Koja je idealna rutina njege za kožu sklonu aknama i koje preparate trebam koristiti?

Redovita i temeljita rutina njege koja će vam pomoći vratiti kontrolu nad vašom problematičnom kožom.

"Osobe koje se ne umivaju dobivaju prištiće". Sigurno ste već čuli ovu tvrdnju, ali ona nije najtočnija. Akne su primarno uzrokovane hormonima. Saznajte više u članku "Akne i hormoni". Savjesna dnevna rutina čišćenja i njege s proizvodima posebno formuliranim za njegu problematične kože, pomoći će smanjenju prištića i smanjiti nastanak nepravilnosti kože. Ovaj članak objašnjava na što biste trebali pripaziti kod izbora proizvoda za njegu problematične kože. Predlaže rutinu njege koja će odgovarati vašoj koži ovisno o tome jeste li pod medicinskim tretmanom za smanjenje simptoma akni. Također možete saznati druge korake koje možete poduzeti kako biste pomogli svojoj problematičnoj koži.

Zašto vam je potrebna posebna rutina njege?

Ako je vaša koža problematična ili sklona aknama imat će isključivo benefit od svakodnevno uspostavljene rutine čišćenja i njege. Upotreba proizvoda isključivo namijenjenih potrebama vaše kože. Kako biste odabrali odgovarajuće preparate, dobro je imati više informacija zašto dolazi do nepravilnosti na koži. Postoje mnogi kompleksni i povezani faktori odgovorni za njihovo nastajanje - upale, seboreja, hiperkeratoza i rast bakterija - više o svakom od faktora možete pročitati u "Općenito o aknama/razvoj akni". Najprikladniji preparati za njegu problematične kože će utjecati na sve navedene faktore kako bi se smanjile eventualne nepravilnosti na koži.

How blemishes and acne develop
Razvoj nepravilnosti na koži.

Ako je vaša koža problematična ili sklona aknama imat će koristi od svakodnevne rutine njege i zbog preparata posebno namjenjenih njenim potrebama. Obratite pažnju na sljedeća svojstva na deklaracijama:     

Bez sapuna                                                                                                                                                                       

Zdrava koža ima blago kiseli pH. Problematična koža je nešto više lužnata, a s obzirom na to da sapuni imaju lužati pH, upotrebom sapuna se narušava prirodna ravnoteža kože te koža postaje sklonija infekcijama.                                                                                                             

Nekomedogeno   

Nekomedogeni preparati sadrže sastojke koji ne začepljuju pore (začepljene pore poznate su pod nazivom komedoni). Začepljene pore vode nastanku mitesera, bijelih komedona i prištića.                                         

Ne-masti kožu 

Problematična koža već izlučuje prevelike količine sebuma i zato izbjegavajte preparate koji dodatno maste kožu.

Acne cream and acne care products should be suitable for your skin
Ako je vaša koža problematična, koristite proizvode koji su dokazano nekomedogeni.

Komedolitični                                                                                                                                                   

Komedolitični preparati pomažu smanjenju crnih i bijelih komedona i čišćenju začepljenih pora.                                                                           

Keratolitični                                                                                                                                 

Keratolitički preparati potiču razgradnju čepova koji se stvaraju u porama i potiču prirodan proces ljuštenja mrtvih stanica kože.                         

Blago kiseli ph                                                                                                                             

Problematična koža je blago alkalna, za razliku od normalne kože koja ima blago kiseli pH. Preparati za problematičnu kožu su blago kiseli i pmažu vratiti koži optimalan pH.                                                                                   

Sve proizvodi iz Eucerin DERMOPURE linije njege su posebno formulirani za problematičnu i aknama sklonu kožu. U Eucerin anti-age linijama te liniji za zaštitu od sunca se također nalaze proizvodi koji su nekomedogeni i ne maste kožu te su idelani za masnu kožu.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Sastojci koji pomažu ublažiti i spriječiti nepravilnosti

Sredstva za piling

Najčešća sredstva za piling mrtvih stanica kože u preparatima za njegu kože su AHA kiseline (Alpha Hydroxy Acids) koje su poznate pod nazivom voćne kiseline. U Eucerin  DERMOPURE obnavljajućoj kremi, koja se koristi isključivo kao njega za noć,  koristimo kombinaciju glikolne kiseline (AHA), salicilne kiseline (Beta Hydroxy acid ili BHA) i glukonolaktoma (PHA ili Polyhydroxy acid). Ovaj inovativni i efikasni 10% Hidroksi kompleks otvara pore, potiče ljuštenje mrtvih stanica kože i potiče obnavljanje kože.

Apply acne cream after thorough cleansing
Dobro očišćena koža je nužna za upijanje aktivnih sastojaka iz preparata za njegu lica.

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je efikasna u borbi protiv začepljenih pora i rasta bakterija. To je Beta hidroksi kiselina koja djeluje keratolitički (ukljanja mrtve stanice kože i omekšava kožu kako bi se spriječilo začepljenje pora). Salicilna kiselina smanjuje nepravilnosti i sprečava potrebu novih. Glavni je sastojak velikog broja Eucerin DERMOPURE linije njege.                  

Sastojci koji reguliraju proizvodnju sebuma

Obratite pažnju na sastojke koji mogu regulirati proizvodnju sebuma. Sastojci kao što je L-Carnitine pomaže stanicama kože apsorbirati masne kiseline koje se u mitohondrijima pretvaraju u energiju. Ovaj proces smanjuje količinu masnih kiselina preostalu za stvaranje sebuma i na taj način kontrolira proizvodnju sebuma. Matirajuće čestice, kad se dodaju formuli, također mogu upiti višak sebuma na koži. L-Carnitine i matirajuće čestice su dio tehnologije za regulaciju sebuma koja se koristi u Eucerin DERMOPURE njezi, matirajući fluid

Licochalcone A

Licochalcon A snažan je protuupalni sastojak s antioksidativnim svojstvima koji se dobiva iz korijena kineskog sladića. Licochalcon A u kratkom roku smanjuje crvenilo te njeguje upaljenu kožu i ključni je sastojak Eucerin DERMOPURE obnavljajuće kreme, Eucerin DERMOPURE dopunske umirujuće kreme i Eucerin DERMOPURE matirajućeg fluida.    

Blagi surfaktanti

Čišćenje je važan korak njege problematične kože, no agresivna sredstva za čišćenje mogu oštetiti prirodnu zaštitnu barijeru kože i pogoršati simptome. Potražite blage preparate za čišćenje koji ne sadrže sapune kao što su amfoterični surfaktanti i APG kompleks koji se koriste u Eucerin DERMOPURE liniji njege.   

SymSitive*

SymSitive*  regulira osjetljivost izrazito reaktivnih živčanih vlakana odgovornih za osjećaje peckanja, svrbeža i zatezanja, prisutnih kod izrazito osjetljive kože lica. Ne samo da umiruje preosjetljivost, već povećava podnošljivost kože i pomaže ojačati otpornost kože na razne faktore stresa. Ključni je sastojak u Eucerin DERMOPURE dopunskoj umirujućoj kremi                                             

* = zašt. robna marka Symrise AG, Njemačka          

Ceramidi

Ceramidi nastaju u koži i stvaraju prirodnu zaštitnu barijeru koja sprječava gubitak vlažnosti uslijed isparavanja te blokira alergene koji mogu uzrokovati upalu i svrbež.  Eucerin koristi sintetički proizvedenu, biološki identična molekulu koja pospješuje oporavak i regeneraciju prirodne zaštitne barijere kože i zadržavanje vlažnosti te sprječava suhoću i nadražaj.

Mliječna kiselina

Mliječna kiselina (poznata i pod nazivom laktat) dio je prirodnih čimbenika zadržavanja vlage (NMF) te ključan sastojak kiselog zaštitnog omotača kože koji regulira pH vrijednost kože. Apsorbira i zadržava vlagu u najudubljim slojevima kože. Koža je nakon uporabe hidrirana. Također je i komedolitični sastojak kreme.  

Idealna njega kože za masnu i aknama sklonu kožu

1. The first step in an acne skincare routine: cleansing

Čišćenje                                                                                                                                                                       

Efikasno čišćenje preparatima koji su posebno namjenjeni problematičnoj koži je ključan korak u prevenciji nepravilnosti. Preporučujemo čišćenje kože dva puta na dan. Ujutro kako biste odstranili višak sebuma i mrtve stanice kože koji se stvaraju noću, te navečer kako biste uklonili dnevne prljavštine i tragove šminke prije odlaska na spavanje. Preporučamo vam da koristite mlaku vodu (prevruća voda može dodatno nadražiti kožu) i da birate preparate posebno namijenjene problematičnoj koži kao što je Eucerin DERMOPURE gel za čišćenje lica.                                                                             

 Istraživanje * je pokazalo da koža nakon tretiranja Eucerin DERMOPURE gel za čišćenje može apsorbirati do 9% više aktivnih sastojaka (npr.L-Carnitine i dekandiol) što pruža dodatne pogodnosti za kožu.                                                                                                                                     

Ako vam je potrebno brzo i jednostavno rješenje za čišćenje kože ili dodatno sredstvo za skidanje šminke, isprobajte micelarnu otopinu kao što je Eucerin DERMOPURE micelarna otopina.

 Za vašu kožu je od velike koristi tjedno korištenje pilinga kako bi se otvorile začepljene pore i pročistila površina kože, te uklonile mrtve stanice sa površine kože. Isprobajte Eucerin DERMOPURE piling za čišćenje lica. Ne preporuča se korištenje pilinga u kombinaciji s medicinskim tretmanima simptoma akni kao što su Isotretinoin, Benzoil Peroksid i antibiotici jer može dodatno pojačati osjetljivost kože.                               

*1 Prikladno čišćenje kože povećava epidermalnu biodostupnost aktivnih tvari kao što su dekandiol i licocalkon A.                   

 

 

2. The second step in an acne skincare routine: toning

Osvježavajući losion za lice je posebno formuliran kako bi dodatno očistio i osvježio problematičnu kožu i pripremio je za daljnju njegu. Toniranje s preparatom kao što je Eucerin DERMOPURE osvježavajući losion neka bude posljednja faza rutine čišćenja. Ne preporučamo uporabu tonika i losiona na bazi alkohola ako upotrebljavate medicinski tretman za smanjenje simptoma akni. Želite li osvježiti lice, isprobajte Eucerin DERMOPURE micelarnu otopinu koja ne sadrži alkohol.

3.  The third step in an acne skincare routine: care

Problematičnoj koži je potrebno vlaženje, hidratacija kako bi se pojačala otpornost prirodne zaštiten barijere, no potreban vam je proizvod koji ne masni kožu.  Ako su nepravilnosti na koži blago ili umjereno izražene i ne korstite medicinske tretmane za liječenje simptoma akni, isprobajte njegujuću i matirajuću hidratantni preparat kao što je Eucerin DERMOPURE Matirajući fluid. Za čišću i zaglađenu kožu u vašu rutinu njege za noć dodajte DERMOPURE obnavljajuću kremu.

Ukoliko koristite medicinsku terapiju ne preporuča se korištenje pilinga.  Vaša će koža možda osjetiti negativne efekte medicinske terapije,kao što su suhoća i zatezaje,da bi ublažili simptome isprobajte Eucerin DERMOPURE dopunsku umirujuću kremu.

 

 

 

4.  The next step in your morning acne skincare routine: sun protection

Zaštita od sunca je važan korak u vašoj jutarnjoj rutini njege. Nepravilnosti na koži mogu uzrokovati probleme s pigmentacijom u slučaju pretjeranog izlaganja suncu, a medicinski tretmani za liječenje simptoma akni mogu povećati osjetljivot kože na UV zrake. Eucerin Oil Control dry Touch SPF 30 i SPF 50+ nude koži potrebnu zaštitu od sunca, a nanose se prije šminke ili kao podloga za šminku. Ako nanosite sredstvo za zaštitu od sunca nakon topikalnog tretmana kože, pričekajte pet minuta kako bi se tretman do kraja upio. Saznajte više o aknama i zaštiti od sunca.          

5. The final step in your morning acne skincare routine: cover-up and make-up.

Koristite samo preparate koji su posebno formulirani za problematičnu kožu i dokazano nekomedogeni. prekirvanje s Eucerin DERMOPURE obojanim stikom za prikrivanje nepravilnosti istovremeno djelujete na nepravilnosti. Nemojte zaboraviti ukloniti sve tragove šminke prije odlaska na počinak. Saznajte više u članku "Šminka i problematična koža".

Što još možete učiniti za vašu problematičnu kožu?

Ne dirajte prištiće                                                                                                                                     

Pokušajte ne dirati lice rukama i istiskivati prištiće jer na taj način dodatno širite bakterije i pogoršavate nepravilnosti na koži.                                         

Pripazite s brijanjem   

Pripazite kod suhog ili mokrog brijanja kako ne bi bilo pregrubo.                                                                                                               

Para

Kućna sauna za lice i sauna može pomoći otvaranju začepljenih pora.                                                                                                                                       

Acne skin care routine
Savjesna dnevna rutina čišćenja i njege je vrlo važna u borbi protiv nepravilnosti na koži.

Svedite bakterije na minimum                                                                                 

Redovito čistite mobitel i perite jastučnice i mjenjajte svoje ručnike kako biste smanjili broj bakterija                                                      

Pazite na svoje zdravlje                                                                                                         

Vježba, dovoljno sna i zdrava, uravnotežena prehrana će vam pomoći održati zdravlje, svesti stres na minimum (koji potiče hormone i pogoršava akne) i poboljšati zdravlje i elastičnost kože. Pokušajte prestati pušiti. Saznajte više u člancim "Akne i prehrana" i "Akne i stres"                   

 

 

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije