Živjeti s atopijskim dermatitisom – Kako utječe na spavanje i kvalitetu života?

5 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem ima značajni fizički i psihološki utjecaj na one koji su njime pogođeni.
U ovom se članku govori o stresu koje donosi život s atopijskim dermatitisom. Sažeto se prikazuju rezultati istraživanja o vezi između atopijskog dermatitisa, manjka sna i negativnog psihološkog utjecaja te se savjetuje kako umiriti kožu kako bi se poboljšala kvaliteta života općenito.

Fizički učinci atopijskog dermatitisa

Atopična koža može se pojaviti bilo gdje na tijelu i mjesto pojavljivanja se može razlikovati ovisno o dobi, ali bez obzira gdje se pojavljuje koža je suha, sklona svrbeži i iritacijama.

Pročitajte više o područjima koja su najčešće zahvaćena atopijskim dermatitisom u članku Atopijski dermatitis na različitim dijelovima tijela i Atopijski dermatitis na licu. 

Ima dvije faze:

  • akutnu fazu kad na koži izbiju simptomi i kad je najviše sklona svrbeži i iritaciji
  • neakutnu fazu između akutnih faza kad je koža mirnija

Pročitajte više o ovim dvjema fazama u člancima Razumjeti atopijski dermatitis i Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi.

Akutnu fazu je teško podnijeti bez obzira na dob oboljelog. Prirodna reakcija na kožu sklonu svrbežu je češanje, ali češanje samo pogoršava situaciju. Tako se šire bakterije, pojačava osjećaj svrbeži i može doći do  oštećenja kože.

O akutnoj fazi pročitajte više u članku Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi.


No, fizički učinci akutne faze dalekosežniji su od njenog utjecaja na kožu:

dijete se u snu češe po ruci
Stalno češanje može oštetiti kožu i uzrokovati neprospavane noći

Danju: koža sklona svrbežu može oboljelima otežati usredotočenost na nešto drugo: djeca s atopijskim dermatitisom mogu se teže koncentrirati u školi, a odrasli na poslu. Djeca možda ne mogu sudjelovati u svim područjima života (npr. za neku djecu klor u bazenima može izazvati reakciju te ograničiti njihovu sposobnost da se bave tom aktivnošću). U nekim slučajevima atopijskog dermatitisa kod odraslih poput atopijskog dermatitisa na rukama može bavljenje određenim zanimanjima učiniti neugodnim, teškim pa čak i nemogućim. Pročitajte više u članku Atopijski dermatitis na rukama.

Noću: oboljeli mogu imati poteškoća zaspati i često se noću bude zbog svrbeži. Istraživanja su pokazala da 60% oboljelih doživljava manjak sna uzrokovan svrbeži i nelagodom.1 Manjak sna može imati značajni utjecaj na opće raspoloženje, zdravlje i razvoj. A, kao što znaju svi roditelji, ako je njihovo dijete budno tijekom noći, oni su također budni. Roditelji, njegovatelji i partneri također mogu biti lišeni sna. 

Psihološki učinci atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis ima psihološke i fizičke posljedice. Crvena, ponekad i ozlijeđena, koža utječe na izgled osobe. Zbog stalnog svrbeža oboljeli se ističu među drugim osobama i drugi ih primjećuju. Te anomalije u izgledu i ponašanju mogu uzrokovati nisko samopouzdanje, probleme u međuljudskim odnosima s vršnjacima i partnerima, nasilje u školi, diskriminaciju i socijalnu isključenost. 

Život s atopijskim dermatitisom može biti u velikoj mjeri stresan. Sam stres može biti snažni okidač za bolest koji potencijalno pogoršava simptome i opće stanje.

Atopijski dermatitis i stres
Novija korejska studija provedena na uzroku od gotovo 12.000 osoba ustanovila je da odrasli s atopijskim dermatitisom imaju značajno lošiju kvalitetu života i višu razinu stresa od onih koji nisu pogođeni bolešću.3 

Sam naslov istraživanja iz 2006. − `Kvaliteta života i atopijski dermatitis kod djece: nesretni život s ekcemom kod djece‘4 − najbolje govori o stresu koji bolest može izazvati kod djece. 

dijete u krilu starije osobe drži medvjedića
Atopijski dermatitis može uzrokovati značajni psihološki stres

Vidjeti druge kako pate je također teško. Roditelji beba i djece s atopijskim dermatitisom se mogu osjećati tjeskobnima, krivima, bespomoćnima i deprimiranima. Daljnje izvješće zaključuje da ugrožavanje kvalitete života izazvano ekcemom djeteta može biti veće ili jednako onome izazvanom drugim dječjim bolestima kao što su astma i dijabetes, s naglaskom na činjenicu da je ekcem glavna kronična dječja bolest.1

Ima li atopijski dermatitis i druge učinke?

Bolest može imati i značajne financijske učinke na obitelji, ali i na društvo u cjelini.1

Liječenje može biti skupo za obitelji s niskim primanjima i, kako je bolest sve učestalija u zemljama u razvoju, taj će problem postati ozbiljniji. Podaci pokazuju da je bolest odgovorna za značajni broj dana bolovanja (izostajanje iz škole ili s posla). U smislu vremena, ona od zdravstvenih djelatnika zahtijeva značajni angažman.

Kako mogu ublažiti utjecaj atopijskog dermatitisa na moj život?

Nažalost, nema lijeka za atopijski dermatitis, ali mnogo je toga što možete poduzeti u njezi vaše atopične kože ili atopične kože vašeg djeteta i pomoći da se ublaže i smire simptomi:

Učinkoviti medicinski tretmani i kvalitetna njega kože

dijete nanosi Eucerin AtopiControl njegu na ženu
Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu poboljšava san i kvalitetu života5

Istraživanja su pokazala da međudjelovanje lijekova može poboljšati mjere kvalitete života, a redovita i prikladna njega kože može unaprijediti stanje kože, poboljšati spavanje i kvalitetu života.5  

Nemedicinski proizvod poput Eucerin AtopiControl Akut kreme za njegu može se koristiti zajedno s lijekom za umirivanje kože tijekom akutne faze. Klinički je i dermatološki dokazano da Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu može značajno poboljšati spavanje i kvalitetu života kad se nakon nje koristi Eucerin AtopiControl losion.5 

Saznajte više u člancima  Kako njegovati atopičnu kožu kod djece i Kako njegovati atopičnu kožu kod odraslih.

Izbjegavajte potencijalne okidače

Otkrivanje i izbjegavanje potencijalnih okidača važan je korak u odlaganju i ublažavanju simptoma.
Pročitajte o potencijalnim okidačima atopijskog dermatitisa te o tome kako ih izbjegavati u članku Razumjeti atopijski dermatitis.
Ako su vaša beba ili dijete pogođeni ovom bolešću, u članku Atopijski dermatitis kod beba i djece pronaći ćete savjete o okidačima koji se najčešće povezuju s djecom i kako ih izbjegavati.

Izvori

1. Lewis-Jones S. Quality of life and childhood atopic dermatitis: the misery of living with childhood eczema. Int J Clin Pract. 2006 Aug; 60(8):984-92.
2. Bridgett C., Norén P. (2017) Stress and Atopic Dermatitis. In: França K., Jafferany M. (eds) Stress and Skin Disorders. Springer, Cham
3. Kwak Y, Kim Y. Health related quality of life and mental health of adults with atopic dermatitis. Arch Psychiatr Nurs. 2017 Oct;31(5):516-521. doi: 10.1016/j.apnu.2017.06.001. Epub 2017 Jun 2.
4. Ben-Gashir MA. Relationship between quality of life and disease severity in atopic dermatitis/eczema syndrome during childhood. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2003 Oct; 3(5):369-73. 
5. Eucerin PiU study. Italy. May 2017 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.