How to get yellow stains out of white shirts

Mrlje od proizvoda za sunčanje Kako mogu zaštititi svoju odjeću od žutih mrlja?

Zaštita od sunca je neophodna ali pojedini proizvodi za zaštitu ostavljaju žute tragove na odjeći koji ne odlaze ni nakon pranja. Prije nego još jedna bijela majica postane stara prije vremena ili nova haljina požuti nakon prvog nošenja pročitajte članak. U njemu saznajte kako uz pomoć inovativne Anti-Stain After Wash tehnologije* koju sadrži Eucerin SUN njega zaštiti svoju kožu od sunca ali i sačuvati odjeću.

Zašto pojedini proizvodi za zaštitu od sunca ostavljaju mrlje na odjeći?

Kako bi zaštitili našu kožu proizvodi za zaštitu od sunca sadrže UV filtere. Kako ti filteri spadaju u kemijske filtere, koji imaju zadatak apsorbirati UV zrake, po prirodi imaju djelomično žućkastu boju. Ta boja uzrokuju žute mrlje na odjeći.

Što više faktor za zaštitu koristimo to on sadži više UV filtera pa su tako i žute mrlje na odjeći izraženije. Kako smo sve svjesniji štetnog sunčevog utjecaja upotreba višeg zaštitnog faktora češća je nego u prošlosti. To znači da su mrlje uzrokovane proizvodima za zaštitu od sunca sve uočljivije i predstavljaju sve veći problem.

Mrlje na odjeći uzrokuje UV filter koji se nalazi u proizvodima za zaštitu od sunca
UV filter je djelomično žućkaste boje
 Žute mrlje na bijeloj majci uzrokovane proizvodom za zaštitu od sunca
Kemijski UV filter može ostaviti žute mrlje na svijetlijoj odjeći

Koji faktori pojačavaju mrlje izazvane proizvodima za zaštitu od sunca?

Mrlje koje ostavljaju proizvodi za zaštitu od sunca samo su početak priče. Načini na koje,često, pokušavamo ukloniti mrlje mogu ih intenzivirati:

 - Voda koju koristimo za pranje odjeće sadrži metalne ione željeza i bakra koji u kombinaciji s vrlo vrućom vodom mogu vezati i pojačati mrlje. Tvrda voda sadrži više iona metala tako da će stanovnici područja s tvrdom vodom češće iskusiti mrlje uzrokovane proizvodima za zaštitu od sunca.

 - Jako vruća voda može intenzivirati žute mrlje: pranje odjeće na 40°C preporuka je većine proizvođača perilica i deterdženta za pranje rublja.

 - Praškasti deterdženti i sredstva za izbjeljivanje također mogu reagirati s žutom bojom UV filtera i pojačati žute mrlje.

Kako ukloniti mrlje od proizvoda za zaštitu od sunca: koristite tekući, a ne praškasti deterdžent
Praškasti deterdženti, sredstva za izbjeljivanje, vruća i tvrda voda mogu intenzivirati mrlje uzrokovanje proizvodima za zaštitu od sunca

Kako zaštititi odjeću od žutih mrlja uzrokovanih proizvodima za zaštitu od sunca?

Teško je izbjeći mrlje ukoliko odjeća dođe u dodir s proizvodom za zaštitu od sunca ali sljedećih nekoliko savjeta pomoći će vam ukoniti žute mrlje s odjeće prilikom pranja:

1. korak: Izaberi proizvod za sunčanje koji će pomoći u uklanjanju mrlja
Koristite proizvod za zaštitu od sunca koji štiti odjeću jednako kao i vašu kožu. Eucerinova Anti Stain After Wash inovativna tehnologija dokazano smanjuje žute mrlje na odjeći nakon pranja.(1)

2. korak: Koristite predpranje bez uporabe deterdženta
Koristite program predpranja na vašoj perilici rublja ili namočite odjeću, prije pranja, u hladnoj vodi bez uporabe deterdženta.

3. korak: Perite odjeći na 30°C  
Nakon predpranja perite odjeću na 30°C uz uporabu tekućeg deterdženta. Izbjegavajte sredstva za izbjeljivanje i praškaste deterdžente. Posebnu pažnju obratite prilikom pranja pamućne odjeće koja je posebno osjetljiva na žute mrlje uzrokovanje proizvodima za zaštitu od sunca. 

Zaštita od sunca koja ne ostavlja mrlje na odjeći nakon pranja: Eucerinova tehnologija

Kako djeluje Eucerinova Anti Stain Anti Wash tehnologija?

Eucerin Anti-Stain After Wash zaštita protiv mrlja nakon pranja pomaže smanjiti intenzitet mrlja nakon pranja odjeće ali ne umanjuje kvalitetu zaštite kože od sunca. 

Anti-Stain After Wash tehonlogija djeluje na dva načina. Prvo, sadrži tvar koja sprečava taloženje mrlja na tkaninu (sprečava vezanje filtera na tkaninu) i drugo sredstvo za kompleksiranje (koje se veže s ionima u vodi tako da su manje sposobni intenzivirati mrlje tijekom postupka pranja) te tako pomaže smanjiti intenzitet mrlja od sunca nakon pranja.

Koji Eucerin SUN preparati sadrže Anti Stain After Wash tehnologiju*?

Inovativna tehnologija koja smanjuje žute mrlje na odjeći dodana je u sljedeće Eucerin SUN preparate:

Eucerin Photoaging Control losion SPF 30 i SPF 50+
Eucerin Sensitive Protect ekstra lagani losion za zaštitu od sunca SPF 30 i SPF 50

Anti Stain After Wash tehnologija dodana je i u Eucerin njegu za zaštitu dječje kože od sunca:

Eucerin Sensitive Protect Kids losion za zaštitu dječje kože od sunca SPF 50+
Eucerin Sensitive Protect Kids sprej za zaštitu dječje kože od sunca SPF 50+

Eucerin zaštita od sunca koja ne ostavlja mrlje na odjeći
Eucerin SUN njega u koje je dodana Anti Stain Anti Wash inovativna tehnologija

*Pomaže smanjiti intenzitet mrlja od Eucerin njege za zaštitu od sunca nakon pranja 

(1) U višestrukim laboratorijskim testovima tvrtke Beiersdorf AG, u neovisnim testovima koje su proveli tekstilni stručnjaci na Hohensteinovom Institutu, potrošački testovi na Eucerin Sun Photoaging Control SPF 50+ i SPF 30+, Čile, rujan 2017.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije