Pravilnom higijenom ruku osnažite prirodnu zaštitu kože – Stručni savjeti specijaliste dermatovenerologije dr. med. Ružice Jurakić Tončić

0 min čitanja
Prikaži više

Ruke su uvijek zaposlene, ne postoji dio tijela koji koristimo više od njih. Sav taj rad i stalna izloženost vanjskim nadražujućim čimbenicima kao što su hladnoća, toplina, mikroorganizmi iz okoline, često pranje, zagađenje i prljavština mogu oslabiti prirodni zaštitni sloj kože i izazvati isušivanje ruku. 

Svakodnevna higijena osnovna je mjera prevencije za virusne i bakterijske infekcije, jer se prljavim rukama i neposrednim ili posrednim kontaktom šire brojne zaraze.

Održite kožu zdravom uz savjete stručnjaka i Eucerin. Na koji način kožu ruku održati zdravom i njegovanom i uslijed učestalog pranja otkriva dr. med Ružica Jurakić Tončić, specijalist dermatovenerologije Klinike za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Kako zaštititi kožu uslijed učestalog pranja?

"Ukoliko doista provodite sve preporučene higijenske mjere Vaša kožna barijera može postati oštećena. Naime, sredstva za pranje ruku mogu svojim djelovanjem različito utjecati na zaštitnu kožnu barijeru, stoga pravilan odabir sredstva može biti od velikog značaja! S obzirom da je preporuka često prati ruke, birajte sindete umjesto klasičnih sapuna budući da manje štete barijeri i poštedniji su za kožu. Osim djelovanja samih sredstava, često vlaženje kože dodatno šteti barijeri!"

Je li samo pranja dovoljno – treba li koristiti dezinfekcijska sredstva?

„Što reći o korištenju dezinfekcijskih sredstava? Doista su nužna! Ovih dana preporuka je da dezinficirate ne samo svoje ruke, već i predmete koje koristimo često.“

Koji su simptomi oštećene kožne barijere?

„Primijetili ste da Vam je koža suha, upaljena, svrbi, zateže, peče? Ukoliko se barijera podvrgne raznim sredstvima za čišćenje, čestom vlaženju, ona postaje oštećena i nastaje upala kože posredovana oštećenjem barijere što nazivamo iritativnim kontaktnim dermatitisom.

 

Kako zaštititi kožnu barijeru?

„Birajte sredstva kojima čistite kožu! Preporuča se sapune zamijeniti sindetima. Njegujte kožu pomno biranim pripravcima! Potrebna je kombinacija krema koje zavlažuju, hidratiziraju kožu ali i regeneriraju lipidni omotač. Navedeno je osobito bitno u grupi bolesnika s atopijskim dermatitisom koji imaju najosjetljiviju kožu!“

Koliko često je potrebno koristiti hidratantnu kremu za ruke?

„Savjetuje se primjena zaštitnih krema nakon svakog pranja ruku. Ukoliko zamijetite da je koža i dalje suha, primijenite pripravak i češće.“

Može li se pretjerati s njegom kože ruku?

„Nikako! Što više njegujete kožu, to će barijera biti bolje održavana.“

Kako liječiti kontaktni iritativni dermatitis?

„Ukoliko ipak usprkos njezi stvorite snažnu upalu kože koja se očituje ekcemima, odnosno stanje koje nazivamo kontaktni iritativni dermatitis posavjetujte se sa svojim liječnikom, te će uz njegu biti potrebno uvesti lokalni kortikosteroid u obliku kreme i masti koji će ubrzati smanjivanje upale i oporavak barijere.“

Eucerin potpuna njega za kožu ruku

Eucerin u svom asortimanu nudi širok izbor njegujućih krema za ruke koje su prilagođene različitim potrebama i indikacijama kože. Uz Eucerin njegu minimizirajte mikroorganizme i održite kožu zdravom.

Krema za osjetljive ruke

Eucerin pH5 je blaga, ali učinkovita krema za ruke koja obnavlja prirodne obrambene mehanizme kože i smanjuje osjetljivost za dugotrajnu zaštitu i hidratiziranost.

Krema za nadraženu kožu

Eucerin AtopiControl intenzivna krema za ruke regenerira i štiti kožu, sprečava pojavu suhoće, crvenila i svrbeža kože. Prikladna je za nadraženu kožu sklonu atopijskom dermatitisu, u akutnoj fazi i razdoblju bez neugodnih simptoma.

Krema za suhu kožu

Eucerin UreaRepair PLUS krema za ruke s 5% ureje pruža suhoj i gruboj koži ruku potrebnu dnevnu njegu. Formula klinički i dermatološki dokazano pruža trenutno olakšanje i intenzivnu, dugotrajnu hidratizaciju za suhe, grube ruke.

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.