Djeca se igraju u pijesku

Što je sunčeva svjetlost i kako ona utječe na kožu?


Sva energija dolazi od sunca i ono nam donosi mnoge prednosti, od održavanja fotosintetskog života do poticanja stvaranja vitamina D kod ljudi.  Međutim, kao i kod većine bioloških procesa, postoji ravnoteža; izlaganje suncu je dobro, ali u granicama, a previše izlaganja suncu može biti štetno, posebice za kožu.

Što je sunčeva svjetlost?

Sunčeva svjetlost sastoji se od spektra zraka različitih valnih duljina. Vidljiva svjetlost ima valnu duljinu od 400 do 700 nm, dok nevidljivo ultraljubičasto (UV) zračenje ima kraću valnu duljinu (280-400 nm), a nevidljivo infracrveno zračenje ima dulju valnu duljinu (700 nm - 1 mm). Dulje valne duljine, vidljiva i infracrvena svjetlost, mogu prodrijeti dublje u kožu, a ipak je manje vjerojatno da će izazvati štetu.


UV zračenje kratke valne duljine koje djeluje na kožne stanice stvara vrlo reaktivne slobodne radikale.

Ti prekomjerni slobodni radikali (molekule kisika) uzrokuju oštećenje stanica. Što više štete uzrokuju, to su veće šanse za stvaranje bora, razvoj kroničnih bolesti i drugih bolesti, uključujući rak kože. 

Oksidativni stres uzrokovan je neravnotežom između stvaranja slobodnih radikala i sposobnosti tijela da ih neutralizira pomoću antioksidansa.  Budući da UV svjetlost ima kratku valnu duljinu, može prodrijeti samo kroz rožnati sloj, epidermis i dermis (gornji slojevi), a ne i kroz hipodermis (donji sloj), no ipak je u stanju izazvati niz komplikacija unutar tih tkiva. 

Pročitajte više o strukturi kože

UV zračenje dolazi u tri oblika, ultraljubičasto A (UVA), ultraljubičasto B (UVB) i ultraljubičasto C (UVC)

  • UVB daje vašoj koži energiju koja je potrebna za stvaranje vitamina D, ali je također odgovorno za sunčane opekline i neposredno oštećenje DNK. 
  • UVA također doprinosi oštećenju kože, posebice prijevremenom starenju. 
  • UVC ne dopire do kože jer ga blokira Zemljina atmosfera.
Prikaz UV zračenja
Prodiranje sunčeva elektromagnetskog spektra u kožu.
Žena štiti oči od sunca.
Preporučuje se zaštita od sunca - UVA i UVB zrake mogu oštetiti kožu.

Količina UV zračenja s kojom koža dođe u kontakt ovisi o mnogim čimbenicima poput doba dana, sezone, visinskog i geografskog položaja. Za vrijeme intenzivnog UV zračenja, primjerice tijekom podneva na vrući ljetni dan, poželjno je da nosite zaštitnu odjeću i kremu za sunčanje kad izlazite van.

Prikaz čimbenika koji utječu na izlaganje UV zračenju

Kako sunčeva svjetlost utječe na kožu

Sunčeva svjetlost, posebice UVA i UVB zrake, može izazvati sunčeve opekline, prijevremeno starenje kože, oštećenje očiju, oslabljen imunološki sustav, fotoalergijske i fototoksične reakcije pa čak i rak kože. Liječnici i dermatolozi sve više upozoravaju na jaku povezanost između učestalosti raka kože i stupnja oštećenja DNK, podsjećajući nas na to da je upravo izlaganje suncu uzrok više od 90% slučajeva raka kože. Opće je poznato da je najbolje liječenje prevencija pomoću zaštite od sunca. 
Saznajte više o zaštiti od izlaganja suncu.

Grafički prikaz zaštite od sunca i oporavka DNK

Većinu učinaka sunca na koži uzrokuju UVB i UVA zrake. Niže navedena tablica prikazuje pojedinosti o svojstvima i učincima ovih dviju vrsta UV zračenja na našoj koži.

Svojstva UV zraka

Svojstva UVA zraka

Svojstva UVB zraka

UVA zrake stalno su prisutne tijekom cijelog dana. One aktiviraju pigment melanin koji je već prisutan u gornjim stanicama kože i stvaraju kratkoročnu preplanulost. 

UVA zrake mogu gotovo nesmetano proći kroz slojeve oblaka i smoga. 

UVA zrake mogu čak proći kroza staklo i prozore.

Kada UVA zrake prodiru duboko u donji sloj kože (dermis), one igraju veću ulogu u dugoročnom oštećenju od sunca, a manje u akutnom oštećenju. 

Neizravni učinci na DNK posredovani stvaranjem slobodnih radikala  
  • Genetske mutacije (melanom)  

Fotoosjetljivost uzrokovana lijekovima

UVB zrake variraju tijekom dana, te su najjače u podne.One potiču stvaranje novog melanina, odgovornog za dugotrajniju preplanulost, i potiču stanice na stvaranje debljeg epidermisa.

Mogu stvoriti opekline i oštećenja kože osobito tijekom ljetnih mjeseci i na velikim visinama.

Ne prodiru toliko duboko, ali stvaraju slobodne radikale na svim razinama epidermisa.

Utječu na DNK više od UVA zraka, te su glavni uzrok oštećenja DNK. 

UVB zrake mogu doprijeti do najdubljih slojeva stanica epidermisa i glavni su uzrok akutnog oštećenja od sunca.  
  • Opekline od sunca  
  • Izravna oštećenja DNK i rak kože (nemelanomski rak kože)  
  • Oštećenja očiju i mrežnice  

Fotoosjetljivost uzrokovana lijekovima

Zaštita kože od UVA i UVB zraka

I UVA i UVB zrake štetno utječu na kožu, ali intenzitet UVA zraka prilično je konstantan tijekom dana, dok intenzitet UVB zraka varira. Sustav rangiranja faktora zaštite od sunca (SPF) za kreme za sunčanje, temelji se na razini UVB zaštite koju proizvod nudi. Međutim, proizvodi koji sadrže simbol UVA zaštite moraju osigurati minimalnu razinu zaštite od UVA zraka. Omjer bi trebao biti 1:3 za UVA:UVB zaštitu.
Stoga je važno da svaki dan doznate intenzitet UV zračenja u vašem području i primijenite odgovarajuću razinu UV zaštite.
Europsko udruženje za kozmetičku industriju (bivša Colipa) također je postavilo standarde UV zaštite za kreme za sunčanje. Međunarodni standard ISO 24444-2010 pouzdana je metoda ispitivanja učinkovitosti UV zaštite krema za sunčanje te je u skladu s Europskom komisijom.

Fototipi kože i faktor zaštite od sunca

Morate odabrati optimalnu zaštitu od sunca zbog osjetljivosti pojedinog tipa kože (pigmentacije kože) na sunce i intenziteta zračenja. 
Faktor zaštite od sunca (SPF) pomnožen s prirodnom zaštitom kože u minutama prikazuje maksimalnu duljinu izlaganja suncu bez opasnosti od oštećenja kože uzrokovanog UV zrakama.

Infografika jačine sunca

Dječja koža je tanja i vrlo je osjetljiva na sunce. Kod takve je kože neophodan vrlo visoki faktor zaštite od sunca kako bi se spriječilo oštećenje kože uzrokovano UV zrakama. 
Opširnije o dječjoj koži i suncu.

Ako niste sigurni koji faktor zaštite od sunca pristaje vašem tipu kože ili stanju, saznajte pomoću kožnog testa ili pitajte dermatologa.

Prikaz o potrebnoj količini zaštite od sunca za tijelo
Prikaz o potrebnoj učestalosti nanošenja kreme za sunčanje

Pozitivni učinci sunca

Poznato je da sunčeva svjetlost može podići raspoloženje, iako nije u potpunosti razjašnjen točan proces iza toga. Ono što je dobro istraženo jest činjenica da nedostatak izlaganja sunčevoj svjetlosti može dovesti do manjka vitamina D i do sezonskog afektivnog poremećaja (SAP), koji su možda povezani.


Podizanje raspoloženja (sprečavanje sezonskog afektivnog poremećaja (SAP)
Istraživanja su pokazala da na brzinu proizvodnje serotonina u mozgu izravno utječe količina sunčeve svjetlosti kojoj je tijelo izloženo taj dan.  Razina serotonina veća je tijekom vedrih dana nego tijekom tmurnih ili oblačnih dana. Serotonin je snažna kemijska tvar u mozgu koja upravlja raspoloženjem i povezana je s osjećajem sreće.

Isto tako, ljudi koji su u manjoj mjeri izloženi suncu, obično tijekom zimskih mjeseci na sjevernoj hemisferi, oni osjete simptome depresije, poteškoće s koncentracijom, manju razinu energije ili umor i prekomjernu potrebu za snom. Zajedno su ovi simptomi klasificirani kao sezonski afektivni poremećaj, ili SAP. Točan uzrok SAP-a nije poznat, ali je poznato da je on posljedica nedostatka izlaganja suncu. Postoji teorija da je uzrok tome smanjena proizvodnja vitamina D, no to još nije dokazano.

Obitelj šeće po plaži
Odgovarajuće razine izlaganja UVB zrakama potrebne su zbog mnogih vitalnih procesa u tijelu.
Žena u stavu razmišljanja
Na serotonin, koji se stvara u mozgu, izravno utječe količina sunčeve svjetlosti kojoj je tijelo izloženo taj dan.

Vitamin D  
Vitamin D neophodan je za mnoge vitalne procese u našem tijelu i čuva, između ostalog, naše kosti zdravima te smanjuje opasnost od depresije. 

Saznajte više o ovoj važnoj tvari, vitaminu D.

Negativni učinci sunca na kožu

Postoje brojne štetne komplikacije koje mogu biti uzrokovane prekomjernim izlaganjem suncu. Slijedi kratki opis najčešćih komplikacija - od sunčanih opeklina do raka kože.

Opekline od sunca

Opekline od sunca najčešći su oblik oštećenja uzrokovanih suncem i uglavnom su uzrokovane UVB zrakama.  Odlikuju se crvenom, bolnom kožom s plikovima. Ovi simptomi ne moraju se pojaviti odmah, a može biti potrebno i do pet sati da se pojave. Opekline od sunca mogu se spriječiti svakodnevnom primjenom krema za sunčanje i smanjenjem izloženosti suncu u vremenu kada su UV zrake najjače (između 10:00 i 16:00). Liječenje opeklina od sunca temelji se na hlađenju kože kako bi se ublažili bolovi i upala. To uključuje stavljanje hladnih obloga na zahvaćena područja, i korištenje proizvoda 'nakon sunčanja' koji hlade i umiruju kožu. 
Doznajte više o Eucerinovim proizvodima nakon sunčanja.

Nedostaje
Opekline karakterizira crvena, bolna koža s plikovima.

Kod teških slučajeva opeklina od sunca odmah se posavjetujte s liječnikom. Također biste trebali posjetiti liječnika ako imate opekline od sunca i osjećate se slabo, dehidrirano ili imate jake plikove, ili ako opekline od sunca dobije dijete ili beba.

Alergije na sunce

Polimorfna erupcija svjetlost (PLE) najčešći je oblik alergije na sunce i dijagnosticira se u oko 90% svih oboljelih od alergije na sunce.  Njezina učestalost u zapadnoj Europi i SAD-u iznosi oko 20%. Alergije na sunce pokreće oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima iz UVA zraka i, u manjoj mjeri, UVB zraka 

Acne aestivalis (Mallorca akne) aktiviraju se kada se UV zračenje spoji s određenim sastojcima u kozmetičkim proizvodima s lokalnom primjenom ili kremama za sunčanje, poput emulgatora, što uzrokuje iritaciju i upalu lojnih folikula.  Acne aestivalis utječe na oko 1-2% stanovništva, a najviše su pogođene mlade i sredovječne žene (25-40 godina). Simptomi su vrlo slični simptomima PLE, i često ih je teško razlikovati.

Simptomi PLE
Simptomi PLE se ponavljaju i pojavljuju se jedan ili dva dana nakon izlaganja UV zrakama.
Simptomi Mallorca akni
Mallorca akne uzrokovane su kombinacijom izloženosti suncu i određenih kozmetičkih proizvoda.

Fotoosjetljivost uzrokovana lijekovima

Fototoksične i fotoalergijske reakcije mogu se razviti kada lijek, koji obično ne uzrokuje osjetljivost, prolazi kroz fotoaktivaciju kada je u interakciji s UV zračenjem koje ulazi u kožu, i uzrokuje kožne manifestacije. 
Reakcije fotoosjetljivosti mogu nastati zbog djelovanja oralnih (sustavnih) lijekova te lijekova i kozmetičkih proizvoda s lokalnom primjenom. 

Neki protuupalni lijekovi ili lijekovi protiv bolova, poput ibuprofena, mogu uzrokovati fotoosjetljivost. Među druge uobičajeno korištene fotoaktivne lijekove spadaju antibiotici, nesteroidni protuupalni lijekovi, diuretici, statini, retinoidi i sredstva protiv gljivica. Stoga je važno da imate to na umu prilikom odabira krema, losiona ili krema za sunčanje.
Saznajte više o fotoosjetljivosti uzrokovanoj lijekovima.

Žena uzima pilulu
Fotoalergijske reakcije mogu se razviti kada dođe do interakcije lijeka sa sunčevim zrakama.

Ako niste sigurni može li lijek koji koristite uzrokovati fotoosjetljivost, ili tražite opće informacije o tome koji lijekovi mogu uzrokovati fotoosjetljivost, obratite se ljekarniku ili dermatologu.

Prijevremeno starenje kože  
Većina slučajeva prijevremenog starenja uzrokovana je izlaganjem suncu.  Među reakcijama spadaju pjege, staračke pjege (poznate i kao "jetrene pjege"), popucale kapilare na licu, gruba i debela koža, fine bore koje nestaju kada se rastegnu, neujednačen ten, opuštena koža i aktinična keratoza, i sve su uzrokovane izlaganjem suncu.

Lice starije žene.
Izlaganje suncu može potaknuti prijevremeno starenje, koje se može manifestirati u obliku finih bora i debele kože.

Rak kože 
Rak kože će se vjerojatnije pojaviti na koži koja je češće izložena suncu, tako da je koža lica u opasnosti.  Budući da je aktinična keratoza prekancerozna lezija, neke keratoze mogu se razviti u rak.

Aktinična keratoza manifestira se u obliku suhih mrlja na koži koje se ljušte, a uzrokovane su oštećenjem zbog godina izloženosti suncu.  Mrlje su ružičaste, crvene ili smeđe, a variraju u širini od 0,5 do 3 cm i najčešće se nalaze na licu (pogotovo na usnama, nosu i čelu), vratu, podlakticama i stražnjem dijelu ruke i (kod muškaraca) na rubovima ušiju i ćelavom vlasištu te (kod žena) na nogama ispod koljena.

Rak bazalnih stanica kože pojavljuje se kao mala, sporo rastuća, sjajna, ružičasta ili crvena kvržica.  Ako se ne liječi, često kvržice postanu hrapave, krvare ili se razviju u čir. Najčešće se nalaze na licu, vlasištu, ušima, rukama, ramenima i leđima. Karcinom pločastih stanica kože obično se pojavljuje u obliku ružičastih kvržica. One mogu imati tvrdu ili ljuskavu kožu na površini i najčešće se nalaze na licu, vratu, usnama, ušima, šakama, ramenima, rukama i nogama. Mogu lako krvariti i razviti se u čir. 

Melanom je najozbiljniji tip raka.  Često je prvi znak pojava novog madeža ili promjene u izgledu postojećeg madeža. Melanomi su najčešće nepravilnog oblika, višebojni i veći od 6 mm. Oni se mogu nalaziti bilo gdje na tijelu, ali najčešća su mjesta leđa, noge, ruke i lice.
Žena gleda leziju na svojem lijevom ramenu.
Oštećenje zbog godina izloženosti suncu uzrokuje rak kože. Preporučuje se odgovarajuća zaštita kože.
Dermatolog provjerava kožu.
Potrebno je ići na redovite dermatološke preglede - svaku promjenu na koži trebate odmah prijaviti liječniku.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi bilo kakvih simptoma oštećenja od sunca, preporučujemo vam da konzultirate svog liječnika ili dermatologa.

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

Newsletter