Kako pravilno njegovati suhu kožu –

Stručni savjeti specijalistice dermatovenerologije dr. sc. Vesne Sredoja Tišma, dr.med.

6 min čitanja
Prikaži više

Koža je najveći organ u tijelu i najbolje funkcionira kada je zdrava i hidratizirana. Svakodnevna njega i pridavanje pažnje prilikom izbora odgovarajućih proizvoda za naš tip kože od presudne su važnosti za postizanje optimalnih rezultata.

dr. sc. Vesna Sredoja Tišma, dr.med., specijalist dermatovenerologije

Održite kožu zdravom uz savjete stručnjaka i Eucerin. Kako razlikovati tipove suhe kože i izabrati odgovarajuće Eucerin preparate za određenu indikaciju, otkrila nam je dr. sc. Vesna Sredoja Tišma,dr.med., specijalist dermatovenerologije KB Dubrava u Zagrebu. Pronađite odgovore na najčešća pitanja vezana uz suhu kožu.

Što uzrokuje suhu kožu?

Suhu kožu uzrokuju vanjski i unutarnji čimbenici. Vanjski okidači, kao što su okoliš, neprimjerena njega kože i neki lijekovi, ugrožavaju prirodnu barijeru kože, čime započinje proces gubitka vlažnosti. Genetika, dob, hormoni i način prehrane unutarnji su čimbenici koji mogu dovesti do suhoće kože. Nedostatak vlažnosti u koži može se manifestirati na različite načine, od uobičajene hrapavosti, perutanja i malih napuklina do crvenila, upala, osjećaja zatezanja i svrbeža.

Što je psorijaza i kako ju prepoznati?

Psorijaza je jedna od najčešćih kroničnih upalnih bolesti kože, koju možemo prepoznati po crvenkastim  žarištima, prekrivenim srebrnkasto-bijelim ljuskama, koja se s vremenom mogu spajati i zahvaćati veću površinu kože. Može se pojaviti na svim dijelovima kože, međutim najčešće zahvaća laktove, koljena, trup i vlasište. Simptomi se mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, iako se najčešće pojavljuju u ranim fazama odrasle dobi (u 2. i 3. desetljeću života). Svakodnevna njega kože bolesnika s psorijazom predstavlja neizostavnu dopunu liječenja, olakšava simptome, poboljšava status kože i kvalitetu života bolesnika. 

Koji su Eucerin preparati najbolji u njezi suhe kože bolesnika s psorijazom i zašto?

Prema mom kliničkom iskustvu među najučinkovitijim proizvodima za njegu  kože u ovoj indikaciji pokazala se linija proizvoda Eucerin UreaRepair PLUS, preparati s urejom. Naime, ureja je jedna od tvari koje prirodno nastaju u koži s funkcijom regulacije vlažnosti, budući da veže vodu u gornjem sloju kože. Ureja je također i keratolitička tvar, što znači da prekida veze između keratinocita, stanica površinskog sloja kože te pospješuje odbacivanje odumrlih stanica kože i tim principom zaglađuje površinu kože. Kao prirodni sastavni dio kože, ureju odlikuje izvrsna podnošljivost u osoba s izrazito suhom kožom, čestog pratećeg simptoma psorijaze.

Preporuku o izboru postotnog udjela ureje (5%,10% ili 30%) u proizvodu za njegu kože daje specijalist dermatovenerolog, ovisno o lokalizaciji i kliničkom izgledu psorijatičnih promjena na koži. Veliki izbor Eucerin proizvoda s različitim postotnim udjelima ureje, posebno namijenjenih pojedinim dijelovima tijela, olakšava prilagođavanje terapije aktualnom stanju kože i individualan pristup u njezi kože za svakog bolesnika s psorijazom.

Kako brinuti o suhim rukama?

Naše ruke su uvijek zaposlene, ne postoji dio tijela koji koristimo više od njih. Sav taj rad predstavlja stres za naše ruke. Uz to, ruke su rijetko pokrivene te su stoga izravno izložene štetnim vanjskim nadražajima. Ako su vaše ruke suhe i grube, potrebna im je bogata njega kao što je Eucerin UreaRepair PLUS krema za ruke s 5% ureje. Krema s urejom, ceramidom i ostalim prirodnim čimbenicima zadržavanja vlage (NMF) klinički i dermatološki dokazano donosi trenutno olakšanje i intenzivnu hidrataciju.

Što je keratosis pilaris?

Keratosis pilaris je neprenosiva kožna bolest koja se javlja zbog prekomjerne proizvodnje keratina. Uslijed navedenog poremećaja u orožnjavanju, nastaju male kvržice na koži,  što kožu čini grubom, neravnom i hrapavom na opip (tzv. „pureća koža”). Najčešće se javlja na  vanjskoj površini nadlaktica, bedrima i stražnjici.  Točni uzroci nisu poznati, ali velik postotak onih koji pate od keratosis pilaris imaju i članovi obitelji, koji također pate od te bolesti, što govori u prilog nasljednim čimbenicima. Osim toga, ovaj je poremećaj čest i u osoba s nasljednom sklonošću za alergijske bolesti kože (tzv. „atopijskom konstitucijom”).

Koji Eucerin preparat je najbolji u liječenju pilarne keratoze („pureće kože”)?

Eucerin UreaRepair PLUS losion s 10% ureje posebno je formuliran za intenzivnu njegu suhe i iznimno suhe kože te se zbog keratolitičkog učinka ureje često se koristi u liječenju keratosis pilaris. Formula koja kombinira ureju i prirodne čimbenike zadržavanja vlage i ceramide trenutno smiruje kožu. Pomaže oljuštiti mrtve stanice i čini kožu mekom i gipkom te svojim keratolitičkim učinkom ublažava simptome pilarne keratoze.

Jesu li proizvodi s mirisom prikladni za suhu kožu?

Osobe sa suhom, osjetljivom kožom često biraju pripravke bez mirisa, misleći da moraju kompromitirati miris u korist proizvoda koji učinkovito liječi suhoću. No u redu je koristiti i određene medicinske dermokozmetičke mirisne proizvode, sve dok ste sigurni da ne sadrže bilo kakve potencijalno nadražujuće sastojke, koji smetaju vašoj koži.

Eucerin UreaRepair PLUS losion za tijelo sa 5% ureje i nježnim, umirujućim mirisom pruža suhoj, hrapavoj koži svakodnevnu njegu koja joj je potrebna. Uz jedinstvenu kombinaciju sastojaka - urea, ostali prirodni čimbenici zadržavanja vlage (NMF) i ceramidi - pruža trenutno olakšanje i intenzivno, dugotrajno vlaženje, odgađajući simptome suhe kože do 48 sati, ostavljajući kožu podatnom, glatkom, mekom i mirisnom. Prema kliničkom iskustvu podnošljivost Eucerin UreaRepair PLUS proizvoda s 5% ureje i 10% ureje za njegu kože je izrazito dobra.

Koji sastojak je pravi izbor za njegu suhe kože na licu?

Hijaluronska kiselina odlično vezuje vodu, poboljšava regeneraciju kože te pospješuje difuziju hranjivih tvari zato je pravi izbor za njegu suhe kože. Eucerin Hyaluron-Filler + UREA njega sadržava jedinstvenu formulu s antialergijskim i nenadražujućim hijaluronom i urejom koji koži omogućuju prednost u borbi protiv bora te joj pružaju dodatnu hidrataciju.

Kako su povezani dijabetes i suhoća kože?

Uloga epidermisa, vanjskog sloja kože, je zaštita organizma od dehidracije, štetnih tvari i bolesti. Ispod epidermisa nalazi se dermis, koji je prožet krvnim žilama, živcima te žlijezdama znojnicama i lojnicama. Ako visoke razine šećera u krvi oštete dermis, s vremenom se razvijaju kronične komplikacije šećerne bolesti (poremećaji cirkulacije i smanjena osjetljivost živaca), koje uz biološko starenje kože i nadražaje iz okoline, svakako izlažu kožu ovih bolesnika dodatnom stresu. Dijabetes povećava sklonost za razvoj određenih infekcija kože, dehidraciju i suhoću kože, što s vremenom dovodi do brojnih promjena na koži. 

Kako njegovati kožu osoba koje boluju od dijabetesa?

Prema mom kliničkom iskustvu, temeljita i redovita svakodnevna njega može značajno poboljšati stanje kože, prevenirati i ublažiti simptome infekcije i suhoće kože u ovih bolesnika. Svi proizvodi u Eucerin UreaRepair PLUS liniji klinički i dermatološki dokazano imaju značajno povoljan učinak na kožu osoba koje boluju od dijabetesa, uz izrazito dobru podnošljivost na koži. 

Vrlo čest problem u svakodnevnoj kliničkoj praksi je koža na nogama (tzv. „dijabetičko stopalo”)  i na nju treba obratiti posebnu pozornost. Naime, neredovita njega i nedovoljna zaštita kože stopala u osoba koje boluju od dijabetesa, može s vremenom dovesti do ozbiljnih komplikacija. Eucerin UreaRepair PLUS krema za stopala s 10% ureje posebno je prikladan i visoko učinkovit medicinski proizvod za njegu kože stopala u ovoj indikaciji.

 

Koji su osnovni sastojci Eucerin UreaRepair PLUS njege za suhu kožu?

Eucerin UreaRepair PLUS linija njege formulirana je s jedinstvenom kombinacijom sastojaka koja uključuje ureu, prirodne čimbenike zadržavanja vlage i ceramide. Urea i prirodni čimbenici zadržavanja vlage (NMF) poboljšavaju sposobnost vezanja vode za kožu i povećavaju količinu hidratacije, dok ceramidi i ostali lipidi jačaju kožnu barijeru i štite od gubitka vlage.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege

NJEGA SUHE KOŽE