Znanstvenik u laboratoriju

Eucerin DermoPURIFYER Znanstvena pozadina

Novi pristup u njezi kože sklonoj aknama

Akne nisu samo stanje kože. S obzirom na to da većinom zahvaćaju lice, pojava akni može utjecati na samopouzdanje i samopoštovanje, osobito u pubertetu kada problem akni prevladava. Iako postoje medicinski tretmani oni mogu imati nuspojave, poput isušivanja kože i ne moraju nužno biti potrebni svima s kožom sklonom aknama. Eucerin je razvio niz dermokozmetičkih preparata za nečistu kožu koji se mogu koristiti zajedno sa standardnim lijekovima za akne ili samostalno. 

Pri razvoju optimalne njege za kožu sklonu aknama, Eucerin znanstvenici morali su uzeti u obzir četiri čimbenika odgovorna za simptome hiperkeratozu (prekomjerno orožnjavanje stanica kože), seboreju (povećano stvaranje sebuma), mikrobnu kolonizaciju (povećana proliferacija bakterija) i upalu kože.

Razvoj jedinstvene kombinacije aktivnih sastojaka

Naš cilj bio je identificirati aktivne sastojke koji bi se mogli kombinirati za tretiranje sva četiri čimbenika, 

dr. Frank Rippke, voditelj Eucerin znanstvenog upravljanja

Poznato je kako amino kiselina koja se prirodno nalazi u tijelu, L-karnitin, može ubrzati metabolizam masnih kiselina i učiniti ih manje dostupnima za formiranje sebuma. Dvadeset i jedna dobrovoljna ispitanica (od 22 do 56 godina) s masnom i sjajnom kožom lica prijavila se za sudjelovanje u kontroliranoj, randomiziranoj studiji. Ispitanice su primjenjivale kozmetički pripravak koji sadrži 2% L-karnitina, ili odgovarajuću placebo kremu, zasebno na svaku stranu lica dva puta dnevno (ujutro i navečer). Rezultati su pokazali da je nakon trotjednog tretmana L-karnitin značajno smanjio izlučivanje sebuma u usporedbi s kontroliranim placebom.

Grafikon sa stopama lučenja sebuma.

Protuupalni i antibakterijski sastojci

Također smo proveli in vitro i in vivo testove kako bismo provjerili kliničku učinkovitost licochalcona A kod akutnih i kroničnih upalnih stanja kože.

Kako bismo zaustavili mikrobnu kolonizaciju, testirali smo antibakterijske učinke dekandiola in vitro. U ovom ispitivanju, ljudske stanice kože tretirane su placebom ili verumom 20, 60 ili 180 minuta. Nakon tretmana, stanice su stavljene na hranjive podloge s agarom i kultivirane pet dana prije brojanja kolonija.

"Testirali smo ovu jedinstvenu kombinaciju aktivnih sastojaka i rezultati su bili izvanredni", rekao je Frank Rippke. "Pokazalo se da je dekandiol izuzetno učinkovit u smanjenju bakterija."


Slika antibakterijskog učinka dekandiola in vitro.

Testiranje kombinacije aktivnih sastojaka

U Sveučilišnoj bolnici u Lübecku u Njemačkoj testirali smo 60 dobrovoljaca, u dobi od 14 do 40 godina (40 žena, 20 muškaraca) s blagim do umjereno teškim aknama. Svaki ispitanik imao je 10-25 upalnih lezija - papula, pustula, nodula, na području lica.

Tijekom osmotjedne dvostruko slijepe, randomizirane, placebom kontrolirane studije, ispitanici su koristili preparate za testiranje (verum ili placebo) dva puta dnevno na licima. Nisu koristili nikakve druge preparate za njegu kože, topikalne ili sistemske lijekove za akne. Jedini korišteni preparati za čišćenje kože bili su Eucerin DermoPURIFYER Gel za čišćenje lica i Eucerin DermoPURIFYER Osvježavajući losion za čišćenje lica


Klinički rezultati vrlo su ohrabrujući, uz značajno smanjenje upalnih lezija i sebuma te, podjednako važno, izraženim poboljšanjem kvalitete života kod verum uzorka.

Sumirajući rezultate, Frank Rippke rekao je: "Naš cilj bio je pronaći aktivne sastojke koji mogu tretirati sva četiri simptoma akni. Bili smo oduševljeni rezultatima naše jedinstvene kombinacije protuupalnih, antibakterijskih sastojaka za regulaciju sebuma."

Newsletter

Za primanje najnovijih Eucerin vijesti, molimo da ispunite sljedeća polja za pretplatu na naš newsletter.

Newsletter