Kako hormoni utječu na moju kožu i što mogu učiniti

0 min čitanja
Prikaži više

Ako ste žena, tada vam je poznato kako se prištići iznenada pojave neposredno prije i tijekom menstruacije. Čak i na koži koja je inače čista. Naši hormoni su jedan od glavnih uzroka pojave akna - na koži odraslih isto kao i na koži adolescenata. Tema članka je povezanost akna s hormonima u kojem se objašnjava zašto hormoni posebno utječu na žene. Članak istražuje kako hormonske promjene tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze mogu uzrokovati akne.

Kako su akne i hormoni povezani?

Ne zna se točno kako hormoni utječu na pojavu akni, ali se zna da su usko povezani.

hormoni
Hormoni potiču stvaranje sebuma u žlijezdama lojnicama.

Mnogo je različitih uzroka povezano s pojavom akni, ali to su hormonske bolesti. Hormoni su odgovorni za razvoj žlijezda lojnica i samo kada sazrijevamo, tijekom puberteta, akne se pojavljuju. U pubertetu naša tijela proizvode višak muških hormona (androgena) koja potiču proizvodnju sebuma u žlijezdama lojnicama, a prekomjerno lučenje sebuma (seboreja) je jedan od glavnih simptoma koji može dovesti do pojave akna. Pročitajte više u članku o uzrocima i okidačima za nastanak akni i nastanku akni.

Kako hormoni i akne različito utječu na muškarce i žene

Razina testosterona raste kod dječaka i djevojčica u pubertetu.

U pubertetu, razina testosterona (muškog spolnog hormona) raste i kod muškaraca i kod žena. 

Kod muškaraca ovo rezultira rastom penisa i testisa. Kod žena jača snaga kostiju i mišića. Testosteroni također uzrokuju akne i upravo to je razlog što akne prevladavaju tijekom adolescentske dobi.  Oko 70% svih mladih osoba moraju se nositi s problematičnom u pubertetu.1

U većini slučajeva stanje aknu se vidljivo poboljšava nakon puberteta. the acne improves significantly after puberty. Ipak, oko 40% odraslih osoba (od 25 godina i više) povremeno imaju akne.

*1 Iznenađujuća činjenica je da je 75 – 85 % žena

Ovdje počinje razlika: i dok se s vremenom kod muškaraca hormoni stabiliziraju, kod žena nastavljaju se mijenjati. Posebno između 20 i 40 godine, i zatim ponovo u menopauzi, žene su sklone nastanku akni uslijed hormonskih promjena.  Iza ovog stoje tri čimbenika:

- Menstrualni ciklus

- Trudnoća

- Menopauza


*1 - Zouboulis, Hautarzt 2014 · 65:733–750.
*2 - Zeichner et al., J Clin Aesthet Dermatolog., 2017; 10 (1): 37-46 and Holzmann, Sharkery, Skin Pharmacol Physiol 2014; 27: 3-8

Hormonske akne i menstrualni ciklus

Prema dermatološkim istraživanjima, više od 60% žena koje pate od akna iskuse redovito pogoršanje simptoma prije mjesečnice.3

Ovo se događa jer ženski menstrualni ciklus uzrokuje rast i pad hormona te je koža pogođena na različite načine tijekom mjeseca.

hormoni
Žene često dožive pojavu akni oko 20. dana menstrualnog ciklusa.

Dan 1 do 14 
Hipofiza proizvodi dva hormona - folikul stimulirajući hormon (FSH) i luitenizirajući hormon (LH) - koji kontrolira funkciju jajnika i njihovu proizvodnju hormona. Estrogen (hormon zaslužan za sekundarna spolna obilježja) je dominantan u odnosu na progesteron (hormon koji pomaže pripremiti tijelo na začeće i trudnoću).                                             

Dan 14 do 28   
Nivo progesterona u krvi raste i postaje dominantan hormon. Potiče lučenje sebuma, što je važno za kožu. Nivo estrogena pada.

Nedugo prije mjesečnog krvarenja i estrogen i progesteron su na najnižim nivoima. U ovom periodu je testosteron (koji je uvijek prisutan u ženskom tijelu, ali u manjim količinama nego kod muškaraca) viši nego ženski hormoni i uzrokuju još veće lučenje sebuma. Predmenstrualne akne obično buknu između sedam i deset dana prije menstruacije, odnosno između 18 i 21 dana ciklusa. Tijekom menstruacije, stanje kože se obično poboljšava.                                                     

*3 - http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatment/acne/features/period#1

Akne tijekom trudnoće

Fluktuacija hormona može potaknuti nastanak akni tijekom trudnoće.

Trudnoća je također razdoblje u kojem je velika fluktuacija hormona i žene i dolazi do viših nivoa androgena (muških hormona) u krvi što može utjecati na pojavu akni.

Više od polovice trudnica se suočava s problemom akni tijekom trudnoće, stalno ili povremeno. One žene koje su već sklone stvaranju akni će ih vrlo vjerojatno imati i tijekom trudnoće iako je moguća pojava akni i kod žena koje nikad ranije nisu imale tih problema.4

Razine hormona su najviše u prvom trimestru (prva tri mjeseca trudnoće) i neki izvori tvrde da ako se u tom razdoblju ne pojave problemi, manja je vjerojatnost da će se pojaviti kasnije (iako ne postoje znanstveni dokazi koji to potvrđuju). Akne za vrijeme trudnoće se mogu pojaviti u bilo kojem razdoblju trudnoće, a čak i nakon poroda.

S druge strane, neke žene s problematičnom kožom su potvrdile smanjenje simptoma za vrijeme trudnoće.

Savjetujte se s liječnom ako imate nedoumica

Ginekolog koji vodi vašu trudnoću će vas savjetovati vezano za probleme koje imate s kožom ili će vam preporučiti pregled kod dermatologa. Važno je savjetovati se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova ili promjena u prehrani. Fetusu je za razvoj potrebna zdrava i uravnotežena prehrana, a neki se lijekovi protiv akni ne smiju koristiti tijekom trudnoće jer mogu naštetiti nerođenom djetetu. Jedan od tih lijekova je Isotretinoin.                                               

*4-http://www.webmd.com/skin-problems_and_treatments/acne/acne-during_pregnancy_treatments_causes#3

Akne i menopauza

Mnoge žene se žale na probleme s kožom nakon ulaska u menopauzu: suhoća, osip, pojačana osjetljivost pa čak i nepravilnosti i prištići. Jednako kao i kod menstruacije i trudnoće, neki od tih problema mogu biti uzrokovani fluktuacijom hormona.       

U početku menopauze, žensko tijelo prolazi kroz velike promjene. Hormoni estrogen i progesteron se proizvode u manjm količinama što potiče simptome kao što su: valovi vrućine, nepravilan menstrualni ciklus i problemi s kožom.                                                                 

Stanice kože s vremenom gube sposobnost zadržavanja vlage i koži je potrebo više vremena kako bi se obnovila i zacijelila. Postaje tanja i manje elastična, a kao rezultat toga dolazi do pojačane osjetljivosti i nepravilnosti na koži.

Ako ste trudni ili planirate trudnoću, izbjegavajte sve medicinske tretmane protiv akni i tražite savjete liječnika ili ginekologa za alternativna rješenja. Medicinski tretmani i lijekovi protiv akni sadrže kemikalije koje su štetne za razvoj djeteta.                                     

Za muškarce postoje medicinski tretmani koji drže razine testosterona i akne pod kontrolom i vaš liječnik vam može savjetovati najprikladniji tretman za vas.

Brinite se o svom zdravlju

 Tjelovježba i zdrava, izbalansirana prehrana pomažu održati tijelo u dobroj kondiciji (i također pomažu da se osjećate bolje). Prehrana bogata fitoestrogenima (prirodnim hormonima na biljnoj bazi koje se može naći u soji i ostalim grahoricama) također može pomoći u održanju ravnoteže hormona. Saznajte više u članku Može li promjena prehrane pomoći rješavanju simptoma problematične kože?                                                                                      

Brinite o svojoj koži

Redovita svakodnevna rutina njege kože i korištenje nekomedogenih preparata posebno formuliranih za problematičnu kožu će pomoći održavanju vaše kože zdrave i nadopuniti medicinske tretmane u slučaju da ih uzimate. Saznajte više u "Idealna rutina njege problematične kože".                                       
 
Izbjegavajte stres

Iako je lakše reći nego učiniti, stres utječe na rad hipofize i može pogoršati simptome akni. Saznajte više u "Što uzrokuje akne?" te "Akne i stres".

Što mogu učiniti kako bi držao pod kontrolom hormone i akne?

hormoni
Nekim ženama pomažu kontracepcijske pilule.

Potražite savjet stručnjaka                                                                                                               

Ako imate problema s aknama, savjetujte se s liječnikom koji će vam predložiti najbolji medicinski tretman za vašu kožu. Također vam može preporučiti savjetovanje s endokrinologom (specijalistom za hormone) ili ginekologom (specijalistom za ženske reproduktivne organe).                                                                                 

Nekim ženama pomažu kontracepcijske pilule s problemima menstrualnih akni. Njihovo djelovanje je povezano uz proizvodnju proteina SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) koji veže testosteron istovremeno podižući razinu estrogena u krvi.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege