Medicinsko liječenje simptoma akni - Koji su najčešći oblici liječenja?

Medicinsko liječenje, kada se pridržavate uputa, pomaže smanjiti nepravilnosti rizik od oštećenja kože.

Postoji velik broj medicinskih tretmana protiv akni: od topičkih tretmana za blaže simptome do lijekova različitih doza pri  liječenju težih slučajeva. Pravi lijek, kada se koristi prema uputama, pomaže smanjiti nepravilnosti i rizik od trajnog oštećenja kože. U ovom članku možete pročitati osnovne informacije najčešće propisivanih lijekova protiv akni. Više informacija pročitajte u članku: "Medicinsko liječenje simproma akni: kako djeluje i moguće nuspojave".

Kako mogu znati je li liječenje lijekovima pravi izbor za moju kožu?

Ako imate akne i nepravilnosti na vašoj koži , savjetujte se s liječnikom oko izbora odgovarajućeg tretmana.

Medicinsko liječenje akni slijedi stroge nacionalne i međunarodne smjernicei nakon detaljnog pregleda kože vaš dermatolog (liječnik specijalist za kožu i oboljenja na koži) će vas savjetovati koji medicinski tretman će najupješnije djelovati na uzročnike i simptome akni. Više o uzrocima akni saznajte u članku"Uzročnici  nastanka akni" te saznajte kako se razvijaju nepravilnosti na koži u članku "Nastanak akni".

Koje vrste lijekova su dostupne?

Sljedeća lista donosi najčešće medicinske tretmane simptoma akni. Više saznajte u "Medicinski tretmani akni: kako djeluju i koje su nuspojave".

Stručnjaci se uglavnom slažu da za srednje do teške simptome akni korištenje lijekova može spriječiti pogoršanje simptoma i smanjiti rizik od nastanaka ožiljaka.

*1 - Nast, A., Dréno, B., Degitz, K. et al. (2012), Europska baza podataka (S3)Vodič za tretmane protiv akni,Novine Europske Dermatološke i Venerološke Akademije, 26, S. 1–29.

Benzoil peroksid

Koristi se za liječenje blagih do umjerenih simptoma. Pomaže u sprječavanju mrtvih stanica kože u zatvaranju folikula te uništava bakterijske uzročnike infekcije.

Topikalni retinoidi

Kao alternativu benzol peroksidu, liječnik može propisati Topikalne retinoide poput tretinoina i adapalena. Topikalni retinoidi djeluju na abnormalnu keratinizaciju te imaju protuupalna svojstva i djeluju na komedonalne i upalne akne. 

Azelaičnu kiselinu

Često koristi kao alternativni oblik liječenja za uklanjanje mrtvih stanica s kože i uklanjanje bakterija te se obično propisuje ako se kod pacijenta pojavila nuspojava na benzoil peroksid ili topikalne retinoide.

Topikalne antimikrobne preparate (topikalne antibiotike)

Pomažu u uništavanju bakterija koje mogu izazvati infekciju začepljenih folikula dlaka. Uvijek ih treba koristiti uz benzoil peroksid kako bi se spriječila rezistentnost bakterija.                                       

Topikalni tretmani mogu se kombinirati s antibioticima u obliku tableta (uglavnom tetraciklinima ili eritromicinom). Ako se oni pokažu neučinkovitima, može vam se propisati lijek Isotretinoin.

Hormonalna terapija

Hormonalne terapije mogu djelovati kod žena zrelije dobi; estrogen potiskuje aktivnost žlijezde lojnice i smanjuje nastanak ovarijskih i adrenalnih androgena.

Isotretinoin

Za dugotrajne akne najučinkovitija terapija je lijek pod nazivom Isotretinoin. Doktor je prepisuju jedino kada su bezuspješno isprobane sve druge mogućnosti.

Kad mogu očekivati rezultate?

Na žalost, niti jedan medicinski tretman simptoma akni ne obećaje brze rezultate, potrebno ga je koristiti u određenom, duljem  periodu. Većina rezultate terapije primijeti se između četiri i osam tjedana nakon početka terapije, ali ponekad do poboljšanja simptoma kože proći i više od tri mjeseca. Dermatolozi smatraju da je jedan od glavnih razloga neučinkovitosti tretmana ne pridržavanje uputa ili prerani prestanak korištenja tremana. Više saznajte u članku: "Medicinski tretmani akni: kako djeluju i koje su nuspojave" .                                                                     

"Tretmani protiv akni, bili medicinski ili ne, trebaju određeno vrijeme kako bi pokazali efikasnost. Ne odustajte" Dr.med Markus Reinholz, dermatolog

acne medication prescribed
Vaš će liječnik preprisati najbolji tretman simptoma akni za vas i vašu kožu.

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije