodatni rezultati samoprocjene

Od 64 dijabetičara koji su sudjelovali:
98% je navelo da je proizvod pogodan za dijabetičare
95% je navelo da koža dijabetičara dobro podnosi proizvod
94% je navelo da proizvod pruža intenzivnu hidrataciju
89% je navelo da proizvod učinkovito smiruje i njeguje kožu
88% je navelo da proizvod potiče regeneraciju kože
84% je navelo da proizvod osnažuje zaštitni sloj kože
78% je navelo da proizvod smanjuje svrbež

Sažetak

Izvanredna učinkovitost Eucerin UreaRepair Plus losiona s 10% ureje klinički i dermatološki je dokazana u studiji provedenoj s bolesnicima:

 Proizvod pomaže olakšati simptome kože dijabetičara
 Tekstura proizvoda čini ga lakim i ugodnim za nanošenje
Proizvod pruža učinkovito i sigurno rješenje za njegu kože dijabetičara

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.