Eucerin pH5 njega – Znanstvena pozadina

3 min čitanja
Prikaži više

Osjetljiva koža zahtijeva posebnu njegu. Zato Eucerin još od 1950-ih koristi svoju stručnost za stvaranje učinkovitih preparata visoke podnošljivosti. Ovaj pionirski duh vodio nas je isprva s pH5 masti, potom s potpunom linijom preparata za njegu tijela tijekom 1970-ih. Međutim, kretanja u istraživačkim metodama dovela su do pravog otkrića kada su se tri aktivna sastojka pokazala djelotvornima u medicinskoj zaštiti kiselog sloja kože i u aktivaciji prirodne aktivnosti enzima iznutra prema van.

Izazov za istraživanje kože

Osjetljiva koža je sve učestaliji problem koji utječe i na muškarce i na žene, može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i na bilo kojem dijelu tijela. Budući da je osjetljiva koža nepredvidljiva, ona može izgledati crveno i ljuskavo, može imati osjećaj suhoće i svrbeži što može dovesti do znatnog osjećaja neugode. Njezini uzroci su tek nedavno u potpunosti shvaćeni, kao i uloga pH razine kože.

infografika 50% populacije ima osjetljivu kožu

Već je više od stotinu godina poznato da zdrava koža ima zaštitni kiseli sloj ili hidrolipidni film, pH vrijednosti oko 5. Smatralo se da je taj blago kiseli pH bitan samo površini kože jer ju štiti od mikrobne infekcije i lužnatih iritansa.

Međutim, nedavna su istraživanja pokazala da je kisela sredina bitna i za funkcije koje se odvijaju u sloju ispod kiselog sloja, po imenu rožnati sloj ili stratum corneum To uključuje ljuštenje kože ili deskvamaciju te održavanje optimalne razine vlažnosti pomoću propusnih lipida.

Beiersdorf Centar za istraživanje
Beiersdorf Centar za istraživanje kože u Hamburgu.
znanstvenica u laboratoriju
Naši znanstvenici su pronašli aktivne sastojke koji pomažu koži da se zaštiti.

"Svi ovi sustavi ovise o aktivnosti enzima", objašnjava dr.sc. Alexander Filbry, voditelj Eucerin odjela za razvoj preparata za njegu tijela. "Svaka promjena u pH razini smanjuje ovu aktivnost, što dovodi do gubitka vode, grube kože i prodiranja iritansa u kožu. Stoga je naš cilj bio pronaći aktivne sastojke koji bi mogli riješiti ove probleme i potaknuti vlastite enzime kože da se ponovno počnu sami štititi, čime je možda moguće čak i izbjeći razvoj osjetljive kože."

"Pojedina svojstva naših tri sastojka bila su obećavajuća. Dekspantenol potiče regeneraciju kože i znanstveno je dokazano da djeluje kao snažan humektant, svojstvo koje dijeli s glicerinom," kaže Filbry. "S druge strane, pH5 citratni pufer radi na obnovi prirodne kiselosti kože. Budući da smo htjeli saznati kako bi oni mogli utjecati na aktivnost enzima, morali smo osmisliti novu vrstu metoda ispitivanja."

animacija prije i nakon korištenja Eucerin ph5 njege

Nagrađivana metoda ispitivanja

mikroskop
Nova ex vivo metoda ispitivanja koju je razvio Eucerin korištena je za identifikaciju aktivnosti enzima.

Rezultat je bila nova ex vivo metoda po imenu tripsin proba. Ovu je novu metodu razvio isti Eucerin tim koji je primio nagradu Društva kozmetičkih znanstvenika za najbolji rad u 2004. godini. Usredotočena je na funkciju tripsina, jednog od najznačajnijih enzima u sloju stratum corneum koji igra ključnu ulogu u proizvodnji rožnatih stanica (mrtvih stanica kože koje čine stratum corneum) i njihovom ljuštenju od površine kože. 

"Nakon opetovanog pranja kože podlaktice vodom ili formulacijama preparata, izvukli smo vanjske slojeve rožnatog sloja kako bismo odredili specifičnu aktivnost enzima tripsin" kaže Wolber. Ovaj je novi postupak pokazao veću aktivnost enzima nakon primjene blagih surfaktantnih sustava s kiselim pH razinama.

Tada smo ga koristili za istraživanje učinkovitosti zaštite enzima i aktivacije naše kisele humektantne aktivne kombinacije. Rezultati su bili impresivni i otkrili su značajna poboljšanja u aktivnosti.

"Naravno da smo ponosni što je Eucerin metoda ispitivanja međunarodno priznata. No još nam je važnije da to dokazuje kako aktivne tvari koje su uključene u Eucerin pH5 enzimsku zaštitu djeluju zajedno kako bi ojačale prirodnu obranu kože iznutra prema van."

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.