Može li stres uzrokovati prištiće i kako su akne i stres povezani?

Stres može uzrokovati i biti okidač u nastanku prištića i akni.

Naša koža je najveći organ i ogledalo našeg psihičkog u fizičkog stanja.

Svatko tko je iskusio akne zna da život s aknama može biti izrazito stresan. Pročitajte više u članku psihološki utjecaj akni.

U ovom članku razmatramo kakav utjecaj psihološki stres može imati u našem osobnom ili profesionalnom životu na naše tijelo općenito i posebno na našu kožu. Istražujemo odnos između stresa i akni, kako stres može uzrokovati ili pogoršati akne i preporučujemo neke od stvari koje možemo napraviti kako bi pokušali smanjiti stres i njegov utjecaj na kožu.  

Što je stres i kako nastaje?

Stres je vrlo individualna stvar: za neke je poticaj, dok je za druge pritisak.A, kada je to pritisak, osobe drugačije reagiraju: neki paničare oko manjih problema, dok drugi ostaju mirni kada se nose i s većim poteškoćama.

Postoji razlika između "pozitivnog stresa" i "negativnog stresa". U stresnim situacijama tijelo proizvodi hormone poput adrenalina i kortizola, raste krvni tlak i tijelo se nalazi u alarmantnom stanju. Za naše pretke biti u stanju stresa značilo je opstati u opasnim situacijama i biti u mogućnosti boriti se ili bježati.

Acne brought about by stress
Između 50-80% pacijenata s problemom akni slaže se s izjavama da stres pogoršava stanje akni (1).

Danas stres ima različite uzroke. Oni mogu uključivati: psihološke terete, frustracije na poslu, uznemirenost u privatnom životu, problemi s rodbinom ili prijateljima i razne bolesti. Pritisak raste jer mnogi smatraju da se od njih očekuje da izgledaju odlično, budu zdravi, da se bave sportom, održavaju prijateljstva, budu dobro informirani, itd. - sve u isto vrijeme. Jasno je da se mnogi od nas sve teže suočavaju s ovim konstantno rastućim zahtjevima.  A posljedice su očite: broj psihičkih poremećaja u obliku "burnout" sindroma raste tijekom godina.2

Kako stres može biti okidač i uzrokovati akne?

Stres može poremetiti metabolizam: možda ćete imati poteškoća sa spavanjem ili probavom, biti deprimirani, možda razdražljivi ili izvan ravnoteže. I ne prođe mnogo vremena prije nego što se na koži ne manifestiraju učinci stresa: koža počinje svrbjeti i postaje sklona crvenilu i aknama.

Emocionalni stres je dugo povezivan s aknama, a istraživanja pokazuju da je znanost podcijenila utjecaj koji ima na težinu akni.1


Stress acne
Ispitni stres izazvao je značajno pogoršanje simptoma akni kod studenata.

Kada smo u stanju stresa, naša tijela proizvode hormone (kao kortizol i adrenalin), neuropeptide (proteine živaca kao što su endorfin i inzulin) i upalne citokine (male molekule proteina koje su okidač upalnih procesa) koji utječu na ponašanje žlijezdama lojnicama i mogu pogoršati stanje akni.*1  Pročitajte više o žlijezdama lojnicama u članku nastanak akniuzroci i okidači akni. Također, možete pročitati akne i hormoni.

Brojna istraživanja, od kojih su mnoga temeljena na upitnicima, pokazuju da pacijenti s aknama povezuju svoje stanje sa stresom, a između 50% i 80% njih slaže se s izjavama da stres pogoršava stanje akni.Jedna studija pokazuje da su pacijenti s aknama primijetili kašnjenje od dva dana između stresne epizode i pogoršanja stanja akni.1


Stres može potaknuti neke osobe da istiskuju prištiće i akne, i tako proširiti bakterije na ostala područja što uzrokuje više upala i pogoršava stanje blagih akni. Ovo je poznato kao Acne Excoriée. Saznajte više u članku različite vrste akna.

Istraživanja dokazuju i da stres usporuje zacjeljivanje akni i do 40%3, tako da će prištićima i aknama trebati više da zacijele. 


 

Istraživanja Sveučilišne klinike za dermatologiju iz Stanforda i Medicinskog fakulteta Sveučilišta otkrivaju patogenu (tj. onu koju uzrokuje bolest) povezanost između kroničnog stresa i pogoršanja akni.4

Kako je razina stresa kod studenata koji su sudjelovali rasla - u razdoblju ispitnih rokova dolazi do stres uzrokovanog i nedostatkom sna i lošom prehranom -  primijećeno je da se povećao intenzitet boli i značajno produljio proces ozdravljenja rana. Povrh toga, stanje kože se  pogoršalo.

*4 http://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/479409)

Kako izgledaju akne nastale uslijed stresa?

Akne nastale uslijed stresa popratit će povećani broj crnih komedona (zatvorenih komedona) i bijelih komedona  (otvorenih komedona) i prištića. Saznajte više o nastanku različitih vrsta nepravilnosti u članku nastanak akni.
Postoji nekoliko vrsta akni, a o njima pročitajte u članku različite vrste akni.

Savjeti za smanjivanje stresa

Ako vam se čini da je sve oko vas ludo i svatko nešto želi od vas u isto vrijeme, nije jednostavno ostati miran. Donosimo nekoliko stvari koje možete učiniti da biste pokušali ostati mirni i postali otporniji na svakodnevni stres:

Tehnike opuštanja
Autogeni trening, yoga, meditacija, wellness tretmani i metode tradicionalne kineske medicine mogu vam pomoći da se opustite, razvijete pozitivan mentalni stav i poboljšate samopouzdanje.

Sport i tjelovježba
Sport oslobađa endorfine (hormone zbog koji se osjećamo dobro) u naše tijelo. Tjelovježba će vam pomoći da se bolje osjećate i da se opustite. Bolja fizička kondicija također doprinosi samopoštovanju i samopouzdanju.

Stay calm for fewer stress pimples
Tehnike opuštanja mogu pomoći da održavate akne od stresa pod kontrolom.

Zdrava i uravnotežena prehrana s mnogo svježeg povrća, voća i orašastih plodova može pomoći da se bolje nosite sa stresom. Pokušajte piti više vode i manje alkoholnih pića i pića koja sadrže kofein koji može potaknuti proizvodnju inzulina i pogoršati stres. Pronađite više savjeta o tome što jesti i što izbjegavati u članku koje promjene u prehrani mogu napraviti da pomognem koži sklonoj aknama?
Više savjeta o stvarima koje možete napraviti kako biste kontrolirali stres i akne pod kontrolom pročitajte u članku savjeti za smanjenje stresa.

 

*1  Utjecaj psihološkog stresa na akne. Jović et al. Acta Dermatovenerol Croat 2017; 25(2): 133-141
*2  http://www.gostress.com/stress-facts/
*3  Marucha PT, Kiecolt- Glaser JK, Favagehi M. Mucosal zacjeljivanje rana pogoršava se uslijed stresa ". Psychosom. Med. 1998;60:362-5.

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije