Malo sunca dobro je za vaš duh i vašu kožu. Dok će neki ljudi smatrati da je solarij dobar za akne, znanstvenici se danas slažu da previše sunca nije dobro ni za jedan tip kože - uključujući i kožu sklonu aknama.

Članak istražuje kako pretjerano izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može potaknuti uzroke i okidače za nastanak akni i pogoršati stanje kože. Objašnjava se kako istovremeno uživati u suncu i njegovati kožu sklonu aknama, čak i ako ste podvrgnuti medicinskom liječenju simptoma akni.

 

Koža i sunce

Pozitivni učinci sunca

Umjereno izlaganje suncu dobro je za naša tijela i naše umove. Sunce je važan izvor vitamina D koji je neophodan u mnogim životnim procesima kao npr. za razvoj zdravih kostiju. Saznajte više u članku Kako UVA, UVB i HEV svjetlosne zrake utječu na kožu.

Sunčeve zrake utječu na naše dobro raspoloženje. Na sposobnost našeg tijela da proizvodi serotonin (često nazivan "sretnim hormonom") izravno utječe sunčeva svjetlost i istraživanja dokazuju da manjak sunčeve svjetlosti može dovesti do 
sezonskog afektivnog poremećaja (ili SAP) koji se očituje depresijom.

Sun for acne: lifts our mood and reduces stress
Sunčeve zrake mogu utjecati na naše dobro raspoloženje i smanjiti stres.

Topla temperatura također potiču cirkulaciju i povećavaju znojenje, a znojenje može pomoći da površina kože izluči višak sebuma i pročisti pore. 

Neke osobe s kožom sklonom aknama kazuju da im se stanje kože poboljšava nakon izlaganja suncu. Živjeti s aknama može biti stresno, ali ako se nakon malo sunca bolje osjećate, onda je to dobra stvar za vas.  Pročitajte više o psihološkom utjecaju akna na život

Negativni učinci sunca

Međusobno se razlikujemo, kao i naša koža, a što je dobro za nekoga, nije nužno da će odgovarati i nama. Za svaku osobu pogođenu aknama koja kaže da sunce pozitivno utječe na stanje akni, pronaći ćete osobu koja tvrdi da je stanje akne lošije u toplijim mjesecima. Postoji niz mogućih razloga: 

- Sunce isušuje kožu i masnoj koži (prekomjerna proizvodnja sebuma karakteristika je aknama sklone kože) je potrebna hidratacija. Kada prekomjerno izlaganje suncu isuši kožu, žlijezde lojnice (proizvode sebum koji daje koži potrebnu masnoću) stvaraju višak sebuma − poznat kao seboreja − i upravo to je jedna od prvih faza u nastanku akni. 

- Još jedan rezultat isušivanja kože je keratoza i orožnjavanje kože. To podrazumijeva da površina kože otvrdne što sprječava sebum da otječe iz pora i ometa prirodni proces kojim se mrtve stanice ljušte. Tako nastaju komedoni. 

- Proizvodnja znoja na koži i licu se povećava kada je toplije vrijeme što stvara pogodno okruženje za nastanak Propinobacterium acnes - glavnog uzročnika nastanaka akne - koji može napredovati i širiti se.

The sun can have a negative influence on acne-prone skin
Promjene u pigmentaciji su očiti znak za kožu oštećenu suncem.

Pročitajte više o ovim procesima koji su prisutni u nastanku akni u članku  nastanak akni.

- Sunčeva svjetlost može potaknuti nastanak posebnu vrstu akni poznate kao Acne Aestivalis (ili poznatije kao Mallorca Acne). To se događa kada UVA zrake, u dodiru s kemikalijama u određenim proizvodima za njegu kože i za zaštitu od sunca, izazivaju alergijsku reakciju. Acne Aestivalis najčešće pogađaju žene između 25 i 40, od kojih su mnoge imale akne u pubertetu, a više pročitajte u članku različite vrste akni

- Prekomjerno izlaganje suncu i/ili neodgovarajuća zaštita od sunca također može izazvati pigmentacijske probleme, a osobe s  aknama su posebno sklone pojavi hiperpigmentacija. Pročitajte više u Akne i hiperpigmentacija.

- I, kao što svi već znamo, sunce predstavlja i druge rizike za sve tipove kože - ne samo za kožu sklonu aknama. To uključuje opekline od sunca (i naposljetku rak kože), alergije od sunca (kao polimorfna erupcija svjetlosti ili PLE) i prijevremeno starenje1. Saznajte više u članku  Kako UVA, UVB i HEV svjetlosne zrake utječu na kožu.

Zaštita od sunca

Koju zaštitu od sunca trebam koristiti za kožu sklonu aknama?

Neke osobe s kožom sklonom aknama izbjegavaju proizvode za zaštitu od sunca iz straha da će ulja i kemikalije u kremama začepiti pore i pogoršati stanje njihove kože. Drugima se neće svidjeti činjenica da im proizvodi za zaštitu od sunca previše maste kožu. 

Učinkovita zaštita od sunca važna je za sve tipove kože i koža sklonu aknama nije iznimka. Zapravo, odabir odgovarajuće kreme za zaštitu od sunca izrazito je važno za kožu s aknama jer je sklona hiperpigmentaciji

Sun protection for acne
Birajte zaštitu za sunce koja je posebno formulirana za kožu sklonu aknama.

Potrebno je odabrati posebno formulirane preparate za kožu sklonu aknama koji su klinički i dermatološki dokazani da pružaju zaštitu od sunca, a da pritom ne začepljuju pore, stvaraju sjaj i potiču te pogoršavaju stanje akni.
Birajte lagane kreme, fluide i gelove. Lagana tekstura ne znači da ne sadrži visoku zaštitu. Potražite proizvode koji su kategorizirani kao nekomedogeni - što znači da ne sadržavaju sastojke koji začepljuju pore i potiču nastanak prištića i akni.
Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 30 ili 50+ lagane je teksture, nekomedogena je i dermatološki dokazano je pogodna za kožu sklonu aknama. Pruža dugotrajni matirajući efekt i sadrži tehnologiju kontroliranja sebuma s  L-karnitinom koji pomaže koži da se poboljša.

Koristite li proizvode s piling kiselinama kao što je visoko učinkovita Eucerin DERMOPURE obnavljajuća krema , tada je važno zapamtiti da je vaša koža još osjetljivija na UVA i UVB zrake. Preporučujemo da proizvod koristite navečer i ujutro nanesete visoku zaštitu od sunca.

Koja zaštita od sunca najviše odgovara aknama?

Aktivni sastojci u većini medicinskih terapija protiv akni- npr. benzil peroksid,  tretinoin, adapalen i azelaična kiselina - mogu pojačati osjetljivost kože na UVA i UVB zrake. Pročitajte više u Medicinsko liječenje simptoma akni. Ako ste podvrgnuti medicinskoj terapiji protiv akni, važno je da ograničite boravak na suncu, izbjegavate sunce kada je najintenzivnije i da nosite zaštitnu odjeću kada je moguće. Izaberite preparate s visokim zaštitnim faktorom kao Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF30 ili SPF50+ i nanesite i tijekom sunčanih i oblačnih dana.