Atopijski dermatitis na očnim kapcima – Uzroci, simptomi i kako najbolje umiriti i njegovati kožu

3 min čitanja
Prikaži više

Atopijski dermatitis – također se naziva i atopijskim ekcemom – je kronična (odnosno ustrajna ili dugotrajna) bolest kože čiji su simptomi suha, pahuljasta koža sklona svrbeži. Može se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, a simptomi mogu izbiti i na licu.
U ovom se članku govori o atopijskom dermatitisu na očnim kapcima i oko njih. Objašnjava se kako prepoznati imate li ga vi ili vaše dijete, razmatraju mogući uzroci i okidači i daju prijedlozi o svakodnevnoj njezi atopične kože te kako je umiriti u akutnim fazama.

Dr. sc. Ružica Jurakić Tončić, dr. med, specijalist dermatovenerologije otkrila nam je kako održati kožu zdravom i izabrati odgovarajuće Eucerin preparate za atopijski dermatitis.

Kako mogu znati imam li atopijski dermatitis oko očiju?

Ako je koža oko vaših očiju suha, crvena i sklona svrbeži, možda imate atopijski dermatitis. Neki ljudi imaju i osjećaj peckanja. 
Ako ste vi ili vaše dijete već pogođeni atopijskim dermatitisom na drugim dijelovima tijela, vjerojatno je da su simptomi oko vaših očiju s tim povezani. Atopijski dermatitis na licu posebno je čest kod beba i djece, ali i mnogi odrasli su njime pogođeni. Saznajte više u člancima Atopijski dermatitis i bebe, Atopijski dermatitis i djeca i Atopijski dermatitis i odrasli.
Ako imate nedoumice u vezi s vašim simptomima, savjetujte se s liječnikom koji će vam moći postaviti dijagnozu i dati savjete.
Ako vi ili vaše dijete niste pogođeni atopijskim dermatitisom, postoji više drugih vrsta dermatitis koje su također česte u području oko očiju, a imaju vrlo slične simptome. To su:

  • seboreični dermatitis (ili seboreični ekcem): ovaj tip dermatitisa, za koji se smatra da ga uzrokuje reakcija na gljivice na površini kože, može zahvatiti rubove očnih kapaka. Koža je crvena sa žutim ljuskicama, ali rijetko sklona svrbežu. Seboreični dermatitis može pogoditi djecu i odrasle, ali kad se pojavi u području oko očiju obično su pogođeni odrasli.
  • kontaktni dermatitis: čest je na rukama i riječ je o crvenom nadražujućem osipu uzrokovanom nečim s čime je vaša koža došla u dodir. Najčešći oblik kontaktnog dermatitisa u području oko očiju uzrokovan je alergijskom reakcijom na lak za nokte kad osobe koje nose lak za nokte protrljaju oči, ali druge vrste šminke također mogu uzrokovati osjetljivost u području oko očiju.

Više o simptomima atopijskog dermatitisa i o tome kako se oni razlikuju na različitim dijelovima tijela pročitajte u člancima Atopijski dermatitis na licu, Atopijski dermatitis na glavi/vlasištu, Atopijski dermatitis na rukama i Atopijski dermatitis na različitim dijelovima tijela.

 

 

Što uzrokuje atopijski dermatitis na očnim kapcima?

crvenilo oko očiju
Atopijski dermatitis oko očiju može biti neugodan i izazvati nelagodu.

Koža oko očiju i na očnim kapcima vrlo je nježna: oko tri puta je tanja nego koža na licu (i oko šest puta tanja od kože na tijelu). Saznajte više u članku Koža na različitim dijelovima tijela. Zbog toga je vrlo sklona isušivanju i iritaciji.

Kad koža u tom području postane isušena i nadražena, češanje vrlo brzo pogoršava simptome jer se koža u području oko očiju lako može oštetiti.

Saznajte više o općenitim uzrocima i okidačima atopijskog dermatitisa u članku Razumjeti atopijski dermatitis.

Kako njegovati atopijski dermatitis na očnim kapcima?

Atopijski dermatitis ima dvije faze pa treba prilagoditi njegu kože fazi u kojoj se ona nalazi:

žena skida šminku oko očiju
Upotrebljavajte nježno sredstvo za skidanje šminke na atopičnim očnim kapcima.

Svakodnevno, u razdobljima između akutnih faza: 
Budući da je koža oko očiju posebno osjetljiva, odaberite nježna sredstva za uklanjanje šminke, sredstva za čišćenje i hidratantne kreme bez mirisa. Nastojte izbjegavati kozmetičke proizvode koji sadrže mirise i konzervanse jer oni mogu nadražiti vašu kožu.
Tijekom akutne faze, kad su na koži izbili simptomi:
Savjetujte se sa svojim liječnikom o tome kako umiriti i njegovati kožu oko očiju tijekom akutne faze. Možda vam prepiše kortizon koji može biti učinkovit za ublažavanje simptoma.
Pročitajte više o mogućim okidačima akutne faze kao i o tome kako umiriti i njegovati atopičnu kožu tijekom akutne faze u članku Prepoznavanje i kontrola simptoma u akutnoj fazi.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.

Potpuna rutina njege