Utječe li prehrana na kožu i uzrokuje li prištiće i akne?

0 min čitanja
Prikaži više

Hrana koju jedemo povezuje se sa zdravljem kože, a istraživanja dokazuju povezanost između prehrane i stanja kože.1 Unatoč tomu, tema odnosa između prehrane i akni ostaje kontroverzna i često neutemeljena.2,3

Članak istražuje posljednja razmišljanja o ovoj temi, prati hranu koja se najčešće povezuje s aknama i objašnjava razloge povezanosti. Saznajte više o promjena koje možete uvesti u prehranu kako biste zadržali akne pod kontrolom u članku Koje promjene mogu napraviti u prehrani da pomognem koži?

Koje namirnice se najčešće povezuju s prištićima i aknama?

Brojna istraživanja potvrđuju da ruralna i neindustrijska društva imaju manje slučajeva akni od zapadne populacije.4 A Tridesetogodišnja studija provedena na populaciji Inuita u sjevernoj Kanadi pokazala je da nije bilo pojave akni kada je stanovništvo živjelo i jelo na tradicionalan način. Akne su se pojavile tek kada su u njihovu ishranu uvedena zapadna jela.5,6 Povezana izvješća ili studije uključivale su irske imigrante na području SAD-a.7, zajednice u Papui Novoj Gvineji8, i ruralna područja Kenije9, Zambija10, Južnoafrička republika11 i Brazil12 također su korišteni da podupru mišljenje da određene namirnice u zapadnoj prehrani mogu izazvati akne.

prištići
Zaslađena hrana poznata je kao okidač za akne.

Sastavi elementi zapadne prehrane su hiperglikemijski ugljikohidrati, (kravlje) mlijeko i zasićene masne kiseline i postoje uvjerljivi dokazi da hrana s visokom razinom glikemijskog indeksa i mlijeko mogu uzrokovati akne.3 Oboje potiču androgena (muških hormona) koji imaju dokazano važnu ulogu u nastanku akni. Pročitajte više u akne i hormoni.

Znanost je manje jasna o povezanosti nedostatka određenih namirnica u prehrani s pojavom akni, iako se vode velike rasprave: ravnoteža između omega-3 i omega-6 masnih kiselina, dijetalna vlakna, antioksidansi i cink.

Akne i namirnice s visokim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks ( GI ) je numerička skala za hranu koja sadrži ugljikohidrate. Pokazuje brzinu kojom nivo šećera u krvi naraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Visoka razina glikemijskog indeksa se brzo razgrađuje i uzrokuju brzo povećanje šećera u krvi, a niska razina sporije se razgrađuje, a šećer u krvi raste postepeno.

Zapadna prehrana s visokim glikemijskim indeksom može uzrokovati akne.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom brzo povećaju šećer u krvi koji uzrokuje da naše tijelo proizvodi više inzulina (inzulin je hormon proizveden u gušterači koji omogućuje ljudskim stanicama korištenje i pohranjivanje šećera iz ugljikohidrata). Inzulin potiče djelovanje androgena (muških hormona) koji zauzvrat potiču prekomjerno izlučivanje sebuma (seboreja) i hiperkeratozu (poremećaj orožnjavanja kože koji blokira žlijezde lojnice). Seboreja i hiperkeratoza su ključna stanja u nastanku akni. Pročitajte više u članku akne i hormoni i u nastanak akni.

prištići
Šećer neizravno aktivira hormone koji pogoršavaju akne.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom uključuju: rafiniranu hranu kao što je bijeli šećer i bijeli kruh, zaslađenu hranu (gazirana pića i čokolada, često se navode kao okidači za akne), krumpiri i bijela riža. Pročitajte više o utjecaju koji mogu imati na vašu kožu i alternativama koje možete uzeti u obzir u Koje promjene mogu napraviti u prehrani da pomognem koži sklonoj aknama?

Akne u odnosu na mlijeko i druge mliječne proizvode

Mlijeko je vrsta hrane koja je najčešće povezivana s nastankom akni.

Mlijeko ima relativno nizak glikemijski indeks, ali je vrsta hrane koja je najčešće povezivana s aknama. Zapravo, nedavna studija koja je analizirala opseg istraživanja o prehrani i aknama između 2004. i 2014. godine pokazala je da su mlijeko i mliječni proizvodi najistraživanije područje.3 Iako, neki znanstvenici smatraju da se tek treba dokazati komedogeni učinak mliječnih proizvoda.

Za one ljude kojima se pojavljuju prištići ili akne nakon pijenja mlijeka ili konzumiranja mliječnih proizvoda, sadržaj hormona je vjerojatno glavni uzrok.  Kao i ljudi, krave proizvode hormone tijekom trudnoće, a ti hormoni imaju učinak poput inzulina na ljudski organizam, potičući djelovanje androgena.

Opet, ne postoje uvjerljivi dokazi o učincima drugih mliječnih proizvoda (skuta, sir, jogurt, itd.) na akne, ali budući da su derivati mlijeka vjerojatno sadrže slične hormone.

Pročitajte više o promjenama u prehrani koje možete uzeti u obzir u Koje promjene mogu napraviti u prehrani da pomognem svojoj koži?

Izvori

1 Prehrana i koža. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448
2 Značaj prehrane u liječenim i netretiranim aknama vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
3 Akne i ishrana: sistematski pregled. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
4 Akne i prehrana. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93
5 Schaefer O. Kada Eskimi dođu u grad. Nutr Today. 1971;6:8–16
6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Zdravlje Eskima za "bijelu" civilizaciju Hosp Pract. 1974;9:156–89

7 Ponovan osvrt na prehranu i akne. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1591-2.
8 Acne vulgaris: bolest zapadne civilizacije. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
9 Bolesti kože u Keniji. Klinička i histopatološk studija na  3,168 pacijenata. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 Dec; 98(6):577-86.
10 Bolesti kože u Zambiji. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 Oct; 101(4):449-53.
11 Dobna raspodjela najčešćih poremećaja kože u Bantuu, Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
12 Epidemiološko istraživanje bolesti kože kod školske djece koja žive u Purus Valleyu (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
13 Konzumacija mlijeka: otežavajući čimbenik akni i promotor kroničnih bolesti zapadnih društava. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege