Atopijski dermatitis na vlasištu – Uzroci, simptomi i kako najbolje umiriti i njegovati kožu

7 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis je kronična bolest kože, a može izbiti na vlasištu i na rubu čela. U ovom se članku objašnjava kako prepoznati imate li vi ili vaše dijete atopijski dermatitis, a ne neko drugo često stanje vlasišta. Razmatraju se mogući uzroci i okidači i daju savjeti o njezi atopične kože na vlasištu.

Kako mogu znati imam li atopijski dermatitis na vlasištu?

Ako vi ili vaše dijete imate crvenu kožu sklonu svrbeži na glavi ili ste već bili pogođeni atopijskim dermatitisom (naziva se i atopijskim ekcemom) na drugim dijelovima tijela, vjerojatno je da su simptomi na vlasištu s time povezani. Atopijski dermatitis posebno je čest kod beba i djece, ali su pogođeni i mnogi odrasli.
Saznajte više u člancima Atopijski dermatitis i bebe, Atopijski dermatitis i djeca i Atopijski dermatitis i odrasli.

Ako vi ili vaše dijete nemate atopijski dermatitis, postoji nekoliko drugih tipova dermatitisa koji su također česti na vlasištu i koji mogu imati slične simptome. To su:

žena češe vlasište
Atopijski dermatitis jedno je od nekoliko stanja zbog kojeg vlasište može biti sklono svrbežu.
iritirana koža kod uha
Crvena koža sklona iritaciji I svrbežu uz rub čela može biti uzrokovana atopijskim dermatitisom

Seboreični dermatitis (ili seboreični ekcem)

Često stanje kod beba kod kojih se naziva i tjemenicom. Mnogi znanstvenici smatraju da je riječ o gljivičnoj infekciji (iako neki smatraju da je riječ o genetici i/ili povezanosti s imunološkim sustavom), uobičajeni simptomi su debele, hrapave, žućkaste ljuskice na koži tjemena djeteta iako se može pojaviti na očima i na nosu. Za razliku od atopijskog dermatitisa, rijetko izaziva svrbež. Većina djece ga "preraste" kako postanu stariji i simptomi obično prestaju do dobi od tri godine. Saznajte više općenito o seboreičnom dermatitisu ovdje.

Prhut

Smatra se da je seboreični dermatitis uzrok prhuti kod odraslih. Postoje dva tipa: masna prhut (koja se očituje kao masne, žute ljuskice na vlasištu slične simptomima seboreičnog dermatitisa kod beba) i suha prhut (kad su ljuskice suhe i bijele i lako padaju s glave i kose). 
Kao i kod atopijskog dermatitisa, koža je često sklona svrbeži i izgleda crveno. Suha prhut češća je kod odraslih nego kod djece, a zahvaća otprilike 50% odrasle populacije. Pročitajte više u članku Prhut

 

Koji su uzroci ili okidači atopijskog dermatitisa na glavi?

Psorijaza

Poput atopijskog dermatitisa, psorijaza je upalno stanje koje je vjerojatno genetskog podrijetla i vezano za oslabljeni imunološki sustav. Rijetko se pojavljuje kod beba i djece, a najčešće su zahvaćeni odrasli te ju nalazimo na vlasištu. Karakterizira ju upaljena koža na kojoj se nalaze srebrne mrlje. U teškim slučajevima može uzrokovati gubitak kose. Saznajte više u članku Psorijaza.

Kontaktni dermatitis: 

Kontaktni dermatitis (naziva se i nadražajnim ili alergijskim dermatitisom ili kontaktnim ekcemom) uzrokovan je reakcijom kože na vanjski utjecaj s kojim koža jest ili je bila u dodiru. Kontaktni dermatitis na vlasištu uzrokovan je reakcijom na kemikalije u nekim šamponima, bojama za kosu i drugim proizvodima za kosu. Možda ste alergični na te sastojke ili oni samo nadražuju vašu kožu. 

Iako nije riječ o stanju kože, drugi česti uzrok svrbeži na vlasištu kod djece u dobi između tri i dvanaest godina su i  uši glave. Iako se bolest vrlo lako prenosi, jednostavna je za liječenje i nakon što je dijagnosticirana (obično ih je lako uočiti, ali ako niste sigurni obratite se svom liječniku), vaš će vam ljekarnik moći preporučiti odgovarajući tretman.

Više o simptomima atopijskog dermatitisa i o tome kako se on razlikuje na različitim dijelovima tijela pročitajte u člancima Atopijski dermatitis na licu, Atopijski dermatitis na očnim kapcima, Atopijski dermatitis na rukama i Atopijski dermatitis na različitim dijelovima tijela.

Ako niste sigurni koje je vaše stanje ili ste na bilo koji način zabrinuti za vašu kožu ili za kožu vašeg djeteta, savjetujte se sa svojim liječnikom radi dijagnoze i savjeta oko tretmana.

 
 
animacija folikula vlasišta
Na vlasištu se nalaze brojni folikuli: ulazne točke za bakterije koje nadražuju atopičnu kožu.

Atopijski dermatitis nasljedno je stanje za koje se vjeruje da je vezano za oslabljeni imunološki sustav. Više o uzrocima i okidačima pročitajte u članku Razumjeti atopijski dermatitis.

Koža na našoj glavi značajno je deblja od kože na ostalim dijelovima tijela, također se na njoj  nalaze gusto raspoređeni folikuli dlaka te žlijezde lojnice i znojnice. 

Znoj, koji naša koža proizvodi kako bi se ohladila kad se pregrije, stvara idealno okruženje u kojem se mogu razmnožavati bakterije koje su okidači atopijskog dermatitisa i koje ga pogoršavaju. Naša kosa zadržava bakterije, a činjenica da postoje brojni folikuli znači da bakterije imaju mnogo ulaznih točaka u koži pa je naše vlasište sklono iritaciji i izbijanju simptoma. Više o izbijanju simptoma pročitajte u Prepoznati i kontrolirati simptome u akutnoj fazi.

Redovito pranje kose i friziranje također može dovesti do isušivanja kože i daljnjeg pogoršanja simptoma atopijskog dermatitisa. Ako je naša koža na bilo koji način osjetljiva na proizvode koje koristimo to također može biti okidač ili pogoršati upalu. Kad koža u tom području postane suha i nadražena, češkanje dodatno pogoršava simptome.

 

Kako njegovati atopičnu kožu na vlasištu?

Kod beba s malo kose ili bez nje, njega kože s atopijskim dermatitisom na tjemenu je slična njezi bilo kojeg drugog dijela tijela. Nježno pranje i redovita hidratacija korištenjem proizvoda koji su posebno formulirani za atopičnu kožu, poput proizvoda iz Eucerin AtopiControl linije, pomoći će u svakodnevnoj potrebnoj njezi atopičnog vlasišta kao i produljiti razdoblje između akutnih faza te smiriti kožu tijekom izbijanja simptoma. Pročitajte više u članku Atopijski dermatitis i bebe.

Kod djece i odraslih, njega atopične kože vlasišta često je složenija zbog kose. Kreme i masti koje se lako primjenjuju na drugim područjima čine kosu masnom i tankom te se zbog toga osoba osjeća depresivnom zbog svog izgleda. Pročitajte više u članku Kako atopijski dermatitis utječe na spavanje i kvalitetu života. Evo nekih savjeta za njegu atopičnog vlasišta:

 
 
žena pere kosu Eucerin DermoCapillaire šamponom
Blagi šamponi pomažu u zaštiti atopične kože na vlasištu.
žena pere kosu Eucerin DermoCapillaire šamponom
Važno je dati koži vlasišta potrebnu hidrataciju.

Pranje kose i vlasišta

Perite svoju kosu ili kosu svog djeteta blagim šamponom bez mirisa i boja i za koji je dokazano da je dobar za osjetljivu kožu. Isprobajte Eucerin DermoCapillaire pH5 šampon

Izbjegavajte tuširanje češće od jednom dnevno, smanjite mlaz vode i upotrebljavajte mlaku vodu kad god možete. Često tuširanje i prevruća voda mogu dodatno isušiti kožu. Jaki mlaz i hladna voda također mogu uzrokovati nepotrebno nadraživanje vlasišta.

Nastojte ne mijenjati proizvode prečesto. Pobrinite se da temeljito isperete šampon. Nakon tuširanja, omotajte ručnik oko glave da biste osušili kosu umjesto trljanja ili sušila za kosu. Trljanje će pogoršati stanje vlasišta koje svrbi, a toplina sušila za kosu (ili drugog proizvoda za oblikovanje poput različitih pegli za kosu) može dodatno isušiti vlasište. Ako želite kosu osušiti sušilom, upotrijebite hladni zrak i izbjegavajte proizvode za oblikovanje poput pjena i gelova.

Hidratizirajte kosu i vlasište

Redovita hidratacija važna je za atopičnu kožu vlasišta. Isprobajte Eucerin DermoCapillaire pH5 šampon s formulom koja od prve uporabe umiruje kožu i ublažava svrbež.

Noću možete na vlasištu primijeniti hidratantni pripravak iz linije Eucerin AtopiControl - isprobajte Eucerin AtopiControl losion ili Eucerin AtopiControl kremu ovisno o količini kože koju morate pokriti (losion je lakši za uporabu na većim površinama poput cijele površine glave, a krema je prikladna za ciljana područja poput onoga iza ušiju ili ruba čela). Oba proizvoda uključuju dokazano aktivne tvari poput likokalkona A (za smirenje kože i ublažavanje crvenila) i ceramida (za jačanje barijerne funkcije kože) i, naravno, mogu se isprati sljedećeg jutra.

Tijekom akutne faze, kad je važnije umirenje atopične kože nego njen izgled, možete primijeniti mast za medicinski tretman i Eucerin AtopiControl Akut kremu za njegu.  Iako nije riječ o lijeku i ne služi kao nadomjestak lijeku, Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu idealna je kao proizvod za dopunsku njegu (dopunski je medicinski termin koji znači da nešto povećava koristi drugog proizvoda). Sadrži mentoksipropandiol (ekstrakt mentola) i dekandiol (antibakterijska aktivna tvar) za koje je dokazano da hlade i smiruju kožu i brzo ublažavaju simptome.

Izbjegavajte boje za kosu 

Nastojte izbjegavati proizvode koji mogu isušiti vlasište i uzrokovati daljnju iritaciju kože.

 

Kako još mogu ublažiti simptome atopijskog dermatitisa na vlasištu?

Budući da nije poznat lijek za atopijski dermatitis, nastojte otkriti i izbjegavati potencijalne okidače kako biste smanjili šansu izbijanja simptoma. Saznajte više o mjerama koje možete poduzeti u članku Razumjeti atopijski dermatitis.

Ako simptomi potraju ili ako vas vaša koža na bilo koji način zabrinjava, obratite se svom liječniku.

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege