Profilaksa i zaštita kod alergije na sunce te pojačane osjetljivosti na djelovanje sunca

Česte alergije na sunce

Reakcije koje se pojavljuju na koži uslijed djelovanja sunca i alergije na sunce zadnjih su godina u jakom porastu. Kod otprilike 20% stanovništva javljaju se simptomi na koži koji su potaknuti bilo samim UV zračenjem bilo u kombinaciji s tvarima sadržanim, npr. u proizvodima za njegu kože.Kod 90% svih pacijenata s alergijom na sunce dijagnosticirana je polimorfna dermatoza nastala (PLD). Time je PLD najučestalija fotodermatoza u Zapadnoj Europi i SAD-u. Izaziva ju oksidativni stres kožnih stanica, između ostalog uvjetovan UV induciranim slobodnim radikalima. Kod 80%  pogođenih UVA zračenje izaziva pojave na koži, kod 12% izaziva ih UVB zračenje, a kod 8% pogođenih su uzroci podjednako i  UVA i UVB zračenje.


Znanstvenici polaze od genetičke predispozicije za PLD, budući da je njezina pojava česta unutar iste obitelji. Simptom PLD-a su čvorići koji svrbe, mjehurići ili prištići, ali dolazi i do stvaranja krupnih eritema, pa i krivo vođenog imunološkog odgovora na oksidativni stres.


Mallorca-akne se pojavljuju kod UV zračenja u kombinaciji s određenim sadržajnim tvarima sadržanim u proizvodima za njegu kože i proizvodima za zaštitu od sunca (npr. u sadržajno masnim otopinama). Posljedica je iritacija folikula žlijezde lojnice, a konačni rezultat upalna reakcija. Budući da su simptomi na koži, npr. svrbež, kao i pretpostavljena mjesta za pojavu Mallorca-akni i PLD-a slični, ti se simptomi često dijagnostički ne diferenciraju.

Fiziološki i patološki oksidativni stres

Kod mnogobrojnih fizioloških aktivnosti izmjene tvari, kao npr. kod udisajnog lanca i sinteze prostaglandina, stvaraju se slobodni radikali isto kao i kod egzogenog UV zračenja. Koža sadrži niz prirodnih čimbenika protiv slobodnih radikala, npr. enzime, kao superoksid mutaza, katalaza i glutation peroksidaza, lipofilne komponente, kao što su ubikvinon, tokoferoli i karotinoidi, ili u vodi topivi antioksidansi, askorbinska koselina i glutation.

Pritom ovi antioksidansi djeluju specifično protiv određenih slobodnih radikala: tako su npr. askorbinska kiselina i acetat tokoferola (vitamin E) posebice učinkoviti lovci radikala za superoksid (OH2-). 1. Polimorfna dermatoza uvjetovana djelovanjem sunca

 2. Mallorca-akne

 3. Opekline od sunca

Polimorfne dermatoze izazvane suncem Mallorca-akne
Etiologija
 • Nije u cijelosti objašnjena, moguće genetske predispozicije.
 • Krivo usmjeren imunološki odgovor na UVA-inducirani oksidativni stres.
 • Određene kozmetičke tvari i izloženost UVA zračenju.
Incidencija
 • 10% - 20% stanovništva, od toga 90% žena.
 • Mala, ali u porastu gotovo isključivo žene.
Vrijeme izbijanja
 • Nekoliko sati do nekoliko dana nakon izlaganja suncu.
 • Nekoliko sati do nekoliko dana nakon izlaganja suncu.
Kliničke pojave
 • Individualno polimorfna, intraindividualno monomorfna vanjska obilježja.
 • Prištići koji svrbe, maleni mjehurići, ali i veća lagano otečena mjesta.
 • Snažan svrbež, crvenilo i lagano upaljeni prištići.
Prva pojava
 • Često tek nakon 3. godine života.
 • Često tek nakon 3. godine života.
Mjesto izbijanja
 • Dugotrajno izložena područja kože, djelomice i pokriveni dijelovi tijela, gornji ekstremiteti i dekolte.
 • Gornji ekstremiteti i dekolte, ponekad i područja oko ramena, lice skoro nikada.
Osobine
 • Javlja se u proljeće i ljeto nakon prvog intenzivnog izlaganja suncu.
 • Sklonost masnoj, vlažnoj koži (u anamnezi se često javljaju akne).

 • Izbijaju gotovo isključivo tijekom odmora pri izlaganju suncu na mjestima neuobičajene zemljopisne širine i visine.Biljni flavonoidi i njihov zaštitni potencijal

Mnogobrojni biljni flavonoidi odlikuju se snažnim antioksidativnim djelovanjem, ali je njihova topivost u hidrofilnim i lipofilnim smjesama nedovoljna. Rezultat  toga je mala bioraspoloživost pri atopijskoj aplikaciji. Kako bi antioksidativno djelovanje postalo učinkovito flavonoidi moraju prodrijeti u Stratum corneum i doprijeti do epidermalnih slojeva kože. Pouzdana profilaksa sunčane alergije s novom fotoprotektivnom, antioksidativno djelujućom Eucerin® krema-gelom za zaštitu protiv alergija na sunce.


Randomizirano, placebo-kontrolirano dvostruko slijepo kliničko istraživanje, provedeno na dermatološkom odjelu Sveučilišne klinike Hamburg, dokazalo je djelotvornost Eucerin® kreme-gela za zaštitu od alergija na sunce SPF 15. Izrazito je reducirana pojava i stupanj težine polimorfne dermatoze uvjetovane djelovanjem sunca kod pacijenata s dokumentiranom anamnezom sunčane alergije. Obrada novim vodootpornim hidrodisperzivnim gelom koji sadrži antioksidativni AGR i vrlo djelotvorni sustav filtera širokog spektra bila je bitno učinkovitija od konkurentnog proizvoda (hidrodisperzivni gel SPF 15, ali bez AGR-antioksidativnog sustava).

Smetnje u pigmentaciji, trudničke mrlje ili ožiljci, također zahtijevaju posebnu zaštitu od UV zračenja. Kod oboljenja bijelih mrlja (Vitiligo) u pogođenim područjima kože nedostaju stanice koje tvore pigment (melanociti) ili je narušena tvorba pigmenta koji štiti kožu (melanina). Pogođeni dijelovi kože su izrazito osjetljivi na sunce i ugroženi UV zračenjem.

Uzimanje ili lokalna primjena fotosenzibilizirajućih  lijekova može također izazvati nepodnošenje sunca. Reakcije koje nastupaju odmah. Kod takvih reakcija, stvaraju se nabrekline koje svrbe (urtikarija uslijed djelovanja svjetla) na dijelovima tijela izloženim djelovanju sunca. Kod kasnijih reakcija (ekcem uslijed djelovanja sunca) klinička je reakcija najčešće ograničena na ona mjesta koja su izložena suncu, ali se može razviti i preko toga, čak na mjestima osiguranim od djelovanja sunca.
Zaštita od alergija izazvanih suncem dobivena iz drveta pagode: alfa-glukozil-rutin (AGR), novo-patentirana antioksidativna tvar, je derivat prirodnog flavonoida rutina koji se dobiva iz pagoda drveta. Glukolizacijom u alfa-položaju može se postići bolja topivost, a time i jača bioraspoloživost i pri topijskoj aplikaciji. Taj postupak je patentirao Eucerin® istraživački tim te načinio kombinaciju AGR-a sa sustavom filtera širokog spektra (SPF 15 i SPF 25) za zaštitu od nastanka alergija na sunce.


Ultra zaštita za posebne indikacije

Osobe koje pate od kože koja ne podnosi djelovanje sunca trebale bi se prije izlaganja suncu zaštititi ultra visokim zaštitnim faktorom. Pritom je jako važna uporaba zaštitnog proizvoda za sunce koji pruža široku, djelotvornu zaštitu kako u UVA, tako i u UVB područjima. Eucerin® ultra zaštita SPF 50 plus je proizvod za zaštitu koji uz visoko učinkoviti filter širokog spektra (Tinosorb® S), sadrži i posebno razvijenu kombinaciju drugih kemijskih i fizikalnih UV filtera koji optimalno štite kožu izrazito osjetljivu na djelovanje sunca. Krema se vrlo brzo upija u kožu i jako se dobro podnosi. Ne sadrži mirise i boje, preporučuje se kod izrazite preosjetljivosti kože na djelovanje sunca (tip kože I), kod sprječavanja reakcija kože izazvanih UV zračenjem, npr. poslije terapije laserom ili poslije pilinga kože, kod ožiljaka, smetnji pri pigmentaciji, kod trudničkih mrlja ili pri fotosenzibilizaciji uvjetovanoj lijekovima.


Formule namijenjene koži ugroženoj alergijama
koje ne sadrže mirise i boje

Izrazito osjetljiva koža reagira različito na uzročnike bolesti laganim iritacijama i brzo naginje alergijama. Za osjetljivu, alergijama ugroženu kožu, kao i onu oboljelu, npr. od atopijskog ekcema, vrlo je važna zaštita od djelovanja sunca proizvodima koji sadrže sadržajne tvari podnošljive na koži. Iz tog razloga se pri formulaciji Eucerin® proizvoda za zaštitu od sunca odustalo od dodavanja mirisa i boja.Mogući izazivači fotosenzibilizacije
 • Antibiotici.
 • Antidepresivi.
 • Antidijabetici.
 • Antihistaminici.
 • Antihipertenzivi.
 • Kontraceptivi.
 • Citostatici.
 • Diuretici.
 • Nesteroidni antireumatici.
 • Psihofarmaci.

Njega kože i profilaksa alergije pri sunčanju te poslije sunčanja
Profilaksa alergije se nastavlja i nakon izlaganja suncu. Osjetljivoj koži ugroženoj alergijom potrebna je regenerirajuća njega postojanog antioksidativnog djelovanja. Idealna nadopuna Eucerin® proizvodima za zaštitu od alergija izazvanih djelovanjem sunca je Eucerin® gel poslije sunčanja za zaštitu od alergija izazvanih suncem. Taj gel ne sadrži mirise, emulgatore i boje, hladi i regenerira kožu uznemirenu i opterećenu sunčanjem. Ujedno se patentiranim antioksidantnim sustavom alfa-glukozil-rutina (AGR) i vitamina E osnažuje zaštitni depo kože, usmjeren protiv UV induciranog oksidativnog stresa.Preporuka:
Potrošače i pacijente upozoriti na moguću fotosenzibilizaciju uslijed lijekova, odnosno uputiti na uputstvo za primjenu priloženo proizvodu.