Majke i djeca s atopijskim dermatitisom – Čine sve kako bi živjeli punim plućima

2 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem česta je bolest u djetinjstvu. Briga za dijete s umjerenim do teškim oblikom atopijskog dermatitisa  uključuje režim liječenja kože, prilagodbe obiteljskog života i povećane životne troškove. To sve može bitno povećati stres kod roditelja. 

Dijagnoza atopijskog dermatitisa kod djeteta može povećati mogućnost depresije i anksioznosti kod roditelja. Djeca oboljela od atopijskog dermatitisa mogu biti vrlo zahtjevna i imati poteškoća s obavljanjem svakodnevnih zadataka.

Čak se i obična svakodnevica može biti vrlo naporna za roditelje djece oboljele od atopijskog dermatitisa. Donosimo vam savjete kako njegovati atopičnu kožu djeteta i olakšati svakodnevicu.

Kupanje

atopijski dermatitis bebe
Kupanje je prvi korak u njezi atopične kože vašeg djeteta

Vrijeme kupanja je od najranije dobi odličan način za povezivanje roditelja i djeteta. Kad dijete boluje od atopijskog dermatitisa, kod kupanja je potreban poseban oprez. Voda može povećati gubitak vlage pa je važno da kupanje ili tuširanje ne bude dugo i da voda ne bude pretopla. Koristite posebna sredstva za kupanje poput AtopiControl ulja za kupanje i tuširanje kako ne bi došlo do narušavanja ionako osjetljivog zaštitnog sloja kože. 

Nakon kupanja osušite dječju kožu nježnim tapkanjem, a ne trljanjem. Osušenu kožu tretirajte emolijensom kao što je AtopiControl losion za tijelo.

U fazi upale koristite Eucerin AtopiControl Akut kremu za njegu kože sklone crvenilu.

kupanje

 

Trajanje kupanja ograničite na 5 do 10 minuta u toploj vodi (oko 34-35 stupnjeva).

Više teksta
Eucerin AtopiControl

 

Kožu dobro isperite i tapkanjem osušite te odmah nanesite hidratantni pripravak, prilagođen koži s atopijskim dermatitisom.

Više teksta
animacija kratkih noktiju

Održavajte noktiće kratkima tako da se dijete ne može češati i oštetiti kožu. Kod jače izraženog svrbeža stavite pamučne rukavice na šake.

Više teksta

 

Korisno je skratiti dječju kosu ili je držite u repu kako ne bi dodatno nadražila osjetljivu kožu.

Više teksta

Odlazak na spavanje

Roditelji djece oboljele od atopijskog dermatitisa znaju kako neugodni simptomi mogu narušiti san djeteta, a i roditelja. Nedovoljno kvalitetnog sna povećava razine stresa, a povećani stres uzrokuje nove simptome atopijskog dermatitisa.

Neispavanost može uzrokovati probleme u ponašanju i manjak koncentracije, ali i pad imuniteta i podložnost infekcijama.

Kako bi dijete što lakše zaspalo, uvedite rutinu odlaska na spavanje koju nemojte mijenjati. Odlazak na spavanje neka bude svaki dan u isto vrijeme. Donosimo nekoliko dodatnih savjeta za lakši san djeteta:

  • potpuno ukinite unos kofeina i čokolade u popodnevnim satima i prije spavanja
  • soba ne smije biti pregrijana i treba je često prozračivati
  • posteljina i djetetova odjeća za spavanje neka budu od laganih i prozračnih materijala
  • u fazi upale koristite preparate koji će smanjiti svrbež kao što je Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu kože sklone crvenilu i AtopiControl ANTI-ITCH sprej za nadraženu kožu
animacija dječje pidžame

 

Za svoje dijete izaberite pamučnu ili svilenu posteljinu ili pidžamu.

Više teksta

 

Izbjegavajte plišane igračke u krevetu i uklonite stare madrace kako biste smanjili kontakt s grinjama i kućnom prašinom.

Više teksta
atopijski dermatitis bebe

 

Važno je prozračiti dječju sobu prije spavanje i držati dijete dalje od izvora topline, ako je moguće.

Više teksta

Dječja igra

Dopustite djetetu da bude samostalno i druži se s vršnjacima. Dječja igra na otvorenom može smanjiti razine stresa i tako ublažiti neugodne simptome atopijskog dermatitisa.

Kako ne bi došlo do pogoršanja simptoma zbog znoja i prljavštine, obavezno njegujte kožu djeteta losionom prilagođenim za njegu kože oboljele od atopijskog dermatitisa kao što je Eucerin AtopiControl, prije i nakon igre.

Nakon igre obavezno je kupanje ili tuširanje kako zbog prljavštine ne bi došlo do pogoršanja simptoma.

animacija zemlje i trave

 

Znoj, trava i pijesak mogu pojačati simptome atopijskog dermatitisa, pogotovo ako je koža već nadražena.

Više teksta
Eucerin AtopiControl njega

 

Prije boravka dijeteta na otvorenom nemojte zaboraviti nanijeti hranjivu njegu koja će zaštititi kožu od vanjskih utjecaja.

Više teksta

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege