Atopijski dermatitis na dječjem licu – Prepoznavanje i ublažavanje neugodnih simptoma

6 min čitanja
Prikaži više

Između 10-20% djece diljem svijeta pati od atopijskog dermatitisa, kronične ali neprenosive kožne bolesti od koje također pate i odrasli. Ova bolest, ujedno poznata i pod nazivom atopijski ekcem, uključuje tipične simptome poput suhe kože sklone iritaciji kod koje povremeno dolazi do pogoršanja što uzrokuju blag do intenzivan svrbež, upalu i bol. Budući da lijek nije poznat, redovita i dosljedna njega može pomoći u ublažavanju simptoma i produljiti neaktivne faze bolesti.

Znakovi I Simptomi

Što je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis ili atopijski ekcem neugodna je i ponekad bolna dugotrajna kožna bolest koja se često javlja kod djece diljem svijeta, premda uglavnom prevladava u zapadnom svijetu. Dok od ove bolesti pati 2-5% odraslih, 10-20% pacijenata čine djeca i dojenčad. Većina oboljelih (90%) od atopijskog dermatitisa obolijeva prije pete godine, a mnoga djeca prerastu bolest.

U većini slučajeva, atopijski dermatitis ima dvije "faze". Tijekom neaktivne faze, koža je vrlo suha, sklona iritacijama i perutanju te joj je potrebna svakodnevna hidratacija. Aktivne faze (odnosno izbijanje simptoma) bolnije su i potrebno ih je liječiti topikalnim lijekovima kako bi se umirila upaljena koža i ublažio svrbež.

1. Oslabljena barijerna funkcija kože pogoduje prodoru mikroorganizama 2. Aktivacija imunosnih stanica, upala 3. Svrbež

Atopijski dermatitis drugačije izgleda i različito se manifestira kod dojenčadi, djece i odraslih:

 • Kod dojenčadi se simptomi mogu javiti već u 2.-3. mjesecu života. Osip se može pojaviti iznenada te kožu učiniti suhom, perutavom i sklonom svrbežu. U akutnijim fazama, inficirana koža može izlučivati sekret.
 • Kada se bolest kod djece razvije kasnije (između druge godine života i puberteta), javlja se osip s ljuskavim mrljama, a koža svrbi. Koža je obično kvrgava, zadebljana i hrapava.
 • Atopijski dermatitis kod odraslih osoba, karakterizira vrlo suha, perutava koža i stalan svrbež.
Simptomi atopijskog dermatitisa kod dojenčadi pojavljuju se na licu i tjemenu.
Bolešću zahvaćena koža kod dojenčadi i djece često je suha, ljuskava i jako svrbi.

Atopijski dermatitis kod dojenčadi najčešće se pojavljuje na licu i tjemenu, posebice na obrazima te na tijelu (laktovi i koljena).

 

Kod djece kod koje se bolest razvije nakon dojenačke dobi, osip se često počinje javljati na tijelu - na pregibima laktova ili koljena - i često se kod malih pacijenata može vidjeti da se atopijski dermatitis javio na njihovom vratu, ručnim i nožnim zglobovima i/ili pregibima između stražnjice i nogu.

Atopijski dermatitis pogoršava se češanjem jer nokti ostavljaju trag kroz zaštitni sloj kože i izlažu ga bakterijama te uzrokuju upalu. Dojenčad se često pokušava riješiti svrbeža češući se o posteljinu ili tepihe te kod djece svih uzrasta svrbež može postati toliko intenzivan da ne mogu spavati. Kako je ovakvo stanje za dijete vrlo bolno, roditelji se mogu osjećati bespomoćnima u pokušaju da mu pomognu, što s druge strane izaziva psihološki stres. Dobra vijest je da učinkovito liječenje i kvalitetna njega kože može ublažiti većinu neugodnih simptoma.

Attention

Ako niste sigurni da simptomi vašeg djeteta odgovaraju ovoj bolesti, obratite se obiteljskom liječniku, pedijatru ili dermatologu.

Saznajte više u članku o Dječjoj koži

Uzroci I Okidači

Mogući uzroci i okidači za nastanak atopijskog dermatitisa

Dermatolozi su otkrili nekoliko uzročnih čimbenika koji utječu na nastajanje bolesti.

Ako roditelji pate od peludne groznice ili astme, djeca mogu oboljeti od atopijskog dermatitisa.
Mogućnost obolijevanja od atopijskog dermatitisa veća je kod djevojčica nego kod dječaka.

Na primjer:

 • Članovi obitelji imaju atopijski dermatitis, peludnu groznicu i/ili astmu. Poznata je povezanost između atopijskog dermatitisa, peludne groznice  i astme, a dokazano je kako mogućnost da se kod djeteta razvije atopijski dermatitis raste ako jedan ili oba roditelja pate od jednog ili svih navedenih zdravstvenih problema. 
 • Dijete živi u razvijenoj zemlji, vjerojatno u gradu, gdje je zagađenje veće ili živi na području s hladnom klimom. Zanimljivo je kako je mogućnost da mladi Jamajčani koji žive u Londonu obole od atopijskog dermatitisa dvaput veća nego kod djece koja žive na Jamajci
 • Dijete je djevojčica. Žene su nešto sklonije atopijskom dermatitisu od muškaraca.
 • Majka je rodila dijete u kasnijem životnom razdoblju. Djeca majki koje rode u kasnijem reproduktivnom razdoblju podložnija su riziku obolijevanja od atopijskog dermatitisa.

Nakon pojave bolesti, postoji niz razloga zašto može doći do pogoršanja simptoma ili do akutne faze. Oboljele od atopijskog dermatitisa karakterizira manjak prirodnih čimbenika za zadržavanje vlažnosti (NMF) kao što su aminokiseline te poremećaj u metabolizmu epidermalnog sloja lipida. To ujedno objašnjava zašto je njihova koža sklonija isušivanju uz poremećaje u zaštitnoj funkciji.

Probleme često uzrokuje začarani krug atopijskog dermatitisa. On počinje kada dijete krene s češkanjem i tako remeti već ionako krhku barijeru kože.

Na taj se način uzrokuje množenje bakterija Staphylococcus aureus te infekcija kože. Infekcija uzrokuje upalu koja uzrokuje svrbež. Začarani krug počinje iznova.

Određeni tretmani mogu pomoći u suzbijanju začaranog kruga atopijskog dermatitisa.

Čimbenici Koji Na To Utječu

Ostali čimbenici koji utječu na atopijski dermatitis

Smatra se da određena hrana, piće, sastavnice i tkanine uzrokuju ili utječu na atopičnost kože.

Roditelji bi trebali prehrambene proizvode, materijale i tkanine koji izazivaju pojavu simptoma držati podalje od svoje djece.

Među njima su:

 • Materijali kao što su vuna i najlon koji mogu djelovati abrazivno i uzrokovati znojenje.
 • Alergije na hranu, najčešće mliječne i orašaste plodove i školjke (konzultirajte se s liječnikom prije ukidanja bilo kojeg prehrambenog proizvoda iz prehrane svog djeteta).
 • Alergije na kućne grinje, prašinu ili pelud.
 • Sredstva za pranje.
 • Izlaganje djeteta dimu cigareta.

Neke od nuspojava bolesti, poput stresa i nesanice, također mogu pogoršati simptome.

Pročitajte više u članku Čimbenici koji utječu na kožu

Rješenja

Kontroliranje simptoma atopijskog dermatitisa na dječjem licu

Gledati patnju djeteta vrlo je uznemirujuće za roditelje, međutim, iako za atopijski dermatitis nema lijeka, redovito i dosljedno tretiranje simptoma može spriječiti pogoršanje bolesti, umiriti kožu te, ublažavanjem boli i svrbeža, smanjiti emocionalni stres, spriječiti infekcije i zaustaviti zadebljanje kože.

Plan liječenja vjerojatno će uključivati njegu kože, kao i neke promjene u načinu života.

Za faze bez vidljivih simptoma, bitno je svakodnevno korištenje emolijensa.

Emolijensi

Emolijensi ili hidratantni pripravci uključuju losione, kreme, kreme za lice i ulja za kupanje i tuširanje, od kojih svi djeluju u smjeru hidratacije kože, održavanja njezine mekoće i zaštite od nadražujućih tvari. Njihova redovita uporaba ključna je u njezi atopične kože te može produljiti faze bez vidljivih simptoma. Kod djece i dojenčadi s atopijskim dermatitisom na licu, hidratantne kreme za lice potrebno je nanositi najmanje dvaput dnevno.

Redovito korištenje hidratantnih preparata važno je kako bi se produljilo trajanje faza bez vidljivih simptoma.

Sastojci koje često nalazimo u emolijensima uključuju:

 • Omega-6 masne kiseline iz ulja noćurka i ulja sjemenki grožđa koji njeguju i hrane zahvaćenu kožu i obnavljaju njen prirodni zaštitni sloj.
 • Licochalcon A (ekstrakt korijena sladića) - prirodni protuupalni antioksidans koji ublažava crvenilo i smiruje upalu

Aktivna njega

Nakon javljanja akutne faze potrebno je koristiti emolijense i tretmane za aktivnu njegu poput topikalnih krema i sprejeva protiv podražaja na svrbež. Topikalne kreme obično sadržavaju kortikosteroide, primjerice hidrokortizon.

Moguća je uporaba hidrokortizona kako bi se ublažili akutni simptomi atopijskog dermatitisa kod djece. Međutim, dugotrajna uporaba se ne preporučuje, jer hidrokortizon može stanjiti kožu.

Hidrokortizon dokazano brzo i učinkovito djeluje te ublažava svrbež izazvan akutnom fazom bolesti. Međutim, mnogi roditelji nerado ga koriste na dječjoj koži jer dugotrajna uporaba može imati negativne nuspojave. Također, kontinuiranom uporabom gubi učinkovitost te ga nije moguće koristiti na velikim površinama kože.

Njegujuća svojstva Eucerin AtopiControl Akut kreme klinički dokazano poboljšavaju izgled kože tijekom akutne faze. Ovaj preparat za njegu kože pomaže u smanjenju korištenja hidrokortizona tijekom akutne faze. AtopiControl Akut krema nije lijek i ne služi kao nadomjestak bilo kojem lijeku.

Eucerin AtopiControl sprej protiv podražaja na svrbež pruža trenutno olakšanje, pogodan je za djecu (od tri godine nadalje) i odrasle. Može se koristiti i kao dopunska njega uz Eucerin AtopiControl Akut kremu što je korisno kod izbijanja simptoma.

Dodatni savjeti za roditelje djece s atopijskim dermatitisom na licu

Preporučuje se da dječje noktiće održavate kratkima radi sprječavanja snažnog češanja.

 • Za pranje koristite toplu umjesto vruće vode.
 • Tapkanjem osušite kožu i odmah nanesite emolijens.
 • Emolijentni preparat nanesite najmanje dvaput dnevno.
 • Održavajte noktiće kratkima tako da dijete ne može češati i oštetiti kožu.
 • Stavite djetetu pamučne rukavice tijekom noći kako bi se spriječilo češanje dok spava.
 • U sobi održavajte niže temperature i nisku razinu vlage.
 • Dobra je ideja djetetu dati lutku koju može počešati jer se na taj način smanjuje potreba za češanjem vlastite kože.

Vrijednosti našeg brenda

Pioniri u njezi kože

Pružamo holistički dermo-kozmetički pristup kako bismo zaštitili vašu kožu, održali ju zdravom i sjajnom.

Preporuke dermatologa

Surađujemo s vodećim partnerima - dermatolozima i ljekarnicima diljem svijeta na stvaranju inovativnih i učinkovitih preparata za njegu kože kojima mogu vjerovati i preporučiti.

Posvećenost inovacijama

Više od 100 godina, posvetili smo se istraživanju i inovacijama na području znanosti o koži. Vjerujemo u stvaranje aktivnih sastojaka i umirujućih formula s visokom podnošljivošću koje vam pomažu da kvalitetnije živite svoj život iz dana u dan.