Prištićima i aknama sklona koža - Uzroci, okidači, simptomi i savjeti

Acne vulgaris najčešća je kožna bolest u razvijenim zemljama. Najčešće počinje tijekom puberteta, u skladu s hormonalnim promjenama te dobi, a može potrajati i u odrasloj dobi. Kod otprilike 70-95% mladih osoba pojavit će se određeni stupanj nepravilnosti na koži  i 20-30% njih potražit će liječničku pomoć.Također, sve je veći broj odraslih osoba, posebice žena, kod kojih se akne javljaju u kasnijoj životnoj dobi.

U članku se pojašnjava termin nečiste i aknama sklone kože i što kožu čini takvom. Tumači se razlika između prištića, papula i pustula i njihov nastanak. Objašnjavamo zašto su neke osobe sklonije aknama od drugih, unutarnje i vanjske čimbenike koji mogu uzrokovati pojavu akni i kako najbolje ublažiti simptome i brinuti se za kožu. 

*1  C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750

Kakva je koža sklona aknama i prištićima?

Aknama sklona koža je koža koja ima tendeciju razvijanja komedona i prištića. Često je masnog i sjajnog izgleda jer žlijezde lojnice proizvode više sebuma nego u ostalim tipovima kože.

Akne (puni naziv je Acne Vulgaris) je ne zarazno stanje kože, okarakterizirano prištićima koji nastaju nakon što se žlijezde lojnice upale i inficiraju. Bolest se najčešće javlja kod adolescenata, ali se simptomi mogu nastaviti i u odrasloj dobi, posebno kod žena. Neke osobe prve simptome nečiste kože iskuse tek u dobi od 25 godina. Neprestane ili akne koje se jave kasno poznate su kao Acne Tarda. Pročitajte više o aknama kod odraslih osoba u članku u Acne Tarda, a ako tražite kako tretirati akne i znakove starenja, pročitajte članak akne i koža koja stari.

Akne se najčešće pojavljuju se na licu, vratu, ramenima, prsima te leđima. Dijele se prema ozbiljnosti stanja - od blagog oblika (poznatog kao Acne Comedonica) prema umjereno obliku akni (Acne Papulopustulosa) pa sve do ozbiljnog stanja akni (Acne Conglobata). Pročitajte više o tipovima akni u članku različiti tipovi akni

Akne ne utječu samo na kožu, već i na kvalitetu života oboljelih. Simtomi mogu biti uznemirujući i uzrokovati probleme sa samopouzdanjem. Pročitajte više o psihološkom utjecaju akni. Ovo je samo jedan od razloga zašto je važno konzultirati se s dermatologom ako imate problema sa masnom i aknama sklonom kožom.

Postoji cijeli niz dostupnih opcija za liječenje akni i pravovremeni lijek može spriječiti pogoršanje stanja kože i naknadne posljedice poput hiperpigmetacije i ožiljaka od akni.

 

 

 

 

 

Akne i rozacea

Akne se često miješaju s rozaceom. Rozacea je kronična kožna bolest koja uzrokuje crvenilo središnjih dijelova lica. Može uzrokovati papule i pustule. Rozacea zahtjeva drugačije liječenje od akni. Ako niste sigurno imate li akne ili rozaceu posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Acne Comedonica (blage)

Acne Papulopustulosa (umjerene)

Conglobata (ozbiljne)

Što sve uzrokuje nastanak akni?

Oko akni šire se brojne netočne predrasude – poput onih da akne uzrokuje slaba higijena kože ili loša prehrana, te da su akne prenosive. Dermatolozi su posebno educirani za pregled stanja kože i utvrđivanje uzroka nastanka.

Genetika
Geni određuju izgled i kvalitetu naše kože. Neki od nas imaju kožu koja je sklonija upalama, prištićima i aknama. Ako su oba roditelja imala akne, veća je vjerojatnost da će se oboljenje pojaviti i kod njihova djeteta.

Hormoni
Akne su hormonska bolest. Hormoni su odgovorni za razvoj žlijezda lojnica i lučenje sebuma (pretjerana proizvodnja sebuma je jedan od simptoma problematične kože sklone aknama).

Povećano stvaranje hormona u pubertetu je glavni razlog zašto akne prevladavaju u adolescentsko doba, međutim hormoni nastavljaju drukčije utjecati na muškarce i žene u različitim periodima života: promjene u razini hormona u menstrualnom ciklusu često uzrokuju pogoršanje simptoma u dvadesetima i tridesetima. Pročitajte više o povezanosti hormona i akni u članku hormoni i akne i pročitajte više o akanama u odrasloj dobi u članku Acne tarda.

Lijekovi
Neki lijekovi, poput steroida i litija, poznati su kao uzročnici akni kod nekih osoba.

 

 

 

 

 

Premda ne uzrokuju akne, neki čimbenici dokazano pogoršavaju simptome: 

Prehrana
Postoje neki dokazi povezanosti prehrane s aknama. Prehrana koja obiluje određenim ugljikohidratima (mnogo šećera i bijelog brašna),prehrana namirnicama s visokim glikemijskim indeksom i puno mliječnih proizvoda može izazvati ili pogoršati akne. Pročitajte više u članku akne i prehrana i koje promjene u prehrani mogu napraviti kako bih popravila stanje svoje kože.

Stres
Stres može uzrokovati pojačan rad hormona koji potiču proizvodnju sebuma i pogoršavaju akne. Pročitajte više u članku akne i stres.

 

 

Can stress trigger blemishes?
Stres može pogoršati problematičnu kožu sklonu aknama.

Pušenje
Istraživanja dokazuju da pušenje pogoršava akne uzrokujući oksidativni stres stanica kože i promjenu sastava sebuma.1

Neodgovarajuća njega
Agresivni preparati sa sapunom i prevruća voda mogu narušiti prirodnu zaštitnu barijeru kože i pogoršati simptome. Neki kozmetički proizvodi su komedogeni (mogu poticati nastajanje akni i zatvoriti pore).

Saznajte više o uzrocima i okidačima za akne.

 
*1  C.C.Zouboulis, Hautarzt 2014 65: 733-750

 

Kako nastaju akne?

Postoji mnogo složenih i međusobno povezanih čimbenika koji su uključeni u razvoj prištića  i nastanku akni.

Upala
Akne su upalna bolest i upala je prisutna u svim fazama nastanka akni. Naša genetika i hormoni čine neke od nas sklonijima upalama kože. Mikroupale (okom nevidljive upale) su glavni uzrok nastanka akni i mogu nastati pod utjecajem mnogih različitih čimbenika, uključujući promjene balansa hormona, naseljavanje bakterija i promjena u sastavu sebuma na površini kože.

Acne caused by bacteria on the skin
P.acnes, inače bezopasna bakterija, može potaknuti upalu na problematičnoj koži.

Seboreja
Žlijezde lojnice izlučuju masnu tvar poznatu kao sebum koja masti kosu i kožu. Pretjerana proizvodnja sebuma (uzrokovana hormonima) koja karakterizira problematičnu kožu sklonu aknama naziva se seboreja. Višak sebuma na površini kože povezuje se s prirodnim procesom odbacivanja mrtvih stanica kože (ljuštenje kože). Sastav lipida u sebumu koji se nakupljaju u žlijezdama lojnicama također uzrokuju mikroupale.

Hiperkeratoza 
Hiperkeratoza je zadebljanje vanjskog sloja kože. Nastaje zbog prekomjerne diobe stanica na površini kože, uzrokovano pojačanim  djelovanjem hormona i nedovoljnim ljuštenjem mrtvih stanica na površini. Ove stanice oblikuju čepove koji blokiraju žlijezde lojnice. Sebum se zbog toga  nakuplja i nastaje čvorići, koji uzrokuje komedone (crne i bijele mitesere).

Bakterije
Propionion bacterium acnes (or P. acnes) je bakterija koja je inače bezopasna i živi na površini kože, ali osobama s problematičnom, osjetljivom kožom mogu uzrokovati upalne procese. Pretjerana proizvodnja sebuma također stvara okolinu koja pomaže P. acnes da se razviju. Počinju se širiti kroz kanal začepljene žlijezde lojnice i uzrokuju daljnje upale koje vode do papula i pustula.

U težim slučajevima,  u kasnom stadiju upale, zid folikula eruptira, otpuštaju se lipidi, masne kiseline, korneociti (stanice), bakterije i fragmenti stanica i uzrokuju nastanak daljnje upale u koži.

 

How blemishes and acne develop
Razvoj prištića i akni.

Što mogu učiniti da smanjim akne i bolje se brinem o koži?

Pogodnosti iz njege za problematičnu kožu sklonu aknama:

Temeljita svakodnevna rutina njege lica
Očistite lice dva puta dnevno upotrebljavajući preparate koji su posebno razvijeni kako bi odgovarali potrebama zahtjevne kože popit Eucerin DermoPure njege. Pročitajte više o proizvodima za problematičnu i aknama sklonu kožu.

Nekomedogena šminka
Upotrebljavajte samo šminku i korektore koji su posebno razvijeni za problematičnu kožu kao Eucerin DermoPure obojani stik za prikrivanje

skin care and skin cleansing for acne
Odaberite preparate za čišćenje i njegu koji su posebno razvijeni za potrebe vaše kože.

Medicinsko liječenje
Postoji niz dostupnih opcija za liječenje akni. Vaš doktor će vas savjetovati i predložiti što je najbolje za vas. Pročitajte više o liječenju akni i mogućim nuspojavama.

Zaštita od sunca
Akne mogu uzrokovati hiperpigemntacije uslijed prekomjernog izlaganja suncu, a lijekovi u tretiranju simptoma akni čine kožu osjetljivijom na UV zrake, stoga je vaćno nanositi odgovarajuću zaštitu od sunca. Isprobajte Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF30 ili 50+. Pročitajte više o zaštiti od sunca.

Vodite računa o sebi
Vježbanje, dovoljno sna i zdrava i uravnotežena prehrana pomoći će da ostanete zdravi i pozitivni, umanjiti stres (koji može biti okidač hormona i pogoršati stanje akni) i poboljšati prirodnu otpornost kože. ) Pokušajte prestati pušiti. Saznajte više što možete promijeniti u prehrani?aknama i stresu.

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije