Zaštita od sunca: sprječavanje nemelanomskog karcinoma kože i aktiničke keratoze

4 min čitanja
Prikaži više

Zašto je bitna zaštita od sunca

Samo pravilnom primjenom visoke SPF zaštite od sunca moguće je spriječiti aktiničku keratozu - prekanceroznu bolest kože s prevalencijom od 15% u Europi.

UV-inducirano oštećenje DNA glavni je uzročnik aktiničke keratoze i može dovesti do obolijevanja od nemelanomskog karcinoma kože. Učinkovita zaštita od sunca može umanjiti njezin štetan učinak - zato je važno znati koji preparat za zaštitu od sunca koristiti i kako ga primjenjivati.

Saznajte zašto je bitna zaštita od sunca s visokim SPF-om koji pruža zaštitu od cijelog UV spektra. Također saznajte kako izbjeći premalo nanošenja preparata te uz korisne savjete otkrijte kako ostati zaštićen za vrijeme boravka na otvorenom - i uvjerite se zašto je Eucerin Actinic Control MD SPF 10 savršen izbor za to.

Eucerin Actinic Control SPF 100
Eucerin Actinic Control MD SPF 100 pruža vrlo visoku UVB i UVA zaštitu

SPF (faktor zaštite od sunca) je važan - posebno ako je vaša koža osjetljiva na izlaganje sunčevoj svjetlosti. SPF je kratica za faktor zaštite od sunca i ukazuje na to s kojim faktorom se može pomnožiti vrijeme koje provedete na suncu prije nego što vaša koža razvije crvenilo u usporedbi s vremenom koje ste proveli na suncu, a niste bili zaštićeni. Faktor 100, primjerice znači da kada bi se nezaštićena koža počela crvenjeti za 5 minuta, njegova upotreba bi omogućila da se to vrijeme pomnoži sa 100. U ovom slučaju, 5 minuta x SPF 100 = 500 minuta.

Ima izravan utjecaj na zaštitu od aktiničke keratoze. To je zato što UV svjetlost može oštetiti stanice kože zvane "keratinociti", koje s vremenom mogu izazvati prekancerozni rast nazvan aktinička keratoza, a ako oštećenja od sunca potraju može doći do pojave karcinoma pločastih stanica.

Zašto koristiti visoki SPF?

Jednostavno rečeno, koža akumulira manja oštećenja stanica kada se koristi visoki zaštitni faktor. Primjerice, SPF 100 blokira oko 99% UVB zraka, koje su glavni uzrok oštećenja stanica. Uz to, SPF također pruža informaciju o tome koliko ste dugo zaštićeni na sunčevom svjetlu: ako je vjerojatno da ćete nakon određenog vremena (npr. 5 minuta) izgorjeti na suncu, SPF 100 štitit će vas 100 puta tu količinu vremena (100x5 minuta). Naravno, ne biste trebali čekati toliko minuta do ponovnog nanošenja preparata, već ga ponovno nanositi svaka 2 sata tijekom izravnog izlaganja suncu.

osoba nanosi Eucerin Actinic Control SPF100
Odaberite lagani, nemasni preparat za zaštitu od sunca s viskokom UVB i UVA zaštitom

Treba li vam prevencija za nemelanomski karcinom kože i aktiničke keratoze ili dodatna njega za to stanje? Postoje brojni kriteriji koji trebaju biti zadovoljeni. Nije bitna samo razina zaštite, već je važna i lagana tekstura i jednostavnost upotrebe. SPF zaštita je učinkovita jedino ako je redovito nanosite.

Relevantne informacije pronaći ćete i u Eucerin Actinic Control MD SPF 100, koji je osmišljen za prevenciju aktiničke keratoze i nemelanomskog karcinoma kože te kao dodatna njega pri liječenju aktiničke keratoze.

Prvo i najvažnije, potražite visoki SPF. Označava UVB zaštitu koja smanjuje oštećenja stanice kože. Preporučujemo SPF, jer nudi vrlo visoku razinu zaštite.

Drugo, pogledajte nudi li preparat za zaštitu od sunca vrlo visoku UVA zaštitu. UVA zrake duboko prodiru i mogu izazvati genetske mutacije pa je iz tog razloga bitna zaštita širokog spektra.

I na kraju, ključna je tekstura. Mnoge kreme za zaštitu od sunca s visokim SPF-om su guste i masne, a za kremu koju ćete koristiti svakodnevno i ugodno nanošenje, bitno je da imaju laganu teksturu i da se jednako tako nanose. Redovita primjena i ponovno nanošenje bitni su za prevenciju karcinoma kože.

muškarac nanosi Eucerin Actinic Control SPF 100
Slijedite upute na uputstvu i često obnavljajte njegu za zaštitu od sunca

Prilikom primjene zaštite od sunca ste propustili nanijeti preparat na određenom mjestu na tijelu? Ako je u pitanju tek manji dio i to vam se učini bezazlenim, ne zaboravite da je temeljita primjena najbolji način na koji možete minimalizirati oštećenja kože od sunca.

Našim istraživanjima otkriveno je da muškarci ostavljaju 13% površine tijela nezaštićenim
prilikom nanošenja njege za zaštitu od sunca1.  Skloni smo nedovoljnom nanošenju zaštite od sunca na vitalnim područjima - ali je dobra vijest da je potrebno samo nekoliko jednostavnih savjeta koji će omogućiti pravilnu zaštitu i spriječiti aktiničku keratozu.


Koju količinu zaštite od sunca je potrebno nanijeti?

Potrebno je nanijeti 2 mg Eucerin Actinic Control MD SPF 100. Da biste odredili točnu dozu, potrebno je njegu nanijeti po dužini prsta što je približno dva grama preparata. Nanesite kako slijedi:

 • Lice: polovina dužine prsta, otprilike 1g
 • Vrat: polovina dužine prsta, otprilike 1g
 • Vlasište: dužina prsta, otprilike 2g
 • Dekolte: polovina dužine prsta, otprilike 1g
 • Podlaktica: dužina prsta, otprilike 2g
 • Stražnja strana ruke: polovina dužine prsta, otprilike 1g

Koliko često je potrebno nanositi zaštitu od sunca?

Preparat za zaštitu od sunca potrebno je nanositi svakodnevno tijekom cijele godine. Nanesite 30 minuta prije izlaganja suncu i ponovno je nanesite svaka dva sata tijekom izlaganja. Ne zaboravite ravnomjerno nanositi zaštitu od sunca te je ponovno nanesite nakon plivanja, brisanja ručnikom ili nakon što se oznojite kako biste zadržali izvornu zaštitu.

Prevencija raka kože i aktinične keratoze zahtijeva dosljednu primjenu zaštite od sunca. Iz tog razloga odaberite laganu formulu poput Eucerin Actinic Control MD SPF 100.

Važne upute za uporabu

 • Nanesite u dovoljnoj količini prije izlaganja suncu i ponovo nanesite - posebno nakon kupanja, znojenja ili brisanja ručnikom - za održavanje izvorne zaštite
 • Smanjenje količine značajno smanjuje razinu zaštite
 • Nemojte dugo ostati na suncu, čak i tijekom korištenja preparata za zaštitu od sunca
 • Prekomjerno izlaganje suncu predstavlja ozbiljnu zdravstvenu prijetnju
 • Držite bebe i malu djecu podalje od izravne sunčeve svjetlosti
 • Izbjegavajte kontakt s očima
 • Dopustite da se preparat potpuno upije i izbjegne izravni kontakt s tekstilom i tvrdim površinama kako bi se spriječilo bojenje

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege