Atopijski dermatitis na rukama – Uzroci, simptomi i kako najbolje umiriti i njegovati kožu

5 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis na rukama (naziva se i dermatitis na rukama ili ekcem na rukama) česta je pojava i pogađa jednu od otprilike dvadeset osoba.U ovom se članku objašnjava koji su simptomi, mogući uzroci i okidači te daju prijedlozi o tome kako njegovati atopičnu kožu.

( 1 -  Britansko dermatološko udruženje, objavljeno u ožujku 2016.) 

 

Kako mogu znati imam li atopijski dermatitis na rukama?

Simptomi mogu varirati od blage suhoće, crvenila i svrbeži do perutavih ruku i ruku izuzetno sklonih svrbežu. U najgorim slučajevima, na koži se mogu pojaviti žuljevi i pukotine koje vlaže ili krvare. Može biti zahvaćen bilo koji dio ruke, a simptomi se razlikuju od osobe do osobe.

ekcem na rukama
Simptomi ekcema na rukama mogu varirati od suhoće do žuljeva i pukotina.

Ako ste vi ili vaše dijete već pogođeni atopijskim dermatitisom na drugim dijelovima tijela, vjerojatno su te dvije pojave povezane. Pročitajte više o tome kako prepoznati simptome atopijskog dermatitisa u člancima Atopijski dermatitis i bebe, Atopijski dermatitis i djeca i Atopijski dermatitis i odrasli.

Iako se ekcem na rukama može pojaviti u djetinjstvu, češće se pojavljuje kod odraslih radno sposobnih osoba. Često zahvaća osobe čije su ruke u dodiru s kemikalijama i drugim nadražujućim sredstvima tijekom obavljanja posla. Kao i kod svih vrsta atopijskog dermatitisa, ekcem na rukama nije prenosiv, ali može izazvati teškoće u svakodnevnom životu i probleme na radnom mjestu. Saznajte više u članku Kako atopijski dermatitis utječe na spavanje i kvalitetu života.

Blaga psorijaza na rukama može izgledati slično kao i ekcem na rukama, pa ako niste sigurni o kojim je simptomima riječ trebali biste se savjetovati s liječnikom radi točne dijagnoze. Saznajte više u članku Psorijaza.

Koji su uzročnici ili okidači ekcema na rukama?

Neke osobe imaju genetsku sklonost prema atopijskom dermatitisu, a o mogućim uzrocima pročitajte u članku Razumjeti atopijski dermatitis. To osnovno stanje čini ih osjetljivijima na vanjske nadražujuće tvari i alergene te je vjerojatnije da će razviti ekcem na rukama.

osoba pere ruke
Često pranje i/ili grube površinske aktivne tvari mogu biti okidači ekcema na rukama.

No, osobe bez osnovnog stanja također mogu razviti ekcem na rukama. Zbog svoje strukture, koža na rukama je već sklonija suhoći od drugih dijelova tijela. Pročitajte zašto u članku Koža na različitim dijelovima tijela. Učestalo pranje (ponekad se naziva i ‘poslom u vlažnim uvjetima’), hladno vrijeme i kemikalije na radnom mjestu mogu oštetiti vanjske slojeve kože te dovesti do isušivanja i pojačati sklonost iritaciji. Ovo stanje naziva se nadražajni kontaktni dermatitis.

 

Drugi oblik kontaktnog dermatitis, poznat pod imenom alergijski kontaktni dermatitis, mnogo je manje raširen i javlja se kad tijelo postane alergično na supstancu nakon redovite izloženosti. Simptomi su slični, kao i liječenje. Česti alergeni uključuju boje za kosu, parfeme, nikal (prisutan u nakitu i satovima), lateks u gumenim rukavicama i neke vrste biljaka.

Kad je koža suha i nadražena, češanje pogoršava simptome. Saznajte kako u članku Razumjeti atopijski dermatitis.

 

Kako njegovati atopičnu kožu na rukama?

ruka
Redovita hidratacija daje atopičnoj koži potrebnu njegu.
prsten na ruci
Nakit može izazvati alergijski kontaktni dermatitis.

Redovita i učinkovita njega kože također će dati potrebnu potporu vašoj koži, produljiti razdoblja između akutnih faza te umiriti kožu kad je najviše sklona iritaciji i svrbeži.

Pranje ruku
Ruke perite u mlakoj vodi (izbjegavajte previsoke ili preniske temperature) i koristite se nježnim sredstvom za pranje ruku bez mirisa ili sredstvom koje je posebno formulirano za redovitu primjenu i/ili atopičnu kožu poput Eucerin ulja za kupanje i tuširanje.

Nastojte izbjegavati antibakterijska sredstva za čišćenje bez vode jer obično sadrže alkohol i otapala koji pogoršavaju simptome i simptome u akutnoj fazi. 
Sušite kožu tapkanjem, a ne trljanjem i nanesite sredstvo za hidrataciju odmah nakon pranja ruku.

Hidratacija ruku
Čuvajte kremu za hidrataciju blizu sudopera i umivaonika kod kuće i na radnom mjestu kako biste se pobrinuli da je upotrijebite svaki puta kad operete ruke i kad god osjetite da vam je koža suha. Eucerin AtopiControl krema za ruke posebno je formulirana kako bi atopičnoj koži dala potrebnu hidrataciju i sadrži likokalkon A (za umirivanje kože i ublažavanje crvenila) te ceramide (za jačanje barijerne funkcije kože).

Tijekom akutne faze, možete se koristiti Eucerin AtopiControl Akut kremom za njegu kao proizvod za dopunsku njegu zajedno s medicinskim tretmanom koji vam je preporučio vaš liječnik. Dopunska njega je medicinski pojam za proizvod koji pojačava dobrobit drugog proizvoda. Iako nije riječ o lijeku i ne služi kao nadomjestak lijeku, Eucerin AtopiControl Akut krema za njegu sadrži mentoksipropandiol (ekstrakt mentola) i dekandiol (antibakterijska aktivna tvar) za koje je dokazano da hlade i umiruju kožu i ublažavaju simptome. Nakon Eucerin AtopiControl Akut kreme za njegu nanesite Eucerin AtopiControl kremu za ruke kako biste povećali koristi.

Pročitajte više u članku Prepoznavanje i kontroliranje simptoma u akutnoj fazi, a za savjete o tome kako njegovati ekcem na rukama kod djece pročitajte članak Atopijski dermatitis i bebe i Atopijski dermatitis i djeca.

Medicinsko liječenje
Steroidi su najčešći odabir kod liječenja, ali blage steroidne kreme i masti (poput  1%-tnog hidrokortizona) ne pomažu uvijek kod simptoma na debeloj koži pa u nekim slučajevima vaš liječnik može preporučiti formulaciju s jačom dozom. Terapija UV zrakama također se ponekad koristi kod liječenja ozbiljnih oblika dermatitisa na rukama.

Kako još mogu njegovati ruke?

Najbolja terapija za ekcem na rukama je nastojati izbjegavati okidač bolesti. Evo nekoliko savjeta koji drugima pomažu:

  • nosite zaštitnu odjeću (npr. rukavice) kako biste izbjegli izloženost
  • nosite pamučne rukavice ispod čvrstih plastičnih ili neoprenskih rukavica za zaštitu kože od trenja i sprječavanje nakupljanja vlage u rukavicama.
  • osušite unutrašnjost gumenih rukavica nakon uporabe i držite pamučne rukavice čistima (redovito ih perite pomoću deterdženta bez mirisa i sapuna ili sapuna za ruke)
  • ograničite količinu nakita koji nosite, uklonite ga navečer i redovito ga čistite.

Ako simptomi potraju, savjetujte se s vašim liječnikom.
Saznajte više o njezi atopične kože na drugim dijelovima tijela u članku Atopijski dermatitis na različitim dijelovima tijela, Atopijski dermatitis na licu, Atopijski dermatitis na očnim kapcima i Atopijski dermatitis na vlasištu.

 

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege