Mrlje od preparata za sunčanje – Kako mogu zaštititi svoju odjeću od žutih mrlja?

4 min čitanja
Prikaži više

Zaštita od sunca je neophodna ali pojedini preparati za zaštitu ostavljaju žute tragove na odjeći koji ne odlaze ni nakon pranja. Prije nego još jedna bijela majica postane stara prije vremena ili nova haljina požuti nakon prvog nošenja pročitajte članak. U njemu saznajte kako uz pomoć inovativne Anti-Stain After Wash tehnologije* koju sadrži Eucerin SUN njega zaštiti svoju kožu od sunca ali i sačuvati odjeću.

Zašto pojedini preparati za zaštitu od sunca ostavljaju mrlje na odjeći?

Žena istišće kremu za sunčane u ruku
UV filter je djelomično žućkaste boje
odjeća na sušilu
Kemijski UV filter može ostaviti žute mrlje na svijetlijoj odjeći

Kako bi zaštitili našu kožu preparati za zaštitu od sunca sadrže UV filtere. Kako ti filteri spadaju u kemijske filtere, koji imaju zadatak apsorbirati UV zrake, po prirodi imaju djelomično žućkastu boju. Ta boja uzrokuju žute mrlje na odjeći.

Što više faktor za zaštitu koristimo to on sadži više UV filtera pa su tako i žute mrlje na odjeći izraženije. Kako smo sve svjesniji štetnog sunčevog utjecaja upotreba višeg zaštitnog faktora češća je nego u prošlosti. To znači da su mrlje uzrokovane preparatima za zaštitu od sunca sve uočljivije i predstavljaju sve veći problem.

Koji faktori pojačavaju mrlje izazvane preparatima za zaštitu od sunca?

Mrlje koje ostavljaju preparati za zaštitu od sunca samo su početak priče. Načini na koje,često, pokušavamo ukloniti mrlje mogu ih intenzivirati:

osoba stavlja prašak za odjeću u perilicu
Praškasti deterdženti, sredstva za izbjeljivanje, vruća i tvrda voda mogu intenzivirati mrlje uzrokovanje proizvodima za zaštitu od sunca

 - Voda koju koristimo za pranje odjeće sadrži metalne ione željeza i bakra koji u kombinaciji s vrlo vrućom vodom mogu vezati i pojačati mrlje. Tvrda voda sadrži više iona metala tako da će stanovnici područja s tvrdom vodom češće iskusiti mrlje uzrokovane preparatima za zaštitu od sunca.

 - Jako vruća voda može intenzivirati žute mrlje: pranje odjeće na 40°C preporuka je većine proizvođača perilica i deterdženta za pranje rublja.

 - Praškasti deterdženti i sredstva za izbjeljivanje također mogu reagirati s žutom bojom UV filtera i pojačati žute mrlje.

Kako zaštititi odjeću od žutih mrlja uzrokovanih preparatima za zaštitu od sunca?

Teško je izbjeći mrlje ukoliko odjeća dođe u dodir s preparatom za zaštitu od sunca ali sljedećih nekoliko savjeta pomoći će vam ukoniti žute mrlje s odjeće prilikom pranja:

žena nanosi Eucerin Sun njegu na leđa

1. korak: Izaberi preparat za sunčanje koji će pomoći u uklanjanju mrlja
Koristite preparat za zaštitu od sunca koji štiti odjeću jednako kao i vašu kožu. Eucerinova Anti Stain After Wash inovativna tehnologija dokazano smanjuje žute mrlje na odjeći nakon pranja.(1)

2. korak: Koristite predpranje bez uporabe deterdženta
Koristite program predpranja na vašoj perilici rublja ili namočite odjeću, prije pranja, u hladnoj vodi bez uporabe deterdženta.

3. korak: Perite odjeći na 30°C  
Nakon predpranja perite odjeću na 30°C uz uporabu tekućeg deterdženta. Izbjegavajte sredstva za izbjeljivanje i praškaste deterdžente. Posebnu pažnju obratite prilikom pranja pamućne odjeće koja je posebno osjetljiva na žute mrlje uzrokovanje preparatima za zaštitu od sunca. 

Kako djeluje Eucerinova Anti Stain Anti Wash tehnologija?

Eucerin Anti-Stain After Wash zaštita protiv mrlja nakon pranja pomaže smanjiti intenzitet mrlja nakon pranja odjeće ali ne umanjuje kvalitetu zaštite kože od sunca. 

Anti-Stain After Wash tehnologija djeluje na dva načina. Prvo, sadrži tvar koja sprečava taloženje mrlja na tkaninu (sprečava vezanje filtera na tkaninu) i drugo sredstvo za kompleksiranje (koje se veže s ionima u vodi tako da su manje sposobni intenzivirati mrlje tijekom postupka pranja) te tako pomaže smanjiti intenzitet mrlja od sunca nakon pranja.

Koji Eucerin SUN preparati sadrže Anti Stain After Wash tehnologiju*?

Eucerin SUN njega
Eucerin SUN njega u koje je dodana Anti Stain Anti Wash inovativna tehnologija

Inovativna tehnologija koja smanjuje žute mrlje na odjeći dodana je u sljedeće Eucerin SUN preparate:

Eucerin Photoaging Control losion SPF 30 i SPF 50+
Eucerin Sensitive Protect ekstra lagani losion za zaštitu od sunca SPF 30 i SPF 50

Anti Stain After Wash tehnologija dodana je i u Eucerin njegu za zaštitu dječje kože od sunca:

Eucerin Sensitive Protect Kids sprej za zaštitu dječje kože od sunca SPF 50+

*Pomaže smanjiti intenzitet mrlja od Eucerin njege za zaštitu od sunca nakon pranja 

(1) U višestrukim laboratorijskim testovima tvrtke Beiersdorf AG, u neovisnim testovima koje su proveli tekstilni stručnjaci na Hohensteinovom Institutu, potrošački testovi na Eucerin Sun Photoaging Control SPF 50+ i SPF 30+, Čile, rujan 2017.

Povezani članci

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege