Savjeti za odrastanje – Kako olakšati simptome atopijskog dermatitisa

3 min čitanja
Prikaži više

Svako 5. dijete pati od atopijskog dermatitisa. 

Najčešći simptom je svrbež, koji može biti vrlo neugodan za djecu, posebno u određeno doba dana. Roditelji svojom brigom mogu učiniti mnogo kako bi ublažili neugodne simptome atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis, astma i alergije

češkanje
Žena puše nos u krevetu

Atopijske bolesti su alergijske bolesti. Ako vaše dijete boluje od atopijskog dermatitisa, povećan je rizik od razvoja drugih alergijskih stanja kao što je alergijska astma, peludna groznica i alergije na hranu. Obratite pozornost na druge simptome koje vaše dijete pokazuje. Simptomi kao što su kratak dah, kašalj, otežano disanje i zatezanje u prsima mogu biti znakovi alergijske astme.

Curenje iz nosa, kihanje i svrbež očiju mogu biti simptomi peludne groznice. Više o peludnoj groznici pročitajte ovdje.

Alergije na hranu pokazuju različite simptome kao što su osip, naticanje i probavne tegobe. Ako vaše dijete pokazuje bilo koji od navedenih simptoma, potražite pomoć liječnika kako biste mu olakšali tegobe.

Igra na otvorenom

Igra na otvorenom, bilo to šetnja, vožnja biciklom ili igra koja uključuje trčanje podiže temperaturu tijela i uzrokuje znojenje. Zbog gubitka tekućine, znojenje dodatno isušuje kožu, a sam znoj može djelovati iritirajuće na atopičnu kožu i pogoršati simptome.

Dječju igru ne treba ograničavati ili zabraniti. Dovoljna je priprema prije i pravilna njega nakon igre kako se simptomi ne bi pogoršali:

slika bočice vode

 

Dijete bi uvijek sa sobom trebalo imati bočicu vode i često piti kako bi se održala hidratiziranost kože

Više teksta
atopijski dermatitis djeca

 

Odjeća za igru treba biti od prirodnih i prozračnih materijala, kao što je pamuk.

Više teksta
djevojčice pušu balone

 

Često uzimanje vremena za pauzu je korisno kako se tijelo ne bi pregrijalo.

Više teksta
atopijski dermatitis djeca

 

Obavezna je hidratizacija prije i nakon igre.

Više teksta
dijete u kadi s igračkama

 

Izbjegavajte duge i tople tuševe ili kupke nakon igre.

Više teksta
atopijski dermatitis djeca

 

Dijete sa sobom može ponijeti nešto što će olakšati svrbež kao što su gel jastučići koji hlade ili AtopiControl sprej za olakšavanje simptoma.

Više teksta

Nemojte ograničavati dječju igru na otvorenom i sportske aktivnosti zbog simptoma atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis i sport

atopijski dermatitis djeca
muškarac, žena i dijete igraju nogomet

Tjelesna aktivnost i sport imaju brojne pozitivne učinke za dječje zdravlje i dug. Stres je često povezan sa simptomima atopijskog dermatitisa, i kod djece i kod odraslih. Tjelesna aktivnost otpušta endorfin koji pomaže boljem raspoloženju i smanjenju stresa, a to može pomoći i ublažavanju simptoma. Jednako kao i kod igre na otvorenom, djetetu ne treba ograničavati sportske aktivnosti, ali možda ćete morati ograničiti oblik sportske aktivnosti i učestalost treninga.

Za sportske aktivnosti vrijede ista pravila njege prije i nakon aktivnosti kao i kod igre na otvorenom. Razgovarajte s trenerom djeteta i upoznajte ga sa simptomima i tretiranjem simptoma. Možda će djetetu biti potrebne veće pauze.

U slučaju da simptomi budu previše izraženi, u dogovoru s djetetom promijeniti sportsku aktivnost. Postoje brojne aktivnosti u kojima će vaše dijete uživati.

atopijski dermatitis djeca

Neugodni simptomi atopijskog dermatitisa mogu narušiti koncentraciju vašeg djeteta i odraziti se na školski uspjeh. Razgovarajte s djetetovim učiteljima i objasnite im stanje. Ako je potrebno, dogovorite roditeljski sastanak u kojem ćete ostalim roditeljima i djeci objasniti s kojim se simptomima nosi vaše dijete.

Ako liječite dijete topikalnim steroidima, dogovorite u školi tko će nadzirati djetetovu terapiju.

U slučaju jako izraženih simptoma koji ometaju san i svakodnevicu djeteta, dogovorite sa školom dinamiku izvršavanja djetetovih obaveza.

Učiteljima objasnite na koji način se trenutno mogu olakšati simptomi kod djeteta. Kako biste bili sigurni da će djetetov boravak u školi biti ugodan, pripremite sljedeće:

  • Zaštitnu odjeću
  • Zaštitne gaze
  • Sredstvo za dezinfekciju
  • Hidratantnu kremu ili losion za ublažavanje simptoma
  • AtopiControl sprej za trenutno olakšavanje simptoma
  • Svakodnevnu terapiju (ako je uzima)
  • Pisane upute za učitelje

Samopouzdanje

djevojčica i muškarac

Zbog dijagnoze atopijskog dermatitisa samopouzdanje djeteta može biti narušeno. Djetetu je potrebno objasniti da njegova dijagnoza nije dio identiteta i da su njegovi uspjesi i iskustva važniji od kožne bolesti. naučite dijete kako se obraniti od zadirkivanja. Ako mislite da se dijete ne može samo nositi sa zadirkivanjem, potražite pomoć odgovornih osoba u školi.

Potičite dijete na igru, društvene aktivnosti i sport. Sportski uspjesi i igra imaju velik doprinos rastu samopouzdanja kod djeteta.

atopijski dermatitis djeca

Ne zaboravite svakodnevno grliti svoje dijete, bez straha da ćete iziritirati njegovu/njezinu osjetljivu kožu. Zagrljaj mnogo znači i najbolji je poklon koji možete pokloniti svom djetetu.

atopijski dermatitis djeca

Važno je naučiti kontrolirati i nositi se sa stresom koji se često javlja zbog osjećaja bespomoćnosti.

atopijski dermatitis djeca

Djeca ponekad svoje stanje koriste za dodatnu pažnju roditelja. Bitno je, na lijep način, objasniti koji su prihvatljivi načini ponašanja.

animacija djeteta pod staklenim zvonom

Učite dijete samostalnosti. Zbog atopijskog dermatitisa ne mora odrastati pod staklenim zvonom.

animacija dvije osobe koje razgovaraju

Potražite stručnu pomoć i saznajte kako najbolje pomoći svom djetetu s atopijskim dermatitisom.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege