Utječe li prehrana na kožu i uzrokuje li prištiće i akne? - Sažetak znanstvenog razmišljanja

Hrana koju jedemo može izazvati ili pogoršati kožu sklonu aknama.

Hrana koju jedemo povezuje se sa zdravljem kože, a istraživanja dokazuju povezanost između prehrane i stanja kože.Unatoč tomu, tema odnosa između prehrane i akni ostaje kontroverzna i često neutemeljena.2,3

Članak istražuje posljednja razmišljanja o ovoj temi, prati hranu koja se najčešće povezuje s aknama i objašnjava razloge povezanosti. Saznajte više o promjena koje možete uvesti u prehranu kako biste zadržali akne pod kontrolom u članku   Koje promjene mogu napraviti u prehrani da pomognem koži?

Koje namirnice se najčešće povezuju s prištićima i aknama?

Brojna istraživanja potvrđuju da ruralna i neindustrijska društva imaju manje slučajeva akni od zapadne populacije.A Tridesetogodišnja studija provedena na populaciji Inuita u sjevernoj Kanadi pokazala je da nije bilo pojave akni kada je stanovništvo živjelo i jelo na tradicionalan način. Akne su se pojavile tek kada su u njihovu ishranu uvedena zapadna jela.5,6 Povezana izvješća ili studije uključivale su irske imigrante na području SAD-a.7, zajednice u Papui Novoj Gvineji8, i ruralna područja Kenije9, Zambija10, Južnoafrička republika11 i Brazil12 također su korišteni da podupru mišljenje da određene namirnice u zapadnoj prehrani mogu izazvati akne.

Sastavi elementi zapadne prehrane su hiperglikemijski ugljikohidrati, (kravlje) mlijeko i zasićene masne kiseline i postoje uvjerljivi dokazi da hrana s visokom razinom glikemijskog indeksa i mlijeko mogu uzrokovati akne.Oboje potiču androgena (muških hormona) koji imaju dokazano važnu ulogu u nastanku akni. Pročitajte više u akne i hormoni.


Znanost je manje jasna o povezanosti nedostatka određenih namirnica u prehrani s pojavom akni, iako se vode velike rasprave: ravnoteža između omega-3 i omega-6 masnih kiselina, dijetalna vlakna, antioksidansi i cink.

Can sugary foods cause acne?
Zaslađena hrana poznata je kao okidač za akne.

Akne i namirnice s visokim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks ( GI ) je numerička skala za hranu koja sadrži ugljikohidrate. Pokazuje brzinu kojom nivo šećera u krvi naraste nakon konzumiranja određene vrste hrane. Visoka razina glikemijskog indeksa se brzo razgrađuje i uzrokuju brzo povećanje šećera u krvi, a niska razina sporije se razgrađuje, a šećer u krvi raste postepeno.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom brzo povećaju šećer u krvi koji uzrokuje da naše tijelo proizvodi više inzulina (inzulin je hormon proizveden u gušterači koji omogućuje ljudskim stanicama korištenje i pohranjivanje šećera iz ugljikohidrata). Inzulin potiče djelovanje androgena (muških hormona) koji zauzvrat potiču prekomjerno izlučivanje sebuma (seboreja) i hiperkeratozu (poremećaj orožnjavanja kože koji blokira žlijezde lojnice). Seboreja i hiperkeratoza su ključna stanja u nastanku akni. Pročitajte više u članku akne i hormoni i u nastanak akni.

 

Can diet cause acne?
Zapadna prehrana s visokim glikemijskim indeksom može uzrokovati akne.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom uključuju: rafiniranu hranu kao što je bijeli šećer i bijeli kruh, zaslađenu hranu (gazirana pića i čokolada, često se navode kao okidači za akne), krumpiri i bijela riža. Pročitajte više o utjecaju koji mogu imati na vašu kožu i alternativama koje možete uzeti u obzir u Koje promjene mogu napraviti u prehrani da pomognem koži sklonoj aknama?

Sugar can cause acne by stimulating insulin production
Šećer neizravno aktivira hormone koji pogoršavaju akne.

Akne u odnosu na mlijeko i druge mliječne proizvode

Mlijeko ima relativno nizak glikemijski indeks, ali je vrsta hrane koja je najčešće povezivana s aknama. Zapravo, nedavna studija koja je analizirala opseg istraživanja o prehrani i aknama između 2004. i 2014. godine pokazala je da su mlijeko i mliječni proizvodi najistraživanije područje.Iako, neki znanstvenici smatraju da se tek treba dokazati komedogeni učinak mliječnih proizvoda.

 

Can milk cause acne?
Mlijeko je vrsta hrane koja je najčešće povezivana s nastankom akni.

Za one ljude kojima se pojavljuju prištići ili akne nakon pijenja mlijeka ili konzumiranja mliječnih proizvoda, sadržaj hormona je vjerojatno glavni uzrok.  Kao i ljudi, krave proizvode hormone tijekom trudnoće, a ti hormoni imaju učinak poput inzulina na ljudski organizam, potičući djelovanje androgena.

Opet, ne postoje uvjerljivi dokazi o učincima drugih mliječnih proizvoda (skuta, sir, jogurt, itd.) na akne, ali budući da su derivati mlijeka vjerojatno sadrže slične hormone.

Pročitajte više o promjenama u prehrani koje možete uzeti u obzir u  Koje promjene mogu napraviti u prehrani da pomognem svojoj koži ?

Izvori

 1 Prehrana i koža. A. Pappas, A. Liakov, C.C. Zouboulis. Rev Endocr Metab Disord. 2016 Sept 17 (3) 443-448
2 Značaj prehrane u liječenim i netretiranim aknama vulgaris. A Kucharska, A. Szmurli, B. Sińska. Postepy Dematol Alergol, 2016 April, 33(2): 81-6
3 Akne i ishrana: sistematski pregled. F. Fiedler, G. Stangl, E. Fielder, K-M. Taube, 26 April 2016. Acta Derm Venerol 2017, 97: 7-9
4 Akne i prehrana. R. Wolf R, H. Matz, E. Orion. Clin Dermatol. 2004 Sep-Oct; 22(5):387-93
5 Schaefer O. Kada Eskimi dođu u grad. Nutr Today. 1971;6:8–16
6 Bendiner E. Disastrous trade-off: Zdravlje Eskima za "bijelu" civilizaciju Hosp Pract. 1974;9:156–89

7 Ponovan osvrt na prehranu i akne. Thiboutot DM, Strauss JS Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1591-2.
8 Acne vulgaris: bolest zapadne civilizacije. Cordain L, Lindeberg S, Hurtado M, Hill K, Eaton SB, Brand-Miller J Arch Dermatol. 2002 Dec; 138(12):1584-90.
9 Bolesti kože u Keniji. Klinička i histopatološk studija na  3,168 pacijenata. Verhagen AR, Koten JW, Chaddah VK, Patel RI Arch Dermatol. 1968 Dec; 98(6):577-86.
10 Bolesti kože u Zambiji. Ratnam AV, Jayaraju K, Br J Dermatol. 1979 Oct; 101(4):449-53.
11 Dobna raspodjela najčešćih poremećaja kože u Bantuu, Pretoria, Transvaal. Park RG Br J Dermatol. 1968 Nov; 80(11):758-61.
12 Epidemiološko istraživanje bolesti kože kod školske djece koja žive u Purus Valleyu (Acre State, Amazonia, Brazil). Bechelli LM, Haddad N, Pimenta WP, Pagnano PM, Melchior E Jr, Fregnan RC, Zanin LC, Arenas A Dermatologica. 1981; 163(1):78-93.
13 Konzumacija mlijeka: otežavajući čimbenik akni i promotor kroničnih bolesti zapadnih društava. B. Melnik, J Dtsch Dermatol Ges. 2009, 7: 364-70

 

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije