Akne i šminka - Kako da izaberem i nanesem šminku na kožu sklonu nepravilnostima?

Odgovarajuća i dobro nanesena šminka prekrit će prištiće i osjećat ćete se i izgledati sjajno.

Ne slušajte nikoga tko vam kaže da se ne smijete šminkati ako imate kožu sklonu nepravilnostima i aknama?

Odgovarajuća i dobro nanesena šminka prekrit će prištiće i dati vam samopouzdanje koje vam je potrebno. Štoviše, neki smatraju da, nakon što nanesu šminku, manje diraju lice jer ne žele razmazati šminku. Ovo su dobre vijesti za osobe koje imaju kožu sklonu aknama jer ne postoji ništa gore za kožu od diranja prištića i akni. 

Postoje proizvodi koji imaju pozitivan učinak na vašu kožu: Eucerin DERMOPURE obojani stik za prikrivanje pomaže smanjiti prištiće istovremeno ih prikrivajući, tako da pruža njegu i prekrivanje. 

U članku se preporučuje što izbjegavati i što tražiti kada birate šminku, i nude se savjeti kako nanijeti šminku na kožu sklonu aknama kako bi prekrili prištiće te izgledali i osjećali se sjajno.

Pravi proizvodi

Sve je u pripremi kože,bitno je očistiti i hidratizirati kožu sklonu aknama prije šminkanja.

Koju šminku mogu koristiti ako imam akne?

Podloga, sjenilo za oči, tuš za oči, maskara, ruž….. Popis se nastavlja. Činjenica da imate akne ili kožu sklonu nepravilnostima ne treba vas spriječiti da koristite ijedan od ovih proizvoda za šminkanje. Ali postoje stvari na koje trebate paziti i stvari koje biste trebali izbjegavati, ako ste skloni prištićima:

1: Kvaliteta
Koristite kvalitetne proizvode. Cijena nije uvijek pokazatelj kvalitete, ali "manje je više" je dobar test kvalitete kada je riječ o šminki za kožu sklonu aknama. Birajte isprobane i testirane proizvode koji ne sadrže previše dodataka.

2: Nekomedogeno
Nekomedogeni proizvodi su posebno razvijeni da ne začepljuju pore (začepljene pore mogu uzrokovati prištiće i akne). Birajte proizvode na čijoj deklaraciji piše "nekomedogeno" (ili slično, ali s istim značenjem). Takvi proizvodi su najpogodniji za vašu kožu i sigurni su za upotrebu i tijekom uzimanja medicinske terapije protiv akne. Saznajte više o nastanku prištića u članku Što uzrokuje prištiće? i Kako se prištići razviju u akne?

3: Dokazano aktivni sastojci
Poželjno je da proizvodi koje odaberete sadrže aktivne sastojke koji dokazano poboljšavaju kožu sklonu aknama. Potražite proizvode koji su prošli klinička i/ili dermatološka istraživanja, a aktivni sastojci koji mogu imati pozitivan učinaka na stanje kože sklone aknama uključuju salicilnu kiselinu koja razbija prištiće i ima antibakterijsko djelovanje.

 

 

Jeste li znali da mnogi dermatolozi mogu savjetovati koju kozmetiku koristiti? Proučit će karakter vaše kože i testirati vas na alergije ako je potrebno. Tada će biti moguće preporučiti idealnu šminku za vašu kožu i savjetovati vas koje sastojke da izbjegavate.

Čišćenje

Čišćenje je prvi i osnovni korak u njezi kože sklone aknama. Nečistoće, bakterije i mrtve stanice mogu začepiti pore i potaknuti nastanak novih akni, a nanošenje šminke na nečisto lice može samo učiniti stanje lica lošijim. 
Očistite temeljito, ali nježno lice proizvodima koji su posebno razvijeni za kožu sklonu aknama kao Eucerin DERMOPURE gel za čišćenje lica i Eucerin DERMOPURE micelarna otopina. Pročitajte savjete o odgovarajućim proizvodima za njegu lica i svakodnevnu rutinu njege lica koja se preporučuje za kožu sklonu aknama.

acne make-up: cleanse skin first
Očistite temeljito kožu prije nanošenja šminke.

Hidratacija

Izaberite hidratantnu kremu koja umiruje kožu sklonu aknama i pruža savršenu podlogu za šminku. Budući da je vaša koža masna, željet ćete koristiti proizvod s matirajućim učinkom - ovo podrazumijeva proizvod koji sprječava stvaranje masnog sjaja na vašoj koži. Možda biste željeli isprobati Eucerin DERMOPURE matirajući fluid koji je idealna baza za podlogu. 

Ako želite nakon kreme možete nanijeti bazu za make-up poput primera (ne koristite primer umjesto hidratantne kreme), ali onaj koji nije komedogen.

Acne make-up: use a mattifying moisturiser
Nanesite matirajuću hidratantnu kremu posebno razvijenu za kožu sklonu aknama.

Pustite nekoliko minuta da hidratantna krema i primer upiju prije nego što nanesete podlogu. 

Ako uzimate medicinsku terapiju protiv simptoma akni, nanesite odgovarajuću kremu ili pomadu prije hidratantne kreme i pustite da koža upije. Eucerin DERMOPURE dopunska umirujuća krema je hidratantna krema posebno razvijena za upotrebu tijekom medicinske terapije protiv simptoma akni, koju ćete možda radije koristiti kao podlogu za šminku umjesto Eucerin DERMOPURE matirajućeg fluida  sve dok ne završi medicinski tretman protiv akni. 

Vaša rutina šminkanja

Korak po korak do čišćeg izgleda kože

Korak 1: Prikrivanje

Neke osobe rutinu šminkanja radije započinju s tankim slojem podloge, dok drugi prvo nanose korektor. Možete isprobati oba pristupa i vidjeti koji vam bolje odgovara.
Naše opće pravilo vezano za njegu kože je prvo upotrijebiti najvažniji proizvod. Ako imate korektor koji dokazano smanjuje i prikriva prištiće, dobro ga je nanijeti direktno na očišćeno i hidratizirano lice bez podloge. Upravo takav korektor Eucerin DERMOPURE obojani stik za prikrivanje. Stik sadrži salicilnu kiselinu koja ima dokazano dvostruko djelovanje, ujednačava kožu, prikriva i smanjuje prištiće.

Acne coverage make-up: concealer
Odaberite korektor koji i prikriva i smanjuje prištiće.

Namjenski korektor se može koristiti za prikrivanje većih područja i za prikrivanje samo akni. Za prirodan izgled nanesite korektor preko prištića u obliku slova X. Ovo će osigurati prikrivanje sa svih strana. Zatim lagano potapkajte (radije nego da utrljavate) kako biste dobro prikrili nepravilnosti. 

Također, korektor možete nanijeti pomoću kistića za sjenilo što može pomoći da postignete prirodan izgled bez mrlja. Nanošenje krive podloge može dodatno istaknuti prištiće - što nije rezultat koji tražite!

 

Korak 2: Podloga

Kada birate podlogu:
- tekstura: birajte lagani proizvod
- učinak: odaberite radije matirajući nego sjajni učinak. Sjajni učinak može učiniti da vaše pore izgledaju veće
- boja: pokušajte podlogu uskladiti s bojom vaše kože. Za prirodan izgled radije birajte svjetliju nijansu od tamnije.

 

Acne make-up : wash applicators regularly
Održavajte aplikatore za nanošenje šminke čistima kako biste smanjili nakupljanje bakterija.

Kada nanosite podlogu:
- Preporučuje se nanošenje prstima. Operite ih prije kako ne biste na lice nanijeli bakterije i iziritirali kožu.
- Bakterije se vole nakupljati na aplikatorima od šminke. Ako radije koristite kistove i spužvice, svakako ih temeljito operite najmanje jednom tjedno s blagim preparatom ili vašim Eucerin DERMOPURE gelom za čišćenje lica
- Ne nanosite previše podloge: budete li nanosili podlogu dok u potpunosti ne prikrijete lice, mogli biste izgledati vrlo neprirodno kada izađete iz kupaonice. Ne pretjerujte s podlogom i ponovo upotrijebite korektor ondje gdje je potrebno.

Nakon nanošenja podloge, tamna područja oko očiju možete posvijetliti s korektorom za područje oko očiju.

Acne make-up tutorial: foundation
Čisti vrškovi prstiju najsigurniji su način nanošenja vaše podloge.

Korak 3: Puder i rumenilo

Nanesite rumenilo za lice, a zatim puder u prahu. Puder će upiti višak masnoće s lica, spriječiti nastanak masnih područja na koži i pomoći da šminka traje duže. Upotrebljavajte nježne četkice za nanošenje i perite ih barem jednom tjedno.
Kao i kod odabira podloge, pokušajte izbjeći puder sa sjajnim efektom. Umjesto da pomogne sakriti prištiće, dodatno će ih naglasiti, a nepravilnosti i nečistoće ući će u pore i izazvati daljnje pogoršanje. 

Želite li tijekom dana osvježiti lice, upotrijebite vaš puder i/ili papiriće za matiranje i vaš korektor. Puder možete nanijeti i blazinicom koju ćete potom baciti, tako da sa sobom ne morate nositi kist za puder (koji će samo pokupiti bakterije iz vaše torbe).

 

Acne make-up tutorial: powder absorbs oil
Puder upija višak masnoće, pa šminka izgleda bolje i traje duže.

Mat izgled u pokretu
Papirići za matiranje pomažu smanjiti nastanak sebuma na vašem licu. Jednostavno papirić prislonite na lice kako bi upio višak masnoće, a zatim ponovo nanesite vaš puder i korektor, i vratite se bitnim stvarima.

Korak 4: Oči i usne

Skretanje pažnje na vaše oči ili usne može pomoći da odmaknete pozornost od manjih nedostataka tena.

Acne make-up tutorial: lips
Prekrasne usne mogu skrenuti pozornost od malih nedostataka na licu.

Uklanjanje šminke na koži sklonoj nepravilnostima

Nakon večernjeg izlaska lako je leći u krevet i zaspati, ali ako je vaša koža sklona aknama izrazito je važno temeljito ukloniti svu šminku.

Koža se samoobnavlja tijekom noći i to čini najbolje ako je očišćena i može disati. Nježno i temeljito čišćenje prije odlaska na spavanje uklonit će šminku i ostale nečistoće kako bi se koža mogla regenerirati. Spavanje sa šminkom na licu, čak i nekomedogenom, može pogoršati prištiće i prouzrokovati nove.

Ako ste zabrinuti kako će vaš partner reagirati kada vidi vašu kožu - izbliza i bez podloge - razgovarajte s vašim partnerom o tome kako se osjećate. Postoje šanse da je i vaš partner iskusio slično iskustvo s aknama jednom. Pravi partner imat će razumijevanja prema tomu što osjećate i bit će vam podrška bez obzira na to jeste li bez šminke ili ne.

Removing your make-up helps to prevent blemishes and acne
Ne zaboravite skinuti šminku prije odlaska na spavanje.

"Pigmenti u šminki mogu začepiti pore i spriječiti protok sebuma, tako da je dnevno čišćenje najvažniji korak u njezi kože sklone aknama i nepravilnostima."  Dr med. Markus Reinholz, dermatolog

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije