Što je znojenje – I kako djeluje

5 min čitanja
Prikaži više

Znojenje, poznato i pod nazivima perspiracija ili transpiracija, potpuno je prirodan proces. Radi se o vrlo važnoj fiziološkoj reakciji na toplinu ili fizičku aktivnost. Kod ljudi, evaporativno hlađenje putem ekrinog znoja ključno je za termoregulaciju tijekom vježbanja i/ili izloženosti vrućim uvjetima iz okoliša, osobito kad je temperatura okoliša viša od temperature kože. Znojenje također može biti izazvano emocionalnim stresom.

Znakovi i simptomi

Što je znojenje?

Izlučivanje znoja najčešće znači da tijelo djeluje u smjeru hlađenja. Kod većine osoba, znoj je reakcija na visoke temperature, vježbanje ili neke emotivne situacije. Isparavanjem iz kože, znoj apsorbira toplinsku energiju iz tijela i na taj nas način hladi.

žena briše znoj s čela ručnikom
Znoj je prirodan način regulacije tjelesne topline.

Vlažnost ili vlaga uglavnom će se pojaviti na području pazuha, na rukama ili na licu. Vidljivost znakova znojenja može biti neugodna. Posebice na području pazuha, znojenje može izazvati mokre mrlje na odjeći, a naseljavanje bakterija može uzrokovati neugodan miris.

Količina znoja koje tijelo izlučuje ovisi od osobe do osobe. U prosjeku, kreće se u rasponu od 0,1 i 1 litre dnevno.
Stanje prekomjernog znojenja (obilno znojenje koje nastaje bez očitog razloga), naziva se hiperhidroza

Uzroci i okidači

Glavni uzroci i okidači znojenja

Naša koža sadržava različite vrste žlijezda, a neke od njih proizvode znoj. Nakon što žlijezde znojnice prime signale iz mozga, ispuštaju znoj kroz pore na koži.

znojenje
Ekrine žlijezde proizvode veliku količinu "mokrog znoja".
neugodan miris ispod pazuha
Odaberite svijetlu ili vrlo tamnu odjeću koja će prikriti znakove znojenja.

U trenutku kada mozak detektira da se temperatura tijela popela iznad 37°C, žlijezdama znojnicama šalje signal za proizvodnju i ispuštanje tekućine. Ta tekućina - znoj -  isparavanjem hladi površinu kože. Kada nam je vruće, kada se bavimo nekom tjelesnom aktivnošću, kada smo nervozni ili pod stresom, žlijezde znojnice dobivaju poticaj za proizvodnju još više znoja.

 

Svatko od nas ima između 25,000 i 50,000 žlijezda znojnica samo na području pazuha.

 

Zapravo je to tek mali dio ukupnog broja žlijezda znojnica (u našem se tijelu sveukupno nalazi oko 1,6-4 milijuna ovih žlijezda). Najgušće su raspoređene ispod pazuha, na dlanovima i na stopalima. Najčešće, znoj ostaje "zarobljen" ispod pazuha, ponekad i zbog odjeće, odakle ne može nestati te se upravo tamo i najčešće primjećuje. Tek izlučeni znoj nema neugodnog mirisa; sam po sebi zapravo nema nikakav miris. Može dovesti do vlažnih mrlja te tako znojenje postaje vidljivo. Neugodan i neželjeni tjelesni miris pojavit će se tek pojavom bakterija koje se hrane proteinima i lipidima sadržanima u znoju.

Dvije vrste znoja

Postoje dvije vrste žlijezda znojnica na našim tijelima - ekrine i apokrine.

animacija žlijezde znojnice
Žlijezde znojnice izlučuju znoj kroz pore na koži.

Ekrine žlijezde nalaze se u cijelom tijelu te su zadužene za kontrolu temperature. Ekrini znoj obično nema mirisa ni boje. Sadržava 99% vode i različite soli i aminokiseline. 

 

Apokrine žlijezde koncentrirane su samo na određenim područjima, kao što su pazušne jame, intimno područje ili vlasište (područja s folikulima), a njihovo djelovanje može potaknuti stres. 

Apokrine žlijezde, koje se aktiviraju u pubertetu, proizvode znoj koji sadržava visok postotak proteina i lipida. Količina apokrinog znoja mnogo je manja od količine ekrinog znoja. Međutim, njegov sastav privlači bakterije koje su odgovorne za javljanje neugodnog tjelesnog mirisa. Apokrini znoj utječe na pojavu žutih mrlja.

Prema tome, postoje dvije različite vrste znoja:

  • Tijekom termalnog znojenja izazvanog povišenim temperaturama ili fizičkom aktivnošću, aktivne su samo ekrine žlijezde.
  • U emocionalno stresnim situacijama aktivne su i ekrine i apokrine žlijezde znojnice. Ekrine žlijezde proizvode veliku količinu "mokrog znoja". Osim toga, apokrine žlijezde proizvode malu količinu znoja koji obiluje lipidima i proteinima te je odgovoran za pojavu neugodnog tjelesnog mirisa uslijed naseljavanja bakterija.

Čimbenici koji na to utječu

Znojenje - NIJE SAMO PREDISPOZICIJA

Genetski čimbenici i predispozicije uglavnom su odgovorni za količinu izlučenog znoja. Primjerice, oni određuju broj žlijezda znojnica u tijelu i njihov raspored.

neugodan miris ispod pazuha
Stres ili nervoza mogu potaknuti izlučivanje znoja.

Međutim, postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na proizvodnju znoja:

  • Fizička aktivnost,
  • Klima,
  • Stres ili nervoza,
  • Hormonalne promjene, kao što su pubertet, trudnoća ili menopauza,
  • Neke metaboličke bolesti (dijabetes, poremećaj funkcije štitnjače).

 

Drugi čimbenici, primjerice droge, alkohol, nikotin i kava, kao i začinjena ili jako ljuta hrana, također mogu utjecati na količinu znoja.


Rješenja

Kako se nositi sa znojenjem

Iako nema "lijeka" za znojenje koje je sasvim prirodna tjelesna funkcija, znoj u pazušnoj jami i njegove neugodne posljedice, odnosno tjelesni miris, moguće je ublažiti.

osoba nanosi Eucerin njegu protiv znojenja
Eucerin Roll-on dezodorans protiv jakog znojenja sprječava neugodne tjelesne mirise i njihovo nastajanje.

Kozmetički, postoje dva načina kontroliranja znoja ispod pazuha:

  1. Dezodoransi
  2. Antiperspiranti (također poznati i kao antitranspiranti)

Kako djeluju dezodoransi

Dezodoransi mogu djelotvorno spriječiti tjelesne mirise i njihovo nastajanje. Da bi se to postiglo, koriste se različita načela djelovanja i kombinacije sastojaka.

prikaz crvenila ispod pazuha
Za osjetljivu kožu važno je koristiti dezodorans koji odgovara upravo tom tipu kože.

Dezodoransi sadržavaju tvari koje ili apsorbiraju bakterije koje stvaraju mirise (tzv. bakteriostatici) ili usporavaju njihovo razmnožavanje. Antiseptici smanjuju količinu bakterija, a stvaranje kiselog pH okruženja na površini kože usporava rast bakterija. Djelovanjem tih učinkovitih tvari, dezodoransi smanjuju nastajanje neugodnih tjelesnih mirisa.

Međutim, dezodoransi nemaju značajan utjecaj na količinu izlučenog znoja. Mnogi dezodoransi sadržavaju dodane mirise za prikrivanje neugodnih mirisa. Uz ostale nadražujuće tvari kao što su alkohol, konzervansi ili boje, mirisi su jedan od razloga zbog kojih se kod nekih osoba može javiti alergija na dezodoranse

Svi Eucerin dezodoransi su klinički dokazano izvrsno podnošljivi na koži, čak i u slučaju netolerancije na dezodorans, ekcema ili atopijskog dermatitisa te dokazano pružaju 24-satnu zaštitu od neugodnog tjelesnog mirisa.

Kako djeluju antiperspiranti (antitranspiranti)

Dezodoransi sadržavaju tvari koje ili apsorbiraju bakterije koje stvaraju mirise ili usporavaju njihovo razmnožavanje.
brijanje ispod pazuha
Depilacija može uzrokovati iritaciju kože.

Svi antiperspiranti (također poznati i kao antitranspiranti) sadržavaju aluminijeve soli, primjerice aluminij klorohidrat (ACH) ili aluminij klorid (AC). Oni na ekrine i apokrine žlijezde znojnice djeluju djelomičnim i reverzibilnim začepljenjem kanalića žlijezda znojnica, čime se smanjuje količina znoja. Zbog smanjene proizvodnje znoja, stvara se manje vlage i osjetno manje mirisa. Aluminij klorid djeluje najučinkovitije: kako su kompleksi AC sitniji i imaju niže pH vrijednosti od ACH kompleksa, mogu prodrijeti još dublje u znojne kanaliće i držati ih zatvorenima još dulje. 

Ako vas čak ni visoko učinkoviti antiperspiranti ne zaštite od znojenja, postoji mogućnost da patite od hiperhidroze

Ako imate osjetljivu ili oštećenu kožu, alergiju ili ekcem - ili patite od prekomjernog znojenja ili jakog znojenja - posebno je važno da koristite dezodorans ili antiperspirant koji odgovara vašem tipu kože

Važno je odabrati dezodorans ili antiperspirant koji odgovara vašim potrebama i tipu kože.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.