Medicinski tretmani akni - Kako djeluju i koje su moguće nuspojave?

 

Oblici medicinskog liječenja akni i moguće nuspojave

Vaš doktor će vas savjetovati i propisati lijek koji je pogodan upravo za vašu kožu. Tablica ispod prikazuje uobičajene lijekove za tretiranje akni - na koji način djeluju i koje su moguće nuspojave svakog tretmana. Saznajte više o osnovnim simptomima koje ovi lijekovi liječe i kako se akne razvijaju u člancima uzroci i okidači za nastanak akni i kako nastaju nepravilnosti?

Creme gegen Akne
Vaš doktor će vas savjetovati o tretmanu za liječenja akni koji je pogodan upravo za vašu kožu.

Azelaična kiselina

Recept ili bez recepta? Na recept.

Format: Krema,gel.

Kako djeluje: 

Učinak pilinga kože. Smanjuje količinu P.akne bakterija na površini kože.      

Moguće nuspojave:

Uglavnom blage. Mogu uključiti: žarenje, peckanje i suhoću.

Benzil peroksid

Recept ili bez recepta? Bez recepta.

Format: Krema, gel.

Kako djeluje: 

Smanjuje količini P.akne bakterija na površini kože. Protuupalni učinak. Blagi komedolitičan učinak (smanjuje prištiće).

Moguće nuspojave: 

Nuspojave su blage i nestaju nakon završetka tretmana. Uključuju: suhoću i zatezanje kože, osjećaj žarenja, svrbež i crvenilo.

Plavo svijetlo

Recept ili bez recepta? Niti jedno, no uvijek je potrebna prethodna konzultacija s liječnikom.

Format: Svijetlo specifične valne duljine.

Kako djeluje: 

Svjetlosna terapija, specifičnom valnom duljinom kojom se uništava bakterija P.akne.

Kombinirana oralna kontracepcijska pilula

Recept ili bez recepta? Na recept.

Format: Tablete.

Kako djeluje: 

Regulira androgene (muške hormone) stoga reducira proizvodnju sebuma.

Moguće nuspojave: 

Privremene nuspojave mogu uključivati: glavobolju, mučninu, pojačanu osjetljivost u grudima  i promjene u raspoloženju. Također mogu povećati krvni tlak i povezane su s pojačanim rizikom od tromboze (nastanka krvnih ugrušaka).

Oralni antibiotici (Tetraciklini i Eritromicin)

Recept ili bez recepta? Na recept.

Format: Tablete ili otopina.

Kako djeluje: 

Smanjuje količini P.akne bakterija na površini kože. Protuupalni učinak. 

Moguće nuspojave: 

Širok spektar nuspojava, posebno kod Eritomicina, stoga se Tetraciklini češće preporučuju. Tetraciklin može povećati osjetljivot kože na UV svjetlo i smanjiti učinkovitost kontracepcijskih tableta prvih nekoliko tjedana upotrebe.

Oralni izotretinoin

Recept ili bez recepta? Na recept.

Format: Tablete.

Kako djeluje: 

Smanjuje proizvodnju sebuma. Sprečava začepljenje kanala žlijezda lojnica. Komedolitički učinak (smanjuje prištiće), smanjuje količini bakterija P.akni na površini kože. Protuupalni učinak.

Moguće nuspojave: 

Širok spektar nuspojava zbog čega je potreban nadzor liječika: ekstremna suhoća i pucanje kože i usnica, heilitis (upalna bolest usana), blefaritis (upala kapaka), iritacija očiju, suhoća nosnog kanala, opadanje kose, bol u mišićima/zglobovima, krvarenje iz nosa. Neki pacijenti su prijavili i nuspojave kao što su: promjene raspoloženja, depresiju, anksioznost i suicidalne misli, no ne postoje dokazi da su te nuspojave uzrokovane lijekom.                                                                                                                    

Topikalni antibiotici

Recept ili bez recepta? Na recept.

Format: Losion, gel.

Kako djeluje: 

Smanjuje količini P.akne bakterija na površini kože. Protuupalni učinak. 

Moguće nuspojave:

Nuspojave su rijetke, ali uključuju manje iritacije: crvenilo i žarenje kože

Topikalni retinoidi

Recept ili bez recepta? Na recept.

Format: Krema,gel.

Kako djeluje: 

Otvara začepljene pore kako bi se oslobodio sebum,protuupalni učinak.

Moguće nuspojave: 

Suhoća, zatezanje, žarenje, svrbež, peckanje, crvenilo i fotoosjetljivost.

Kako smanjiti nuspojave?

Redovita, svakodnevna rutina čišćenja i njege s nekomedogenim proizvodima koji su posebno razvijeni za problematičnu i aknama sklonu kožu pomoći će koži da kvalitetno dopuni djelovanje vašeg lijeka. Pročitajte više u članku idealna svakodnevna rutina čišćenja i njege za problematičnu i aknama sklonu kožu

Potrebno je vrijeme kako bi lijekovi za akne dali rezultate - između 4 i 8 tjedana nakon početka tretmana, a ponekad i više od  3 mjeseca. Povremeno se simptomi mogu pogoršati u kratkom periodu dok se tijelo ne prilagodi tretmanu. Važno je biti strpljiv i pridržavati se redovite uporabe propisanog lijeka kako biste mu pružili mogućnost da djeluje.

Neki pacijenti smatraju da su nuspojave (poput izrazitog isušivanja kože uzrokovanog izotretinoinom) nepodnošljive, pa prestanu uzimati terapiju.

 

 

Facial acne treatment
Za rezultate je potrebno vrijeme zato treba ustrajati u liječenju i njezi.

“Iz mog iskustva, nuspojave mogu uzrokovati da veliki broj pacijenata prerano odustane od uzimanja lijekova .” Dr med. Markus Reinholz, Dermatologist

Ako imate suhu kožu, isprobajte hidratantnu kremu kao što je Eucerin DERMOPURE dopunska umirujuća krema. Nemasna krema intenzivno hidratizira kožu, posebno je razvijena da umiri kožu tijekom terapije propisane za liječenje akni, a koža postaje glatka i meka već nakon prvog nanošenja.

Mnogi tretmani za akne čine kožu osjetljivom na sunce, pa je zbog toga iznimno važno koristiti primjerenu zaštitu od sunca kao Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 30 ili SPF 50+.

Ako iskusite bilo kakve nuspojave, svakako se konzultirajte s vašim liječnikom.

Side effects of acne treatment
Tretmani za liječenje akni čine kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost.

 

Kako mogu pomoći masnoj i aknama sklonoj koži?

Sljedeći prijedlozi neće nužno ublažiti simptome, ali će pomoći da se bolje brinete o vašoj problematičnoj koži: 

1. Održavajte kožu čistom što je više moguće

Osim redovitog i temeljitog, ali nježnog čišćenja pokušajte držati ruke udaljene od vašeg lica i redovito čistite svoj mobilni telefon, presvlačite redovito jastučnice i redovito mijenjajte ručnike koje samo vi koristite, kako biste razvoj bakterija sveli na minimum.

2. Brinite se o sebi

Vježbanje i zdrava, uravnotežena prehrana, pomoći će vam da budete i fizički i psihički u dobroj formi. Saznajte što mogu promijeniti u prehrani kako bih pomogao/pomogla svojoj problematičnoj koži?

3. Pokušajte izbjeći stres

Lakše je reći, nego učiniti - znamo, ali stres ponekad može biti okidač za nastanak novih akni. Saznajte više u članku akne i stres i savjeti za smanjivanje stresa.

 

 

Tretmani protiv akni mogu pomoći u smanjenju nastalih akni, spriječiti njihovo ponavljanaje, te smanjiti rizik od dugotrajnog oštećenja kože. Pročitajte više o različitim dostupnim mogućnostima u članku Liječenje akni: koji su uobičajeni tretmani?
Ovaj članak sažima najvažnije za svaki od tretmana. Ustanovljuju se moguće nuspojave nakon svakog tretmana, ukazuje na mogućnosti ublažavanja nuspojava i daju se prijedlozi o drugim koracima koje možete poduzeti kako biste potpomogli apsorpciju lijekova.

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije