Ožiljci od akni - Što mogu učiniti da ih smanjim ili uklonim?

Tretiranje i uklanjanje ožiljaka od akni.

Život s aknama može biti težak, a za mnoge se problemi nastavljaju i nakon povlačenja pustula i papula. Akne mogu ostaviti ožiljak na koži, a kod teškog oblika akni naknadno nastali ožiljci mogu biti jednako ozbiljni i uznemirujući. 

Postoji mnogo dostupnih opcija za rješavanje ožiljaka, ali najbolja je  njihova prevencija - izbjegavanje ožiljaka. Ako patite od akutnih akni, savjetujemo vam da se što prije konzultirate s dermatologom i započnete savjetovani proces njege, liječenja i prehrane.


Saznajte ovdje zbog kojih simptoma trebate posjetiti doktora i što vam može savjetovati.

Bez sumnje, najočitija i najozbiljnija posljedica akni je nastanak ožiljaka, ali akne mogu ostaviti i druge znakove nastale post-upalnom hiperpigmentacijom-PIH. Saznajte više o tome kako smanjiti i ukloniti mrlje u članku o aknama i hiperpigmentaciji

Pimple marks and scars causes by acne
Akne mogu uzrokovati nastanak ožiljaka i mrlje od prištića u vidu hiperpigmentacije.

Što uzrokuje nastanak ožiljaka od akni?

Ne istiskujete samostalno bijele i crne komedone i ostale nepravilnosti na koži lica. Ako previše stisnete prištiće (pogotovo one koji se nisu u potpunosti formirali) možete nanijeti štetu kapilarama, žlijezdama i tkivu koje ih okružuje. Ovo može pogoršati stanje akni i povećati rizik od ožiljka. Uvijek se konzultirajte sa dermatologom koji će, ukoliko je potrebno, preporučiti medicinsko čišćenje lica kod stručne osobe.

Ožiljak nastaje kad su oštećeni najdublji slojevi kože. Koža se ne može adekvatno regenerirati, tako da nastalo oštećenje zamjenjuje vezivno tkivo od kolagen vlakana. Ova vlakna ispunjavaju oštećenje iznutra prema van i pomažu u zacjeljenju okolnog tkiva kože. Ovo zamjensko tkivo može ostaviti ožiljak. 

Različiti tipovi ožiljaka od akni

Postoji mnogo različitih tipova ožiljaka od akni. Slijede oni koji su najviše povezani s aknama:

Atrofični ožiljci
To su zadebljani ožiljci i ponekad se nazivaju "ledeni ožiljci". Oni se razvijaju kada rana ne zacjeljuje na pravilan način i stvara se premalo vezivno tkivo. Ožiljak se tada razvija ispod okolnog tkiva i stvaraju se vidljiva udubljenja.

Ice pick scars are one of the types of acne scars
Akne mogu uzrokovati atrofične ožiljke poznate kao "ledeni ožiljci".

Hipertrofični ožiljci
Hipertrofične ožiljke možete prepoznati po uzdignuću na koži ili na ožiljku od akna. Tamo gdje je prije bila upaljena akna, koža proizvodi slabije tkivo koje nema istu strukturu kao zdravo tkivo i zato postaje tanje i nalazi se na okolnoj koži. 

Keloidi ožiljci
Hipertrofičan ožiljak koji raste i širi se u druga područja kože. Keloidni ožiljci nastaju iznad vezivnog tkiva i na početku su crvenkaste boje, ali s vremenom izbijede. Ovaj oblik ožiljaka je rijetko uzrokovan aknama i češće se povezuje s opeklinama kože.

 

 

Kako ožiljci od akni utječu na zdravlje?

Ožiljci od akni se razlikuju od ostatka kože izgledom i ponašanjem. 

Masnoća ili znoj ne mogu se stvarati u području ožiljka, a kosa ne može rasti. Ožiljci od akni sadrže manje elastičnih vlakana zbog čega koža izgleda tvrđa i grublja na tom području. Cirkulacija i vlažnost se gube u području ožiljka, a koža ne uspijeva zadržati potrebnu razinu hidracije i može se isušiti.  

Kako mogu smanjiti ili ukloniti ožiljke od akni?

Nažalost, nemoguće je u potpunosti ukloniti ožiljak, ali se može značajno ublažiti i učiniti manje vidljivim. Moguće je da će se koža sama regenerirati, obnoviti  tijekom godina.

Acne scar removal
Ne počinjite s nikakvim tretmanima smanjivanja ožiljaka prije nego akne zacijele.

Ako se odlučite na tretman za ožiljke, postoje mnoge dostupne opcije. Najbolja opcija ovisi o prirodi, veličini i obliku ožiljka. Prije nego se odlučite na invazivne tretmane, svakako se savjetujte s doktorom i ne započinjite s tretmanom dok akne u potpunosti ne zacijele.

Voćne kiseline

Voćne kiseline se često koriste u tretiranju ožiljaka i nastalih mrlja od akni. Umjerene koncentracije (do 12%) su dostupne i za kućnu upotrebu, dok educirani kozmeričari za rad sa kiselinama imaju pristup koncentraciji do 40%, a dermatolozi i do 70%. Vaš dermatolog dat će vam savjet koja koncentracija voćne kiseline odgovara vašoj koži. Potrebno je nekoliko pilinga kako bi se primjetili prvi rezlutati.

N.B. Koža može biti jako osjetljiva nakon kemijskog pilinga, stoga je važno da izbjegavate direktnu sunčevu svjetlost (i solarije) i nanosite visoku zaštitu od sunca. Isprobajte Eucerin Oil Control Dry Touch gel-krema SPF 30 ili SPF50+.

Krioterapija

Jedna od opcija za tretiranje ožiljaka keloida je krioterapija. Postupak se izvodi kod dermatologa koji "zamrzne kožu" i onda ubrizga kortizon unutar ožiljka. Nedostatak je što ovaj tretman obično traje dosta dugo, ponekad i godinama, kako bi se dobili prvi rezultati. To je zato što svaki ožiljak mora biti tretiran pojedinačno, a keloid se dugotrajnim tretiranjem počinje postepeno smanjivati. Može ublažiti neugledne ožiljke, ali potrebno je vrijeme i strpljivost.

Terapija laserom

S laserskom terapijom koža biva ozlijeđena na ciljani način kako bi aktivirala svoj prirodni proces samoizliječenja. Nakon obnove kože, ten izgleda glatko. Postoji širok raspon dostupnih laserskih varijanti, a ovaj tretman treba provoditi samo iskusni dermatolog kako bi se izbjegle ozljede okolne kože. Nažalost, opet, potrebni su višestruki tretmani za vidljive, dugotrajne rezultate.

Masaža s kremom

Ovu metodu svakako vrijedi isprobati jer je je lagana, prikladna i pristupačna svima. Prema izboru se možete sami masirati ili kod profesionalnog kozmetičara. 

acne scar cream
Kreme i masaža mogu pomoći pri smanjenju nastalih ožiljaka od akni.

Može se pokazati učinkovitim - hidratantni proizvodi i učinak masaže poboljšavaju cirkulaciju kože i elastičnost tkiva - ali potrebno se redovito masirati i biti strpljivi jer rezultatima treba određeno vrijeme.

Birajte nekomedogeni preparat kako se akne ne bi opet pojavile.

Tretman mikroiglicama

Postoje uređaji koji su dostupni i za kućnu upotrebu, ali najsigurnije je terapiju povjeriti dermatolozima ili educiranim kozmetičarima kako bi se izbjegao rizik od razvoja mogućih upala.

Koža lica tretira se dermarollerom, aparatom koji sadrži mnoštvo finih iglica, ne dužih od 0,5 mm. Iglice prodiru u gornji sloj kože, koji šalje signal da je na tom području ozljeda i da ju treba obnoviti. Koža odgovara otpuštanjem veće količine kolagena, elastina i hijaluronske kiseline, i ubrzo koža postaje zategnutija, mlađa i svježijeg izgleda.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je relativno blaga metoda dermoabrazije gdje se gornji slojevi kože mehanički uklanjaju uz pomoć sitnih kristala. Tretman ima pozitivan učinak na kožu i pogodan je za suhu kožu, kožu s proširenim porama i eventualnim ožiljcima.

Microdermabrasion for acne scars
Mikrodermoabrazija može pomoći smanjiti ožiljke od akni na suhoj koži.

Mikrodermoabrazija je bezbolna metoda i obično se izvodi kod educiranog kozmetičara. Potrebno je nekoliko redovitih tretmana kako bi pravi rezultati bili vidljivi. 

Kemijski pilinzi

Kozmetičari ili dermatolozi mogu tretirati ožiljke od akni pomoću pilinga. U različitim dozama koristi se voćna kiselina, salicilna kiselina ili trikloroctena kiselina kako bi se uklonio površinski sloj kože. Kako koža zacjeljuje, ožiljci mogu biti manje vidljivi i izgled kože je poboljšan i ujednačen.

Chemical peels to get rid of acne scarring
Piling uklanja površinske slojeve kože.

Injekcije

Ožiljci od akni mogu se tretirati i injekcijama.

Hijaluronska kiselina može se ubrizgati ispod atrofičnog ožiljka da bi ga popunila. Međutim, budući da se hijaluronska kiselina postupno razgrađuje, rezultati će biti kratkoročni.

Pogodnosti injekcija na hipertrofične ožiljke obično je dužeg trajanja. Kada se ubrizgava s kortizonom, ožiljak tkiva se raspada i visina ožiljka se smanjuje.

Cortisone injections for acne scar removal
Injekcije kortizona su djelomično efikasne kod hipertrofičnih ožiljaka.

Povezani članci

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

 

Kožne indikacije